תפסיקו לזרוק את גבעולי הברוקולי! הם טובים למיקרוביום
ברוקולי הוא אחד מהירקות הבריאים והמזינים ביותר. תכונותיו האנטי דלקתיות והשפעותיו המיטיבות על בריאותנו ידועות מזה שנים.
כעת, מגלים חוקרים מהפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית, כי לברוקולי יתרונות משמעותיים נוספים, שלא היו ידועים עד כה.
החוקרים – פרופסור זכריה מדר וגיל זנדני, בדקו את הקשר בין ברוקולי לאוכלוסיית החיידקים במעי (מיקרוביום) ולחילוף החומרים של שומן וגלוקוז.
הם מצאו כי על כולם משפיע הברוקולי באופן משמעותי וחיובי!
"זהו אחד המחקרים היחידים בעולם שבודק את הברוקולי בהקשר זה", אומר פרופ' מדר. לכן זוהי תגלית חשובה ומשמעותית.
צריכים עוד סיבות לאכול ברוקולי? קראו כאן:
מזון העל המופלא שתמצאו אצל כל ירקן ובזול
ברוקולי: מהם יתרונותיו ומתי כדאי דווקא להמנע
אקסטרה ברוקולי: מיץ ברוקולי הכי בריא שיש
אז למה חשוב לאכול גם את הגבעול?
במחקר נבדקה השפעת צריכת תפרחת ברוקולי והשפעת צריכת גבעולי ברוקולי.
הניסוי כלל 3 קבוצות: קבוצת ביקורת, קבוצה שקיבלה תוספת של תפרחת ברוקולי וקבוצה שקיבלה תוספת של גבעולי ברוקולי.
הן הצריכה של התפרחת והן של הגבעולים – השפיעו על אוכלוסיית חיידקי המעי.
אצל הקבוצה שצרכה גבעולי ברוקולי נצפו:
- כמויות גבוהות יותר של חיידקי מעי מזן Akkermansia muciniphila. זן זה ידוע כבעל השפעה חיובית על המטבוליזם של שומנים וגלוקוז. בנוסף, הוא מסייע לשמר את שלמות המעי.
- יותר חלבונים וגנים שקשורים לחמצון שומן בכבד. עובדה זו עשויה להעיד על שיפור במטבוליזם השומנים.
- ירידת רמות הגלוקוז בצום, רמות האינסולין בסרום וב-HOMA-IR (מדד לתנגודת הרקמות לאינסולין) שהובילו לשיפור הרגישות לאינסולין.
בקבוצה שצרכה תפרחת ברוקולי – נצפתה ירידה בכמות חיידקי המעי מזן Mucispirillum schaedleri, שקשור לאגירת שומן בגוף. גם רמת השומנים בדם (טריגליצרידים) ירדה.
בשתי קבוצות הניסוי, חל שיפור באנזימי הכבד ובמדדי הדלקת שנבדקו.
פרופ' מדר מסכם כי למחקר חשיבות רבה, וכי תוצאותיו מעודדות שיווק ואכילה גם של גבעולי הברוקולי, אותם פחות מקובל לשווק ולצרוך.