Clalit_Fly
Checkup_Fly

לב וכלי דם, מחלות (Cardiovascular Disease)

מאת: הוצאת פוקוס ספרים
זמן קריאה: 4 דקות
המלצות לתזונה בריאה בנושא מחלות לב וכלי דם מתוך "האנציקלופדיה החדשה לריפוי טבעי" מאת ד"ר ג'יימס באלך (M.D) וד"ר מארק סטנגלר (N.D) בהוצאת פוקוס
DietBook_In

כאשר אנשים חושבים על תזונה שנועדה למנוע מחלות לב וכלי דם או לטפל בהן, הם בדרך כלל חושבים על צמצום כמויות הכולסטרול והשומן הרווי בתזונתם. למעשה, קיימים גורמים רבים נוספים שיש להתחשב בהם כמו צריכת כמות מספקת של שומנים "מועילים", סיבים תזונתיים ונוגדי-חמצון. תזונה ששומרת על בריאות הלב, דומה לתוכנית התזונה הבסיסית, המורכבת ממזון מלא, שעליה אנו ממליצים בספר זה כמעט לכל אדם.

מזונות מומלצים

נמצא שתזונה המבוססת על מזון מלא ומזון מן הצומח (בתוספת דגים) מנקה את הרובד הטרשתי שנוצר בעורקים. הארוחות שלכם צריכות להכיל ירקות, פירות ודגנים מלאים. כדי לצרוך חלבונים תוכלו לאכול מוצרי סויה ותבשילי קדרה משעועית יבשה לסוגיה, אפונה יבשה, פול, חומוס, עדשים ודגים. אנשים שזקוקים לתזונה המכילה כמות גדולה יותר של חלבון יכולים להוסיף עוף נטול שומן לארוחותיהם.

יש קשר הדוק בין המולקולות הפעילות המכונות רדיקלים חופשיים לבין מחלות לב. מזונות המכילים נוגדי-חמצון מסייעים במניעת הנזק שגורמים הרדיקלים החופשיים. משום כך הקפידו לאכול מגוון רחב של ירקות ופירות מדי יום.

חומצות שומניות חיוניות הם השומן ה"טוב" שמגן על הלב ומסייע לגוף לתפקד בצורה יעילה. חומצות שומניות חיוניות מצויות בדגי מים קרים כמו דג הפוטית (הליבוט), דג הסלמון (אלתית) ודג המקרל. הן מצויות גם באגוזים שונים (לא בבוטנים), בשמן זית ובזרעי פשתה.

הרבו באכילת סיבים תזונתיים. אכילה של מזון מלא תעלה באופן אוטומטי את צריכת הסיבים התזונתיים שלכם. אולם אם אתם זקוקים לכמות נוספת, שלבו בארוחותיכם סובין שיבולת שועל או זרעי פשתה.

שום ובצל מורידים את רמת "הכולסטרול הרע" ומפחיתים את לחץ הדם. הם מהווים תוספת מצוינת לארוחות דלות שומן כמו ירקות מוקפצים, מרקים צחים ותבשילי קדרה מקטניות.

קליפתם של הענבים האדומים-סגולים יכולה לסייע בסילוק הרובד הטרשתי מהעורקים. שתו כוס של רסק ענבים אדומים-סגולים מדי יום.
אשלגן ומגנזיום הם מינרלים המגנים על הלב. מקורות טובים למינרלים אלה הם ירקות עליים, דגנים מלאים, נבטי חיטה, שום, קטניות ותפוחי אדמה. גם מלח ים הוא מקור טוב למינרלים אלה.

אמצו את הדיאטה הים-תיכונית. אכלו מזונות מהצומח, צרכו שמן זית וכמות קטנה עד בינונית של דגים, עוף, בשר, מוצרי חלב, ביצים ויין. חוקרים מאמינים שתזונה המכילה דגים היא מהגורמים החשובים ביותר לשמירה על בריאות הלב וכלי הדם. תזונה כזאת מורידה את השכיחות של השמנת-היתר, מחלות הלב וכלי דם ומחלת הסוכרת.

מזונות שיש להימנע מהם

אם אתם סובלים ממחלת לב, עליכם להימנע או להפחית בצורה חדה את צריכת השומנים המזיקים (שומנים רוויים, חומצות שומניות מסוג טרנס או שומנים מוקשים). בשר בקר, בשר עוף, חלב ומוצרי חלב, חמאה, ביצים, שמן דקלים ושמן קוקוס הם בין המאכלים המכילים שומנים רוויים או כולסטרול. זכרו שמרכיבים אלה מצויים במאכלים רבים. מאפים מתוקים מכילים למשל ביצים וחמאה.

אל תטעו ואל תחליפו את החמאה במרגרינה או בשומנים צמחיים מוקשים אחרים. מוצרים אחרונים אלה מופקים משמנים שעברו עיבוד בחום גבוה. בתהליכים אלה נוצרות מולקולות שעברו שינוי הנקראות חומצות שומניות מסוג טרנס. קרוב לוודאי שחומצות אלה מסוכנות ללב ומעלות את רמת "הכולסטרול הרע" יותר מאשר השומן הרווי.

אנשים שמקצצים בכמות השומנים שהם אוכלים, מרבים לעיתים לצרוך מזונות מעובדים נטולי שומן או דלי שומן, במיוחד עוגיות או ממתקים אחרים. אל תפלו למלכודת הזו. מזונות אלה מכילים מיעוט של רכיבים תזונתיים, אם בכלל, והם מכילים תוספת של סוכר לבן כדי לפצות על היעדר השומן. עודף סוכר קשור למספר רב מאוד של מחלות. כאשר צורכים סוכר לבן במקום עמילן, הוא מוריד את רמתו של "הכולסטרול הטוב" המגן על הלב.

הימנעו מצריכת סוכר לבן. סוכר לבן מעלה את רמות הכולסטרול, הטריגליצרידים, חלבון מגיב C, האינסולין וחומרים נוספים התורמים לנזק שנגרם ללב ולכלי הדם.
הפחיתו בצורה דרסטית את צריכת הנתרן שלכם. מזונות משומרים ומעובדים הם ללא ספק המקור המשמעותי ביותר לנתרן בתזונה המערבית – התרחקו מהם. צריכה גבוהה של נתרן, בשילוב עם צריכה נמוכה של אשלגן, מעלה את הסיכון ליתר לחץ דם.

 

המלצות לתזונה נכונה בנושא מחלות לב וכלי דם מתוך הספר "נטורופתיה" מאת גילית שטיינר בהוצאת פוקוס

מחלות לב וכלי-דם הן גורם התמותה העיקרי בחברה המערבית. כ-40% מכלל האוכלוסייה לוקים במחלות אלו ובעיקר בהיצרות כלי-הדם, מה שמכונה בשם "טרשת העורקים". אין ספק, כי מחלות כלי-הדם והלב נגרמות ישירות על-ידי תזונה לקויה ואורח חיים לא בריא. כדי למנוע או לטפל בהן, יש חשיבות רבה לשינוי אורח החיים, לשינוי התזונה ולנטילת תוספי תזונה וצמחי מרפא.

הגישה הנטורופתית ממליצה על טיפול במספר מישורים והם: הפחתת רמות הכולסטרול והשומנים בדם, הורדת רמות ההומוציסטאין בדם ושיפור פעילות הלב.

הטיפול דרך תזונה נכונה

אכילת מזונות המכילים דגנים מלאים כמו מוצרי חיטה מלאה ושיבולת שועל מלאה, אורז מלא, פסטות מלאות, גרנולה ועוד, המכילים כמות מוגברת של סיבים תזונתיים, עוזרת להפחתת רמות הכולסטרול והשומנים בדם ומונעת את הפיכת הפחמימות לשומנים.

במחקר שנערך בנושא קיבלו מטופלים, עם רמות גבוהות של כולסטרול בדם, דיאטה עתירת סיבים או דיאטה נמוכת קלוריות כקבוצת הביקורת. בהשוואה לקבוצת הביקורת, בקבוצת הסיבים הייתה ירידה משמעותית ברמות ה-LDL וה-HDL ורמת הכולסטרול הכללי.

מומלץ לצרוך פירות וירקות טריים המכילים גם הם סיבים תזונתיים וכמו כן, נוגדי חמצון טבעיים. נמצא, כי צריכה מוגברת מהם מסייעת לצמצום התחלואה במחלות כרוניות וניווניות בכלל ובמחלות לב בפרט.

במחקר משותף שנערך באוניברסיטת "סקרנטון" בפנסלבניה שבארה"ב ובאוניברסיטת "וורכלאו" בפולין, נבדקה תכולת נוגדי החמצון ב-23 סוגי ירקות שונים, כגון בצל אדום, שום, אספרגוס, עגבנייה, שעועית, ברוקולי, בטטה ועוד, מבחינת מידת יכולתם למנוע את חמצון הכולסטרול. נמצא, כי לירקות הייתה יכולת נוגדת חמצון רבה יותר משל הוויטמינים נוגדי החמצון המוכרים. במחקר אחר נמצא כי תזונה עשירה בירקות ובפירות, הפחיתה רמות של הומוציסטאין.

בשנות ה-70 המאוחרות גילו חוקרים אפידמיולוגיים כי בקרב אוכלוסיית האסקימואים בגרינלנד, היה שיעור נמוך באופן משמעותי של מקרי מחלות הלב, לעומת קבוצת הביקורת המערבית. מאז, יותר מ-4,500 מחקרים נעשו על חומצות השומן אומגה-3 וההמלצה שנקבעה היא, להרבות באכילת דגים שומניים מהים הצפוני, דוגמת סלמון, מקרל, קוד, הליבוט וטונה. דגים אלה עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה-3 המפחיתים את הסיכון לפתח מחלות לב וכלי-דם על-ידי הפחתת רמות הכולסטרול הכללי, הכולסטרול ה"רע" (LDL) והשומנים בדם, והעלאת רמת הכולסטרול ה"טוב" (HDL), המנקה את השומנים בכלי-הדם.

חומצת שומן בריאה נוספת היא החומצה האולאית, שהיא חומצת שומן חד-בלתי-רוויה, הנמצאת בעיקר בשמן זית, בשמן קנולה, באגוזי אילסר ומקדמיה, בפקאן, באבוקדו, בשמן השומשום ועוד. חומצת שומן זו מעלה את הכולסטרול ה"טוב" HDL וצריכתה נמצאה כעומדת ביחס הפוך לתמותה ממחלות לב.

כמו כן נמצא, כי חומצה זו עוזרת בדילול הדם ומונעת חמצון של הכולסטרול. במחקר גדול שנערך בקרב 34,000 נחקרים, נמצאו נתונים מרשימים בקשר שבין צריכת אגוזים, להפחתה משמעותית בסיכון להתקפי לב ולתמותה ממחלות לב אחרות.

מרבית האגוזים הם מקור טוב למגנזיום ונמצא כי רמה נמוכה של מגנזיום בדם, מעלה את הסיכון לפגיעה במבנה הכולסטרול ובחמצונו, ועל ידי-כך מעלה את הסיכון להתפתחות מחלת טרשת העורקים. מעבר לכך, האגוזים מכילים חומצת אמינו ארגינין, התורמת להפחתת רמות הכולסטרול בדם.

מבחינת התזונה, רצוי ומומלץ להפחית ככל שניתן שומנים רוויים ופחמימות פשוטות, המגבירים את הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי-דם. דובר רבות על שתיית יין אדום כמניעת התפתחות מחלות לב וכלי-דם ואכן נמצא במחקרים, כי שתייה מתונה של יין אדום המכיל פלבנואידים (נוגדי חמצון), מונעת קרישת דם, מעלה את רמות ה-HDL ומפחיתה את הסיכון לפתח טרשת עורקים.

לאחרונה התפרסמו מספר מחקרים המוכיחים כי למיץ רימונים מרוכז, יש פעילות נוגדת חמצון. אחד המחקרים החשובים שנערכו התקיים בישראל, בביה"ח "רמב"ם" בחיפה והתפרסם במגזין הרפואי החשוב Clinical Nutrition בשנת 2004. המחקר עקב במשך 4 שנים אחר חולי לב שקיבלו מיץ רימונים, לעומת חולי לב שלא קיבלו את המשקה. מסקנת החוקרים בסיום המחקר הייתה, כי שתיית מיץ רימונים מרוכז, הפחיתה את הרובד הטרשתי אצל חולי הלב ואת לחץ-הדם הסיסטולי – השפעות הקשורות לפעילות נוגדת החמצון של הרכיבים הפעילים ברימונים, הפלבנואידים.

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו