מהו מזון מעובד והאם הוא יכול להועיל לנו?!
מזון טבעי אינו משתנה ממצבו בטבע – לדוגמה, בננה, חומוס או דבש.
עיבוד המזון הוא הגורם לשינויים בו – תהליכים של הקפאה, פסטור או הוספת סוכר.
הקמח שנמכר לנו מעובד, כמו גם הגבינה, הטופו וכן קופסת שימורי שעועית, או גזר גמדי (שהוא גזר שנחתך למידותיו הקטנות, מתברר).
מאכלים מעובדים רבים מהווים לעיתים חלק מתזונה טובה, והיבטים רבים של העיבוד משפרים את בטיחות השימוש במזון או מאריכים את חיי המדף שלו.
הבעיה הבריאותית היא המזונות המעובדים מדי, המכונים מזון אולטרה-מעובד.
מהו מזון אולטרה מעובד?
אומנם, ההגדרה השתנתה מעט במשך השנים, אך מאכלים אלה נחשבים בדרך כלל כנוסחאות מתועשות.
כלומר – הם מכילים רכיבים שאינם נהוגים לשימוש בבישול ביתי, כלומר – נוסף על מלח, סוכר ושומנים.
על פי הגדרות מסוימות, מזון אולטרה-מעובד הוא זה אשר כולל 5 או יותר רכיבים.
בארצות הברית, מאכלים אלה מהווים 58% ממזונות האנרגיה ו-90% מהמזונות המכילים תוספת סוכר.
כשמדובר בתזונה, תמיד יש יוצאים מהכלל, מה שמגדיל את הבלבול.
רוב דגני הבוקר הם מזונות אולטרה-מעובדים.
עם זאת, חלק מהם מספקים כמות גדולה של דגנים מלאים וסיבים תזונתיים כמו גם תוספת של ויטמינים ומינרלים, עם תוספת קטנה של סוכר.
חלק מהצ'יפס בשקיות מכילים תפוחי אדמה, מלח ושמן, אך הם נחשבים כמאכל אולטרה-מעובד, מאחר שלרוב האנשים אין הציוד הדרוש להכנת צ'יפס כאלה בבית.
מזונות אולטרה-מעובדים, למעט סוגים אחדים של דגני בוקר, בדרך כלל אינם מזינים: הם מציעים דלק לגוף, אך הם דלים בוויטמינים ומינרלים.
הם גם גורמים לאנשים לצרוך יותר קלוריות.
באחד המחקרים, שבו הנבדקים שהו במקום סגור שיועד למחקר ובו הארוחות הוכנו עבורם, הם התבקשו לאכול עד אשר ירגישו שבעים.
התברר כי הנבדקים שניזונו ממאכלים אולטרה-מעובדים צרכו 500 קלוריות ליום יותר לעומת הנבדקים האחרים.
יש בוודאי מגוון סיבות לכך:
- מאכלים אלה קלים יותר ללעיסה
- היעדר הסיבים פירושו פחות תחושת שובע
- שינויים גדולים יותר ברמות הגלוקוז והאינסולין
- וכן, תוספות הסוכר, השומן והמלח גורמות למאכלים הללו להיות כה טעימים.
למאמרים נוספים בנושא:
מזון אולטרה מעובד וגיל המעבר
מזונות אולטרה-מעובדים מקושרים ל:
- השמנה בטנית
- תסמינים מטבוליים
- סוכרת מסוג 2
- יתר לחץ דם (לחץ דם גבוה)
- ומחלות לב וכלי דם
מאחר שבעיות אלה הן שכיחות במהלך גיל המעבר ולאחר תום הווסת, הרי שההמלצה הטובה ביותר תהיה להגדיל ככל האפשר את צריכת הסיבים התזונתיים ולהימנע ממזון מעובד.
מזון מעובד בעולם המודרני
בארצות הברית, ההימנעות ממזון אולטרה-מעובד היא בגדר זכות יתר.
עקב גורמי בריאות חברתיים וגזענות מובנית, רבים חיים בשכונות שבהן הגישה למזון טרי עלולה להיות מוגבלת.
בנוסף, עבודה במשך שעות ארוכות, לעיתים ביותר ממשרה אחת, כדי לשרוד כלכלית – עלולה להשאיר זמן מועט לקניות ולהכנת האוכל.
לעיתים, המזון הבריא הוא יקר יותר מהאפשרויות הזמינות המקבילות שהן אולטרה-מעובדות.
המידע מתוך הספר "כל מה שאת חייבת לדעת על גיל המעבר" מאת ד"ר ג'ן גונטר בהוצאת פוקוס