המרכיב הסודי שהופך את המזון שלך לתרופה שלך
למזון שאנו אוכלים יש השפעות כה חזקות על הבריאות ועל תוחלת החיים שלנו.
יש בו יותר מהאנרגיה שהוא מספק כדי לשמור אותנו בחיים.
הסוד האמיתי במזון שאנו אוכלים טמון במה שאני אוהבת לכנות "אפי נוטריינטים".
לתרכובות המדהימות שנמצאות במזון שאנו אוכלים יש את היכולת המדהימה לווסת את ביטוי הגנים.
כלומר, יש להן אפקט אפי גנטי, ומכאן ״אפי נוטריינט״.
היכולת הזו, היא שמניעה את כל ההשפעות המועילות יוצאות הדופן של מזונות טבעיים מלאים, כולל התכונות האנטי-דלקתיות, האנטי-סרטניות והאנטי-מיקרוביאליות שלהם.
הרגולציה האפי גנטית הזו עומדת בבסיס כל היתרונות הללו.
כמובן, אנחנו יודעים כבר זמן רב שלמזונות מלאים, כלומר מזונות בצורתם המקורית, יש יכולות ריפוי מדהימות.
למרות זאת, אנחנו רק מתחילים להבין את תפקידם של רכיבי התזונה המווסתים את הגנים שלהם ואת המשחק הסינרגטי ביניהם.
ד"ר ולטר לונגו, מנהל מכון אריכות ימים באוניברסיטת דרום קליפורניה טען: "חוץ מגנים, קשה לחשוב על משהו שיכול להיות חזק יותר מאוכל בקביעה אם מישהו יגיע לגיל -100 או ימות לפני גיל 50."
אולי לקח לנו כמעט עשרים וחמש מאות שנה מאז שהיפוקרטס אמר "תן לאוכל להיות התרופה שלך", אבל סוף סוף אנחנו מתחילים להוכיח עד כמה יעילים החומרים התזונתיים הכלולים במזון מלא יכולים להיות.
אז מי הם כוכבי-העל התורמים לאריכות ימים?
חומצה פולית
אחד מהחשובים ביותר המעורב בביטוי הגנטי הוא החומצה הפולית החיונית לסינתזה ותיקון של DNA, ועובדת יחד עם ויטמין B12.
מקורות במזון:
ירקות עלים ירוקים, אספרגוס, פטריות, ביצים, גרעיני חמניות, רוזמרין, מרווה, כוסברה ועוד רבים.
ויטמין B12
מבין תפקידיו הרבים והחשובים, ויטמין B12 הינו שחקן מפתח בחילוף החומרים של חומצה פולית.
ויטמין B12 חיוני לייצור אנרגיה במיטוכונדריה וממברנות תאי עצב הידועה כמעטפת המיאלין.
מקורות במזון:
אצות, פטריות שיטאקי, דגים, ביצים ועוד.
בטאין
נכלל במשפחת הוויטמינים מקבוצת B.
טכנית, אין זה וויטמין, כי הגוף יכול לייצר בטאין בעצמו, אך עדיין נמצא תחת הקטגוריה של וויטמיני B בתהליכים שונים בגוף האדם.
הוא מתקן נזקים של ה-DNA.
מקורות במזון:
תרד, סלק, חלמון ביצה, גרעיני חמניות ועוד.
כולין
החומר המזין שממנו בנויים מרבית קרומי התאים בגוף האדם.
כולין מעורב בסינתזה של נוירוטרנסמיטרים וממברנות שומנים בריאות והוא חיוני להתפתחות קוגניטיבית ולתפקוד המוח.
מקורות במזון:
כרובית, אצות, פטריות שיטאקי ומייטק, חלמון ביצה, זרעי פשתן, דגים ועוד.
(Epigallocatechin Gallate (EGCG נוגד חמצון חזק וחשוב – פלבונואיד
מתקן נזקים ב-DNA, תומך ומחדש בביטוי הגנים הטובים.
מקורות במזון:
פירות יער, תפוחים, שזיפים, אבוקדו, אגס, אגוזים, תה ירוק, תה לבן, תה אולונג ותה שחור.
כורכומין
נוגד חמצון רב עוצמה.
התרכובת הזאת היא כורכומינואיד מקבוצת הפוליפנולים.
צמח רב שנתי ממשפחת הזנגווילים המוכר כתבלין וכתרופה ביתית.
מקורו של התבלין הוא בצמח Curcuma Longa
מתקן נזקים ב-DNA.
מקורות במזון:
כורכום, קארי.
עשבי תיבול
מתקנים נזקים של DNA.
נוגדי חמצון ואנטי דלקתיים חזקים.
מקורות במזון:
רוזמרין, נענע, טימין, מרווה, אורגנו, בזיליקום, מליסה לימון, מיורן ועוד.
קוורצטין
מתקן נזקים של DNA ועוזר לייעל את הביטוי הגנטי ולהאט את ההזדקנות.
מקורות במזון:
תפוחים, פירות יער, ברוקולי, קקאו, צלפים, זרעי צ'יה, עלים ירוקים, בצל, רימון, חילבה, קינמון, בזיליקום, שמיר ועוד.
ברזל
מינרל שעוזר לתקן נזקים של DNA.
מקורות במזון:
תרד, עגבנייה, סלמון, קטניות, קשיו, שוקולד מריר 100% ועוד.
ויטמין A
ויטמין מסיס בשומן וחיוני לתפקודים רבים בגופנו, כולל תכנות מחדש של תאי גזע וצמיחה והתמקצעות של כל התאים.
מתקן נזקים של DNA.
מקורות במזון:
ביצים מכילות ויטמין A שנוצר מראש, בעוד ירקות צבעוניים רבים מכילים את חומרי המזון שלו, קרוטנואידים, כגון בטטה, תרד, דלעת, גזר, אשכולית, עגבנייה כתומה, ברוקולי, ירקות עלים כהים ועוד.
ויטמין D
מתקן נזקים של DNA.
מווסת חשוב בביטוי של מאות גנים.
ויטמין שמש זה חיוני לבריאות כללית ולהזדקנות מיטבית.
מקורות במזון:
סלמון, סרדינים, חלמון ביצה, ופטריות חשופות לשמש.
ויטמין C
נוגד חמצון חזק וידוע, מתקן נזקים של DNA.
ויטמין C פועל יחד עם ברזל וויטמין A להגברת תכנות מחדש של תאי גזע.
מקורות במזון:
קיווי, אשכולית, תותים, פלפל אדום, ברוקולי, נבטי בריסל, תפוח, תרד ועוד רבים.
למאמרים נוספים בנושא אפיגנטיקה:
איך מומלץ לצרוך את ה"אפי נוטריינטים"?
מומלץ לצרוך את המזונות ה״אפי נוטריינטים״ ממזון מלא ולא ממזון בודד או תיסוף.
מדוע?
ראשית, כאשר אנו מבודדים חומרים מזינים אנו מאבדים את היתרון של אינטרקציות סינרגטיות בין אינספור הרכיבים בכל מזון שלם.
בכך אנו יוצרים אפשרות לסיכון בלתי צפוי.
למעשה, מדענים החוקרים אפיגנטיקה מציעים כי הגישה של לאכול מזון מלא המספק הרבה חומרים מזינים במינון נמוך בו-זמנית היא יעילה יותר ממרכיב תזונתי בודד.
נקודה נוספת שיש לקחת בחשבון היא כמות החומרים המזינים.
חשוב לזכור:
לא רק שאנו צריכים את החומרים המזינים הנכונים כדי לתמוך בתהליכים הנכונים של ביטוי ה-DNA, אלא שאנו צריכים אותם בכמויות הנכונות.
כמובן, ייתכנו מקרים בהם בדיקות מעבדה או ניסיון קליני מוכיחים צורך בתוסף מסוים במינונים גבוהים יותר.
בכל זאת, מומלץ להיזהר הרבה יותר עם חומרים מזינים במינון גבוה יותר בצורת תוסף, כי חומרים מזינים אלה משפיעים מאוד על הביטוי האפי גנטי – לטובה ולרעה.
מכאן אנו יכולים לראות שיש בידינו את היכולת להשפיע על האפיגנום בצורה חיובית עם כמויות מתונות ונכונות של חומרים מזינים המצויים בטבע.
למעשה, אנו רואים שהשילובים הנכונים והכמויות הנכונות של חומרים מזינים המסופקים לנו דרך המזון המלא והשלם, המכונה תזונה אורתומולקולרית, עשויים לתקן את נזקי ה-DNA בצורה הבטוחה ביותר והעצימה ביותר.