AL_FLYL

Powered by WP Bannerize

AL_FLYR

Powered by WP Bannerize

ירוק ונכון - אבוקדו

מאת: טופז דרזנר, דיאטנית
מה לא נאמר על הפרי הירוק הזה שרבים מתבלבלים וחושבים שהוא ירק. ובכל כך הרבה פידים הוא מופיע בתמונות אוירה. לאחרונה הטרנד התגבר עד לכדי מסעדה המבוססת כולה על מאכלים המורכבים מהפרי הירוק

בישראל מגדלים זנים שונים של אבוקדו בהתאם לסוגי הקרקעות והאקלים באזורים השונים. האבוקדו נחשב כיום לפרי היצוא השני בחשיבותו אחרי ההדרים. רק לאחרונה חוליית גנבים נתפסה עם אבוקדו במשקל טונה כאשר חקלאי התלונן על גניבה ממטעו, והביא לתפיסת חוליה שלפי החשד גנבה אבוקדו דווקא ממטע אחר . המשטרה איתרה רכב שבו נמצאו שקי אבוקדו במשקל טונה ועצרה מספר חשודים.

אז אנחנו יכולים לעשות את זה פשוט יותר ואין צורך להתגנב אחר האבוקדו 🙂

לקראת עונתו הגדולה של האבוקדו, מצ"ב מידע נוסף באדיבות טופז דרזנר, הדיאטנית הראשית של שומרי משקל:

אבוקדו – פרי פחות מתוק

הגדרה של מהו פרי תלויה במי הנשאל  ( מתוך ויקיפדיה) :

בבוטניקה, הפרי הוא חלק מהצמח הנוצר מחלקי הפרח הפנימיים. מכיל זרעים וגרעינים.

בקולינריה מתייחסים לפירות הניתנים למאכל בלבד

לפי סוג הצמח – עליו גדל הפרי. הפרי – גדל על עץ, שיח או מטפס. ירק – צומח על הקרקע או מתחתיה

על פי התזונה הקלינית נעשית החלוקה בהתאם לאבות המזון ( פחמימות , חלבונים, שומנים) המזונות הוכנסו לקטגוריות אבות המזון בהתאם לאב המזון הנמצא בו בכמות הגדולה ביותר.

האבוקדו על פי הגדרתו – פרי היה צריך להיות חלק ממשפחת הפחמימות אך על פי התזונה הקלינית נכלל האבוקדו בקבוצת השומן מן הצומח.

ערכיו התזונתיים של האבוקדו (ל- 100 גרם ): 2 גרם חלבון, 8.5 גרם פחמימה, 15 גרם שומן, 7 גרם סיבים תזונתיים.

כפי שניתן לראות כמות השומן היא הגבוהה ביותר. אחוזי השומן באבוקדו עולים כל עוד נמצא על העץ. נהוג לקטוף את הפרי רק לאחר שעבר 9% שומן לפחות.

שמן זית - שמן צמחי טבעי

שמן זית נחות בהשוואה לשמן אבוקדו? צילום: RF123

 

יתרונות השמן הצמחי של האבוקדו

רוב השמן באבוקדו הוא בלתי רווי ונחשב כבריא יותר לגוף. כ- 70% מתכולת השומן באבוקדו מרכיכה חומצת השומן האולאית ( אומגה 9) הנמצאת גם בשמן זית והופכת את הזיתים והאבוקדו למזונות בעלי ערך תזונתי מעולה לגוף. החומצה האולאית עשויה לעזור במניעת והורדה של לחץ דם ומהווה חלק מרכזי בתזונה ים תיכונית שנמצאה כתזונה מועילה למניעת מחלות לב וכלי דם.

באבוקדו ישנו מרכיב שומני בשם פיטוסטרול , על פי מחקרים, צריכת פיטוסטרולים עשויה לסייע בהפחתה של הכולסטרול הרע.

 

יתרונות נוספים באבוקדו

האבוקדו מכיל כ-20 רכיבי תזונה חיוניים כולל סיבים תזונתיים ,אשלגן, ויטמיני B ו-E וחומצה פולית שתורמים לבריאות הגוף.

ויטמין E – נוגד חמצון חזק. מגן על תאי הגוף מפני הרס ומהווה הגנה לתאי העור החיצוניים.

לוטאין וזיאסנקטין  – נוגדי חמצון המאפיינים את משפחת הירקות והפירות הירוקים . עוזרים בשמירה על ראיה תקינה והאטת הזדקנות העין ובשמירה על בריאות הלב.

חומצה פולית – חלק מויטמיני B באבוקדו. ב- 100 גרם אבוקדו יש 20% מהצריכה היומית המומלצת. חומצה פולית ממלאת תפקיד חיוני ביצירת תאי דם במוח העצם. והיא חיונית להתפתחות ולתפקוד התקין של מערכת העצבים המרכזית.

סיבים תזונתיים –100 גרם אבוקדו מכיל 20% מכמות צריכת הסיבים היומית. סיבים תזונתיים משפרים את פעילות מערכת העיכול ומונעים מחלות של מערכת העיכול, סופחים שומנים ועוזרים לשמירה על רמות כולסטרול. מאטים את קצב ספיגת הסוכר ובכך משפרים את מדדי הסוכר בדם. בנוסף אכילת מזון עשיר בסיבים תורמת לתחושת שובע לאורך זמן ובכך תורמת לתהליך הירידה במשקל.

אבוקדו

הפרי הירוק שמושלם לסלטים. אבוקדו. צילום: PEXELS

 

אשלגן – אבוקדו הוא מקור טוב לאשלגן שהינו מינרל חיוני לשמירה על ערכי לחץ דם תקינים ועוזר במניעת מחלות לב וכלי דם.

למרות היותו עשיר בקלוריות בשל תכולת השומן הגבוהה לאבוקדו ערכים תזונתיים בעלי יתרונות חשובים לגוף.השומן באבוקדו תורם לתחושת שובע לאורך זמן ולהאטה בקצב ספיגת הסוכר ובכך תורם לאיזון תחושת הרעב.  אכילה של אבוקדו קטן ביום (כ-150 גרם ) או חצי אבוקדו גדול לא יגרמו לעליה במשקל בעיקר יתרמו רבות לבריאות הגוף.

תודה למועצת הפירות והירקות על המידע. מידע נוסף נלקח מאתר הUSDA

(מחלקת המחקר של מחלקת החקלאות האמריקאית ).

רוצים לדעת עוד על אבוקדו? קבלו מאיתנו טיפים לבחירת אבוקדו מושלם וגם תוכלו לקרוא מה נטורופת אומר על אבוקדו? 

השאירו תגובה: