PassoverFocus_Fly
Thymoquin_Fly

המזון שמעודד את תיקון ה-DNA

מאת: - Ph.D ,N.D, חוקרת אפיגנטיקה, מומחית ברפואה סינית ונטורופתיה
האם התורשה הינה האחראית הבלעדית למחלות? המדע הוכיח שאנחנו יכולים להשפיע על מנגנון התורשה שלנו ועל הגנים של צאצאינו. למדו כיצד תזונה יכולה לסייע

הפירות והירקות שמעודדים את תיקון ה-DNA שלנו. צילום: unsplash

PassoverFocus_IN

התחלואה במחלות מטבוליות, בסרטן, במחלות אוטואימוניות ובמחלות נוירולוגיות נמצאת במגמת עליה גדולה בעשורים האחרונים ברחבי העולם.

מדוע? התשובה היא: אפי-גנטיקה.

הורגלנו לחשוב כי הגורם היחידי למחלות הוא גורם התורשה הגנטית, אך לא כך הדבר.

השינויים שהסביבה מחוללת בגנים שלנו נחקקים ב-DNA שלנו ואנחנו מורישים אותם לילדים שלנו.

המחלות הן: השמנת יתר, סוכרת, כולסטרול, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, מחלות אוטואימוניות, מחלות נוירולוגיות וסרטן.

האם הגורל הבריאותי שלנו נקבע מראש?

אפי-גנטיקה הינו תחום מחקרי בביולוגיה המולקולרית העוסק בשינויים תורשתיים של תורשה תאית ותורשה בין דורית.

מוצאה של המילה ״אפי״ הוא בשפה היוונית ופירושה ״בנוסף״ ״מעל״.

על כן ״אפי-גנטיקה״ משמעה ״צמיחה נוספת מעל הגנטיקה״.

השינויים התורשתיים מוצאם בהשפעת הסביבה על הגנים במהלך חייו של האורגניזם.

המחקרים בביולוגיה המולקולרית הוכיחו כי ניתן לשלוט על ביטוי הגנים מבלי לשנות את הרצף הגנטי.

יש לנו ולסביבה השפעה על אופן ביטוי הגנים. צילום אילוסטרציה: pixabay

יש לנו ולסביבה השפעה על אופן ביטוי הגנים. צילום אילוסטרציה: pixabay

המחקרים מצאו עדות לכך שביטוי הגנים אינו נובע רק מהרצף עצמו של ה-DNA, אלא כי ישנם גורמים אפי-גנטיים האחראים על ביטויו.

השינויים האפי-גנטיים נגרמים על ידי גורמים סביבתיים, או גורמים חיצוניים שלעיתים מחליפים את הגנים בעצמם ומשפיעים על האופן בו התאים מפרשים את הגנים.

המחקרים גילו שהסביבה ״מסמנת״ את הגנים ומשנה את רמת הביטוי שלהם למשך כל חיינו, והשינויים האלה עוברים בתורשה לילדים ולנכדים.

תהליך הביטוי של הגנים מושפע משינויים אפי-גנטיים המפעילים גנים מסוימים או מדכאים אותם. הביטוי של הגנים משתנה בעוצמתו או בחולשתו.

השינויים בכרומוזומים הם אלה שישפיעו על הביטוי של הגנים.

שינויים אלו יכולים להיווצר בשלביו השונים של מחזור החיים של התא,

את הקוד הגנטי שלנו לא ניתן לשנות, לעומת זאת, את הביטוי של הקוד הגנטי ניתן לשנות, והוא מושפע מהסביבה בה אנו חיים ומאורח החיים שלנו.

מנגנונים אפי-גנטיים מושפעים ממספר גורמים ותהליכים הכוללים:

שינויים ב-DNA עלולים להתרחש בעקבות הימצאות גורמים אפ-גנטיים במקורות תזונתיים.

גורמים אלו יביאו לשינויים ב-DNA בכך שיגרמו להפעלה או לדיכוי של גנים.

בכך ישפיעו ויעלו את הסיכוי ללקות במחלות אוטואימוניות ובמחלות מטבוליות כגון: השמנה, סוכרת, יתר כולסטרול, יתר לחץ דם ובמחלות לב וכלי דם.

כמו כן, יעלה הסיכוי לחלות גם בסרטן, במחלות נוירולוגיות, בהפרעות נפשיות ובהפרעות קוגניטיביות.

הבחירות שלנו במזון ישפיעו על בריאותנו, ועל בריאות צאצאינו. צילום: pexels

הבחירות שלנו במזון ישפיעו על בריאותנו ועל בריאות צאצאינו. צילום: pexels

למאמרים נוספים בנושא:

הקשר שבין התפריט שלכם לאלצהיימר

אוכל משבש לנו את הגנים?

גנטיקה זה לא גזר דין

כיצד תזונה יכולה לעודד את תיקון ה-DNA?

הערכה היא כי ישנם 800 מקרים של נזק ל-DNA בגופנו בשעה, כלומר, 19,000 פגיעות ב-DNA שלנו כל יום.

נזק זה עלול לגרום למוטציות שעלולות להביא להתפתחות סרטן במידה ולא יתוקן.

למרבה המזל, תיקון DNA הינו אחד מהתהליכים הביולוגיים המושפעים מהתזונה שלנו.

ישנם מזונות שיש ביכולתם לשנות את האפי-גנטיקה.

מזונות אלו מכילים רכיבי מזון המעלים אפי-גנטית את רמות אנזימי התיקון של ה-DNA .

תזונה עשירה בפירות וירקות מפחיתה את הסיכון לחלות במחלות ניווניות, לרבות סוגי סרטן רבים.

פירות וירקות הינם מקור עשיר לנוגדי חמצון, הם מכילים אינספור רכיבים תזונתיים צמחיים שעשויים להגביר את פעולת האנזימים מסלקי הרעלים שלנו, לווסת ביטוי גנים ואפילו לתקן את ה-DNA.

תזונה עשירה בפירות וירקות מסייעת לתיקון הנזקים ב-DNA. צילום: 123RF

תזונה עשירה בפירות וירקות מסייעת לתיקון הנזקים ב-DNA. צילום: 123RF

להלן דוגמאות למזונות צמחיים העשויים לסייע במניעת מחלות:

המזון הוא הכוח שיעצור את משבר המחלות הכרוניות בעולם.

לתזונה ולאורח החיים שלנו יש את הכוח להשפיע על ביטוי הגנים שלנו – למנוע מחלות, לתקן, לרפא מחלות ולהעניק לנו איכות חיים ואריכות ימים.

צרו קשר עם ד״ר יעל מצליח, קליניקה



    * שדות חובה




    רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו