המזון שמעודד את תיקון ה-DNA
התחלואה במחלות מטבוליות, בסרטן, במחלות אוטואימוניות ובמחלות נוירולוגיות נמצאת במגמת עליה גדולה בעשורים האחרונים ברחבי העולם.
מדוע? התשובה היא: אפי-גנטיקה.
הורגלנו לחשוב כי הגורם היחידי למחלות הוא גורם התורשה הגנטית, אך לא כך הדבר.
השינויים שהסביבה מחוללת בגנים שלנו נחקקים ב-DNA שלנו ואנחנו מורישים אותם לילדים שלנו.
המחלות הן: השמנת יתר, סוכרת, כולסטרול, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, מחלות אוטואימוניות, מחלות נוירולוגיות וסרטן.
האם הגורל הבריאותי שלנו נקבע מראש?
אפי-גנטיקה הינו תחום מחקרי בביולוגיה המולקולרית העוסק בשינויים תורשתיים של תורשה תאית ותורשה בין דורית.
מוצאה של המילה ״אפי״ הוא בשפה היוונית ופירושה ״בנוסף״ ״מעל״.
על כן ״אפי-גנטיקה״ משמעה ״צמיחה נוספת מעל הגנטיקה״.
השינויים התורשתיים מוצאם בהשפעת הסביבה על הגנים במהלך חייו של האורגניזם.
המחקרים בביולוגיה המולקולרית הוכיחו כי ניתן לשלוט על ביטוי הגנים מבלי לשנות את הרצף הגנטי.
המחקרים מצאו עדות לכך שביטוי הגנים אינו נובע רק מהרצף עצמו של ה-DNA, אלא כי ישנם גורמים אפי-גנטיים האחראים על ביטויו.
השינויים האפי-גנטיים נגרמים על ידי גורמים סביבתיים, או גורמים חיצוניים שלעיתים מחליפים את הגנים בעצמם ומשפיעים על האופן בו התאים מפרשים את הגנים.
המחקרים גילו שהסביבה ״מסמנת״ את הגנים ומשנה את רמת הביטוי שלהם למשך כל חיינו, והשינויים האלה עוברים בתורשה לילדים ולנכדים.
תהליך הביטוי של הגנים מושפע משינויים אפי-גנטיים המפעילים גנים מסוימים או מדכאים אותם. הביטוי של הגנים משתנה בעוצמתו או בחולשתו.
השינויים בכרומוזומים הם אלה שישפיעו על הביטוי של הגנים.
שינויים אלו יכולים להיווצר בשלביו השונים של מחזור החיים של התא,
את הקוד הגנטי שלנו לא ניתן לשנות, לעומת זאת, את הביטוי של הקוד הגנטי ניתן לשנות, והוא מושפע מהסביבה בה אנו חיים ומאורח החיים שלנו.
מנגנונים אפי-גנטיים מושפעים ממספר גורמים ותהליכים הכוללים:
- התפתחות ברחם ובילדות
- כימיקלים סביבתיים
- תרופות
- הזדקנות
- תזונה
שינויים ב-DNA עלולים להתרחש בעקבות הימצאות גורמים אפ-גנטיים במקורות תזונתיים.
גורמים אלו יביאו לשינויים ב-DNA בכך שיגרמו להפעלה או לדיכוי של גנים.
בכך ישפיעו ויעלו את הסיכוי ללקות במחלות אוטואימוניות ובמחלות מטבוליות כגון: השמנה, סוכרת, יתר כולסטרול, יתר לחץ דם ובמחלות לב וכלי דם.
כמו כן, יעלה הסיכוי לחלות גם בסרטן, במחלות נוירולוגיות, בהפרעות נפשיות ובהפרעות קוגניטיביות.
למאמרים נוספים בנושא:
הקשר שבין התפריט שלכם לאלצהיימר
כיצד תזונה יכולה לעודד את תיקון ה-DNA?
הערכה היא כי ישנם 800 מקרים של נזק ל-DNA בגופנו בשעה, כלומר, 19,000 פגיעות ב-DNA שלנו כל יום.
נזק זה עלול לגרום למוטציות שעלולות להביא להתפתחות סרטן במידה ולא יתוקן.
למרבה המזל, תיקון DNA הינו אחד מהתהליכים הביולוגיים המושפעים מהתזונה שלנו.
ישנם מזונות שיש ביכולתם לשנות את האפי-גנטיקה.
מזונות אלו מכילים רכיבי מזון המעלים אפי-גנטית את רמות אנזימי התיקון של ה-DNA .
תזונה עשירה בפירות וירקות מפחיתה את הסיכון לחלות במחלות ניווניות, לרבות סוגי סרטן רבים.
פירות וירקות הינם מקור עשיר לנוגדי חמצון, הם מכילים אינספור רכיבים תזונתיים צמחיים שעשויים להגביר את פעולת האנזימים מסלקי הרעלים שלנו, לווסת ביטוי גנים ואפילו לתקן את ה-DNA.
להלן דוגמאות למזונות צמחיים העשויים לסייע במניעת מחלות:
- איזופלבונים – נוגד חמצון רב עוצמה בעל יתרונות בריאותיים מדהימים – נמצא בסויה.
- אנתוציאנינים – נוגדי חמצון סגולים, אדומים וכחולים הנמצאים בפירות יער, תותים, רימונים ובענבים, מגנים על התאים מפני נזקים סביבתיים.
- עלים ירוקים: גרגיר הנחלים, בוקצו'י, תרד, סלרי
- ירקות ממשפחת המצליבים: ברוקולי, כרובית, כרוב לבן וכרוב סגול, קייל.
- בטטה כתומה וסגולה
- פטריות שמפיניון, פורטובלו, ושיטאקי
- גזר
- סלק
- אבוקדו
- פירות הדר ולימונים בפרט
- אפרסמונים
- בננות
- תפוחים
- קוקוס
- בצל
- שום
- כורכום
- ג'ינג'ר
- שעועית אדומה
- קינואה
- קקאו
- אגוזים וזרעים – זרעי צי'ה
- אצות
המזון הוא הכוח שיעצור את משבר המחלות הכרוניות בעולם.
לתזונה ולאורח החיים שלנו יש את הכוח להשפיע על ביטוי הגנים שלנו – למנוע מחלות, לתקן, לרפא מחלות ולהעניק לנו איכות חיים ואריכות ימים.