EPHARMA_FLYL

Powered by WP Bannerize

MARAVA07_RIGHTF

Powered by WP Bannerize

אצות וערכן התזונתי

מאת: טליה לוין, יועצת בריאות הוליסטית
אצות הן בין המזונות העשירים ביותר בערכים תזונתיים שיש, מורידות כולסטרול, מעניקות תחושת קרקוע ובחלקן יש אפילו B12. זה הזמן להתחיל להכניס אותן לסלט.
סלט אצות

אני מסתובבת פה באירלנד ושמחה לגלות שאירלנד היא לא רק ארץ הבירה אלא גם אי האצות.

תרבויות שונות שגרו ליד הים, כמו סין, יפן וקוריאה השתמשו באצות כמקור תזונה חשוב וכמקור ריפוי במשך אלפי שנים. אצות ידועות בשל יכולתן להאריך חיים, למנוע מחלות ולהעניק יופי ובריאות.
במערב, רק ב-20 שנה האחרונות משתמשים בהם כמזון בעל ערך.

מה כל כך בריא באצות?

במסורת הריפוי הסינית, ירקות ים (או אצות) נחשבות לבעלות תכונות חיזוק, איזון וניקוי המסייעות לאיברים שונים: לכליות, לבלוטות האדרנל, לשלפוחית השתן ולאיברי הרבייה. הן ידועות כמיטיבות עם איברים אלה וכמו כן מעולות לשיער, לעור ולציפורניים.

אצות מספקות מגוון מינרלים וויטמינים: סידן, ברזל ויוד, ויכולות לעזור באיזון הורמונאלי ואיזון בלוטת התריס.

אכילה רבה מדי של מזון מעובד או מזון שגדל בקרקע דלה במינרלים עלולה להוביל למחסור במינרלים ולעורר תשוקות למלח או למזון מתוק. הוספת אצות לתזונה היומית עשויה לסייע בהגברת האנרגיה ובהפחתת תשוקות שכאלה.

אצות הן בין המזונות העשירים ביותר בערכים תזונתיים שיש:

מינרלים באצות

מכילות בין 10 ל-20 יותר מינרלים ממה שיש בירקות על פני האדמה (ובטח היום, כשהאדמה שלנו ממש דלה במינרלים)

ויטמינים באצות


בחלק מהאצות יש גם ויטמין B12 – מעולה לצמחונים

 

חלבון באצות


אחוז גבוה של חלבון – מעולה לצמחוניים או לאנשים שאוכלים תזונה דלה במזון מהחי

 

איכויות בריאותיות נוספות באצות


• מעולות לעור, לשיער, לציפורניים, לעצמות ולשיניים
• משפרות את חילוף החומרים ומסייעות לעיכול – יוצרות תנועתיות (מצוינות נגד עצירות)
• עשויות לעודד הרזיה ולסייע בהגברת האנרגיה ובהפחתת תשוקות לאוכל
• מעולות לבלוטות המערכת האנדוקרינית ולתפקוד תקין של בלוטת התריס (מלבד למי שיש היפותאירודיזם)
• מורידות כולסטרול ושומנים בדם
• מיטיבות עם מערכת הרבייה
• יוצרות תחושת קרקוע
• בתקופתנו הרדיו אקטיבית הנתרן שבאצות מוציא מתכות רעילות מהגוף ומנטרל חומרים רדיואקטיביים, לכן אחרי צילום רנטגן, מומלץ לאכול אצות

 

מדריך אצות מקוצר



לכל אצה ערכים תזונתיים אחרים. אצות הגדלות פרא או מהים – הן בעלות הערכים התזונתיים הגבוהים ביותר.

אראמה – עדינה, מתקתקה, מעולה כמנת צד, עם דגנים או סלט


היג'יקי – בעלת טעם חזק, צבע שחור, טובה כמנת צד

קומבו – טעם עדין, לעיס, מעולה להוספה לתבשילי קטניות ומרקים שכן עוזרת בריכוך ועיכול

נורי – אצת הסושי המפורסמת. בעלת טעם עדין

דאלס – אצה מלוחה, בעלת צבע ירוק / סגול כהה, מעולה בסלטים

וואקאמה – פרוסות דקות עדינות וארוכות. כשמשרים האצה גדלה משמעותית, מוסיפה טעם מתקתק

היג'יקי, אראמה וואקמה – מכילות פי עשרה יותר סידן מאשר חלב. יש אצות שמכילות יותר ברזל מבשר !

 

טיפים


כדאי להחדיר את האצות לתזונה בהדרגתיות. לוקח בין שבוע לשבועיים לגוף להסתגל ולעכלן כמו שצריך. כמו כן לוקח זמן להתרגל לטעם, אצות הן טעם נרכש.

 

אל תאכלו יותר מדי אצות

יש לזכור: אם משהו נחשב בריא זה אינו אומר שהרבה ממנו, בריא יותר. ניתן לאכול כמויות קטנות – כף עד 2 כפות ביום – תוספת מצוינת לתזונה צמחונית.

כמות מוגזמת של אצות עלולה ליצור עודף מינרלים בגוף, תגובה שלילית על איברים שונים עמו העור (עודף מינרלים עלול לגרום ליבלות ופצעים). אכילת אצות משפיעה גם על בלוטת התריס: יותר מדי יוד אינו בריא (עלול לגרום לרזון מוגזם, היפראקטיביות, עור מחוספס, אקנה, חוסר איזון נפשי ותחושת ריחוף.

לסיום, וידאו אצות באירלנד

 

סלט אטריות שעועית, אצות וירוקים

אטריות הן מעובדות הן לא הדבר הבריא ביותר בעולם אבל גם לא הדבר הגרוע ביותר. מדי פעם הן בהחלט לא יזיקו. להלן מתכון ממש טעים. באדיבות קרן צברי, טבחית פרויקט השינוי אפשרי, רשת אורגניק מרקט.

סלט אטריות שעועית ואצות

מצרכים:


ל-2 מנות
חצי חבילה אטריות שעועית
חצי כוס אצות (וואקמה, ארמה או הג'יקי)
4 מקלות סלרי (כולל עלים)
חופן נענע טרייה
2 בצלים ירוקים
2 מלפפונים
פלפל חריף
1-2 כפות רוטב סויה
1 כף חומץ תפוחי עץ
1 כף שמן שומשום
שומשום
1 כפית מייפל

 

אופן ההכנה:


להשרות בנפרד במים את האטריות והאצות, במשך 2-3 דקות (או כפי שמצוין על האריזה) ולסנן.
לקצוץ: סלרי, נענע, בצל ירוק. לחתוך לקוביות את המלפפונים, לערבב את כל הרכיבים בקערה ולהגיש.

 

לאתר של טליה לוין

השאירו תגובה:
  1. זלמן

    בגגל התעונה בפוקושימה, בכל האזור של פוקושימה, ואני גם מניח בכל אזור של יפן יש כמות של אבק ראדיואקטיבי, די הרבה.
    רוחות הביאו את האבק לכיוון חוף מערבי של ארה'ב וקנדה.
    כך שב'ה יש לנו בארץ כל הירקות הנידרשות להיות בריא…כמעט.
    למה 'כמעט'…?
    אני גרתי בצפון אמריקה הרבה שנים, ואני חייב להגיד שמודעות למזון אורגני, למזון בריאות….היא הרבה יותר גבוהה מבארץ.
    הרשת הגדולה למזון בריאות 'עדן טבע', לא רע, אבל עדיין ברמה די נמוחה מאלה בטורונטו או בניו–יורק או במיאמי או בדנבר…
    לגבי אצות ים, או ירקות שגדלים במים, יש חוסר.

    למשל, אני נהגתי לאכול באופן קבוע Watercress.
    האם יש זה בארץ? איך זה נקרא בעברית ?
    תודה רבה!

  2. שירי

    watercress נקרא בעברית גרגר הנחלים ובערבית ג'רג'יר. אפשר למצוא אותו בעונה בשווקים שונים. בעיקר אצל הערבים (שמעריכים את טעמו ויתרונותיו). אפשר גם ללקט אותו.

  3. ענבל

    אני צמחונית וכרגע זקוקה להמון ברזל מהצומח…תוכלי להוסיף את שם האצה והיכן ניתן להשיגה…

  4. שאול גולן

    שאלה: אצות נורי הנמכרות כ"דפים" והן קלויות, להכנת סושי…הערך התזונתי שלהן נפגע כתוצאה מהקלייה?

  5. יעקב קלוג

    מחקרים אמינים מאד מלמדים שאצת היג'יקי סופגת ארסן – מתכת שהיא רעל שמצתבר. בארה"ב ובאנגליה יש התראות ויתכן גם איסור על השימוש בהן במזון.

  6. carmit galili

    כמה אצות נורי מותר לאכול ביום?