הצמחים שמסייעים למנוע עלייה מסוכנת ברמות הסוכר
העליות ברמות הסוכר לאחר הארוחה מתרחשות עם הפיכת הפחמימות הנצרכות בארוחה לסוכרים.
מה שמסוכן הוא לא עצם הפיכת הפחמימות לסוכרים, אלא המהירות בה שינוי זה חל.
ככל שהפחמימות מתפרקות לסוכר מהר יותר, כך הסוכר נכנס מהר יותר למחזור הדם – ולהפך.
למרבה הצער, התפריט המודרני נוטה לרוב יותר לייצר מצבים מסוכנים של עליות מהירות ברמות הסוכר בדם לאחר הארוחות ונדירה יותר עלייתן האיטית.
לא כל הפחמימות שוות בהשפעתן על עליית רמת הסוכר בדם לאחר הארוחה
פחמימות פשוטות גורמות לעלייה מהירה ותלולה של רמת הסוכר בדם ואחריה צניחה תלולה של רמתו.
פחמימות פשוטות אלה כוללות:
- סוכר
- משקאות ממותקים
- מאפים
- עוגות
- רטבים מעובדים
- פסטה מקמח לבן
- אורז לבן
- לחמים
- סירופים
ועוד.
אף אכילת פירות מאוד מתוקים והנמסים בפה עלולה לגרום לתופעה של עליה מהירה של הסוכר בדם ולצניחתו התלולה וכן גם שתיית מיצי פירות.
לעומת זאת, פחמימות מורכבות – כגון דגנים מלאים, קטניות וירקות – גורמים לעלייה איטית הרבה יותר של רמות הסוכר בדם לאחר הארוחה ולצניחה גדולה פחות.
כלומר, לאחר אכילת פחמימות מורכבות התנודות ברמת הסוכר קיצוניות פחות לעומת המצב כאשר אוכלים פחמימות פשוטות.
הקשר בין סוכר לאינסולין
כאשר נכנס הסוכר אל מחזור הדם משתחרר אינסולין על מנת לסייע בהעברתו אל תאי הגוף.
ככל שרמות הסוכר עולות יותר, הגוף מפעיל יותר אינסולין על מנת להתמודד איתו.
לכך יכולות להיות השפעות בריאותיות שליליות, כגון:
- עלייה במשקל (אינסולין קשור באחסון התאים את הסוכר כשומן)
- מחלת הסוכרת
- האצת תהליכי הזדקנות – עקב נזק הנגרם לתאים ולרקמות בגוף עם עליות קיצוניות ברמות הסוכר
ועוד
מאמרים נוספים בנושא:
הסיכון שבעלייה ברמת הסוכר לאחר הארוחות
אינדקס גליקמי משפיע על הסוכר? לא מה שחשבתם
בעקבות הקורונה – למה חשוב שתבדקו את רמות הסוכר שלכם?
פתרונות אפשריים לבעיה שהוצגה
מומלץ להעדיף צריכת פחמימות מורכבות על פני צריכת פחמימות פשוטות.
כמו כן, מחקרים מצאו כי ישנן תרכובות הממתנות את העלייה הקיצונית ברמות הסוכר בדם לאחר הארוחות – ואלו הן: מאקי ברי וציפורן.
ציפורן
ציפורן זהו צמח בו נעשה שימוש כנגד מספר מחלות ובעיות בריאות:
- בעיות עיכול (כגון גזים ושלשולים)
- בחילות
- כאבי שיניים
- צמצום העלייה של רמות הסוכר
הציפורן משפיע על תפקוד הכבד בהקשר לשחרור סוכר ממנו.
הסוכר מאוחסן בכבד וניתן לשחררו גם בשעת אימון גופני ובשעות בהן לא אוכלים.
להלן תיאור פעולת הכבד בשחרור סוכרים אל הגוף שלא בשעת הארוחה:
הכבד מטפל במאגרי גליקוגן שבו.
כאשר הגוף דל באנרגיה, אנזים הנקרא גליקוגן פוספוליראז מפרק את הגליקוגן לסוכר זמין, בו ניתן להשתמש כאנרגיה.
הציפורן מאט את קצב הפיכת הגליקוגן על ידי הכבד לסוכר.
בנוסף, לציפורן ישנה השפעה על עליית רמת הסוכר לאחר הארוחות ונמצא כי הוא ממתן אותה.
יתר על כן, בקרב אנשים הסובלים מעליות קיצוניות יותר של רמות הסוכר בדם לאחר הארוחה, נמצא כי הציפורן משפיע עליהם אף יותר מאשר על אנשים הסובלים פחות מעליות כאלו.
מאקי ברי
פרי יער זה הינו נוגד חמצון עוצמתי ובעל יכולת לעכב אנזימי עיכול.
דבר זה מסייע בהפחתת שיעור הספיגה של הגלוקוז, מה שמפחית את רמות הסוכר בדם לאחר הארוחות.
כמו כן ביכולתו להעלות את רמת האינסולין בדם.
יתרונותיו אלו של המאקי ברי מדגישים את חשיבותו כאמצעי נגד העלייה המסוכנת שעלולה לקרות ברמת הסוכר בדם לאחר הארוחות.
לסיכום
כמובן, אין "לסמוך" על מאקי ברי וציפורן כעל תרופות פלא להורדת רמת הסוכר.
כדאי מאוד להעדיף תפריט בריא, שמשלב פחמימות מורכבות.
בנוסף, מומלץ לצרוך תרכובות אלו.
מקור:
- The Sugar Spike Solution Get Dangerous After-Meal Spikes Under Control with, Life Extension Magazine, Book: Natural Extracts.
יש לי ציפורן בתמצית בבקבוקון
איך נוטלים את זה?