Bari15_Fly
SmartKish_Fly

מהם המאכלים הממכרים

פאולה רוזנברג מספרת לנו על המזונות שהוכחו כממכרים, ולכן רבים מאיתנו נמשכים אליהם, אך סובלים מתופעות הלוואי המגיעות בעקבותיהם. קראו אילו מזונות אלו בטור של פאולה

מי הם השידוכים שיטיבו אתכם? (123RF)

SmartKish_In

האם מזונות מסוימים עלולים להיות ממכרים? מסתבר שיש מזונות להם השפעה ממכרת על המוח, ממש כמו סמים!

מחקר חדש מחזק את ההשערה לפיה מזונות מסוימים (במחקר נבחנו מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה) יכולים להוביל לרעב מוגבר ואכילת יתר אינטנסיבית, יכולים לגרות אזורים במוח המשפיעים על תשוקה ועל התמכרות.
המחקר נעשה המרכז למניעת השמנה בבית החולים לילדים בבוסטון ופורסם בכתב העת האמריקני לתזונה רפואית בתחילת החודש.

מה החידוש?

אנחנו מרגישים באופן אינטואיטיבי שמזונות כמו צ'יפס, ממתקים או משקאות קלים מעוררים תשוקה גדולה יותר למזון מאשר מזונות אחרים אך עמדתם של חוקרים בתחום בנוגע לאפקט הממכר של אוכל חלוקות: מצד אחד, מחקרים קודמים הראו כי מזונות שערבים מאוד לחיך, כמו עוגה או ממתקים, יכולים לעורר מרכזי עונג במוח ולהשפיע על מידת התשוקה למזון, מצד שני קיימים חוקרים הפוסלים את הרעיון שקיימים מזונות שיכולים להביא להתמכרות פיסית. מכל מקום, נושא ההתמכרות לאוכל הוא נושא בוער הנחקר רבות.

החידוש במחקר הנוכחי נובע מן העובדה כי החוקרים הראו שההתמכרות יכולה להיות פיזיולוגית טהורה, מבלי להיות מושפעת מטעם או ממראה של המזון. המחקר הצליח להראות כי גם כששתי קבוצות אנשים מקבלות מזון בעל אותו טעם ואותו מראה, כשכל ההבדל הוא בבמהירות עיכול הסוכר, צריכת מזון בעל אינדקס גליקמי גבוה יכולה להפעיל חלקים של המוח הקשורים להנאה והתמכרות. המרכזים הקשורים לעונג המושפעים מחומר הקרוי דופמין, אותו מרכז במוח קשור גם להתמכרויות לסמים. קוקאין למשל מעלה מאוד את רמות הדופמין במרכזי העונג במוח.

כיצד בוצע המחקר?

החוקרים חילקו לשניים קבוצת גברים בעלי עודף משקל, שתי הקבוצות קיבלו מילקשייק בעל טעם זהה וכמות קלוריות זהה. ההבדל התבטא בכך שאחת הקבוצות קיבלה מילקשייק ובו פחמימות המתפרקות מהר ומעלות את האינדקס הגליקמי במהירות.
לשתי הקבוצות נערכו סריקות מוח לאחר שתיית המילקשייק.
אצל המשתתפים ששתו את השייק בעל האינדקס הגליקמי הגבוה, זינקה רמת הסוכר בדם באופן מיידי ולאחר ארבע שעות צנחה באופן דרמטי. בסריקת המוח של קבוצה זו במשך ארבעת השעות שלאחר שתיית השייק, נתגלתה פעילות אינטנסיבית באזורי המוח הקשורים לעונג והתנהגות התמכרותית.

ממצאים אלה מצביעים על כך שהגבלת מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה יכולה לעזור להימנע מאכילת יתר ולרסן את התשוקה לאוכל וגם על כך ש

מרכזי ההנאה במוח שלנו מגיבים למה שאנחנו אוכלים ומשפיעים על המשך האכילה שלנו במהלך היום.

מה זה אינדקס גליקמי?

דירוג הפחמימות שאנו אוכלים על פי השפעתן על רמת הגלוקוז בדם.אלו שמתפרקות מהר, מתעכלות מהר ומעלות את רמות הסוכר באופן חד הן בעלות אינדקס גליקמי גבוה, ואלו שמתפרקות לאט ומשחררות גלוקוז באופן הדרגתי הן בעלות אינדקס גליקמי נמוך.

· מדד נמוך: מדד גליקמי נמוך מ-55

· מדד בינוני: מדד גליקמי בין 55 ל-69

· מדד גבוה: מדד גליקמי גבוה מ-70

על פי המחקר, כדאי לצרוך מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך כדי להימנע מהתמכרות לאוכל ולשלבם בתפריט בכמות נכבדת.

אלו מזונות הם בעלי האינדקס הגליקמי הנמוך ביותר?

עלים ירוקים, ירקות, ביצים ומרבית האגוזים הם בעלי אינדקס גליקמי אפס מכיוון שאינם מכילים פחמימות.

קטניות הן בעלי אינדקס גליקמי נמוך מחמישים: חומוס, שעועית עדשים.

כיום ניתן למצוא בקלות את טבלאות אינדקס הגליקמי באינטרנט ולהיעזר בהן כדי לבחור את המזונות הנכונים.

חשוב רק לבעלי משקל עודף? ממש לא!

הקפדה על מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך ככל האפשר חשובה גם לאנשים בריאים שאינם מרגישים מכורים לאוכל כי רמות הסוכר הגבוהות שיורדות באופן חד ("רכבת הרים של סוכר") גורמת להפרשת אינסולין רבה ושוחקת את הלבלב שלנו, מה שיכול לגרום למחלות אחרות!

הנה כמה מן האופציות הרצויות:

· במקום דגני תירס (אינדקס 77) – העדיפו דגני בוקר מחיטה מלאה, אורז מלא או שיבולת שועל (אינדקס 38) ללא סוכר.

· העדיפו פסטה מחיטה מלאה על פסטה מקמח לבן – השינוי בטעם אינו משמעותי ואילו רמות הסוכר בדם מושפעות מזה מאוד.

· בכל פעם שאתם צורכים מזון בעל אינדקס גליקמי גבוה (סוכר, תפוחי אדמה, אורז לבן) – שלבו יחד אתו מזון חלבוני או שומני על מנת לווסת את רמות הסוכר.

מימד נוסף שיש לבדוק: החוויה הסובייקטיבית של התמכרות לאוכל. ההתמכרות לפעמים אינה פיסיולוגית אלא פסיכולוגית, ולכן כל טיפול תזונתי צריך לשלב אלמנטים רגשיים כדי לבדוק ממה מושפעת האכילה וההתמכרות לאוכל: תסכול, טראומה, דיכאון, לחץ ועוד…

 

מתכון טעים בעל אינדקס גליקמי ממש נמוך, מווסת את התשוקה למתוק ואת הרעב:

ירקות ועדשים אפויים ביוגורט-טחינה

מתכון נפלא בעל אינדקס גליקמי נמוך וטעם נהדר.
מהווה ארוחה שלמה מבחינה תזונתית ותורם לתחושת שובע לטווח ארוך.

·         כרובית, חתוכה לפרחים
·         כוס עדשים ירוקות מבושלות
·         כוס עגבניות שרי חתוכות לחצאים
·         2  כוסות עלי תרד טריים, חתוכים
·         חופן שקדים גרוסים
·         5 גבעולי בצל ירוק קצוץ
·         חופן עלי נענע קצוצים
·         חצי כוס יוגורט עזים (הטבעונים יכולים לוותר)
·         מלח ים, פלפל, פפריקה אדומה
·         1 שן שום כתושה
·         1 כף טחינה משומשום מלא

הוראות הכנה:

להניח בתבנית חסינת חום את עלי התרד, מעליהם את הכרובית, העדשים, הנענע, הבצל והעגבניות
לערבב את היוגורט והנענע עם התבלינים ולמזוג מעל הירקות והעדשים.
להכניס לתנור שחומם לחום בינוני ל-50 דקות.

בתיאבון!

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. נורה

    מה עושים עם הטחינה? מתי ולאן מוסיפים אותה?
    והאם מערבבים את הטחינה המלאה במים, או כמו שהיא מהכלי?
    בבקשה תנו מתכון יותר מוקפד מבחינת ההוראות להכנתו…
    תודה רבה!

  2. פאולה רוזנברג

    נורה יקרה,
    המילה טחינה התבלבלה עם המילה נענע
    תודה ששמת לב!
    את מערבבת את היוגורט עם הטחינה והתבלינים ומוזגת מעל.
    בתיאבון!