זרעי צ'יה - מספקים אנרגיה ומנקים את הגוף
בזמן שקולומבוס הגיע לעולם החדש, זרעי צ'יה היו מזון שני בחשיבותו לעם האצטקי. הם השתמשו בזרעים טחונים דק לקמח והפיקו שמן מן הזרעים.
ערכם של זרעי צ'יה היה כה רב, שלא פעם השתמשו בזרעים אלו כתחליף לכסף או זהב. בימינו חובבי מזון בריאות מוסיפים את הזרעים הללו לארוחת בוקר, לסלט, מעל תבשילים או לשייקים.
צ'יה (chia) הוא צמח מדברי רב ערך הנחשב למזון בעל כושר הזנה גבוה. הוא מספק אנרגיה ומעלה סיבולת גופנית (ולכן גם בשימוש ספורטאים), מנקה את מערכת העיכול ומהווה מקור מצוין לאומגה 3.
מעלותיו הרבות של זרעי צ'יה הקנו לו במהלך השנים את התואר: "אחד המזונות העשירים שנמצאו על פני האדמה".
זרעי צ׳יה שייכים למשפחת המנטה והם גדלים במקסיקו וגואטמלה. כיום מגדלים את הצמח באופן מסחרי בשביל זרעיו, שהפכו בשנים האחרונות למאוד פופולאריים.
השם chia מגיע מהמילה chian, שמשמעותו שמן, ובכך מרמז על אחד מהמעלות החשובות שחבויים בזרעים אלו.
יתרונות זרעי צ'יה:
1. זרעי צ'יה סופחים מים פי 12 ממשקלם ויוצרים מעין ג'ל ולכן שומרים על רמת לחות גבוהה בגוף.
2. לג'ל הזה יש יתרון נוסף: בשל יכולתו לספוח מים ולחות הוא גם מבצע ניקוי פנימי של מערכת העיכול ומונע עצירות.
אחד הסימנים הבולטים ליובש במערכת העיכול הוא שפתיים סדוקות ויבשות באופן קבוע. שימוש בזרעי הצ'יה מלחלח את מערכת העיכול ומסייע במניעת סימני היובש הללו.
3. ריכוז. על ידי יצירת הג'ל משחררים זרעי צ'יה באופן מבוקר ומושהה פחממות. שחרור מבוקר זה מאפשר אספקה מאוזנת של סוכרים. רמת סוכר מאוזנת לאורך זמן היא דרכו של הגוף לשמור על ערנות, אנרגיה ומרץ לאורך זמן.
יתרון זה חשוב במיוחד לספורטאים ולאצנים למרחקים ארוכים שזקוקים לשחרור קבוע וזמין של אנרגיה לאורך זמן.
אבל לא רק ספורטים נדרשים לכך. גם אנשים שחיים בסביבת עבודה מלחיצה ורוויית מתח רב או אנשים עם מחויבויות פיזיות ומנטליות גבוהות.
4. מקור צמחי חשוב לאומגה 3. בזרעי הצ'יה פי 3-10 יותר חומצות שומן מבזרעים אחרים.
חומצות שומן מסוג אומגה 3 כמו ALA ו-DHA תומכים במערכת החיסון על יד עזרה במשיכת תאי מערכת החיסון לאזורים נזקקים בגוף (פציעות או כאב כרוני) ובהרגעת התגובה הדלקתית של הגוף.
גופנו מייצר כמות קטנה מאוד של חומצות שומן מסוג זה, כמות שאינה מאפשרת תמיכה במערכת העצבים במיוחד בסביבה רבת מתח.
באופן מסורתי אספקת חומצות שומן נעשית בעיקר באמצעות צריכת מזון ימי – דגים ואצות, אך מאחר ובשנים האחרונות יותר אנשים רגישים למאכלי ים וישנם חששות כבדים לגבי תכולה של מתכות רעילות, כמו כספית ושאר זיהומים בדגים, זרעי צ'יה יכולים לספק צורה בטוחה יותר של חומצות שומן במזונות חלופיים מן הצומח.
מקור חשוב נוסף לחומצות שומן הוא ההמפ והפיטו פלנקטונים. חומצות שומן אלו חיוניות לבריאות העיניים, המוח, מערכת העצבים, מערכת הלב וכלי הדם ולהשבחת הזרע הגברי ושמירה על הפריון.
5. ספיגת ויטמינים. חומצות השומן שבזרעי הצ'יה מאפשרים ספיגה יעילה של ויטמינים שזקוקים לסביבה שומנית. ויטמינים אלו הם ויטמיני A D,E,K.
