Bari15_Fly
Bari15_Fly

זהירות - שומן צמחי

מאת: אילת אופיר, נטורופתית והרבליסטית קלינית - ayeletoffir@gmail.com
זמן קריאה: 4 דקות
הרצאתו של ד"ר סלבה ברגר, מומחה למטבוליזם ממרכז גלאנט, בכנס "אוכלים בריא 12". צפו בסרטון או קראו את הסקירה המפורטת

זהירות! שומן צמחי. צילום: pixabay

Jeliat_In

אנחנו לא אמורים להזדקן חולים.

אבל כיום רוב הבוגרים באוכלוסייה סובלים לפחות מרכיב אחד של התסמונת המטבולית.

התסמונת המטבולית הינה צבר של גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם המופיעים עם העלייה בגיל: השמנה ביטנית, רמות גבוהות של סוכר ושומנים בדם ויתר לחץ דם.

תופעה זו רק מתגברת עם השנים והגיל בו היא מתחילה הולך ויורד.

מדוע זה קורה ואיך קשור השומן לכל זה?

מה הנזק או התועלת של השומנים לגופנו?

מה ההבדל בין שומן מן החי לשומן צמחי?

לכל התשובות, צפו בסרטון ההרצאה "לאכול שומן ולא לחלות" של ד"ר סלבה ברגר, באדיבות מרכז גלאנט, או המשיכו לקריאת סקירת ההרצאה על ידי אילת אופיר.

ד"ר ברגר הקדיש את תחילת הרצאתו לניפוץ מיתוס נפוץ לגבי קבוצת מזונות המקושרת להשמנה ולתחלואה – השומן.

לאכול שומן – זה טבעי

ד"ר ברגר גורס כי אכילת שומן מן החי הינה טבעית לבני האדם.

הוא בוחן שתי הגדרות בסיסיות: "קרניבור" אדם הזולל בשר ושומן, לעומת "קרביוור" אשר זולל פחמימות.

היום, רובנו קרביוורים.

בחינת הרכב התזונה המקובלת כיום מראה כי ⅔ מהקלוריות מקורן במזון מעובד עתיר פחמימות.

הכוונה לחטיפים מטוגנים, ממתקים, רטבים, אורז, פסטה, לחם, מאפים, קינוחים, מתוקים, משקאות קלים וכו'.

תזונה שברור לכולנו שאינה מיטיבה איתנו.

למרות זאת הרבה אנשים עדיין חוששים דווקא מ"שומן אמיתי", כפי שהוא מגדיר אותו. מהכולסטרול ולא מפחמימות וסוכר.

כיצד הגיע המזון המעובד אל הצלחת שלנו?

במאה ה-19 התרחשה המהפכה התעשייתית.

מלבד היותה מזהמת ומזיקה לאיכות הסביבה היא גם הכניסה לחיינו שלל מוצרים מעובדים ומזיקים לבריאות: קמח לבן, סוכר לבן, עמילן ועוד.

בנוסף, היא הכניסה לחיינו גם את השומן והשמנים הצמחיים.

שומן צמחי נראה לכאורה כמו רכיב בלתי מזיק מאחר והוא בא מהצומח אבל, ב-50 השנים האחרונות כמות השומן הצמחי בתזונה שלנו עלתה ב-30% ובהתאם עלו גם התחלואה והתמותה ממחלות לב וכלי דם, השמנת יתר, סוכרת ומחלות מטבוליות נוספות בישראל.

למה צריך להיזהר דווקא מהשומן הצמחי?

שמן זרעי ענבים, קנולה, תירס, סויה, בוטנים, חמניות, חריע וכו' מדוע וכיצד הם מזיקים לבריאותנו?

ד"ר ברגר מסביר כי זוהי השפעה איטית הנבנית לאורך זמן ופגיעתה בבריאות משמעותית.

כל השמנים הצמחיים הללו מכילים כמות גדולה של חומצות שומן מסוג אומגה 6.

לדבריו, זוהי חומצת שומן לא יציבה הנוטה להתחמצן בקלות, גורמת להתפתחות מואצת של תהליכים דלקתיים בגוף ולהיווצרות תנגודת לאינסולין אשר, ללא טיפול הולם, עלולה לגרום בטווח הרחוק להתפתחות סוכרת.

תנגודת לאינסולין הינה מצב בו תאי הגוף מגיבים פחות לאינסולין, הגלוקוז לא נכנס לתאים ואז עולה רמתו בדם.

כתוצאה  מכך, הלבלב מפריש עוד ועוד אינסולין וכך נוצרות רמות גבוהות של סוכר ואינסולין בדם שיש לו השלכות קשות על הבריאות והמטבוליזם שלנו.

הבעיה: חימצון

השומן הצמחי מזיק, קודם כל, בגלל שהוא נוטה להתחמצן בקלות.

זה קורה עוד בתהליך הפקת השמן. כלומר, הוא מגיע אלינו כבר מחומצן בבקבוק.

בזמן הבישול והטיגון תהליך זה מתעצם.

בנוסף, אם השמן ארוז בבקבוק פלסטיק, הוא מזיק עוד יותר. זאת מכיוון שיש אינטראקציה בין השמן לבקבוק.

מוצרים המכילים שומן צמחי מחומצן מאיצים תהליכים דלקתיים בגוף.

הם אף גורמים להיווצרות של תנגודת לאינסולין ולנטייה לדלקות בשרירים.

כמות גדולה יותר של אומגה 6 מאומגה 3 בתזונה, דבר שמאפיין את התזונה המערבית, פוגעת בפעילותה התקינה של המיטוכונדריה ומשתקת את התא, מה שעלול לגרום למוות תאי וגם לפגיעה בכבד.

לעומת זאת, אם נשמר יחס טוב בגוף בין חומצות שומן סוג אומגה 3 לאומגה 6 (2:1 או 3:1) המיטוכונדריה מתפקדת היטב.

שמן חמניות. העובדה שהוא מהצומח לא הופכת אותו לבריא. צילום: pixabay

שמן חמניות. העובדה שהוא מהצומח לא הופכת אותו לבריא. צילום: pixabay

למאמרים נוספים בנושא:

איזה שמן צרך האדם הקדמון?

המדע שמאחורי התזונה הקטוגנית – הרצאתה של ד"ר מריאלה גלאנט

איזה שמן הוא המומלץ ביותר לטיגון? – הרצאתם של גיא בן צבי וצחי בוקששתר

למה גורם עודף של חומצות שומן מסוג אומגה 6 בגוף?

רקמת השומן בגוף אוגרת את חומצות השומן מסוג אומגה 6.

כתוצאה מכך, הרכב תאי השומן בגוף משתנה ותפקודם נפגע.

זה פוגע בתחושת השובע בגלל שיבוש במנגנון הרעב והשובע, מגביר את ייצור השומן בכבד, מקשה על המטבוליזם של הסוכר בתאים ואף גורם להשמנה שהיא בפני עצמה מהווה גורם סיכון לסוכרת.

עודף של חומצות שומן מסוג אומגה 6 בגוף גורם למספר תהליכים לא רצויים נוספים: נטייה לדלקות וזיהומים, מגביר את הסיכון למחלות לב וכלי דם, דלקות מפרקים, סרטן, הזדקנות מואצת ועוד.

הורדה בצריכת אומגה 6 מסייעת לטפל בתופעה הנפוצה של כבד שומני

במחקר שנערך, לקחו אנשים שסבלו מכבד שומני והוציאו מהתזונה שלהם את כל חומצות השומן מסוג אומגה 6.

חצי שנה לאחר מכן, ה-HDL שלהם (מה שמכונה ה"כולסטרול הטוב") עלה, רמות האינסולין בדם ירדו וכך גם התנגודת לאינסולין.

אומגה 6 וכולסטרול

חומצות שומן מסוג אומגה 6 גורמות לחמצון הכולסטרול בדומה לרמות גבוהות של סוכרים בדם.

כולסטרול מסוג LDL מחומצן מפריע לפעולתם התקינה של תאי מערכת החיסון ומהווה גורם סיכון משמעותי לטרשת בעורקים ולהתפתחות מחלות לב וכלי דם.

תאי מערכת החיסון מנסים לפנות את ה-LDL המחומצן, אך גם הם הופכים לעמוסים בשומן ודלקתיים ותפקודם נפגע.

אצל חולי סוכרת נמצאו רמות גבוהות של אומגה 6 בכולסטרול מסוג LDL.

אצל נשים שסובלות מהשמנת יתר ומסוכרת נמצאו רמות גבוהות של LDL מחומצן.

רמות גבוהות של LDL מחומצן נמצאו בהתאמה גם לרמות גבוהות של טריגליצרידים ושל המוגלובין מסוכרר.

התאים של אנשים הסובלים מהשמנת יתר וסוכרת מכילים יותר שומן.

תאי השומן אצל אנשים הסובלים מעודף משקל גדלים יותר, מתחלקים פחות, אוגרים יותר שומן, דלקתיים יותר. כמו כן, התנגודת לאינסולין אצלם חמורה יותר.

ד"ר סלבה ברגר בכנס אוכלים בריא 12. צילום: ליאור שני

ד"ר סלבה ברגר בכנס אוכלים בריא 12. צילום: ליאור שני

האם יש שמן צמחי בטוח?

ד"ר ברגר מעדכן לגבי מוצר יחסית חדש בארץ: שמן MCT , המופק מאגוז הדקל או הקוקוס, ונשאר יציב בטמפרטורות גבוהות ובטיגון.

שמן זה אינו מתחמצן או נשרף בקלות ובעל טעם נייטרלי.

גם שמן קוקוס נחשב ליציב, עמיד בטמפרטורות גבוהות יחסית ואינו מתחמצן בזמן הטיגון.

שמן זית לעומת זאת, שנחשב לאחד השמנים הבריאים ביותר, אינו יציב בטיגון ממושך ובטמפרטורות גבוהות.

לסיכום, ד"ר ברגר חוזר ומדגיש: שמנים צמחיים מחומצנים מזיקים לבריאות!

אם לנזק זה השלכות בריאותיות כל כך משמעותיות, אז מומלץ בהחלט להוציא אותם מהתזונה שלנו.

לאתר מרכז גלאנט לטיפול בסוכרת

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. כץ אסתר

    השמנים הצמחיים המוזכרים בהרצאה ידועים כשליליים. לא מוזכרים השמנים הצמחיים החיוביים – אגוזים ושקדים, טחינה, אבוקדו, ועוד.

  2. אדית

    1. רוב הכתבות בנושאי בריאות ממליצים דווקא על שמנים עתירי אומגה 6. אנא הציגו מקורות מחקריים כדי לבסס את הטענה שזה מזיק.
    2.על שמן דקלים קראתי שהוא מזרז התרבות של תאי סרטן. כאן יש המלצה על שמן מסוג שמן דקלים. אנא האירו עינינו בצירוף מקורות מחקריים להמלצות. תודה