SmartKish_Fly
Bari15_Fly

אומגה 3- חובה לקרוא

מאת: לימור כהן-גורן
זמן קריאה: 6 דקות
פרופסור ניסים גרתי מסביר מספר עובדות הקשורות באומגה 3, ומספר מה חשוב לנו לדעת כצרכנים על מנת לקנות מוצר טוב ויעיל שיעזור לנו להפיק את המירב ממנו
Jeliat_In

כתבה פרסומית

בתקופה האחרונה אנחנו שומעים יותר ויותר על מחקרים חדשים שנעשים בתחום של חומצות שמן מסוג אומגה 3. מספרים לנו עובדות רבות, שחלקן סותרות את כל מה שלמדנו עליו. למשל:

DHA היא חומצת השומן החשובה ביותר / EPA היא החשובה / ALA היא החשובה, היחס בין EPA ל-DHA צריך להיות לטובת EPA / לטובת DHA, EPA  אחראית לתפקודי לב / DHA אחראי על כך, צריך לשמור אומגה 3 בקרור / לא בקרור, ועוד עובדות רבות סותרות ומבלבלות.

פרופ' ניסים גרתי, פרופסור לכימיה יישומית וראש הקתדרה לכימיה ע"ש רטנר באוניברסיטה העברית, המתמחה בחקר השמנים*, שיעשה לנו סדר בבלגן ושיסביר לנו את כל מה שצריך לדעת על אומגה 3, ומה חשוב לבדוק לפני שמחליטים איזו אומגה 3 לצרוך.

בקצרה, מהי אומגה 3?

שמן אומגה 3 הינו שמן המורכב מחומצות שומן רב בלתי רוויות שאחראיות על תפקודים רבים ומגוונים בגוף האדם.

אומגה 3 היא קבוצת חומצות שומן הכרחיות לתפקוד תקין של הגוף כאשר אינו מסוגל לייצר אותן בכמות מספקת, יש לקבלן באופן סדיר מהמזון או בתוסף תזונה.

אומגה 3 בנויה משרשרת פחממנית, כשהמספר 3 מציין את מיקום הקשר הכפול (קרי, קשר בלתי רווי) מקצה השרשרת הליפידית.

מהם היתרונות של אומגה 3, ומה ההשפעה על הגוף?

מחקרים רבים שנערכו לאורך השנים (מעל ל-20,000 עבודות מדעיות שנערכו בנושא), מצאו כי צריכה קבועה ונכונה של אומגה 3 הינה חיונית לפעילות תקינה של גופנו.

לאומגה 3 חשיבות לגבי כל תא ותא בגופנו – התפקיד העיקרי של אומגה 3 בגוף הוא לשמור על גמישות דופן התאים, כדי שהקולטנים הנמצאים עליו יוכלו לקבל ולהעביר מסרים בצורה יעילה.

בין השפעותיה החיוביות של אומגה 3 ניתן למנות:

במזונות רבים שאנחנו אוכלים יש אומגה 3. מדוע כל כך חשוב לצרוך גם תוסף תזונה של אומגה 3?


לצערנו הרב התזונה בעולם המערבי בכלל ובישראל בפרט הינה תזונה שחסרה מאוד אומגה 3. ישראל, על אף היותה מדינת חוף,  נמצאת כמעט במקום האחרון בעולם המערבי בצריכת דגים לנפש.

הדגים שבכל זאת מגיעים לצלחת שלנו אינם דגי מים עמוקים ומכילים כמות מועטה מאוד של אומגה 3.

מה המינון המומלץ של אומגה 3? האם חשוב לקחת מינונים גבוהים?

בתערובות הישנות של אומגה 3 היה צורך לצרוך כמויות גבוהות של כמוסות כל יום אולם בדור החדש של האומגה 3 שמכיל DHA מרוכז יש לצרוך כמות מועטה ביותר.

מכיוון שמדובר בכמות מרוכזת של החומר הפעיל מספיק לקחת ברוב המקרים כמוסה אחת ביום. באופן כללי ארגוני הבריאות לרבות רשות המזון האירופית ממליצה על צריכה של 250 מ"ג של DHA ליום.

דגי ים צפוני By netadssell

מה ההבדל בין חומצות אומגה 3 השונות?


בתוך קבוצת אומגה 3 קיימות מספר רב של חומצות שומן שונות בעלות מספר פחמנים שונה. ישנן 3 חומצות שומן "מפורסמות"  הנקראות בקיצור – ALA, EPA ו -DHA.

ALA  – חומצה אלפא לינואלית Alpha Linolenic Acid  :היא חומצת השומן הקצרה ביותר מבין אומגה 3 בעלת 14 פחמנים . מקורה בצומח  (כמו בזרעי פשתן, שמן פשתן, שמן קנולה, אגוזי מלך וירקות עליים).

לחומצת השומן ALA  אין תפקיד ישיר על גוף האדם אלא תפקידה למעשה לעבור התמרה לחומצת השומן ארוכת השרשרת-DHA. הבעיה היא שהגוף יכול להתמיר את ALA ביעילות נמוכה (5%-8%) כפי שיוסבר בהמשך.

EPA  – חומצה איקוזפנטנואית – :Eicosapentanoic Acid היא בעלת 20 פחמנים מקורה במזון מן הים דגים (או מאצות). EPA מהווה שלב ביניים אחד לפני יצירת DHA.

DHA –  חומצה דוקוסהקסנואית – : Docosahexanoic Acid היא חומצת שומן  ארוכת השרשרת בעלת 22 פחמנים,  מקורה במזון מן הים.

חשוב להבין כי מסלול פעולתן של כל חומצות השומן השונות מסוג אומגה 3 עד להגעה לחומר הפעיל , כלומר ל-DHA, כולל שורה של שלבי ביניים ובהם הארכת שרשרת חומצת השומן השונות והוספת קשרים כפולים. פעולות אלו צורכות אנזימים וקטליזטורים אחרים. המסלול הזה מסתיים בחומצה הארוכה ביותר – DHA.

אז איזו מבין חומצות השומן היא החשובה?


מחקרים מדעיים מן השנים האחרונים גילו כי חומצת השומן החשובה היעילה והמשפיעה ביותר מבין שלל חומצות אומגה 3 היא ה- DHA. למעשה זהו החומר הפעיל של אומגה 3. זוהי  החומצה הארוכה ביותר והיא התוצר הסופי בשרשרת ההתמרות באומגה 3.

בנוסף מתברר כי DHA הינה החומצה המועדפת והמירבית במספר גדול של רקמות בגופנו כגון המח, זרע הגבר, חלב האם, הרשתית בעין ועוד. חסרים של DHA ברקמות אלו פוגעים באופן ברור בתיפקודם.

במח האדם 30% מהחלק השומני מורכב מ- DHA – במוחנו אינו מצוי EPA. באופן כללי ברקמות השונות בגוף יש כ- פי 30 יותר DHA מאשר EPA.

הסברת שחומצות השומן השונות עוברות התמרה ותהליכים אנזימטיים להארכת השרשרת עד ל-DHA. אז אם כך מדוע לא מספיק לצרוך אותן אם ממילא הן הופכות ל-DHA?


הפיכתן של חומצות השומן השונות לרבות מסוג ALA  ו- EPA ל- DHA הוא תהליך אנזימטי מורכב המצריך המצאות של מספר אנזימים וקו-פקטורים (למשל: פוספוליפידים, קרניטין וויטמין E).

תהליך התמרה זה הינו הכרחי אולם אינו מתקיים לרוב וזאת בהעדר רמה אנזימטית מספקת בגוף האדם (בעיקר של האינזים מסוג אלונגאז-6). אחוז גבוה מאוכלוסיית העולם חסר את כל האנזימים והקו-פקטורים הדרושים. תינוקות, ילדים ומבוגרים נוטים אף לחסר יותר גדול של אלו. כך גם במקרים של סוכרת, אלרגיות למיניהן, מצבי דחק ועוד.

אנו יודעים למשל שתהליך ההתמרה של אומגה 3 צמחית ה- ALA, מתקיים רק ב-% 5-8 בלבד. גם תהליך ההפיכה של  EPA ל- DHA הוא מוגבל ביותר.

מכאן עולה כי חיוני ביותר ועדיף בהרבה לקבל את חומצת השומן הפעילה ביותר והחשובה ביותר, ה- DHA, ולא את שלבי הביניים בשרשרת.

אז מדוע לימדו אותנו שצריך להיות יחס מועדף של EPA?


המחקרים הרבים שפורסמו עד לשנים האחרונות עשו שימוש בתערובות של EPA+DAH ביחס גבוה לטובת ה-EPA וזאת כפי שהיו מצויים בשמן הדגים.

לכן התרומה המשותפת של שתי חומצות השומן גם יחד היא זו שנבדקה והמסקנה של החוקרים היתה כי מאחר ויש יותר EPA בתערובת אזי ל- EPA יש עדיפות ואולם, ההתפתחות הטכנולוגית והמדעית מהשנים האחרונות מאפשרת להפריד בין חומצות השומן השונות ולקבל DHA בדרגות ריכוז גבוהות במיוחד. ואז, מניתוח של עבודות מדעיות שהשוו בין DHA מרוכז ל-EPA מרוכז, גילו החוקרים באופן ברור כי DHA הינו החומר האחראי לתפקוד המירבי ולא EPA.

אז אין חשיבות להמצאות EPA בתערובת במינונים גדולים?

שורת מחקרים שנעשו עם חומצות שומן מופרדות מסוג EPA  ו-DHA הראו כי ההנחה כי החומצות הללו פועלות בסינרגיזם היתה מוטעית ומצאו כי ל-EPA השפעה אנטגוניסטית כלומר היא מפריעה לפעילויותיו של ה- DHA.

אציין סקירה מדעית חשובה שנעשתה על ידי מורי וודמן: בעבודה השוואתית שערכו פרופ' טרבור א. מורי ופרופ' ריצ'רד ג'יי. וודמן מאוסטרליה, נבחנו מחקרים רבים שבדקו את יעילותן של שתי חומצות השומן  המרכזיות באומגה 3 – DHA ו-EPA.

התגלה, כי לא רק ששני הרכיבים הפעילים אינם משלימים זה את זה, אלא למעשה, EPA מפריע לפעילות ה-DHA במספר רב של פעילויות קרדיו וסקולאריות, ואף מקטין את רמת  ה-DHA בדם!

התברר גם, כי DHA יעיל הרבה יותר מ–EPA בהפחתת כולסטרול, טריגליצרידים ולחץ דם.

האם יש חשיבות לכמות ה-DHA? ריכוז ה- DHA?

ברור לחלוטין שתיפקודים רבים תלויים  אך ורק בקיום ריכוז מספיק של DHA (וכי המצאות של תערובת EPA+DHA אינה מספקת את הרמה הנדרשת לתפקודים אלו.

מאחר וקיים עיכוב תחרותי בין 2 חומצות השומן הללו הרי שהמצאות רבה של EPA והעדר ריכוז מספיק של DHA מתוך תערובת חומצות השומן תגרום למחסור ב- DHA.

מכאן עולה המסקנה הברורה כי חשוב שתוסף האומגה 3 יהיה מסוג DHA בעל הריכוז הגבוה ביותר.

ומה עם EPA? לא צריך שיהיה בכלל EPA?


כפי שהסברתי EPA הינו שלב ביניים בשרשרת בדרך ליצירת DHA. תפקודו של DHA בפעילות אנטי דלקתית ובהפיכה לאיקוזינופילים חזקה הרבה יותר משל ה- EPA. חשוב לציין גם כי ה-DHA יודע לעשות התמרה אחרונית ולהפוך ל-EPA במידת הצורך.

האם יש חשיבות לספיגה של תוסף האומגה 3?

אנו החוקרים יודעים היום כי אחד הדברים המרכזיים החשובים לגבי כל חומר הינו הספיגה שלו בגוף האדם. הדבר נכון ביותר גם לגבי אומגה 3.

יש להתייחס למספר דברים:

הצורה הכימית – אתיל אסטר או טריגליצריד (אתיל אסטר = נגזרת כימית בעלת ספיגה מועטה) בעוד שטריגליצריד הוא בעל הזמינות הביולוגית הגבוהה ביותר היות וממוקם בשלד הגליצרולי בעמדה 2 ולכן זהה לDHA אנושי ובעל ספיגה מירבית.

DHA מרוכז במבנה של טריגליצריד ממוקם בעמדה המאפשרת חדירות גבוהה לקרום התא ולכן נספגת בצורה הטובה יותר האפשרית.

תופעה זו היא אחת הפעולות החשובות שיש ל-DHA מרוכז ואין לחומצות שומן אחרות כולל EPA.

מה באשר למתכות? איך אפשר להיות רגועים שתוסף האומגה 3 לא מכיל מתכות?


טכנולוגיות ייצור חדישות מאפשרות ניקוי של המתכות הכבדות ועמידה בתקנים המחמירים בהרבה מאלו של משרד הבריאות הישראלי. המתכות כמו כספית וקדמיום הן ברמה נמוכה בהרבת מהתקן.

מה לגבי אצות? האם נטילת אומגה 3 המופקת מאצות יעילה?

האצות מכילות ריכוז גבוה של DHA אך הבעיתיות היא בספיגה שלהן לעומת DHA ממקור של דגים וזאת בשל המבנה הכימי (הטריגליצרידי) השונה שלהן כפי שהסברתי לעיל. עוד על אצות אפשר לקרוא כאן.

לאחרונה נשמעת טענה שמסוכן לצרוך DHA מרוכז ללא EPA. מה דעתך לגבי טענה זו?

לא ברור לי מהיכן מגיעה טענה זו. לא ידוע על שום תופעת לוואי או נזק בצריכה של DHA מרוכז, DHA הוא בטוח לחלוטין לשימוש והיות והוא נאגר במיטוכונדריה גם אין סכנה בעודף (בניגוד לEPA שעודפים שלו נאגרים בכבד). לטענה ש-DHA גורם כביכול נזק אין שום ראיות בספרות וגם לא באופן מעשי.

EFSA  – הרשות האירופאית לבטיחות במזון ממליץ על השימוש ב DHA ואינו מזכיר או מתייחס כלל ל- EPA .EFSA  מסכם שאיו כל מגבלה בשימוש ב DHA לא בגיל, לא במין ולא בכמות. EFSA כידוע הינו הגוף האירופאי  הדואג לבריאות הציבור והמלצותיו מתקבלות לאחר מחקר אפידימיולוגי, ביולוגי ופיסיולוגי.

האם יש צורך לשמור את תוספי אומגה 3 בקירור?

אחד הדברים החשובים באשר לשמן דגים שמשום מה לא הציבור לא ממש מתייחס אליו הוא רמת החימצון והשומן רווי של השמן. בתהליכי הפקת השמן של רוב התוספים מעורב חימום של השמן ועוד גורמים שהתוצאה שלהם הוא שמן מחומצן ועם אחוז גבוה של שומן רווי. לכן רוב היצרנים ממליצים לשמור את האומגה 3 בקירור.

טכנולוגיה חדישה שמפיקה את השמן בתהליך אנזימטי מאפשרת הפקה בטמפרטורות נמוכות יחסית ומכאן שהתוצאה היא שמן איכותי עם רמת חמצון (ערך פרוקסיד) נמוכה ביותר. מוצר כזה הוא בטוח מפני התחמצנות ולכן מספיק להחזיק אותו בטמפ׳ החדר.

לסיכום –  מה צריך לבדוק כשבאים לבחור תוסף אומגה 3?

 

* פרופ' גרתי משמש כיועץ מדעי לחברת פיור אן נוטרישן בע"מ המשווקת את מוצרי אקסום/3.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. ישראל

    מדוע לא מצויין בראש בכתבה שהיא "פירסומית"?

  2. פרופ.שמואל אדלשטיין

    ברור מהכתבה שגרתי מאד מגמתי בהצהרותיו על האומגה-3 ומנסה לקדם מוצר עשיר ב-DHA
    אשר צריכתו מגבירה ב-71% את הסיכון לסרטו הערמונית.
    שמני הדגים הגיעו לסוף דרכם!!! היזהרו מנטילתם ואם אתם נוטלים אותם דרשו אישור ממעבדה ניטרלית לגבי ניקיונם ממתכות כבדות ו-PCB שהם מסרטנים!!!

  3. חיים לין

    היי בן יקיר,
    כמיטב המסורת עליה הינכם אמונים עליכם לאפשר גם במה למצדדי אומגה 3 משמן דגים ביחסים המוכרים לרוב הציבור.
    ציפור לחשה לי שאינכם מאפשרים תגובת יבואן ידוע של שמן דגים ביחסי EPA\ DHA הנותנים דווקא עדיפות ליותר EPA. כקורא נאמן שלכם אשמח אם תדאגו לתגובה מאוזנת. הכתבה הנידונה מגמתית ביותר ונכתבה על ידי פרופסור המשמש כיועץ לחברה מסחרית המפיצה מוצר ידוע של DHA.
    ערב טוב\ חיים לין

  4. ורד לב

    כדאי לציין אם כן, כי איך שאני קוראת את הדברים זה מריח מאד פרסומי ומגמתי לכיוון מסויים.
    המידע ה"יבש" נכון עד למחצית ה"ראיון" אולם משם זה פונה למשהו שמכוון, לטעמי האישי, למשהו ספציפי.
    שימוש במינוחים כמו "טכנולוגיות ייצור חדישות" רק מחזק את התחושה הזו שלי.

    זה בסדר אם זה יהיה פרסומי, אם רק תציינו את זה.

  5. בן יקיר

    פרופ' גרתי משמש כיועץ מדעי לחברת פיור אן נוטרישן בע"מ המשווקת את מוצרי אקסום/3.

  6. אבי גרוסמן

    היחס בין אומגה 3 לאומגה 6 משמעותי מאוד, ואם נקטין משמעותית צריכת אומגה 6 משמני זרעים ושאר מקורות (בין היתר טחינה שנחשבת סופר-בריאה במחוזותינו), נצטרך פחות אומגה 3.
    לגבי צריכת אומגה 3, לדעתי הדרך המועדפת היא בצריכת מקור המזון הטבעי. אכילת 2 פרוסות סלמון בשבוע, 200-250 גר' בכל פרוסה, אמורה למיטב הבנתי לספק כמות טובה של אומגה 3 בתנאי שמצמצמים צריכת אומגה 6.

  7. אבי גרוסמן

    אכן כתבה מטרידה ביותר, אבל לאורך הצפייה (וצפיתי במקוטע אני מודה) לא מצאית איזכור לסלמון שמגיע מנורבגיה, הם עוסקים בסלמון שמגדלים בקנדה.
    בנוסף, אם יש חשש מסלמון אפשר לצרוך אומגה 3 מדגים אחרים, לדוגמא דג קוד שעשיר מאוד באומגה 3, ובגלל שמדובר בדג קטן יחסית תכולת הכספית בו אינה גבוהה.

  8. חיים לין

    זמן רב שאני תר אחרי יבואן סלמון בר אלסקי= היחיד המומלץ על ידי מביני דבר.
    אם יש לכם מידע בנידון אשמח לקבלו.
    לגבי דג הקוד- אבי, האם יש לך נתונים על כמות האומגה 3 בדג זה?? (ואם הכמות גם מושווית לזו שבסלמון אדרבא ואדרבא).
    בתודה מראש\ חיים

  9. אבי גרוסמן

    חיים שאלת את שאלת מיליון הדולר. עד כמה שאני יודע אפשר למצוא סלמון בר בארץ רק בפחיות שימורים שמיובאות מרוסיה וניתן למצוא אותן בטיב טעם. מוכרי דגים אמרו לי שאין מוכר אחד בארץ, חוץ מאולי מסעדות שף, שיכול לערוב על כך שהסלמון שמגיע אליו טרי מוטס הוא סלמון בר.
    לגבי דג קוד, יש בכבד שלו כמות גבוהה מאוד של שמן אומגה 3, 9 גר' ל 100 גר' כבד. גם אותו למיטב ידיעתי ניתן למצוא בארץ רק בשימורים.

  10. תמר נטורופתית

    לא נמצא קשר ישיר בין אומגה 3 לסרטן הערמונית , זאת פשוט תיאוריה מופרכת שבכלל לא הוכיחו אותה!

  11. גיא בן צבי

    דגים כמו פרות לוויתנים בני אדם וחלזונות מיצרים EPA ו DHA מחומצה לינולנית (אומגה 3 צמחית). מצד שני הם מיצרים חומצה ארכידונית (אומגה 6) מחומצה לינולאית (אומגה 6 צמחית). רמת האומגה 3 בגופם תלויה בתזונה שלהם. דגים שניזונים מאצות עשב ים פלנקטון ודגים אחרים (שניזונו מאצות ועשב ים) יכילו הרבה אומגה 3 יחסית. דגים שניזונו מתירס כותנה וחיטה (תערובת דגנים) יכילו הרבה אומגה 6 יחסית. זה נכון לגבי סלמון קוד וכל דג אחר. לגבי הכמות האבסלוטית של אומגה 3 או אומגה 6 היא תלויה בכמות השומן בדג. כמו כל בעל חיים אחר כמות השומן בגוף בעל החיים תלויה בטמפרטורת הסביבה שלו (חיות בקו המשווה מכילות הרבה פחות שומן מחיות באזור הארקטי) ולכן דגים באזורים קרים קרוב לקטבים מכילים יותר שומן באופן אבסלוטי ויותר אומגה 3 או אומגה 6 בהתאם. לסוג הדג יש הרבה פחות חשיבות מאשר לתנאי החיים שלו מבחינת טמפרטורה והרכב התזונה.
    לסיכום לא ניתן לדעת כמה אומגה 3 וכמה אומגה 6 יהיו בדג אותו תקנה בשוק או תביא בקופסה וכל המחקרים והבדיקות שמסתובבות באינטרנט נכונות כמובן אבל רק לגבי הדגים הספציפיים שנבדקו באותה בדיקה. הסיכוי הטוב ביותר לדג עתיר אומגה 3 ונקי מכספית ורעלים אחרים היא בצריכת דג שניצוד דווקא באוקיאנוסים הדרומיים קרוב לדרום אמריקה דרום אפריקה ואנטארקטיקה.
    גיא

  12. חנה נטורופתית ועוד..

    https://www.cancer.org/cancer/news/news/omega-3-fatty-acids-linked-to-increase-in-prostate-cancer-risk

    כמו למשל איגוד הסרטן האמריקאי כמצוטט כאן. המחקר הזה מצטרף לכמה מחקרים קודמים על מאות אלפי אנשים (אוסף מחקרים) בהם היו נתונים סותרים חלקם טענו להגדלת סיכון לסרטן ערמונית וחלקם להיפך. לטעמי, כאשר יש ספק, אין ספק. אפשר לצרוך כל דבר במידה. מידי פעם סלומון או סרדינים לא יהרוג אף אחד. אומגה 3 ממקור צמחי אורגני בוודאי טוב. אם אין סיבה מיוחדת – אין צורך לקחת תוספים. ברור שהמאמר כאן הוא מנקודת מבט של אינטרסים. זה תמיד ככה. אולי במאמרים מטעם ארגונים גדולים אפשר לעיתים למצוא מידע בלתי מוטה. גם זה לא בטוח.
    יש לא מעט מחקרים על DHA וקוגניציה. ותמיד הם מפורסמים על ידי אנשים שמוכרים את זה. אולי זה נכון ואולי לא.
    לו הייתי סטודנטית הייתי לוקחת בתקופת מבחנים יחד עם עוד כמה ויטמינים מועילים ללמידה ואז מפסיקה. זה כמובן אם אראה שזה עוזר לי. לדעתי, אין צורך לקחת את זה כדרך חיים אלא במקרים מסוימים ומיוחדים.
    מנסיוני – תמיד תהיו ספקנים ותשאלו שאלות. זה חוסך הרבה כסף.

  13. גיא בן צבי

    אין שום מחקר שמראה שאומגה 3 גורמת לסרטן הערמונית או סרטן כלשהו!! יש כותרות בעיתונים של מי שלא יודע לפענח את מה שכתוב במחקר. אני מכיר את כל המחקרים וקראתי אותם. גם המסקנה מהמחקרים המצוטטים, אם קוראים אותם לעומק, היא שלא יתכן שסרטן הערמונית נגרם מאכילת שמן דגים או דגים. כלומר בדיוק הפוך מהכותרת! מה שתכתבת לא רלוונטי לאומגה 3 שזה מזון ולא תוסף ולא תרופה. מזון שנעלם מהאוכל שלנו. תגובה מפורטת למחקר על סרטן הערמונית ניתן למצוא כאן.
    גיא
    https://www.omega3galil.com/web/8888/nsf/ARCLookup.taf?_function=details&_ID=154214&PF=21&did=5922&G=16073&lang=HE&SM=

  14. חנה נטורופתית ועוד..

    אני רק רוצה להדגיש שאני לא מונעת משום אינטרס ולא מוכרת שום דבר בניגוד לאחרים כאן. מה שדברתי זה על ספקות, מחקרים המעלים ספקות בנוגע למחלת ה"תוספיאדה הפרנואידית" שתוקפת רבים בזכות ההפחדות של חברות התוספים.
    ראה מאמר של דר פורמן, שכנראה מוכשר יותר מרבים מאיתנו בתחום הרפואי. כן יש ספקות מסוימים (אמרתי ספק!! לא ודאות. אבל גם ספק דורש התיחסות) לגבי אומגה 3 במיוחד חשוב שיתיחסו אליהם מי שבולע מינונים גדולים של זה כל יום. https://www.drfuhrman.com/library/omega-3-fatty-acids-prostate-cancer.aspx

  15. שירה

    האם יש אפשרות לספק לגוף אומגה 3 לא משמן דגים??
    האם יש למישהו ידע מקצועי בנושא זה?
    תודה מראש.

  16. רמי אילן

    כן, יש מוצרי אומגה 3 טבעוניים המופקים מאצות בתנאי מעבדה כהן לא אמורות להיות מזוהמות.
    דוגמאות:
    Opti3 – https://www.opti3omega.com/
    דוגמא נוספת – Ovega 3
    https://www.ovega.com/

    את התוספים הללו ניתן לרכוש בחנויות מקוונות בחו"ל

  17. גיא בן צבי

    אני לא מתפרנס ממכירת שמן דגים (מי שמכיר אותי יודע). יש לי שליחות אישית ואני עושה שרות לציבור בכך שאני מביא מידע ומוצר שמצילים אלפי בני אדם. זו תרומתי לקהילה. מה לעשות שלא ניתן לתת הכל בחינם, חוץ מהמידע שאני נותן לך ולעם ישראל בחינם, מידע עליו היית משלמת הרבה בכל מקום אחר.
    גיא

  18. אבנר

    1.פרופ' גרתי ציין שבמוח אין DHAושהוא מכיל 30% EPA.
    מאידך הוא ציין שה-EPAמפריע לתיפקודו התקין של ה-DHA.
    אמנם פרופ' גרתי ציין שה-DHAיכול להפך חזרה ל-EPA אבל אני תוהה כיצד יובטח שבמוח יש כמות ראויה של EPA?
    2.מה עם צריכת שמן דגים כשמו ולא בקפסולות?
    האם אפשר לקבל התיחסות כלשהיא לצורה זו של השמן?

    תודה למשיבים.

  19. בן יקיר

    היה טעות של המערכת האתר בהכנסת הנתונים לכתבה. הנה התיקון:
    במח האדם 30% מהחלק השומני מורכב מ- DHA -במוחנו אינו מצוי EPA ולא כפי שהיה כתוב לפני.
    סליחה, בן יקיר

  20. משה בן אהרון

    לפי כל מה שהתפרסם (ובעיקר מאמר מאלף של ד"ר גיל שחר) זה המוצר הטוב ביותר, בכלל, ובהתחשב בעובדה שאיננו ממקור דגים ואיננו רעיל במתכות, בפרט.
    אז איך יתכן שגם המאמר וגם המגיבים הנכבדים בכלל לא מתייחסים אליו ?
    (להבהרה, אני לא חלק מהסצינה שלכם ובוודאי לא קשור למוצר עליו אני מדבר, אלא אדם "רגיל" המשתדל ללמוד).

  21. אלונה גכטמן

    מהו היצרן המומלץ והבדוק שכדאי לקנות ממנו? יש עכשו פרסומת של נוטרי קאר?

  22. עודד

    תבקשו מכל תוסף של אומגה 3 שיתאר לכם בפרוטרוט את כל תהליך הייצור, החל ממקור השמן ועד שהוא נארז בקפסולות.
    אתם עלולים להזדעזע. כל שמני הדגים מופקים באמצעות חומרים כימיים , עוברים זיקוק, רובם הגדול בטמפם' גבוהות, מוסיפים להם מייצבים ועוד.
    המרווה המרושתת מופקת בכבישה קרה.
    נכון שהיה זיוף כפי שכולנו קראנו בתחקיר של ד"ר גיל יוסף שחר, אבל זה היה זיוף של מותג ספציפי ולא על בעיה עקרונית בשמן.
    ממליץ לכם לקרוא את טבלת ההשוואה המרתקת שכתב ד"ר גיל יוסף שחר על המקורות לאומגה 3 בטבע. נותנת הרבה מידע כולל המקורות לכך.
    אפשר להוריד את הטבלה מהאתר שלו – המרכז לרפואת הרמב"ם. חפשו בגוגל.