PassoverFocus_Fly
PassoverFocus_Fly

בחרתם בטבעונות - בחרתם טוב?

מאת: גת וייס עבודי
זמן קריאה: 3 דקות
האם טבעונות = בריאות? על מה עליכם להקפיד כדי ליהנות מכל יתרונות התזונה הטבעונית? פרויקט מיוחד לכבוד יום הטבעונות

בחרתם בטבעונות - בחרתם טוב? צילום: pixabay

In2024_Article

לכבוד יום הטבעונות שחל היום, שאלנו 5 נשות מקצוע מתחום התזונה: מהי העצה הכי טובה שלך למי שבחר בטבעונות? זה מה שהן ענו…

מורן איינשטיין: תזונה טבעונית כחלק מאורח חיים בריא

יועצת התזונה הטבעית, מורן איינשטיין, ממליצה על תזונה טבעונית מאוזנת כחלק מאורח חיים בריא המשלב שינה מספקת, פעילות גופנית ושתייה מספקת של מים.

לדבריה תזונה כזאת תתבסס על:

מורן מדגישה כי ההמלצות הינן כלליות ואין לראותן כתחליף לייעוץ אישי המותאם למצבך הבריאותי.

מורן איינשטיין מבריאות בטעם. צילום: יקיר ברבי

מורן איינשטיין, יועצת תזונה טבעית. צילום: יקיר ברבי

הודיה מלכה: הגבירו ייצור וספיגה של ויטמין B12 וברזל

הנטורופתית וההרבליסטית הקלינית, הודיה מלכה, מייסדת Barya מבקשת לשבור כמה מיתוסים בנוגע לצמחונות וטבעונות.

"ראשית אדגיש שכל הנכתב מתייחס לצמחונים וטבעונים שחיים בריא ומאוזן, ופחות לאלו שחיים על פסטה מקמח לבן ותחליפים צמחיים מעובדים להפליא".

רבים קושרים בין צמחונות וטבעונות לבין אנמיה, והודיה מבקשת לנפץ את המיתוס:

"אנמיה מחולקת ל-2 תצורות:

1.מחסור ב-B12

2.אנמיה על רקע מחסור בברזל

הראשונה, נפוצה גם בקרב קרניבורים באותה מידה כמו אצל טבעונים וצמחונים.

B12 מיוצר על ידי חיידקי מעיים הן אצלנו והן אצל הפרה, כך שייצור וספיגה תלויים באיזון פלורת המעי שלנו יותר מאשר הבשר שאכלנו!

מחקר שהתבצע בצפון ומרכז הודו שם האוכלוסיה צמחונית ברובה הראה כי בעקבות תנאי הסניטריה הירודים וצריכת מזונות מותססים האוכלוסיה שם אינה סובלת מאנמיה.

הודיה מלכה מנפצת מיתוסים על טבעונות וצמחונות. צילום: רוית סהר

הודיה מלכה מנפצת מיתוסים על טבעונות וצמחונות. צילום: רוית סהר

אז איך אפשר להגביר ייצור וספיגה?

לגבי האנמיה השנייה שמקורה מחסור בברזל:

ראשית, בשר אומנם מכיל כמות גדולה של ברזל אך מאידך מכיל גם כמות גדולה של זרחן המונע את ספיגת הברזל.

זאת סיבה אחת מיני רבות שגם קרניבורים יסבלו מאנמיה וככל הנראה גם מעוד כמה דלקות.

שנית, מחקרים מראים כי אצל צמחונים וטבעונים הגוף מעלה את הרגישות "האפיניות" והספיגה של ברזל  כשאין "הצפה".

איך כן נשפר את הספיגה ומאיפה?

ראשית נדאג שפלורת המעי ותהליכי העיכול שלנו יהיו תקינים – באמצעות ניקוי טיפולי.

שנית, מזונות כגון: צנוברים, פטריות, כלורופיל, ספירולינה, אבוקדו, עלי מנגולד, תאנים, משמש, פטרוזיליה, קטניות, שומשום, טחינה, קינואה, טופו, שקדים, סלק – הם רק חלק קטן מן המזונות שמכילים כמות יפה של ברזל.

שלישית נמנע ממוצרי חלב שפוגעים בספיגת הברזל – יתרון נוסף בטבעונות".

אבוקדו - עשיר בברזל. צילום: unsplash

אבוקדו – עשיר בברזל. צילום: unsplash

בשר ודלקת

הודיה מבקשת להדגיש גם את הקשר בין צריכת מוצרי בשר לדלקות: "ידוע והוכח כי בבשר בקר ישנו פקטור (גן) הגורם להפרשת חומרים מעודדי דלקת כגון cox2 אשר בתורה יוצרת החלשה של מערכת החיסון.

זאת עוד מבלי להתייחס לחומציות הנגרמת, הקושי העיכולי והעומס על הכליות ומערך הפינוי החלבוני.

מחלת גאוט הידועה קשורה באופן ישיר לחלבונים מהחי והטיפול בה דורש הורדת חלבונים מהחי באופן מלא".

מי שמעוניין ללמוד עוד על נושא הדלקת, מוזמן להרצאתה של הודיה מלכה בנושא: "דלקות, אם כל המחלות" שתתקיים במסגרת כנס "אוכלים בריא 13".

לוסי רבין: הקפידו על איזון, בצעו בדיקות דם וקחו תוספי תזונה במידת הצורך

לפי הנטורופתית לוסי רבין, לתזונה צמחונית וגם טבעונית יש יתרונות על תזונה מעובדת והרבה פעמים יתרונות גם על צריכת חלבונים מן החי.

"העצה הכי חשובה שלי היא לשמור על איזון.

בשר הוא מקור לחלבון, ויטמין A, ויטמינים B1 ו-B6 ובמיוחד ויטמין B12, ברזל ואבץ.

כולם מאוד חשובים להתפתחות תקינה של הגוף והמוח.

ידוע שברזל המצוי בבשר נספג טוב יותר מברזל שמגיע ממקורות מן הצומח.

לכן חשוב מאוד לאכול הרבה ירקות מכל הצבעים, ולהבין ולדעת מאיפה אפשר לקבל את אותם ויטמינים ומינרלים מן הצומח:

בנוסף חשוב להיות עם יד על הדופק, לעשות בדיקות דם לפחות פעם בשנה, להיות קשובים לגוף ולהקפיד לקחת תוספים במידת הצורך".

הנטורופתית לוסי רבין, מאמנת לאורח חיים בריא. צילום: משה פילברג

הנטורופתית לוסי רבין, מאמנת לאורח חיים בריא. צילום: משה פילברג

חגית אריאלי שיינפלד: אל תתבססו על סויה כמקור מרכזי לחלבון

חגית אריאלי שיינפלד, מטפלת איורוודית בכירה, מספרת כי בעבר אימצה תזונה טבעונית למשך מספר שנים, אבל מצאה שעבורה ועבור אנשים המתמודדים עם חוסר איזון בבלוטת התריס, היא פחות מתאימה.

"העצה הכי טובה שלי למי שבחר בטבעונות", היא אומרת, "היא לא לבסס את התזונה שלו על סויה (טופו, חלב סויה, אדממה, רטבים ועוד) כמקור עיקרי לחלבון.

חשוב לכלול קטניות נוספות וליהנות מתפריט מגוון ככל הניתן, שיכלול גם עדשים, חומוס, שעועיות וכד'.

זאת ועוד – במידה וצורכים סויה, חשוב לאזן את צריכת הסויה עם יוד (אצות), כיוון שצריכה מוגברת של סויה עשוייה לעכב ספיגת יוד בבלוטת התריס וכן לפגום בהשפעת התרופות לאנשים המתמודדים עם תת פעילות של בלוטת התריס".

חגית אריאלי שיינפלד. צילום: אלבום פרטי

חגית אריאלי שיינפלד. צילום: אלבום פרטי

למאמרים נוספים בנושא טבעונות:

טבעונות? הבנתם את זה לא נכון

מה טבעונים רבים מפספסים?

מחקרים: זוהי התזונה שהפחיתה את הסיכון לפרקינסון

ד"ר דלית דרימן

לדברי ד"ר דלית דרימן, מומחית לרפואת המשפחה, רפואה אינטגרטיבית ורפואה פונקציונלית, התזונה הבריאה ביותר היא תזונה מגוונת שכוללת את כל רכיבי המזון.

בסרטונים הבאים ד"ר דרימן מעניקה מספר טיפים לאלו מכם שבחרו בטבעונות שיסייעו להם לשמור על בריאותם:


רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו