RUMALYA_Fly
Liat_Fly

5 עובדות מפתיעות על מנגו

מאת: ענת רשף גלעד - פירותנית ומנכ"לית שותפה במיזם 'הענתיות' לרכישה ישירה של תוצרת חקלאית מהחקלאי לצרכן
זמן קריאה: 2 דקות
גלו עובדות מרתקות שלא ידעתם על הפרי הטרופי האהוב והתכוננו להפתעה חריפה - מתכון מקורי שיהפוך את המנגו למנה פיקנטית ומרעננת במיוחד

5 עובדות מפתיעות על מנגו. צילום: pexels

Bari15_In

המנגו, הפרי הטרופי והעסיסי, הוא הרבה יותר מסתם פינוק קיצי.

הוא סמל תרבותי עתיק יומין, עם שורשים היסטוריים הנמתחים אלפי שנים אחורה, ומסורות מגוונות שצמחו סביבו ברחבי העולם.

בהודו הוא מכונה "מלך הפירות" ונחשב לפרי הלאומי.

בפיליפינים, המנגו הוא גם כן הפרי הלאומי, והוא מככב במגוון רחב של מנות מסורתיות.

בתאילנד הוא משמש מרכיב מרכזי בקינוחים ובמשקאות מרעננים, ובישראל המנגו כבש את ליבם (ובטנם!) של רבים, והפך, לצד התפוזים, לאחד מענפי הייצוא המובילים של ישראל.

איך אפשר שלא להתאהב בו? צילום: הענתיות

איך אפשר שלא להתאהב בו? צילום: הענתיות

5 עובדות מפתיעות על מנגו

הוא אחד מהפירות המתורבתים העתיקים ביותר בעולם

ישנן עדויות לגידולו של המנגו בהודו כבר לפני 4,000 שנה, עם ציורים של מנגו שנמצאו במקדשים עתיקים, והוא מוזכר בכתבים הינדים קדומים.

הוא אחד מהפירות עם המספר הגדול ביותר של זנים

ישנם למעלה מ-500 זנים שונים של מנגו ברחבי העולם, כל אחד עם טעם, צבע ומרקם ייחודי. חלקם מתוקים להפליא, אחרים חמצמצים מעט, וישנם אפילו זנים בעלי ארומה של אפרסק או אננס.

עץ המנגו יכול להגיע עד לגובה של 35 מטרים

גודלו המרשים הפך אותו לסמל של עוצמה וחוסן בתרבויות רבות במזרח, ולכך גם סיבה נוספת: עץ המנגו יכול לחיות ולספק פירות במשך מאות שנים.

המנגו ששבר שיא גינס

המנגו הכבד ביותר שנרשם אי פעם שקל 4.25 ק"ג! שיא זה נקבע בשנת 2020 בקולומביה.

תחרויות אכילה

במדינות רבות, כולל הודו, מתקיימות תחרויות אכילת מנגו, בהן המתחרים מנסים לזלול כמה שיותר מהפרי הטעים הזה בזמן הקצר ביותר. התחרויות הללו מושכות קהל רב ומהוות אטרקציה תיירותית.

חושבים שיש לכם סיכוי לנצח בתחרות האכילה? צילום: pexels

חושבים שיש לכם סיכוי לנצח בתחרות האכילה? צילום: pexels

ומה לגבי המנגו הישראלי?

המנגו הישראלי הוא גאווה מקומית.

יש לנו זנים מיוחדים כמו 'מאיה', 'שלי' ו'טלי', שפותחו במיוחד לתנאי האקלים הישראלי ומתאפיינים בטעם מתוק ועסיסי במיוחד.

בעוד שבעבר התפוז סימל את החקלאות הישראלית, בשנים האחרונות הפך המנגו לכוכב עולה ביצוא הפירות.

כיום, הוא הפרי השלישי ביצוא הישראלי, אחרי האבוקדו והתמרים.

חקלאי המנגו הישראלים הם מומחים בתחומם.

הם משקיעים שנים של עבודה ומסירות בגידול העצים, בטיפוח הזנים השונים ובהבטחת איכות הפרי.

בזכותם, אנחנו יכולים ליהנות ממנגו טרי ואיכותי הישר מהעץ.

עץ מנגו מאיה. צילום: הענתיות

עץ מנגו מאיה. צילום: הענתיות

מנגו: מקור עשיר לוויטמינים ומינרלים חשובים

בימים אלו אנו נמצאים בשיא עונת המנגו.

ולא רק בגלל שהוא טעים בטירוף, כדאי לאכול אותו, אלא גם בגלל שהוא פצצת אנרגיה של ויטמינים ומינרלים חיוניים.

הוא עשיר בוויטמין C, נוגד חמצון רב עוצמה המחזק את המערכת החיסונית ומסייע בהגנה מפני מחלות.

בנוסף, הוא מכיל כמות נכבדה של ויטמין A, החיוני לבריאות העיניים והעור.

המנגו הוא גם מקור טוב לסיבים תזונתיים, המסייעים לעיכול תקין ולתחושת שובע לאורך זמן.

הוא מכיל גם מינרלים חשובים כמו אשלגן, התורם לאיזון לחץ הדם, ומגנזיום, החיוני לתפקוד השרירים והעצבים.

עשינו לכם חשק? הנה כמה מתכוני בריאות עם מנגו:

משקה מנגו

מעדן מנגו מקורמל

ראפ מנגו במילוי ירקות לצד טחינה ורודה

ועוד מתכון אחד מפתיע במיוחד…

סלט מנגו חריף ומרענן

מנגו - אפשר גם חריף. צילום: unsplash

מנגו – אפשר גם חריף. צילום: unsplash

מצרכים:

2 מנגו בשלים, חתוכים לקוביות

1 בצל סגול קטן, קצוץ דק דק

1 צ'ילי אדום חריף, חתוך לטבעות דקות (לא חובה)

1/4 כוס כוסברה קצוצה

2 כפות מיץ לימון

1 כף שמן זית

מלח ופלפל לפי הטעם

אופן ההכנה:

בקערה גדולה, ערבבו את קוביות המנגו, הבצל הסגול, הצ'ילי (אם משתמשים), הכוסברה, מיץ הלימון, שמן הזית, המלח והפלפל. ערבבו בעדינות עד שהכל מתאחד.

הגישו מיד

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו