מה נעשה עם כל הדבש שקנינו וקיבלנו בחגי תשרי?
בישראל למעלה מ- 20 זני דבש שונים. החל מדבש זעתר, דרך דבש אבוקדו וכלה בדבש פרחי בצל.
במסורת וברפואה העממית מיוחסים לדבש יתרונות בריאותיים רבים, ולזני דבש מסוימים, אף סגולות מיוחדות.
עד כמה מושרשת אמונה זו ועד כמה היא מבוססת?
מועצת הדבש חשפה כי לאחרונה נוצרו מגעים לטובת אספקת דבש השיזף הישראלי לאיחוד האמירויות.
קיבלתם אחד כזה לחג? טוסו איתו לדובאי.
הביקוש שם גבוה כל כך שמחירו מטפס עד ל-800 דולר לק"ג!
עץ השיזף ("עץ הדומים"), הוא לפי הקוראן אחד מעצי גן העדן ונחשב לבריא במיוחד. ואכן – הפרי הוא מקור לאנרגיה, זרעיו הם מקור לחלבון ועליו עשירים בברזל, סידן ומגנזיום.
במועצת הדבש טוענים כי החומרים המזינים של השיזף נשמרים בדבש. הוא משמש לשיפור החיוניות, חיזוק מערכת החיסון, טיפול בבעיות עיכול ושמירה על בריאות המעיים.
בעולם המוסלמי, מייחסים לדבש השיזף סגולות נוספות וביניהן שיפור האון הגברי.
אז אולי בעצם כדאי שתשאירו אותו אצלכם?
דבש נוסף הנחשב למזון על מבוקש הוא דבש המאנוקה שמיוצר באוסטרליה ובניו זילנד. דבש זה מכיל אנטיאוקסידנטים, מינרלים וויטמינים, בכמות של פי 4 בהשוואה לדבש רגיל.
דבר הדיאטנית
על פי מריה סוידאן, דיאטנית קלינית, B.Sc , R.D, בחלי ממן, טעמו של הדבש תלוי בפרחים שמהם נלקח הצוף.
מבחינת הרכבו – הדבש מכיל מספר מולקולות סוכר שונות, אך מורכב בעיקר מפרוקטוז וגלוקוז. "תכולת הוויטמינים והמינרלים בדבש, ובמיוחד בזה שעובר חימום ופיסטור זניחה", היא מצננת את ההתלהבות.
ההבדלים בין דבש גולמי למפוסטר
סוידאן מציינת כי בבחירת דבש השאלה החשובה היא – מעובד או לא?
"דבש גולמי אינו מעובד. כלומר, הוא מוסר מהכוורת וישר לצנצנת. הוא יותר עכור, פחות נוזלי ומכיל כמויות זעירות של שמרים, שעווה ואבקה.
נמצא כי צריכת דבש גולמי מפחיתה את ההשפעות של אלרגיות עונתיות בשל התכונות האנטיאוקסידנטיות והאנטי דלקתיות שלו. במקרים של פצעים קשים לריפוי, נעשה לעיתים שימוש בחבישת דבש שעשויה לסייע.
בניגוד לזה, דבש מפוסטר חומם ועובד כדי להסיר זיהומים ולהרוג כל חיידק שעלול להזיק, אך כתוצאה מכך גם מאבד מערכו התזונתי. הוא יותר צלול ונוזלי כמו רוב הדבש הקנוי בעולם".
למאמרים נוספים בנושא:
איך תבחרו את הדבש הטוב ביותר עבורכם?
אז מה הוא הערך התזונתי של הדבש ומה עדיף, סוכר או דבש?
"הדבש בעל ערך גליקמי נמוך יותר בהשוואה לסוכר, אומרת סוידאן, "מזונות ובעיקר פחמימות בעלות ערך גליקמי גבוה מתפרקות מהר בתהליך העיכול, ומעלות במהירות את רמת הגלוקוז בדם.
לכן, דבש, בהשוואה לסוכר, מקפיץ פחות את רמות הסוכר בדם.
מבחינת רמת המתיקות, דבש יותר מרוכז.
אם נכין כוס תה עם כפית דבש או כפית סוכר, לתה עם הדבש יהיה טעם מתוק יותר כי כפית דבש מכילה כמות יותר גדולה של סוכר ומעט יותר קלוריות.
לכן חשוב לצרוך דבש בכמות מבוקרת".
בשורה התחתונה, מסכמת סוידאן: "תמיד עדיף לאכול מזון כמה שיותר טבעי וגולמי. לכן, במידה ורוצים להמתיק את המזון שלנו, אז בהחלט יש עדיפות לצרוך דבש על פני סוכר שעובר תהליכי עיבוד רבים".
מידע חשוב ,מוגש בבירור ונוח תודה.