ecosupp_FLY

Powered by WP Bannerize

ecosapp_CU_R

Powered by WP Bannerize

איזון חומציות-בסיסיות

מאת: ד"ר סוזן בראון ולארי טריביירי מתוך הספר "מדריך מזונות חומציים ובסיסיים" בהוצאת פוקוס
איזון חומציות-בסיסיות בגוף הוא אחד מאמצעי האבחון הרפואיים החשובים ביותר. הכתבה הבאה תסביר כיצד יכולה תזונה לגרום לחוסר איזון חומציות-בסיסיות, ותלמד אתכם איך לבצע בה התאמות פשוטות, כדי לשפר את בריאותכם.

מכיוון שאיזון חומציות-בסיסיות תקין נחוץ לתפקודים חיוניים כה רבים, גופכם מצויד בסדרת מנגנונים שתפקידם לשמור על רמות חומציות-בסיסיות תקינות. אך הגוף אינו יכול לשמור תמיד על איזון חומציות-בסיסיות תקין וכשתזונתו של אדם מורכבת ממוצרים יוצרי-חומציות בלבד – וזה המצב במדינות המערב – הגוף נאלץ לתפקד בסביבה חומצית שאינה בריאה לו. התוצאה היא, לרוב, מגוון בעיות בריאותיות, שעם הזמן עלולות להתפתח למחלות ניווניות כרוניות.

אתם יכולים לעשות רבות כדי לשנות סביבה חומצית מזיקה לסביבה בסיסית בריאה. הצעד החשוב ביותר שאתם יכולים לעשות כדי ליצור איזון חומציות-בסיסיות מיטבי בגופכם, הוא לשפר את תזונתכם על-ידי בחירה חכמה במזונות.

הכתבה הבאה תסביר כיצד יכולה תזונה לגרום לחוסר איזון חומציות-בסיסיות, ותלמד אתכם איך לבצע בה התאמות פשוטות, כדי לשפר את בריאותכם לטווח הארוך.

איך גורמת תזונתכם לחוסר איזון חומציות-בסיסיות

בכל פעם שאתם אוכלים משתנה המזון ומתפרק בתהליך המטבוליזם, כדי לאפשר לגוף להשתמש בו. מובן שתהליך זה מורכב מאוד, והסבר מלא הוא מעבר להיקף כתבה זו, אך כדי להבין את האיזון חומציות-בסיסיות של הגוף, עליכם לדעת שבעוד מזונות מסוימים תורמים לגוף ביקרבונט, שיוצר סביבה בסיסית, אחרים גורמים לחומציות. לדוגמה, אשלגן ציטראט, שנמצא בפירות וירקות רבים, משתנה בתהליך חילוף החומרים לאשלגן ביקרבונט, שהוא מקור לביקרבונט שיוצר בסיסיות. אך מזונות עשירים בחומצות אמינו שמכילות גופרית – כאלה שעשירים בחלבון, כמו בשר אדום, עופות ודגים, וגם קטניות ודגנים רבים – יוצרים במטבוליזם שאריות של חומצה גופרתית בגוף. כלומר, מזונות אלה יוצרים חומציות.

רצוי שהמזונות שאנחנו צורכים בכל ארוחה יהיו מאוזנים מבחינת מרכיבים יוצרי-בסיסיות או חומציות. אך הארוחות שאנחנו אוכלים בדרך כלל דלים ביוצרי-בסיסיות ועשירים ביוצרי-חומציות, ולכן מעלים הרגלי האכילה שלנו את חומציות הגוף. ואכן, מחקרים הראו שרוב האמריקאים סובלים מחמצת קלה כרונית, שקשורה ישירות למזונות שהם צורכים בדרך כלל. קל להבין למה האומה האמריקאית נאבקת עם משבר בריאות מחמיר והולך.

כשמנסים להבין איך תזונה גורמת לסביבה חומצית לא-בריאה, יש לזכור שלא חשוב אם המזונות שאתם צורכים חומציים או בסיסיים מלכתחילה. חשוב רק אם הם מוסיפים, בסופו של דבר, למאגרי הבסיס של הגוף, שיכולים לשמש לנטרול חומצות, או מוסיפים חומצות, שמאלצות את הגוף להיאבק כדי לנטרל אותן.

לעיתים קרובות, מזון שלדעת רוב האנשים גורם לחומציות עושה בדיוק ההפך, אחרי שהוא עובר מטבוליזם. לדוגמה, לימון יוצר בסיסיות חזקה, אף שהוא חומצי מבחינה כימית. כך גם בעצם כל פירות ההדר וסוגים מסוימים של חומץ. פירוש הדבר שלא כל המזונות שערכי ה-pH המקוריים שלהם חומציים, יוצרים חומציות בגוף, ולא כל המזונות הלא-חומציים מטבעם יוצרים סביבה בסיסית אחרי שהם עוברים מטבוליזם. עוף, לדוגמה, אינו חומצי, אך כשהוא עובר מטבוליזם בגוף, יש לו השפעה חומצית מתונה.

למרבה הצער נוטים רופאים ותזונאים להתעלם מהשאלה האם המזונות שעליהם הם ממליצים עוזרים או מפריעים לאיזון חומציות-בסיסיות של הגוף. במקום זאת, הם נוטים להתמקד בחומרים המזינים שמספקים המזונות השונים – כמו חלבונים, פחמימות, שומנים, ויטמינים ומינרלים. אין ספק שחומרים מזינים ממלאים תפקיד חשוב בשמירה על בריאותכם, וגופכם לא היה יכול לשרוד בלעדיהם.

גופכם יכול לספוג ולהשתמש בחומרים המזינים רק כשהאיזון חומציות-בסיסיות שלו תקין. כשגופכם נמצא בחוסר איזון חומציות-בסיסיות, נוצרות בעיות – החל בהפרעה לחיידקי המעיים ועד לתפקוד לקוי של אנזימים – שמפריעות לספיגה ושימוש תקינים בחומרים מזינים. אם אין מטפלים בחוסר האיזון, בסופו של דבר נוצרים חוסרים תזונתיים, ובעקבותיהם מחלה.

תזונה בריאה

לא קשה לשמור על תזונה שיוצרת סביבה פנימית בסיסית בריאה. כאמור, מחקרים מראים שבמהלך האבולוציה שלנו צרכו בני-האדם מזונות יוצרי-בסיסיות בעיקר. בחברות המערביות פיתחנו הרגלי תזונה גרועים, אך בעזרת המידע המתאים נוכל להחליף הרגלים אלה בהרגלים בריאים.

בחירת המזונות הטובים ביותר לתזונתכם

רוב המזונות שאתם אוכלים בכל ארוחה צריכים ליצור בסיסיות. אך על ערך ה-pH שלכם לקבוע את היחס המדויק של מזונות יוצרי-חומציות למזונות יוצרי-בסיסיות בתזונתכם. אחרי שתמדדו את ערך ה-pH של גופכם, השתמשו בערך זה כדי לכוון את תזונתכם. וכשתעברו לתזונה בריאה יותר, המשיכו לעקוב אחרי האיזון חומציות-בסיסיות שלכם, כדי להמשיך להתאים את המזונות כנדרש.

ככל שהסביבה הפנימית של גופכם חומצית יותר, כך עליכם לכלול מספר רב יותר של מזונות יוצרי-בסיסיות בתזונתכם. אם ה-pH של גופכם חומצי מעט עד בסיסי מעט – במילים אחרות, אם הוא בטווח הבריא 6.5 עד 7.5 – 60 עד 65 אחוז ממזונותיכם צריכים להיות יוצרי-בסיסיות. אך אם רמת ה-pH של גופכם חומצית מתונה (6 עד 6.4) או חומצית ביותר (5 עד 5.9), 80 אחוז מכל ארוחה צריכים להכיל מזונות יוצרי-בסיסיות.
ככל שרמת החומציות בגופכם גבוהה יותר, כך עליכם לדבוק בתזונה עשירה במזונות יוצרי-בסיסיות, כדי להחזיר את גופכם לאיזון חומציות-בסיסיות בריא. כשה-pH של גופכם יהפוך לבסיסי, תוכלו לחזור לתזונה שמורכבת מ-60 עד 65 אחוז בלבד של מזונות יוצרי-בסיסיות, ועדיין לשמור על בריאותכם.

 

טבלה 4.1 תוכניות אכילה מומלצות לפי pH

רמת ה-pH
של השתן שלכם

אחוז מומלץ
של מזונות
יוצרי-חומציות

אחוז מומלץ
של מזונות
יוצרי-בסיסיות

חומצי מעט עד בסיסי
מעט (6.5 עד 7.5)

35% עד 40%

60% עד 65%

חומציות מתונה (6 עד 6.4)

20%

80%

חומציות גבוהה (5 עד 5.9)

20%

80%

 

אילו מזונות יעילים ביותר בתיקון סביבה פנימית חומצית מדי?

עליכם לאכול כמות גדולה של פירות, ירקות, אגוזים, גרעינים ותבלינים. ירקות ירוקים וירקות שורש הם היעילים ביותר. לעומת זאת, כדאי לכם להפחית למינימום את הצריכה של מזונות יוצרי-חומציות כמו בשר, דגים, עופות, חלב ומוצרי חלב. כדאי לכם גם להימנע לחלוטין מפחמימות מזוקקות, סוכר מזוקק, קפה, משקאות קלים ורוב המזונות המעובדים, כולם יוצרי-חומציות גבוהה מאוד.

לפי ד"ר ראסל ג'אפה, כדי לתקן חוסר איזון חומציות-בסיסיות, שישה מתוך כל עשרה מזונות שאתם צורכים צריכים להיות סוגים שונים של ירקות, תוך שימת דגש על ירקות ירוקים עם עלים; שניים צריכים להיות פירות; אחד מזון חלבוני; ומזון אחד עשיר בעמילן, שיוצר בסיסיות, כמו בטטות או תפוחי אדמה.

כשאתם הופכים את תזונתכם לבסיסית יותר, ודאו שהבאתם בחשבון לא רק את צריכת המזון הכוללת אלא גם כל ארוחה פרטנית. חשוב שכל הארוחות תהיינה יוצרות-בסיסיות בעיקרן, במיוחד אם אתם מנסים לתקן בעיית חומציות. אכילה של רוב המזונות יוצרי-הבסיסיות שבחרתם בארוחה אחת או שתיים, ושל מזונות יוצרי-חומצה בשאר היום, תהיה יעילה פחות. אם תגדילו את צריכת המזונות יוצרי-הבסיס בכל פעם שאתם אוכלים, תאפשרו לגופכם להתמודד בצורה יעילה יותר עם החומצות שנוצרות בזמן העיכול והמטבוליזם. כך תפחת ההתפתחות של חומציות-יתר, וגופכם יסלק בקלות רבה יותר רעלנים חומציים שכבר נמצאים בו.

אחרי שתחזירו לעצמכם את האיזון חומציות-בסיסיות, תגלו שמדי פעם אתם יכולים להתענג על מאכל יוצר-חומציות, כמו פיצה או גלידה. הסיבה לכך היא, שלאורך זמן תבנו מאגרים מספקים של מינרלים בסיסיים כדי לשמור על האיזון חומציות-בסיסיות שלכם. אך ככלל, ככל שתקפידו יותר על אכילת כמות גדולה של מזונות יוצרי-בסיסיות, אפילו אחרי ששיפרתם את האיזון חומציות-בסיסיות שלכם, כך תפיקו תועלת בריאותית רבה וממושכת יותר.

האם כדאי לכם להימנע ממזונות יוצרי-חומצה בתזונתכם?

מכיוון שאכילת מזונות שיוצרים בסיסיות בכל ארוחה משפרת משמעותית את האיזון חומציות-בסיסיות שלכם, אתם עשויים לחשוב שכדאי לכם להפחית מאוד את כמות המזונות יוצרי-החומציות שאתם אוכלים, או אפילו לסלק אותם לגמרי מתזונתכם. טעות. זכרו, שאף שמזונות עשירים בחלבון כמו בשר, חלב ודגים יוצרים חומציות, גופכם זקוק לחלבונים. אם תסלקו לגמרי מזונות עשירים בחלבון מתזונתכם, תמנעו מעצמכם חומרים מזינים חיוניים. יותר מזה, הגוף זקוק לכמות מסוימת של חלבונים כל יום כדי לבנות ולשמר מאגרים של מינרלים בסיסיים בתאים וברקמות.

החלבונים בדם נוגדים חומצות, בדרכם שלהם, ומחסור בחלבון פוגם בנטרול חומצות וגורם בעקיפין לאובדן מינרלים. מאידך, אם תאכלו כמויות גבוהות מדי של חלבון, ובמיוחד אם לא תצרכו אותו לצד מזונות יוצרי-בסיסיות, תוסיפו לעומס החומצי על גופכם.

במצבים מסוימים נדרשת לטווח הקצר תזונה שמורכבת רק ממזונות יוצרי-בסיסיות, כמו במקרים של חמצת קשה מלווה בתסמינים חמורים וכואבים. אבל אפילו במקרים כאלה אין לדבוק בתזונה שיוצרת רק סביבה בסיסית למשך יותר מימים ספורים, אלא אם רופאכם מורה לכם להמשיך בה. אם לא כן, אתם מונעים מגופכם חלבונים, ויטמינים, מינרלים וחומצות אמינו חיוניות, להם הוא זקוק.

אזהרות שכדאי לזכור:

אצל רוב האנשים משפרת תזונה שיוצרת בסיסיות את הבריאות לאורך זמן ומונעת מגוון בעיות. אבל לעיתים פוגמות בעיות מסוימות בכליות בנטרול של חומצות. אם לא הצלחתם להעלות את ה-pH שלכם לרמה בריאה, למרות שינויים בתזונה ושימוש בתוספים שהשפעתם יוצרת-בסיסיות, התייעצו עם רופא. אם אתם חולים במחלת כליות או נוטלים תרופות מרשם כמו מדללי דם, אנחנו ממליצים שתתייעצו עם רופא לפני הכנסת שינוי משמעותי בתזונתכם או שימוש בתוספים יוצרי-בסיסיות.

עצות פשוטות לתזונה בריאה:

לפני ארוחת הבוקר שתו מיץ מחצי לימון או מעורבב עם 240 מיליליטר מים – עדיף מים מינרליים. חזרו על כך כמה פעמים לאורך היום. לחלופין, החליפו את מיץ הפרי בכפית או שתיים חומץ סיידר תפוחים אורגני.

 

יתרונותיהם של תוספים יוצרי-בסיסיות

לא כולם יכולים להגיע לאיזון באמצעות התזונה. לעיתים הסיבה היא חוסר יכולת להכניס שינויים מספקים בתזונה; לעיתים, מחסור רב מדי של מינרלים בגוף, ולעיתים, גורמים שאינם קשורים לתזונה, כמו מתח. לא משנה מה הסיבה, אנשים אלה זקוקים לתוספי תזונה שיזרזו את חזרתם לבריאות, בנוסף לשינוי במזונות שהם אוכלים.

ד"ר בראון מצאה מגוון תוספים יעילים. לדוגמה, רבים מלקוחותיה הצליחו לחזור לאיזון כשהשתמשו בתערובת של מלחי מגנזיום יוצרי-בסיסיות – יוני מגנזיום גליצינאט, מגנזיום אסקורבט ומגנזיום ציטראט. אחרים השתמשו בשילוב של מינרלים יוצרי-בסיסיות וצורה מסוימת של ויטמין C, וחלקם העדיפו את השימוש במשקאות של ירקות ירוקים, שיוצרים סביבה בסיסית, כמו שעורה ועשב חיטה.

כשאתם בוחרים תוסף שיוצר בסיסיות, כדאי לכם להימנע ממוצרים שמכילים מקורות לביקרבונט, כמו אשלגן ביקרבונט או סודיום ביקרבונט (סודה לשתייה), שיוצרים בסיסיות. ביקרבונט מנטרל חומצה הידרוכלורית, ולכן פוגעים תוספים אלה בעיכול וכך מפחיתים ספיגה של מינרלים.

מאחר שניתן להשיג מוצרים אלה בצורות שונות, מכמוסות קלות לבליעה ועד לטיפות ומשקאות ירוקים, אתם יכולים לבחור באלה שמתאימים ביותר לאורח החיים שלכם ולהעדפותיכם. אך זכרו שלכל אדם סביבת גוף ייחודית, כך שתוסף שמועיל לאחד לאו דווקא מתאים לאחר. אל תחששו לנסות תוספים שונים, עד שתמצאו את אלה שיעזרו לכם להשיג איזון בריא.

סיכום

המזונות שאתם בוחרים כל יום משפיעים מאוד על האיזון חומציות-בסיסיות של הגוף. הקפדה על ההנחיות הכלליות תעזור לכם לשפר משמעותית איזון זה, וכך גם את הבריאות והאנרגיה שלכם. מידת החומציות של הסביבה הפנימית של גופכם תקבע כמה זמן יעבור עד שתגיעו לתוצאות שרצויות לכם. זכרו שנדרשו לכם שנים להגיע למצב הביולוגי הנוכחי שלכם, ויעברו עוד כמה חודשים עד שתאזנו את גופכם, לפי המינרלים שחסרים בו. אך אל תניחו לכך לרפות ידיכם, היו סבלניים והתמידו, כי התועלת לבריאותכם בטווח הארוך תהפוך את המאמץ לכדאי.

למידע נוסף אודות המדריך מזונות חומציים ובסיסיים בהוצאת פוקוס לחצו כאן

 

 

השאירו תגובה:
  1. נדב פז

    מיץ לימון נוא חומצי – כיצד צריכה שלו מקטינה את החומציות?

  2. גל שלמה

    שלום
    אני שמעתי שמיץ לימון וכפית סודיום ביקרבונט בכוס כל בוקר זה בריא מאוד ואפילו יכול להיות יעיל יותר מכימיותרפיה לחולי סרטן. מה המקור של זה? האם שימוש כזה לא עלול להזיק ?

    תודה

  3. קורין

    ענת שלום
    תודה על הדברים המעניינים והחשובים.
    אודה לך לתשןבתך: מהו מלח מגנזיום וכיצד צורכים אותו? האם הוא יעיל כמו כמוסת תוסף המגנזיום?

  4. מעין צח - פשוט יוגה

    המאמר בקישור הבא עוסק בקשר בין תחלואה במחלות השפע הנפוצות במערב (סרטן, סוכרת, מחלות לב, יתר לחץ דם, אירוע מוחי, השמנת יתר וכד') לתזונה מן החי וריפוי מחלות אלו בעזרת תזונה המבוססת על מזונות מלאים מן הצומח.
    http://www.simply-yoga.co.il/healing-with-nutrition/

  5. מוטי לייבא/מזון-על רמות השבים

    מספר תשובות למספר שאלות שעלו בתגובות:
    מיץ לימון למרות היותו חומצי מאד גורם בכניסתו לקיבה לתגובה אגרסיבית שלה בנסיון לסתור את החומציות שבו ,כתוצאה מכך המזון שעובר מהקיבה למעי מגיע במצב בסיסי ולכן לימון הוא אחד המזונות המומלצים למעבר הגוף לבסיסיות.
    סודיום ביקרבונט/סודה לשתיה
    מסייעת בהפיכת הגוף לבסיסי,הכמות המומלצת:כפית מחוקה פעם ביום.בכוס מים פושרים/מיץ תפוחים אורגני/סירופ מייפל אורגני 3כפות.
    לא מומלץ לערבב סודה לשתיה ומיץ לימון.ההמלצה הטובה ביותר היא להבין כי מעבר הגוף לבסיסיות הינו תהליך,זה לוקח קצת זמן והסבלנות משתלמת.יש להקפיד על הרבה שייקים ירוקים,מיצי פירות וירוקים,ותזונה צימחית בלבד.בהצלחה לכולם.
    ניתן להתייעץ איתי בפניה למייל המצורף
    superfoodrh@gmail.com

  6. ריקי

    נתקלתי במקורות שמציינים שרוב הפירות, למעט לימון, אבוקדו ואשכוליות הם דווקא חומציים.
    גם לגבי אגוזים ושקדים, קראתי שכולם חומציים למעט שקדים. איך אפשר לדעת מה נכון ? ולמה יש כל כך הרבה סתירות בין המקורות השונים ?
    זה בהחלט מבלבל, כשאני מנסה ליצור תפריט מאוזן.

    תודה