Bari15_Fly
Liat_Fly

בעקבות הגל הרביעי של הקורונה: למה חשוב שתבדקו את רמות הסוכר שלכם?

מחקר ישראלי חדש מצא שרמות סוכר גבוהות בדם, בקרב אנשים שאינם מאובחנים כחולי סוכרת, מגבירות את הסיכון להסתבכות מחלת הקורונה

ערכים גבוהים של סוכר מהווים גורם סיכון לסיבוכי קורונה. צילום: pexels

RUMALYA_IN

ידוע כי חולי סוכרת נמצאים בסיכון מוגבר לסיבוכים כתוצאה מהקורונה.

אך – האם יש קשר בין חומרת המחלה לבין רמות הסוכר בדם בקרב כלל האוכלוסייה?

נושא זה נבדק לעומק במחקר שהתבצע על ידי קבוצת חוקרים ישראלים מהאוניברסיטה העברית, קופת חולים מאוחדת, המרכז האקדמי לב ובית חולים הדסה.

מטרת המחקר ואופן ביצועו

מטרת המחקר הייתה איתור גורמים המהווים סיכון למחלת קורונה קשה. זאת על מנת שניתן יהיה לטפל בהם מראש.

כך לדברי ד"ר מיכל שאולי-אהרונוב, ממובילי המחקר, מהאוניברסיטה העברית ומהמרכז האקדמי לב.

במהלך המחקר נותח מידע שנאסף בקופת החולים בקרב כל החולים הבוגרים (מעל גיל 18) עם בדיקות קורונה חיוביות בין מרץ לאוקטובר 2020.

מחלת קורונה חמורה הוגדרה ככזו שגררה 10 ימי אשפוז ומעלה, אשפוז נמרץ או מוות.

תוצאות המחקר:

מתוך 37,121 אנשים שאובחנו חיוביים לקורונה, 707 מהם הוגדרו במצב חמור.

גורמי הסיכון שנמצאו למחלה חמורה הינם:

גיל, משקל (BMI גבוה), אבחנה של סוכרת ויתר לחץ דם.

בנוסף נמצא קשר בין רמות הסוכר בצום לחומרת המחלה בחולים עם ובלי אבחנה של סוכרת.

עבור חולים ללא אבחנה של סוכרת:

ככל שערכי הסוכר (בצום) היו גבוהים יותר – כך גדל הסיכון למחלה חמורה יותר.

עבור חולים עם ערכי סוכר בין 105 ל-125 מ"ג: הסיכון גדל פי 1.5

ועבור חולים עם ערכי סוכר בין 125 ל-140 מ"ג – הסיכון לפתח מחלת קורונה חמורה גדל פי 2.

זאת בהשוואה לחולים עם ערכי סוכר נמוכים מ-105 מ"ג לד"ל.

רמות סוכר גבוהות בקרב אלה שאינם מאובחנים כסוכרתיים - מכפילות את הסיכון לסיבוכי קורונה. צילום: pixabay

רמות סוכר גבוהות בקרב אלה שאינם מאובחנים כסוכרתיים – מכפילות את הסיכון לסיבוכי קורונה. צילום: pixabay

עבור חולים עם אבחנה של סוכרת:

נמצא כי דווקא רמות סוכר נמוכות מהנורמה (היפוגליקמיה), מהוות סיכון משמעותי יותר למחלה חמורה.

מאמרים נוספים באתר EatWell בנושא רמות סוכר:

הסיכון שבעלייה רבה של רמות הסוכר אחרי ארוחות

חצי כפית קינמון להורדת רמות הסוכר בדם

סוכרת סוג 2 – מניעה

המלצות בעקבות המחקר

ד"ר אשר שפריר מקופ"ח מאוחדת ובית חולים הדסה, שהוביל את המחקר יחד עם ד"ר שאולי אהרונוב, אמר כי הצורך להקפיד על רמות סוכר תקינות ואורח חיים בריא, הן בקרב סוכרתיים והן בקרב שאינם מאובחנים בסוכרת, הודגש עוד יותר בשל הקורונה.

מכיוון שעלייה ברמות הסוכר בדם לפני ההדבקה מהווה גורם סיכון לסיבוכי קורונה, גם ללא מחלות רקע – חשוב במיוחד בימים אלה לבדוק ולעקוב אחר רמת הסוכר בדם, גם אם אינכם מאובחנים בסוכרת.

בחולים סוכרתיים – הסכנה הגדולה יותר הייתה דווקא ברמות סוכר נמוכות מהנורמה.

לכן, אומרת ד"ר אורית אורית ברנהולץ-גולצ'ין, מנהלת מרפאת סוכרת מחוזית במאוחדת ורופאה בבית החולים שערי צדק, יש להקפיד על מניעת אירועים של היפוגליקמיה בחולי סוכרת, מצב בו רמות הסוכר יורדות בצורה קיצונית.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו