loading
loading

ארץ זבת חלב ומיתוסים

מורן איינשטיין
מאת: - מנטורית לאורח חיים בריא. בוגרת ביה"ס לרפואה משלימה במגמת תזונה טבעית.
לקראת שבועות כדאי לשים לב: חלבונים מהחי ובעיקר מחלב פרה קשים מדי לעיכול למרבית האוכלוסיה. ייתכן וגם אתם רגישים ואינכם מודעים
ארץ זבת חלב ומיתוסים. צילום: pexels

ארץ זבת חלב ומיתוסים. צילום: pexels

loading

האם שמתם לב שרק אנחנו, בני האדם, ניזונים מחלב של יונקים אחרים?

נתקלתם פעם בחתול שיונק מפרה או גדי שיונק מכלבה?

מוצרי חלב עשויים לעורר תגובות אלרגיות שונות ביניהן:

ועוד.

מערכת העיכול שלנו, בני האדם, לא מסוגלת לעכל חלב ומוצריו בצורה יעילה.

מלבד זאת, אל לנו לשכוח את ההורמונים אותם מקבלות הפרות בכדי להגביר את הגדילה והתנובה.

כתוצאה מכך העטין של הפרה מודלק והפתרון הוא מתן אנטיביוטיקה.

בנוסף לכל, הפרות ניזונות ממזון שמכיל חומרי ההדברה.

כל אלה ועוד מגיעים אלינו.

כך זה אמור להיות: עגל ניזון מהחלב של אימו. צילום: pixabay

כך זה אמור להיות: עגל ניזון מהחלב של אימו. צילום: pixabay

אבל חלב זה בריא לנו… לא?

כילדה זכורה לי סטיאוציה בה אימי מנסה לשכנע אותי בכל דרך אפשרית לאכול מעדן חלב בתום ארוחת הערב.

אני ששבעתי מהארוחה לא הייתי מסוגלת לאכול ממנו והרגשתי שזה נעשה בכוח.

לא סתם היא ניסתה לשלב אותו במסגרת התפריט שלי יום יום.

המסרים שהועברו באמצעי התקשורת הצביעו על כך שחשוב מאוד לשלב מוצרים אלה ובמינון רב.

זכורות לי מהילדות שלל פרסומות שמבטיחות ילדות בריאה וחזקה.

כל זאת מבלי לדבר על כמויות הסוכר הגבוהות שהכילו אותם מעדני חלב, בתוספת מפנקת של חומרי טעם וריח, חומרים משמרים, צבעי מאכל ועוד מוצרים מע(א)ובדים.

לכל אורך השנים המסרים שקיבלנו באמצעים כאלה ואחרים הם עד כמה חשוב לצרוך מספר מוצרי חלב ביום, מאחר והם תורמים לבניית עצמות חזקות ובריאות.

אז – איך ייתכן שדווקא אצל אוכלוסיות שצורכות מוצרי חלב בכמות גדולה התחלואה באוסטאופניה (ירידה בצפיפות העצם) ואוסטאופורוזיס (עצמות מחוררות ושבירות) גבוהה יותר?

חשוב להבהיר שמחלות אלה אינן מחלות של חוסר / עודף במוצרי חלב והן תלויות בין היתר בהרגלי האכילה ואורח החיים.

למרות זאת, ממשיכים לפזר לנו מסרים גלויים וסמויים על חשיבות מוצרי החלב ותרומתם לחיזוק העצמות ושמירה על בריאותנו.

האם החלב ומוצריו באמת כל כך קריטיים לבריאות ילדינו? צילום: pexels

האם החלב ומוצריו באמת כל כך קריטיים לבריאות ילדינו? צילום: pexels

כן, לצריכת מוצרי חלב השלכות רבות על בריאותנו. ולאו דווקא חיוביות.

חלק ניכר מהאוכלוסיה אינו מסוגל לעכל את מוצרי החלב והדבר בא לידי ביטוי בצורה שונה מאדם לאדם.

חלק מהתופעות עשוויות להיות נפיחות, גזים, כאבי בטן, שלשולים ועוד.

נמצא קשר מובהק בין צריכת מוצרי חלב לבין עליית התחלואה במחלות כדוגמת סרטן, מחלות קרדיו-וסקולריות (מחלות לב), סוכרת, השמנה, אוסטאופורוזיס, מחלות ניווניות של המוח ועוד.

מאמרים נוספים בנושא חלב ומוצריו:

חלב? ממש לא חובה

5 סיבות למה כדאי לחגוג את שבועות בלי חלב וגבינות

שבועות – היה מעדן חלב בבית המקדש?

מה קורה כאשר אנחנו מחממים את מוצרי החלב?

משתמשים בחלב לדייסות, פשטידות, מאפים, עוגות ועוד מתכונים כאלה ואחרים?

כדאי לדעת שחימום הופך את סידן החלב לקלציום פוספט.

זהו חומר שכמעט ואינו נמס. הוא שוקע ברקמות שונות של הגוף ובעקבות כך גורם לנזקים שונים.

שקיעתו באה לידי ביטוי בעיקר בכליות ובלבלב.

חיממתם את החלב לצורך בישול או אפייה? יצרתם קלציום פוספט. צילום: pixabay

חיממתם את החלב לצורך בישול או אפייה? יצרתם קלציום פוספט. צילום: pixabay

אנשים מתחילים להפנים

לשמחתי הרבה, המגמה הופכת להיות חיובית יותר ויותר.

ככל שחולפות השנים, המודעות לבריאות צוברת תאוצה ועולה שלב נוסף קדימה.

עד לפני כמה שנים כשהסברתי את נזקי החלב הסתכלו עליי בפליאה, כאילו נפלתי מהירח.

הטענה הייתה שמי שנמנע ממוצרי חלב, כמו טבעונים, יסבול ממחסור בסידן.

האמת היא שכאשר אנחנו בוחרים לבסס תזונה טבעונית נכונה, מאוזנת ובריאה, אין חשש כלל שיחסר סידן או כל ויטמין ומינרל אחר בגופנו.

רוצים לחגוג את שבועות ללא חלב? זה אפשרי!

חגיגת שבועות יכולה להראות אחרת.

קיימים שפע של מתכונים בריאים שיכולים להחליף מוצרי חלב.

הנה לדוגמא מתכון טבעוני בריא וטעים מתוך הספר "טבעוני פשוט וטעים" מאת גלי לופו אלטרץ (ניתן לרכישה בחנויות הספרים וכן בשבוע הספר, שרונה תל אביב):

לאבנה משעועית

לאבנה משעועית. צילום: גלי לופו אלטרץ

לאבנה משעועית. צילום: גלי לופו אלטרץ

רכיבים:

½ כוס קשיו מושרה
1 כוס שעועית לבנה מבושלת (אפשר קפואה מופשרת, אפשר משימורי זכוכית או אחרים)
½ כוס מים
½ כפית מלח
מיץ מחצי לימון ויותר לפי הטעם
3 כפות שמן זית
להגשה: זעתר ושמן זית

אופן ההכנה:

טוחנים את כל המצרכים בבלנדר, מעבירים לקופסה ומתקנים תיבול (לימון ומלח לפי הטעם).

מפזרים מעט זעתר וכף-שתיים של שמן זית.

טעים יותר למחרת. ניתן לשמור במקרר 4-5 ימים.

לבריאות ובתאבון!

צרו קשר עם מורן איינשטיין



    * שדות חובה

    רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו