ECO_CU_FLYL
ECO_CU_FLYR

צ'אי הודי מחמם ומרפא

מאת: עדן פלד, הולותרפיה, נטורופתיה והרבליזם קליני
התה ההודי העשיר בתבלינים וחלב מקבל טוויסט מרגש כשמביטים בו כמשקה בריא ומחמם לעונת החורף, המשפר את העיכול, מחזק את מערכת החיסון, מניע ליחה ופותח את הנשימה
תבלינים

צילום: 123RF

הייתי בת עשרים כשחבר חזר מהודו. ישבנו על סלע המשקיף על נחל במרומי הגולן, והוא חימם ורקח תה הודי בערכת קפה. בין לבין הוציא סכין קטנה וחרץ את גרעיני ההל הירוקים, זורק כמה מסמרי ציפורן וגרגרי פלפל צבעוניים, מפלח שורש ג'ינג'ר… שברי מקלות קינמון… מגרד אגוז מוסקט… מערבב מעט תה שחור… מוסיף חופן סוכר… מעט חלב סויה\שקדים… ואנחנו שותים צ'אי מתקתק המפזר חום ועונג בכל הגוף… ונדמה שלאחר זמן מה נסעתי להודו לחפש את אותו משקה.

הצ'אי ההודי הוא משקה עשיר בתה שחור ותבלינים בתוספת חלב, הנפוץ בכל רחבי הודו, בכל פינה. במסעות אופנועים לתוך נבכי היבשת, אתה חונה במסעדה מקומית המכונה "דאבה", ובה מגישים את המאכל הלאומי ה"טאלי", ואת הצ'אי, אותו משקה מרומם.

תבליני צ'אי מסאלה

תבליני הצ'אי הם מגוונים, וניתן לשלבם באופן אישי ובמינון אישי. כשאני מבשלת צ'אי, אני משתדלת לשלב את הטעמים שאני אוהבת במידה, ובמקום תה שחור, לשלב צמחי תבלין כמו: נענע, לואיזה, לימונית.

קינמון

קליפת עץ מסרי לנקה זכתה לכבוד רב בשנים האחרונות בשל סגולותיה מאזנות הסוכר, וכן יכולתה להלחם בשומן הבטני. לקינמון ריח מתוק, המעורר חושים ועם זאת מרגיע. ריח שמן קינמון מושך שפע לחלל שבו הוא מפוזר וממליצים עליו בחום לחדרי קבלת פנים.
הקינמון יעיל במלחמה בצינון, וקוטל נגיפים ופטריות. הקינמון מניע דם וצ'י (אנרגיית חיים) ועל כן עוזר למגוון רחב של בעיות כמו בעיות מפרקים, פוריות, עיכול ואף לבחילות. בשל יכולתו להניע דם, הוא מחמם ומשפר זרימת דם היקפית לפריפריה, כלומר יעיל למי שסובל מקור בגפיים באורח קבע, וכן משפר את מראה עור הפנים בשל אותה הסיבה. עוד על הקינמון תוכלו לקרוא גם כאן.

הל

ממשפחת הזנגווילים, בעל פרח מרשים במיוחד. תרמילי ההל מכילים זרעים יקרי ערך, שעוד מימי קדם נסחרו בכסף רב. גם ההל, כמו הקינמון, מחטא ויעיל לטיפול בטפילי מעיים ובדלקות שונות. בשל יכולתו להניע, הוא מחמם, ואף ידוע כמכייח ליחה (מניע את הליחה לצאת ממערכת הנשימה).
גם קשיי עיכול, גזים, אי נוחות בטנית ועוד, זוכות להנות מההל כמחמם ומרפא.
בנוסף, ההל מאלחש כאב, מעורר תיאבון. היותו מעורר תשוקה מסבירה מדוע הוא נמצא בכל המשקאות המרגשים ביבשת הנאות החושים- הודו.

ג'ינג'ר – זנגוויל

הזנגוויל הינו תבלין חריף ומחמם, ועם זאת נוגד רעילות המשמש אנשי מקצוע בעת הטיפול בצמחי מרפא. אחת הדרכים שבה הוא פועל היא בעזרת יכולתו להגביר את הזיעה, וכך מתפנים רעלים רבים מהגוף.
ממריץ עיכולי המרפא מגוון בעיות עיכול רבות, אך עם זאת, אף מעלה את לחץ הדם.
שורש זה משכך כאב, מוריד חום ומכיל חומרים מפרקי חלבון היעילים בטיפול בדלקות.
ברפואה הסינית, בה השימוש רחב, נהוג לראות בו כמטפל בצ'י מורד, העולה מעלה מהקיבה, ויש להורידו למטה, לכיוון הטבעי שלו, מה שיעיל בטיפול בצרבות ובבחילות, גם בבחילות היריון. כל זאת בנוסף ליכולת נוגדת החימצון הגבוהה שלו ולהיותו מחזק כבד.

ציפורן

מקורו של התבלין הנפלא הזה הוא מאיי אינדונזיה. מסמרי הציפורן בעלי ריח חריף, המזכיר מעט את ניחוח חדרו של רופא השיניים, מה שמרמז גם על פעילותו בשטח זה- לאלחוש כאבי שיניים ולחיטוי דלקות וזיהומם שונים בשיניים. הציפורן ידועה בנוסף כמאלחשת כאב כללית, ובו זמנית מחטאה ונוגדת זיהום, בעיקר זיהומים פטרייתיים כקנדידה. גם הציפורן כשאר תבליני הצ'אי יעילה בטיפול בבעיות עיכול שונות.

אגוז מוסקט

האגוז האפריקאי מגיע כאגוז שלם אותו ניתן לגרד או כאבקה, כמו רבים מתבליני הצ'אי. קליפת האגוז יקרה מאוד, אף יותר ממחיר האגוז, והיא מכונה "מאשיה" ומשמשת במטבח הצפון-אפריקאי אצלנו בתיבול תבשילי מאמות ריחניים. האגוז עצמו נודע כמאלחש כאב, ועם זאת, נחשב בתרבות הסינית כממסטל מעט, ולא מומלץ לצרוך אותו באופן קבוע. תכונתו זו הופכת אותו ליעיל לנדודי שינה ואף לטיפול בדכאון, עקב יכולתו להעלאת רמות הסרוטנין במח.
המוסקט אף הוא מניע את הדם, ומכיל שמנים נדיפים שמקלים בעצירות, בגזים. כמו כן הוא גם משחרר שרירים.

פלפל שחור

הפלפל השחור כמו קודמיו, מחמם, מניע דם וצ'י. הפלפל מחזק את מערכת העיכול, מעלה את התיאבון, ומטפל בעיות עיכול. יכולתו להניע ליחה ממערכת הנשימה, מטפל במחלות החורף השונות.
הפלפל הלבן אגב, דומה בתכונותיו אך מייבש את הליחה.

תבלינים לצ'אי

אלו תבליני הצ'אי, מה שמסביר את יכולתו של המשקה לחמם, להניע ולעזור בכל תחלואי החורף שמגיעים אט אט. חוץ מאלו, הצ'אי הוא תענוג חברתי, שעשוי להחליף קפה, ויכול להיהפך בקלות למשקה טבעוני כשהוא מעורבב בחלב שקדים/ סויה/ אורז וכדומה, כתחליף לחלב הפרה או העיזים.

מתכון פשוט לצ'אי: (5 מנות)

למלא סיר בחמש כוסות מים רותחים, כוס למנה.
כשהמים רותחים, הוסיפו את התבלינים. ישנה אסכולה שמחכה מעט שהמים יתקררו, כדי שהתבלינים יפיקו את הטוב שבהם.

להוסיף תבלינים טריים ובעלי ניחוח:
3 מסמרי ציפורן או פחות מרבע כפית אבקת תבלין
שתי חתיכות עגולות של שורש ג'ינג'ר או פחות מרבע כפית אבקת תבלין
קורט אגוז מוסקט מגורר או קורט אבקת תבלין
3 גרעיני הל מחורצים או רבע כפית אבקת תבלין
מקל קינמון או רבע כפית אבקת תבלין
חצי כפית תה שחור/ עלי תבלין שונים
קורט פלפל שחור כאבקת תבלין או גרגר או שניים.

לאחר הטעימה הראשונית, ניתן להוסיף עוד תיבול – אני אישית אוהבת את הצ'אי חריף ועשיר בתבלינים, וכך גם מי שלרוב נהנה מהצ'אי שבישלתי…

סוכר קנים לפי הטעם (חמש מנות = 7 כפיות בערך), לרוב צ'אי הוא מתוק, אך מפתיע במתיקותו גם כשלא ממתיקים בסוכר, דבש, סילאן, אגבה ועוד (כל זאת מבלי לדבר על איכותם).

לאחר רבע שעה לפחות של בישול עם התבלינים, ניתן להוסיף חלב סויה/ שקדים/ אורז/ לוז כרבע כוס לכל מנה (5 מנות=1 ורבע).

צ'אי הודי

חורף חם ונעים:)

 

השאירו תגובה:

  1. דניאל

    חלב הוא לא בריא לגוף.
    הוכח בכל כך הרבה מחקרים…
    איך המלצה על חלב מתחברת לשם האתר EATWELL ?!?

  2. ziv

    אפשר לרכוש את התה ו או ץאת המרכיבים בניצת הדובדבן. בכל רחבי. הארץ לפי מקום המגורים … ?