supherb_Fly
PassoverFocus_Fly

לקראת החורף: כל מה שחשוב לדעת על התפוז

מאת: אפרת בן שץ פורשיאן, דיאטנית קלינית, R.D, B.Sc, באדיבות חלי ממן, מייסדת רשת המתמחה באורח חיים בריא
זמן קריאה: 2 דקות
תפוז הוא מרכיב חשוב במטבחים רבים. פרי הדר עגול שנמצא בכל קערת פירות. בואו ללמוד עד כמה התפוז מועיל לגוף ומהם יתרונותיו הבריאותיים

כל מה שחשוב לדעת על התפוז. צילום: pixabay

supherb_IN

תפו"ז (ראשי תיבות של תפוח זהב) הוא אחד מהפירות הקלאסיים המבשרים את בוא החורף.

התפוז שייך למשפחת פירות ההדר, ומגדלים אותו בכל העולם באקלים ים תיכוני.

בעבר זוהתה ארץ ישראל הצעירה עם איכות התפוזים המעולה שהיא שווקה לעולם.

בארץ יש כמה מינים של תפוזים ביניהם תפוז ולנסיה, תפוז טבורי, תפוז שמוטי או ג'אפה, תפוז דם, תפוז סיני ועוד.

ככל הנראה, מבחינה בוטנית, התפוז הוא הכלאה בין פומלה ולמנדרינה.

אז בואו ונכיר כמה מהערכים התזונתיים שיש לתפוז להציע…

למאמרים קודמים אודות מזונות בריאים:

ארוניה – הפרי עם הכמות הרבה ביותר של נוגדי חמצון

כבר הוספתם את נבטי הברוקולי לתזונה?

כל הסיבות לאכול כוסברה

הכירו את התפוז. צילום: pixabay

הכירו את התפוז. צילום: pixabay

ויטמינים

ויטמין C

בתפוז יש כ- 75 מ"ג ויטמין C.

ידוע שוויטמין C משמש כנוגד חמצון, עוזר לתהליך של ספיגת הברזל, משתתף בתהליך של יצירת קולגן, משפר את המערכת החיסונית ויש לו עוד יתרונות רבים וטובים.

החיסרון של ויטמין C הינו שהוא ויטמין מאוד רגיש אשר מתחמצן מהר במגע עם האוויר.

לכן, מומלץ לאכול את התפוז מיד לאחר קילופו או לשתות מיץ מתפוז מיד בתום הסחיטה.

פולאט

בתפוז יש כמות נאה של פולאט, אשר בצורתה הפעילה בגוף נקראת חומצה פולית, לה תפקיד חשוב במניעת מומים מולדים בעובר וביצירת ה-DNA.

כדי לקבל ויטמין C ממיץ תפוזים חשוב לשתות אותו בסמוך לסחיטה. צילום: pixabay

כדי לקבל ויטמין C ממיץ תפוזים חשוב לשתות אותו בסמוך לסחיטה. צילום: pixabay

מקור לנוגדי חימצון

פלבנואידים

נוגדי חמצון הנמצאים בתפוז.

שניים עיקריים נקראים הספרידין ונרינגנין.

יש להם תכונות אנטי דלקתיות ותפקיד בשיפור כלי הדם והפחתת לחץ דם.

קרטנואידים

נותנים לתפוז את צבעו הכתום.

אלה הם נוגדי חמצון חזקים מאוד אשר שומרים על בריאות הגוף והמערכות השונות בו.

צבעו הכתום של התפוז נובע מהקרטנואידים שבו. צילום: pixabay

צבעו הכתום של התפוז נובע מהקרטנואידים שבו. צילום: pixabay

מכיל מינרלים חשובים

סידן

בתפוז יש כ- 60 מ"ג סידן.

לסידן תפקיד חשוב בבניית העצמות והשיניים כמו גם תפקיד משמעותי בפעילות העצבית ובכיווץ השרירים.

זהו מקור מצויין לסידן מהצומח.

אשלגן

בתפוז יש כ- 250 מ"ג אשלגן.

האשלגן בעל תפקיד משמעותי בשמירה על בריאות הלב ועל לחץ דם תקין ובכך הוא מונע מחלות קרדיו וסקולאריות.

האשלגן בתפוז מסייע לשמירה על בריאות הלב. צילום: pixabay

האשלגן בתפוז מסייע לשמירה על בריאות הלב. צילום: pixabay

עשיר בסיבים תזונתיים

התפוז, כמו כל הפירות והירקות, הוא מקור עשיר לסיבים תזונתיים.

הסיבים התזונתיים תורמים לתחושת שובע, עוזרים לתהליך עיכול תקין, מסייעים בהורדת רמות הסוכר והכולסטרול בדם ובכך מורידים את הסיכון למחלות לב, סוכרת ואף סרטן.

בתפוז יש כ-3 גרם סיבים תזונתיים.

איך אפשר לשלב את התפוז בתזונה?

אפשר לאכול תפוז כמו שהוא, ואפשר גם לשלב במגוון ארוחות ומאכלים כמו למשל כחלק מסלט פירות, בתוך סלטי עלים, ברטבים שונים ובעוגות וקינוחים.

מומלץ להשתמש גם בקליפה המכילה חומרים בריאים ומזינים כמו פלבנואידים וסיבים תזונתיים.

גם קליפת התפוז מועילה לבריאות. צילום: pixabay

גם קליפת התפוז מועילה לבריאות. צילום: pixabay

כמה קלוריות יש בתפוז?

בתפוז בגודל בינוני (140 גרם) יש כ- 60 קלוריות.

זוהי מנת פרי נפלאה לשלב לאורך היום ביחד עם מספר אגוזים או שקדים או בשילוב של יוגורט. התפוז דל מאוד בשומן.

ומה לגבי כמות הסוכר שבתפוז?

את התפוז עדיף לאכול בשלמותו מאשר לשתות אותו כמיץ.

על מנת למלא כוס מיץ תפוזים יש צורך לסחוט כמות גדולה של תפוזים.

בתהליך הסחיטה, אנו מאבדים את רוב הסיבים התזונתיים ומקבלים בעיקר את הסוכר וכך יוצא שכוס מיץ תפוזים מכילה הרבה יותר קלוריות והרבה יותר סוכר מתפוז אחד.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו