רוצים לרדת במשקל? תתחילו לתבל את האוכל
סקירה מדעית שבוצעה על ידי 5 חוקרות מאוניברסיטת אריאל בשומרון[1] בחנה את תרומתם של צמחי מרפא פופולאריים למלחמה בהשמנת יתר.
להלן התבלינים שנסקרו והסיבות שבגינן כדאי להוסיפם לתפריט שלכם:
פלפל צ'ילי חריף
הצ'ילי החריף מכיל רכיב פעיל בשם קפצין שיוצר את תחושת הבעירה המוכרת במגע של הצ'ילי עם הרקמות.
מרכיב זה הינו נוגד חימצון, אנטי דלקתי, אנטי מיקרוביאלי ואף נמצא כמסייע במניעת סרטן.
מחקרים שונים בדקו אם קפצין עשוי לסייע גם במניעת השמנה.
ניסויים שנעשו בתאים מצאו שקפצין מעודד אפופטוזיס ומונע מתאי שומן צעירים להתמיין.
בניסוי על חולדות חולות סוכרת נמצא כי הקפצין שיפר את מדדי הסוכר וסייע להן להפחית ממשקל גופן.
באוכלוסיות של בני אדם בהן קפצין נצרך באופן יומיומי, נמצא כי שיעורי ההשמנה נמוכים יותר.
מחקרים מצאו כי הקפצין פועל במסלולים שונים העשויים להשפיע על משקל הגוף:
הגברה של הפרשת הורמון GLP-1
GLP-1 ניתן כיום כטיפול תרופתי לסובלים מעודף משקל ולחולים בסוכרת.
- הורמון זה תורם לתחושת שובע, מגביר הפרשה של אינסולין ומסייע לירידה במשקל.
הפחתה של הפרשת גרלין
הגרלין ידוע גם בשם הורמון הרעב, וההפחתה בו תורמת לרמת תיאבון מופחתת.
הפעלה של מערכת העצבים הסימפטטית
הדבר תורם לעלייה בהוצאת אנרגיה וירידה בצריכת הקלוריות
הזעה
אכילת צ'ילי גורמת להזעה מוגברת, זאת בשל העובדה שהקפצין מפעיל בגופנו קולטן בשם TRPV1 שגורם להזעה. תהליך זה צורך ארגיה ומבזבז קלוריות.
סיוע להפיכת רקמת שומן לבנה לחומה
נמצא שהקפצין תורם למנגנון שהופך רקמת שומן לבנה לרקמת שומן חומה.
בניגוד לרקמת שומן לבנה, לרקמת השומן החומה הוצאה אנרגטית מוגברת. היא יוצרת חום וצורכת קלוריות.
חמצון חומצות שומן
אצל אנשים בעודף משקל, הקפצין מסייע גם בחמצון של חומצות שומן, בתהליך הירידה במשקל.
ואכן נמצא כי אנשים שצרכו קפצין צרכו משמעותית פחות קלוריות מאשר האנשים בקבוצת הביקורת.
אצל צעירים הצורכים קפצין אף נמצא כי ההוצאה האנרגטית שלהם במנוחה גבוהה יותר באופן מבוהק.
פלפל שחור
גם הפלפל השחור ידוע בסגולותיו הרבות, בשל היותו נוגד חמצון אנטי דלקתי, אנטי מקרוביאלי, המשפיע על מערכת העצבים ומונע חלוקה של תאים.
ברמת התאים נמצא שלפלפל השפעה על בקרת האנרגיה, תרמוגנזה, הצטברות ליפידים, כניסה של גלוקוז לתאים ורמת הרגישות לאינסולין.
בניסויים בבעלי חיים נמצא שהפלפל השחור הוא אנטי גליקמי ומסייע במניעת השמנה.
ניסויים שנערכו בבני אדם בדקו תרכובות שכוללות הן פלפל שחור והן קפצין, סיבים וקרניטין.
תרכובת כזו נמצאה כתורמת לתחושת שובע בטווח הקצר וכמפחיתה עמידות לאינסולין לטווח הארוך.
בנוסף נמצאה התערובת כמסייעת בהפחתת התיאבון, בהגברת הורמוני מעי המסייעים לתחושת שובע ובעלייה בפעילות ההורמונלית של בלוטת התריס.
נשים שנטלו את התערובת לאחר תהליך של ירידה במשקל, עלו פחות במשקלן לאחר סיומו.
כורכומין
הכורוכומין ידוע כנוגד חימצון בעל יכולות אנטי-דלקתיות.
ככזה השימוש בו נפוץ מאוד ברפואה המסורתית לטיפול במגוון מחלות.
מחקרים שנעשו בבני אדם אכן מצאו יעילות של הכורכומין בהורדה של מדדי דלקת.
בהקשר להשמנה, המחקרים התומכים בתרומתו נעשו על בעלי חיים ולא על בני אדם.
מחקרים אלה מצאו כי לכורכומין השפעה על ההוצאה האנרגטית ומכאן הוא משפיע לטובה על משקל הגוף, רמת הטריגליצרידים ומסת השומן.
קינמון
האם ידעתם שיש יותר מ-200 מינים של קינמון? גם הקינמון הוא אחד מהתבלינים המשמש את הרפואה המסורתית רבות.
בין היתר הוא משמש לטיפול בזיהומים חידקיים, בסוכרת סוג 2, בבעיות במערכת העיכול, ועוד.
לקינמון מספר רכיבים פעילים.
הוא נמצא כאנטי-דלקתי, אנטימיקרוביאלי ומעכב חלוקת תאים.
ניסויים שנעשו בתאים מצאו שקינמון מסוגל לשפר את תהליך כניסת הגלוקוז לתאים ולהפחית הפרשה של הורמון הרעב (גרלין).
ואכן, ניסויים שנעשו בבעלי חיים מצאו שהקינמון מסייע לטיפול בהשמנה ובסוכרת, ומשפר את הרגישות לאינסולין.
גם מחקרים בבני אדם מצאו שהקינמון יעיל בשיפור הרגישות לאינסולין בחולי סוכרת וגם באנשים בריאים.
במחקרים נצפתה ירידה בהמוגלובין המסוכרר, ברמות סוכר בצום ובחלק מהמחקרים – אף ירידה במשקל הגוף ובהיקפים.
למאמרים נוספים בנושא:
חצי כפית קינמון להורדת רמות סוכר בדם
לסיכום
אומנם בחלק מהמחקרים נצפתה השפעה מובהקת רק בצריכת כמות גדולה במיוחד מהתבלינים, אך עושה רושם כי צמחי המרפא המפורטים לעיל אכן עשויים לסייע בניהול המשקל, ובכל אופן יוסיפו לנו טעם ובריאות לחיים.
מקורות
[1] Vered Kaufman-Shriqui, Shiri Sherf-Dagan, Hagit Salem, Daniela Abigail Navarro, Mona Boaz, “Frequently used medicinal herbs and spices in weight management: a review”, 2020