ECO_3
Novix_Festival_Migdal

איזו חומצה חשובה במיוחד עבור צמחונים וטבעונים?

מאת: מידע באדיבות פרופ' רחל אמיר, חוקרת מטאבוליזם של צמחים, מכון המחקר מיגל
כאשר היא נעדרת מהמזון, ההתפתחות המוטורית והשכלית של כל יצור חי – נעצרת. מהי החומצה שנמצאת ברמה נמוכה מאוד בצמחים ולמה?
מקפידים על תזונה טבעונית או צמחונית? שימו לב שלא חסרה לכם חומצת האמינו מתיונין

מקפידים על תזונה טבעונית או צמחונית? שימו לב שלא חסרה לכם חומצת האמינו מתיונין

מהי חומצת האמינו מתיונין ולמה היא חשובה לנו?

חומצת האמינו מתיונין הינה חומצה אמינית חיונית המכילה גופרית, אשר בעלי חיים ובני אדם לא יודעים לייצר אותה בעצמם בגופם.

מחסור במתיונין גורם לעצירת הגדילה אצל ילדים ולהזדקנות מוקדמת הבאה לידי ביטוי באי תפקוד ומחלות זקנה, כגון: סרטן, אלצהיימר ופרקינסון.

רמות המתיונין בצמחים נמוכות. לכן, לעתים קרובות מוגבל הערך התזונתי של הצמח כמקור לחלבון תזונתי לבני אדם ובעלי חיים.

BookWeek_Inside

כאשר חומצת המתיונין נעדרת מהמזון, ההתפתחות המוטורית והשכלית של כל יצור חי – נעצרת.

מאחר שחומצת האמינו מתיונין נמצאת בכמויות זעירות בפירות וירקות, על טבעונים וצמחונים לנקוט בתזונה מגוונת כדי לקבל כמות סבירה ומזינה של החומצה.

לבעלי תזונה רגילה, כדאי לדעת שבביצה ובבשר בקר יש את הכמויות הכי גדולות של המתיונין.

לקריאה נוספת בנושא:

בדיקת הומוציסטאין יכולה לשנות לכם את החיים

ספירולינה -מכילה את חומצות האמינו החיוניות

אגוזים וגרעינים – שימו לב לגבי זרעי שומשום וגרעיני חמניה העשירים במתיונין

מדוע רמת חומצת האמינו מתיונין נמוכה בצמחים?

פרופסור רחל אמיר, ראש קבוצת מחקר במטבוליזם של הצמח במכון המחקר מיגל, מזוהה כאוטוריטה בעולם המדע, בתחום המחקר על החומצה האמינית מתיונין.

במחקריה שואלת פרופסור אמיר, מדוע רמת חומצת האמינו מתיונין נמוכה כל-כך בצמחים?

כדי לענות – הגבירה את רמת המתיונין בצמח.

כך ניתן היה לראות מה משתבש, מי מתחרה על החומצה, כיצד החומצה מבוקרת ומה קורה בחלקי הצמח האחרים.

בניסוי שערכה, פרופסור אמיר הסירה את מנגנון הבקרה שמפקח בצמחים על ייצור מתיונין. התוצאה הייתה זינוק של פי 10 בכמות המתיונין בצמחי המעבדה.

כך נמצא שרמה גבוהה של מתיונין, גורמת לצמח להיות רגיש לעקות חמצוניות, הנוצרות מחום, קור, יובש, קרינה וכו'.

פרופסור רחל אמיר חוקרת מטבוליזם של צמחים במכון המחקר מיגל, ראש התכנית לתואר שני בביוטכנולוגיה, ואחראית על התארים המתקדמים במדעים במכללה האקדמית תל-חי. תמונה באדיבות יח"צ

פרופסור רחל אמיר חוקרת מטבוליזם של צמחים במכון המחקר מיגל, ראש התכנית לתואר שני בביוטכנולוגיה, ואחראית על התארים המתקדמים במדעים במכללה האקדמית תל-חי. צילום: מכון המחקר מיגל

הסבר למתקדמים:

הרגישות לעקה חמצונית, נובעת מתחרות בין גלוטטיון לבין מתיונין, על הציסטאין הנדרש ליצירה של שני חומרים אלו.

גלוטטיון הוא אחד מהחומרים המונעים ומצמצמים את נזקי העקה החימצונית.

בניגוד לעלווה (עלי הצמח) שסובלת מהעקה, יצירת מתיונין גבוהה בזרעים גורמת להעלאת שאר חומצות האמינו וליצירה של רמת חלבון גבוהה יותר בזרעים המהונדסים.

נראה שהסיבות לכך הם שינויים אפי-גנטיים בעלווה ואספקה מהירה וטובה יותר של חומצות אמינו מהעלים אל הזרעים.

המחקר ממומן מקרן ISF

 

השאירו תגובה: