Bari15_Fly
SmartKish_Fly

לבשל בשיטת FIFO

מאת: עדי סוקול קצירי, מאמנת תזונה ובריאות
זמן קריאה: 3 דקות
עדי סוקול קצירי וליה שומרון פינדר מעבירות שיעורים אינטרנטיים בהן הן מלמדות איך לחסוך זמן במטבח ובכל זאת לבשל בריא ומגוון מדי יום. הנה כמה מהטיפים שלהן

תזונה מבריאה לנשים, צילום: 123RF

SmartKish_In

חישבו על כך לרגע: כמה משאבים, זמן, כסף והכנות אנחנו משקיעים במלאכת הבישול היומיומית? עבור רובנו זו מלאכה שהפכה להיות טורדנית (מה נכין השבוע לילדים?), מעייפת (למי יש כוח בסוף יום עבודה לעמוד על הסירים?), ולא מתגמלת (כאשר הילדים לא מסכימים לאכול את מה שהכנו, עד שכבר החלטנו להכין להם משהו חדש).

לאן נעלמה לנו חדוות הבישול?

כאחת שחשוב לה שיהיה אוכל ביתי זמין, אני חשה לעיתים בחוסר חשק להיכנס למטבח ומחפשת אחר דרכים ושיטות שיוכלו לקצר את הזמן במטבח למינימום, ולהקל על החיים.

כיוון שהתעסקות במטבח מעסיקה את רובנו, פניתי לליה שומרון-פינדר, יועצת קולינרית וקולגה יקרה, ויחד העברנו שיעור אינטרנטי (וובינר), כדי לפתוח את הראש ולהתחדש בכמה רעיונות לשדרוג מתכונים קיימים.

אני שמחה להביא לכם כאן טעימה מעיקרי הדברים:

שיטת Mix & Match

ליה פיתחה שיטה שנועדה להקל עליה במלאכת ההכנות שמאוד מצאה חן בעיני. מדי יום ראשון ליה פותחת את המטבח לפעולה, ומכינה מספר מנות בסיסיות בכמות מספקת, כך שיהיו זמינים עבורה להכין מהם שילובים תוך מספר דקות, לכמה ימים לאחר מכן.
ליה דואגת שיהיה לה דגן מבושל במקרר כמו אורז מלא, קינואה, בורגול. קטניות מבושלות כמו עדשים, מאש ואזוקי. תוך כדי שהסירים עומדים היא נוהגת לאדות סלק בכלי במבוק או שושנה, ולהכניס לתנור מקבץ ירקות חתוכים גס עם הקליפה ללא שמן, ממה שיש לה במקרר, כמו: גזר, תפו"א, בטטה, שומר וקישוא.

למשל שבוע אחד ליה הכינה קינואה ועדשים וירקות כמובן. כעת מזה היא יכולה להכין מספר שילובים:

בצהרים היא תכין סלט קינואה: מניחים את הקינואה בקערה, מפזרים מעל סלק מאודה (שאוכסן חתוך לקוביות במקרר), עשבי תיבול טריים קצוצים, קצת אגוזי מלך ופטה עזים מעל.

בוקר למחרת היא תכין דייסת קינואה. בצהרי אותו יום אפשר להכין קציצות מהעדשים המבושלות. מוסיפים ביצה, ירקות כמו גזר מגורר ובצל חתוך ואופים בתנור.

בערב היא יכולה להכין מאג'דרה עם מעט שמן זית, בצל, פטרוזיליה, כמון, כורכום, שתי כפות אורז וכף עדשים.

ומהשאריות שעוד נשארו לה ניתן להכין קבבוני דגנים וקטניות: טוחנים עדשים עם אורז במעבד מזון. מוסיפים עשבי תיבול ומהירקות האפויים ומכינים מזה קבבונים בלי ביצים (העמילן שבאורז מסייע בהדבקת הרכיבים). 

עקרון FIFO לחיסכון

כמה נפלא, מגוון ומפשט את ההכנות. שלא לומר חסכוני לכיס. טיפ נוסף של ליה- יום לפני הקניות, החליטו שאתם מחסלים את השאריות. הוציאו את מה שנותר במקרר לפי עקרון FIFO)  First In First Out), והכינו מהם שילובים כמו קציצות, פשטידה, חביתות, מוקפצים ועוד.

הנה כמה רעיונות לשילובים שלי לתערובת דגנים (אורז מלא, גרעיני שיבולת שועל ואמרנת), עדשים כתומות מונבטות וירקות שורש מאודים בסיר:

מכינים את המוצרים הבסיסיים. בצהרים מניחים בבסיס הצלחת יוגורט צאן, מעליו מקבץ ירקות שורש מאודים ומעליו מפזרים כמה כפות של תערובת הדגנים וקצת מהעדשים, מפזרים מעל גרעיני דלעת, עשבי תיבול קצוצים ומעט טחינה גולמית.

אחה"צ כנשנוש אני מכינה לי רול אצת נורי עם תערובת הדגנים, מעט ירקות טריים חתוכים לרצועות, פרוסות אבוקדו, עלה חסה וקצת רוטב סויה ויש לי רול אצה.

למחרת בבוקר אוכל את התערובת דגנים כדייסה (אוסיף מעט מים רתוחים ואחמם) ואוסיף גרעיני דלעת, סירופ לתת אורז וצימוקים.

בערב אוכל להשתמש בתערובת הדגנים להקפצה עם ביצה והירקות המאודים ויש לי מוקפץ רענן תוך כמה דקות.

איכות חו"ג מול דרכי בישול עדינות

כשאנחנו מדברות על בישול בריא אנחנו מדברות על שדרוג חומרי הגלם במטבח מצד אחד, ומצד שני בחירה בדרכי בישול עדינות יותר. ליה המחישה זאת בדוגמא הבאה: במקום להכין שניצלים מטוגנים לילדים בשמן צמחי, נקנה חזה עוף ללא אנטיביוטיקה, ביצים אורגניות, פירורי כוסמין מלא עם שומשום שחור ולבן ונאפה את השניצלים בתנור במקום לטגן במחבת.

דוגמא נוספת היא במקום להכין בשר בגריל, שפעולת העישון אינה בריאה, נעדיף קדרה בסיר אחד בבישול ארוך. במיוחד בימי החורף. במקום לטגן חביתה, נבשל ביצה רכה במים (3.5 דקות אחרי רתיחה).

דאגו שיהיה לכם במזווה חומרי גלם שמשדרגים כל מנה. הנה כמה מחומרי הגלם האהובים עלינו:

שמן קוקוס – לטיגון מהיר של חביתה, מוקפצים, פופקורן ביתי, לאפייה ולמריחה על הגוף
תערובת תיבול אורגנית- תחליף למלח ולציר.

אצת קומבו – מעשיר תזונתי. מעשירה כל תבשיל במינרלים ומסייעת לריכוך קטניות.

גרעיני דלעת וחמנייה – לפזר מעל כל תבשיל/ סלט. אל תדאגו לקלוריות.

פטריות שיטאקי – נהדרות עם אורז מלא, במוקפצים. את מי ההשרייה של השיטאקי מוסיפים לתבשיל לשדרוג הטעם.

שמן שומשום בכבישה קרה – להוסיף בתום הבישול מעט ונותן טעם נהדר. לא לטיגון. הקפידו לקנות בכבישה קרה.

מקווה שקצת פתחנו לכם את הראש. והכי חשוב- אל תהססו והיכנסו למטבח. אני נוהגת לומר שבישול לאנשים האהובים עלינו מכיל ויטמינים ומינרלים שאין באף מנה במסעדה, הכי מפוארת שלא תהיה. היא מכילה ויטמין L (הבנתם?)

עדי סוקול-קצירי

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. מיכל

    או לכאלה שעובדים מהבית.
    בתכלס אתם שולחים אותנו ללא מעט שעות במטבח להכין כל ארוחה בישול אחר מאותם חומרי גלם. את זה אנחנו יודעים לעשות
    מה לעשות שבבוקר אין זמן, צהריים ואחרי הצהרים אנחנו בעבודה?

  2. אושרית

    אני עובדת סביב השעון , אך תמיד מוצאת זמן לבישול עבור ילדי, כיוון שחשובה לי בריאותם, ולכן תמיד אשמח לשמוע על כל מתכון בריא, ולא משנה כמה זמן דרוש להכין אותו