Briaa_Nov_Fly
GOODMUV_Fly

שעה טובה לתה ירוק

מאת: לימור עברון גילת, מטפלת משפחתית ומנחת קבוצות הרזיה
זמן קריאה: 3 דקות
כיום כבר ידוע שתה יכול להוריד כולסטרול רע, לעזור במניעת מחלות לב, לעודד חילוף חומרים ולהעניק, 'על הדרך', גם תחושה של שובע. ובטח אם מדובר בתה אורגני שמיוצר בסחר הוגן ונמכר בבית תה מקסים בגליל. ויש גם מתכון לקינואה עם תה
barimax1125_IN

בני אנוש, שותים תה מזה 5000 שנה. אני לא חובבת תה מושבעת, אך מפגש מקרי עם התה המסוים עליו אני כותבת, עשה לי את השינוי. אבל לפני שנגיע לשינוי, כמה משפטים על תה באופן כללי.

הידעתם כי האבא של כל התהי'ם בעולם שמו קמיליה סיננסיס? או אולי זאת בכלל האמא?

ומה בכלל בריא בתה? החוזקה העיקרית של התה היא האנטיאוקסידנטים או בעברית – נוגדי החימצון. חימצון הינו תהליך של הרס שיכול לנבוע משלל סיבות: החל מתהליך הנשימה עצמו (ונגד זה, אין לנו מה לעשות), אבל גם מזון קלוקל, זיהום אויר ואפילו סטרס רגשי. ידידינו נוגדי החימצון, הם החיילים הטובים בסיפור הזה. ככל שנצרוך יותר מהם, הנזק שמגיע מתהליך החמצון (קוראים להם רדיקלים חופשיים), ייתן פחות את אותותיו.

כיום כבר יודעים שתה מסוגל להוריד כולסטרול רע, יכול לעזור במניעת מחלות לב, להילחם בעששת, לתרום לאיזון נפשי, לחיזוק מערכת חיסון ואפילו לעודד חילוף חומרים בגוף ולהעניק, 'על הדרך', תחושה של שובע.

נו אז מה אם יש קפאין?

בנוגע לנוכחות של קפאין בתה. אכן, בתה יש קפאין, אבל קשה מאוד לכמת כמה בדיוק. פרט טריוויה מרתק: בעלה הרביעי שגדל על אותו ענף יש 1/3 מכמות הקפאין שיש בעלה הראשון, לך ובדוק איזה מספר העלה אותו אתה בדיוק שותה, מטופש, נכון? בממוצע, ניתן לומר שכוס תה מכילה בערך 1/3 מכמות הקפאין שיש בכוס קפה בגודל דומה. חליטה שנייה ושלישית של אותם העלים, יפחיתו משמעותית את כמות הקפאין שתהיה בתה.

ישנם כמה סוגים של תה, שמחולקים לקטגוריות, על פי העיבוד ומידת החמצון שהעלים עברו.

התה הירוק
בתהליך הפקתו מושם דגש על מניעת חמצון.
סגולות בריאות: אחוז גבוה של נוגדי חמצון, מסייע במניעת סרטן ומחלות לב, תורם בעלייה בצפיפות העצם ומווסת כולסטרול. ישנן עדויות לכך שהוא מעלה רמות של חילוף חומרים בגוף ומעניק תחושת שובע.

התה השחור
בתהליך הפקתו מושם דגש על חמצון מלא של העלים.
סגולות בריאות: למרות ה'שם הרע' שיצא לו לכאורה, בגלל היותו מחומצן לחלוטין, לאחרונה ישנן עדויות לכך שהוא מאזן כולסטרול רע, מוריד סיכוי לשבץ, מפחית באופן כללי מחלות לב ואף עוזר בשיקום לאחר התקפי לב.

התה הלבן
בתהליך הפקתו הושם דגש על עדינות טעם ומינימום עיבוד.
סגולות בריאות: הוא המוערך ביותר בקרב ה'בריאותנים', כיוון שהוא הכי פחות 'נגוע'. רמות גבוהות של נוגדי חמצון, אנטי בקטריאלי ואנטיויראלי.

תה אולונג
שילוב בין תה שחור וירוק.
סגולות בריאות: יעיל בהפחתת סיכון לסרטן, מחלות לב והצטברות כולסטרול, מסייע בעיכול.

התה נחשק עליו אני רוצה לספר לכם, ממתין לכם בשכניה שנמצאת בגליל. Te Tea, זהו שמו של המותג. התוודעתי אליו כשהגעתי לביקור במצפה לוטם, שם גרים ארנון וייסמן עם אשתו מיקי שמיר ושלושת ילדיהם המקסימים. ארנון הוא בן מחזור שלי מבית הספר היסודי. בני הזוג הם העומדים מאחורי התה משובב הטעם הזה. בקרוב, ייפתח חדר טעימות בשכניה, שם נמצא המפעל שלהם.

כאשר שמעתי שהתה הזה הוא גם אורגני ושסחר הוגן היא השיטה בה הוא נסחר, כבר ממש רציתי לקפוץ ראש לתוך אחת החביות, ההתלבטות בין התה הירוק ללבן, היא כנראה הדבר שהציל אותי מבריאות טובה, אבל גם מנקע בצוואר.

טעמנו שם את כל סוגי התה, התה ירוק, כאשר הוא ממותק, מזכיר גלידה, האולונג, עדין ומשכר. יש גם יסמין מדהים וקוקוס נוכח. התה הזה, מקרב לבבות. תוסיפו לכל זה את אישיותם המיוחדת של בני הזוג ויש לנו מתכון מנצח. נראה לי כמו המתנה המושלמת (והמקורית) לראש השנה.

אורז ספוג בתה – Ochazuke

מאכל יפני שבו מוזגים תה חם על קערת אורז ושאר מטעמים. פירוש השם ocha = תה , zuke = ספוג.

באופן מקורי, המנה הייתה הפתרון היפני לשאריות – האורז הקר מאתמול, עם שלל תוספות כיד המכין. על המרכיבים מוזגים תה ירוק חם, אשר מחמם את המנה כולה.
מנה מספקת ומענגת לכל שעה ביום.

במשך השנים התפתח האוצ'אזוקה למנה המוגשת במסעדות. זהו מתכון שארנון ומיקי פיתחו בבית התה שלהם בארה"ב ובו במקום האורז הלבן היפני המסורתי משתמשים באורז מלא או קינואה.

מרכיבים:

    1 כוס אורז מלא מבושל (לא חייב להיות חם)
1 כפית מיסו (נסו סוגים שונים לקבלת מגוון טעמים)
1/2 כפית ממרח אומבושי (ממרח יפני עשוי שזיפים כבושים)
2 כפות אצות וואקמה
קמצוץ אבקת ווסאבי
1 כפית זרעי סומסום
מספר טיפות שמן סומסום
1 כף טבעות בצל ירוק
1 כוס תה ירוק או תה אולונג (תה נקי ולא מבושם, רצוי מעלים שלמים)

ניתן להחליף את האורז בקינואה

אופציה לתוספות נוספות – פטריות, גזר, נבטי חמניה, קוביות טופו

הכנה:
שלבו את כל המרכיבים היבשים בקערה.
הגישו קנקן תה חם בנפרד.
מזגו את התה לקערה – עד שהנוזלים מבצבצים מעל האורז, מספיק שכל המרכיבים יספגו את התה.
ערבבו היטב את כל המרכיבים ותיהנו.

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. איתמר

    בביקור האחרון בלוטם אהבתי את התה היפני שלהם