קציצות דוחן
התזונה של הישראלי המצוי מבוססת על מבחר מוגבל יחסית של דגנים, כמו חיטה, אורז ותירס.
מרכיב מרכזי בשמירה על תזונה בריאה הוא שימוש בחומרי גלם מגוונים והרחבה של סל המזון האישי.
הרחבה כזו מאפשרת תוספת של מרכיבי תזונה החסרים בגוף.
במבט רפואי מסורתי, גיוון תזונתי מאפשר חשיפה לאיכויות ולטעמים שונים המסייעים לשמור על בריאות ואיזון.
הדוחן הינו דגן בעל השפעה מייבשת, עשיר בחלבון ובמינרלים.
על פי המקרוביוטיקה, שיטת הטיפול התזונתית מיפן, הדוחן משמש כאחד הדגנים העיקריים הניתנים לחולי סרטן.
למתכוני בריאות נוספים המבוססים על דוחן:
מתכון קציצות דוחן
המרכיבים:
להכנת פירה דוחן:
500 גרם דוחן (עדיף מהזן הצהוב והקטן ביותר)
1 בצל גדול
2 שורשי פטרוזיליה בגודל בינוני
אצת קומבו בגודל 5×5 ס"מ
6 כוסות מים
1 כפית מלח אטלנטי
להכנת הקציצות:
4 כוסות מפירה הדוחן
אצת הקומבו המבושלת מפירה הדוחן
4 בצלים ירוקים קצוצים
1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
1/4 כוס שמיר קצוץ
1/2 כוס אגוזי מלך טריים (כאלו שנקנו בקליפה. יש להימנע מאגוזים קלופים, הנוטים להתעפש).
אופן ההכנה
להכנת הפירה:
בוררים את הדוחן ושוטפים היטב, עד שמי השטיפה צלולים.
שלב זה חשוב במיוחד ומבטיח את טעמו המשובח של הדוחן.
משרים את הדוחן השטוף לילה בקערה עם מים, לריכוך.
קוצצים את הבצל לקוביות קטנות ומגררים את שורשי הפטרוזיליה במגררת או במעבד מזון.
מנגבים את אצת הקומבו במגבת לחה.
מסננים את הדוחן ממי ההשריה ומבשלים בסיר לחץ* עם המים, הבצל, השורשים, אצת הקומבו והמלח.
מתחילים לבשל על אש גבוהה ולאחר רתיחה מנמיכים את האש ומבשלים 20 דקות נוספות.
בעזרת מוט ריסוק טוחנים את הדוחן בתוך הסיר, עד שמתקבל מרקם של פירה. את אצת הקומבו שומרים לקציצות.
להכנת הקציצות:
מעבירים 4 כוסות מתוך פירה הדוחן לקערה.
קוצצים את אצת הקומבו המבושלת לתוך הפירה.
מוסיפים את הירקות הקצוצים ואת האגוזים.
יוצרים קציצות קטנות ושטוחות.
מניחים על נייר אפייה ואופים רבע שעה בתנור שחומם מראש לחום בינוני, 180 מעלות.
את פירה הדוחן שנשאר אפשר לאכול כך או להשתמש בו כבסיס להכנת פשטידות.
* במקום בסיר לחץ אפשר להשתמש בסיר עם מכסה סגור היטב, מוסיפים 1.5 כוסות מים נוספים ומבשלים 40 דקות. יש לבדוק שלא חסרים מים.
המתכון לקוח מתוך הספר בישולחיים בהוצאת פוקוס