6. ספיגת סידן. זרעי צ'יה מאפשרים ספיגה של סידן וזאת על ידי נוכחות של המינרל בורון המאפשר ניצול וספיגה יעילים של סידן.
מלבד זאת, הבורון משתתף בחילוף החומרים של אסטרוגן בגוף ומביא לשיפור תסמיני המנופאוזה וביניהם גלי חום.
לא חייבים לאכול: זרעי צ'יה לעור הפנים
מזרעי הצ'יה ניתן גם להכין מרחץ לשטיפת הפנים ובכך לנצל את יכולת אגירת הלחות ותכולת חומצות השומן הגבוהה להחלקת עור הפנים.
משרים למשך לילה כפית זרעי צ'יה בכוס מים רתוחים. בבוקר מתקבל ג'ל אוורירי וקל שעימו מומלץ לשטוף את הפנים.
מדובר בזרעים של מרווה היספאנית (ישנם אלפי מינים שונים של מרווה) הנקראת גם צ'ייה או הפשתן הדרום אמריקאי המוכרת לעולם בצורה טובה מאוד מזה כ 20 שנה.
1- מדובר בשיח בר חד שנתי קטן הגדל בדרום אמריקה וזרעיו נמכרים בעשור האחרון בכל חנות טבע בארה"ב וקנדה עבור מספר דולרים בודדים לשקית ע"י מאות ספקים שונים באלפי חנויות לצד זרעי פשתן וזרעים אחרים. כלומר: מי שמעוניין בזרעים או בשמן יכול לקנות בחנות טבע (זמין גם בחנויות טבע בארץ).
4- ישנם מינים שונים של זרעים אלו שחורים,לבנים וחומים בעלי שונות ביולוגית רבה וכך גם בתוך סוגי הזרעים עצמם השונות גדולה מאוד וישנם מינים שונים של המרווה ההיספאנית ללא כל קשר לצבע הזרעים כלומר אין כל אחידות במוצר הסופי.
5- הבעיה העיקרית של מוצר זה היא החשש להימצאותם של חומרים רעילים ואלרגנים במין זה שגרם לעצירה ואיסור של הכנסת זרעים אלו או שמן מזרעים אלו לכלל מדינות האיחוד האירופאי ולמדינות נוספות בעשור האחרון.
6- השמנים הנדיפים של מרווה זו רעילים ביותר ומחייבים ניטור מתמיד לחוסר נוכחותם בפרקציה השומנית.(מצורף עבורך מסמך בנושא כקובץ)
7- שמן אומגה 3 ממרווה היספאנית אינו יציב ומחייב תוספת של חומרים מייצבים.
8- גם במקומות המועטים שאושרה הכנסת זרעים אלו או שמן כמזון יש איסור מוחלט לא לצרוך יותר מ 5% זרעי מרווה היספאנית באוכל בגלל החששות הנ"ל.
9- ממליץ לכל מי שמעוניין לצרוך שמן או זרעים אלו במקום זרעי פשתן לבדוק היטב שאכן קיים אישור של משרד הבריאות הישראלי וכך גם אישורים לבדיקות של נוכחות של פטריות עובשים וחיידקים אחרים, ובדיקות רלוונטיות אחרות הנדרשות לזרעים אלו.
10- חשוב ביותר להבנה החומרים הפעילים שנמצאים במרווה המרושתת מעבר לאומגה 3 שונים לחלוטין ואינם קיימים במרווה ההיספאנית גם מבחינה מורפולוגית אין כל קשר בין המרוות (מרושתת צמח רב שנתי ולא חד שנתי וכו.)
11- אחת הבעיות הקשות ביותר של זרעים אלו שמנעה הצלחה מסחרית של זרעים אלו (מעבר לחומרים הרעילים והאלרגנים) היא שזרעי המרווה ההיספאנית קשים עד בלתי ניתנים לעיכול בגלל רמת חלבון ירודה מאוד בזרעים דבר המשפיע על מערכת העיכול וספיגה של חומרים פעילים כגון חומצות האמינו. (ניתן לקבל אצלי חומר נוסף)
According to literature in vivo protein digestibility is classified in:
1- high (93-100%), been represented by animal origin protein (meat, fish, milk, egg) and some of vegetable origin like: wheat flour low in fiber, soy protein isolated;
2- intermediate (86-92%), here we can count, integral flours (corn, soy bean, wheat, oat);
3- low, (70-85%) in this category are found cereals processed for direct consumption (corn, wheat, oat, etc). Digestibility parameter is determinant in quality protein, since its biological value could be inferred, a good digestibility might mean that a protein is adsorbed and finally employed by the organism
הציון לרמת העיכול של זרעי צ'איה/מרווה היספאנית (ראה טבלה מס 2 בעמ' 5 במסמך המצורף):
1- זרעי צא'יה שלמים 29%
2- זרעי צא'יה שחוממו קלות (מחויב בכדי להרוג פטריות שמרים חיידקים ועובשים) 10.87%
3- קמח מזרעי צא'יה- 79.80%
4- קמח מזרעי צא'יה שחוממו קלות (מחויב בכדי להרוג פטריות שמרים חיידקים ועובשים) 34.18%
5- זרעי צא
שלום
מצד אחד נכתב שהצ'יאה מומלץ מאד מאד ומובאות תכונותיו המופלאות, מצד שני באה תגובה שהצ'יאה נגוע בחסרונות רבים וממש לא מומלץ
אז השאלה: צ'יאה כן או לא ?
מה השורה התחתונה ?
זו שאלה ואשמח מאד לקבל תשובה, תשובות.
האצטקים לא קנו את הצ'יה שלהם בחנויות טבע ולא ממפיצי "פירמידה". אם מדובר בצמח בר פשוט – למה הוא מתומחר ביוקר?
על סמך מה קושרים לצ'יה כתרי תהילה? איפה מחקרים, אישוש, הוכחות?
כל אחד לומד בעל פה מילון של 50 מושגים מובילים: נוגד חמצון, משפר עיכול, מזון על, בלה בלה בלה, ומשתמש במילון הזה לכל תוסף שבדיוק בא לו למכור. אין פיקוח, אין בקרה, אין ודאות. איש הישר בעיניו יעשה (קוּפּה) – ויעבור למוצר הבא…
אגב, אין לי מושג אם זרעי צ'יה טובים או לא. אבל המאמר הזה, אם אפשר לקרוא לו מאמר, הוא פרסומת נטו. אם זו הרמה – חבל.
מה דעת הנטורופטית על רכוז הזרחן 1075 מ"ג ל100 גר'?
האם כדאי, כמו בפשתן, לטחון את הזרעים לפני אכילתם?
תודה רבה
האם זרעים אילו בטוחים לשימוש באכילה בהריון והנקה?
אני יודעת שיש בעייה עם צמח המרווה , לכן שואלת
יש לי הרגשה שהמטרה של ישראל היא שיווקית ולא בריאותית ובכלל אין לו מושג על מההוא מדבר.
כל הטענה של פטריות ורעלנים בזרעים אינה יחודית לציה וזה נכון גם לפיסטוקים, גרעינים או אורז בתפזורת.
אני בטוח כי אם הינו שומעים את סגנון הדיבור במפגש אמיתי הינו מבינים מה טיבו.
וכתזונאי אני אומר – לפי משפט אחד אפשר להבין שאין לאדם מושג על מה הוא מדבר – אין דבר כזה ספיגה ירודה בגלל חלבון מסוים, מה טחינה לא נספגת ? איזו שטות!!
או "רמת חלבון ירודה" שבגללה לא נספגת חומצת אמינו ? שוב שטות – חלבון זה חומצת אמינו והוא נספג יופי יופי. ומה זאת אומרת "חומר פעיל" מה פעיל בחלבון (חומצת אמינו"), עוד מוסג ששורבב ללא הבנה בסיסית, אולי הוא משחק תופסת עם החלבון של הטחינה.
וגם אני נפגשתי עם אנשי MLM שרק כסף ללא עבודה מעניין אותם, ואחרי פגישה קצרה אמרתי להם: " מצטר אותי אתם לא יכולים למרוח, אני יותר מדי מבין בשבילכם"
השרתי במים כל הלילה ואז הם הפכו לג'ל ועכשיו במסננת של ההנבטה יש לי שלולית גל….
אם משהו יודע איך מנביטים- אשמח.
תודה!
ולכן התגובה שלו לא שווה התיחסות כלל.
רז שלום בהמשך לשאלתך אהיכן ניתן לרכוש צ'ייה מצויינת אז תבדוק אצל חנות בשם חוש הטעם ברחוב ויצמן בגבעתיים , אני רכשתי שם לפניי חודש ולפניי שבועיים ורק אצלהם היה אפשר להשיג והם מוכרים במחיר מצויין כמעט חצי מחיר מהאחרים .
מצאתי צ'יה נקיה מחול לחלוטין בשוק מחנה יהודה. פשוט תענוג
מפעל אמין עם אנשים מקסימים שמשווקים שמנים טבעיים ואורגניים ולא מנסים לעבוד על אף אחד!!
התנסיתי ונהנתי!!