Liat_Fly
Focus_Tishrei_Fly

קצח- ברכה בזרעים

מאת: עדן פלד, פסיכותרפיה הוליסטית, נטורופתיה, הרבליזם קליני
זמן קריאה: 3 דקות
בערבית הוא נקרא "זרע הברכה", שם המרמז על רבות ממעלותיו ומקומו המכובד במטבח הבריא. נהוג להשתמש בו כזרעים, טחינה, חלווה ושמן קצח, שבשנים האחרונות זכה לתהילה גדולה, ובצדק
RUMALYA_IN

לקראת האביב, ישנם רבים שמפתחים אלרגיות אביב, פריחות וקשיי נשימה. תבלין תמים זה, המצוי בכל מטבח, או שרצוי שיימצא, עשוי לתת לנו את המענה הטוב ביותר לריפוי, ולכל הפחות למניעה.

קצח הגינה, מעבר להיותו תוספת מעניינת לכל מאפה וסלט, הוא צמח מרפא ייחודי, המועיל בדרכים מגוונות. הקצח הוא זרע של פרח ממשפחת הנוריתיים, הדומה לשומשום השחור. בערבית הוא נקרא "זרע הברכה", שם המרמז על רבות ממעלותיו ומקומו המכובד במטבח הבריא. נהוג להשתמש בו כזרעים, טחינה, חלווה ושמן קצח, שבשנים האחרונות זכה לתהילה גדולה.

Nigella sativa הוא שמו הלטיני, המתגלגל על השפתיים ממש כמו טעמו הייחודי, שנותן טוויסט תמיד. איכותו הרפואית הינה נוגדת זיהום, נוגדת אלרגיה, נוגדת עווית, ממריצה חיסונית, מורידה רמות סוכר ועוד.

כשאר הזרעים, הקצח נועד לעבור את מערכת העיכול של בעלי החיים ולהגיע לאדמה ולגדול. על מנת לשבור את מעגל הקסמים, רצוי לכתוש את זרעי הקצח או להשרותם במעט שמן לפני אכילתם, ולהשתמש בדרכים המקובלות בעת הכנת תמציות רפואיות.

הקצח מכיל חומצות אמינו רבות, חומצות שומן כמו אומגה 6, כמות זניחה של אומגה 3, חומצה אולאית, ויטמיני B, מינרלים רבים כמו ברזל ואבץ וכן ספונינים סטרולים – רכיבים פעילים שהם נוגדי חימצון חזקים.

ד"ר הוכברג מזכיר במאמרו על קצח כי "מאז שנת 1964, פורסמו בספרות המקצועית 458 מחקרים מדרג ראשון (פיר רביו) שאישרו את יכולות הריפוי של צמח זה".

שמן קצח בסלט למתעטשים והמתגרדים

קצח בתמימותו יעיל בזיהומים של פתוגנים שונים: חיידקים, פטריות ותולעים. ניתן להשתמש בו כחלק מתפריט לטיפול בקנדידה רב מערכתית, גם כקוטל פטריות, וגם לטיפול בשאר תופעות הלוואי הנגרמות מהרעלים שמשחררת הפטרייה בגוף. הוא יעיל לטיפול במערכת העיכול כולה, להפרשת מרה, לספיחת גזים, ולכן גם לא ניתן אותו לסובלים מעודף חומציות.

קצח טוב לטיפול באלרגיות ובאסטמה,  ובכל קושי נשימתי עקב היותו נוגד עווית ומונע היצרות סימפונות. בנוסף לכך, הוא מווסת לחץ דם ומרגיע את פעילות הלב. הוא ממריץ חיסוני, כלומר, מחזק את מערכת החיסון ומאזן אותה. היות והוא מוריד רמות סוכר בדם, הוא גם כן עוזר במצבי זיהומיים שונים, שאנו יודעים כי סוכר הוא המזון האהוב על המזהמים השונים, מסמיך את הדם ומקשה על מעבר של לימפוציטים וכן עשוי לגרום נזק לכלי הדם. נוסף על כך, התגלה כי קצח טוב בטיפול כנגד סרטן הלבלב על ידי מנגנון מניעה של התרבות התאים ואף מוות תאי של התאים הסרטניים (רכיב בשם טימוקווינין).

במצבי זיהום וחום עודף, הוא מייזע ואף משלשל ומשתן, ומניע את כל מנגנוני ההפרשה והפינוי של הגוף לשם טיהור. תרומת הקצח לבעיות עור שונות רק מקשר אותנו שוב לנושא הטיהור של הרעלים מהגוף, והיות העור הינו הריאה השלישית לפי הרפואה המסורתית. אם כך, רצוי להשתמש בו כתבלין קבע במצבי אקזמות, פריחות וגרד (שלפעמים נובעים מאלרגיות גם הם). ערכם של תבלינים לעתים בשימוש בחיי היומיום לא נופל משימוש רפואי בשעת הצורך.

אם נרצה לפתוח את דרכי הנשימה לילדים, נכניס מעט זרעים או טיפות משמן הקצח למפזר אדים או מבער ונשאיר אותו דולק במשך הלילה. נוכל להוסיף טיפה של שמן אתרי לבנדר או הדס.

הוא אינו מומלץ לנשים בהיריון מחשש להפלה, אך מאוד מומלץ בתקופת ההנקה כמגביר תנובת חלב. בעצם היותו תורם להרגעת נחירות, ניתן להשתמש בו בחדר המיטות בתקופה זו על מנת לשמור על שלום בית גם כן.

מרק ירקות עשיר עם עדשים כתומות וקצח

מרק הירקות העשיר כולל סלק, ראש שום, בצל, קולורבי, תפוח אדמה, בטטה, כרוב, עגבניה, גזר ופטרוזיליה טרייה טרייה. הכל כמובן אורגני ורענן, הישר מהשדה אל המטבח, ללא תוספות שאינן טבעיות.  למרק, עוד בשלב ההתחלה ניתן להוסיף עדשים כתומות להעשרה וטעם חלומי.

את הירקות אין אנו מטגנים, אלא מבשלים בלבד, וממש לעשרים דקות, לא יותר. את התבלינים והמלח נוסיף בשלב הסופי, אחרי שהעדשים יתרככו, עם כף שמן זית ונחכה עוד מעט.

את זרעי הקצח נוסיף יחד עם התבלינים ושמן הזית, כעשרה זרעים למנת הגשה. ניתן להוסיף ולטעום, הטעם המריר- חרפרף מתפשט על פני המרק כולו ומעבר לארומה, מעניק בריאות וחיוך על השפתיים.

שמן קצח ניתן להוספה על סלטים, בתבשילים, בפשטידות וכיד הדמיון. ניתן להכין שמן קצח ביתי מהשריה של זרעים בשמן זית, ולאחר שבועיים שגם בהם כבר ניתן להשתמש בשמן לבישול ומרפא, רצוי להוציא את הזרעים בסינון ולהשתמש בשמן בלבד (אם נשאר עוד משהו ממנו…).
את חלבת הקצח השחורה מומלץ לחפש ולהכיר ממתק בריא שמאזן את הסוכר בגוף, מפתיע ומרגש כאחד.

זרעי הקצח יכולים להעשיר כל מאפה, למשל את ריבועי הכוסמין האלו:

בצק:

חצי כוס שמן זך
חצי ק"ג קמח כוסמין מלא או כל קמח אחר
מעט מלח סלעים
כוס וחצי מים

ללוש את הבצק ולשטח אותו על תבנית. אין צורך לשמנה מכיון שהבצק משומן דיו. על הבצק לפזר תבלינים לפי הטעם (פפריקה, כמון) ואת זרעי הקצח. ניתן לשלב עם מעט שומשום, אני משתדלת להפחית בשומשום כדי לזכות בטחינה עצמה מתוך עניין לגוון מזונות.
להכניס לתנור לחום בינוני לעשר דקות (תלוי בעובי הבצק, רצוי כס"מ), ולחרוץ בעודו חם את הריבועים. לקרר טיפה ולהוציא לקערת הגשה מפוארת כחטיף טעים ובריא בבית ואפילו כנשנוש ביניים לבני הבית.

בתאבון!

 

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו