LiveWell_Fly
Bari15_Fly

הקשר שבין התפריט שלכם למחלת אלצהיימר

מאת: ד"ר מרדכי הוכברג
זמן קריאה: 5 דקות
סקירה מקיפה של הנתונים שהופיעו בספרות ובמגזינים הרפואיים החשובים ביותר מביאה לידי מסקנה חד-משמעית אחת: הסיבה העיקרית לשכיחות המחלה נעוצה בתפריט שלכם

תפריט נכון יכול לעצור תהליכי הזדקנות (123RF)

SmartKish_In

בארצות המערב, גם בישראל, השכיחות של מחלת אלצהיימר הולכת וגוברת. כמו לגבי בעיות בריאות אחרות, הולך ומתבהר הקשר בין התפריט לבין השכיחות הגוברת של מחלה זו.

חוקר בארה"ב, ד"ר'דיויד פרלמוטר, חיבר בנושא זה ספר בשם  Grain Brain, בו הוא מציג את הקשר בין התפריט שממנו אדם ניזון לבין הסיכון ללקות במחלת אלצהיימר. ספר זה מצוי בארה"ב כבר חצי שנה ברשימת רבי המכר, מה שנדיר ביותר לגבי ספרות בנושאי בריאות.

לאחר שסקר סקירה מקפת את הנתונים שהופיעו בספרות ובז'ורנלים הרפואיים, הוא הגיע לידי מסקנה שהסיבה העיקרית לתחלואה במחלת אלצהיימר נעוצה בתפריט המערבי, שמבוסס במידה רבה על צריכה של דגנים.

כרופא מטפל בחולי אלצהיימר הוא חתר להגיע לשורש הבעיה, לא רק לטפל בחולים אלא לברר מדוע בכלל מחלה זו קורית ומדוע היא יותר ויותר שכיחה כעת. מסקנתו הייתה שהתפריט כיום, העשיר בסוכר ופחמימות ודל בשומן הוא הרסני למוח. הוא ציטט מאמר שהופיע בביטאון בשם "מאיו קליניק ז'ורנאל אוף אלצהיימר דזיז", שבו נכתב שתפריט עשיר בפחמימות קשור לעליה של 89% במקרי הדמנטיה. לעומת זאת, באותו מחקר שצוטט נמצא גם שתפריט העשיר בשומנים צמצם ב-44% את הסיכון ללקות במחלה זו. למעשה, בתפריט של מזון שרובו לא מבושל יש יותר שומנים שמקורם באגוזים, גרעינים, אבוקדו, שמן זית ועוד ומקור הפחמימות בתפריט שכזה הוא בעיקר פירות.

אלצהיימר מניעה

תפריט עשיר בפחמימות קשור לעליה במקרי הדמנטיה (123RF)

כיום, סיבת המוות השלישית בארה"ב, אחרי מחלות לב וסרטן, היא מחלת אלצהיימר. אבל אם אנשים היו משנים את תפריטם לכיוון של מזון לא מבושל, עם כמויות מספיקות של גרעינים, שקדים, אגוזים ומזונות ספקי אומגה-3 כמו פשתן טחון טרי וזרעי צ'יה מושרים, הסיכון ללקות במחלת אלצהיימר היה פוחת ביותר ממחצית.

כיום יודעים שגם תאי מוח מתחלקים ואימוץ של תפריט נכון יכול לעצור תהליכי הזדקנות של המוח ומצבי דמנטיה שונים. מחקרים מראים שתפריט עתיר פחמימות ורמת סוכר גבוהה בדם פוגעים בהיפוקמפוס – מרכז החשיבה במוח. פגיעה בהיפוקמפוס ניתנת לעצירה ומסתבר שגם לתיקון.

יש חשיבות רבה לשומנים בתפריט

שומנים רוויים אינם אויב האנושות וכמובן שהם אינם  נמצאים אך ורק במזון מן החי. באגוז קוקוס 90% מן השומן רווי, באבוקדו 25%, בשקדים 23%,  בטופו 23%, באגוז ברזיל 20%, בזרעי אבטיח 18%, בזרעי דלעת 18% ובשומשום 14%. לשמן קוקוס יש חשיבות מיוחדת לגבי המוח והבריאות בכלל, מאחר והוא מכיל חומצת שומן לאורית, שהמקור הנוסף שלה הוא חלב אם. לקריאה נוספת על שמן קוקוס, הכנסו לכאן.

גם כולסטרול הוא אינו אויב האנושות. הגוף מייצר אותו, בכבד. רמה נמוכה מדי של כולסטרול בגוף פוגעת בייצור של ויטמין D, פרוגסטרון, אסטרוגן, טסטוסטרון וקורטיזון. כאשר אנשים    נוטלים תרופות סטטינים, רמת הכולסטרול יורדת אצלם ממש עד לרמה מסוכנת.

לחולי סוכרת יש סיכון כפול לחלות במחלת אלצהיימר וגם מחלה זו קשורה, בין השאר, לנטילת סטטינים. במאמר שפורסם בעתון "ארצ'יבס אוף אינטרנל מדיסין" נמצא שבקרב נשים שנוטלות תרופות סטטינים יש עליה  של 44% בתחלואה בסוכרת מסוג 2, וסוכרת מכפילה את הסיכון לחלות במחלת אלצהיימר.

בטבע היצורים היחידים שאוכלים זרעים הם ציפורים ונמלים – האדם משחר ההיסטוריה שלו צרך פחמימות על-ידי אכילת פירות. לעומת זאת, גרעינים מכילי חלבון ושומן שונים מאחר ומצד אחד, ניתן ורצוי לאוכלם חיים ולא קלויים ומצד שני, יש בהם מעט פחמימות. יש בהם גם ספקים מרכזיים של שמנים מסוג אומגה-3. בארה"ב כיום למשל, לאדם יש סיכון של 50% לחלות במחלת אלצהיימר אם הוא הגיע לגיל 85.

הסיכון לחלות במחלת אלצהיימר עולה עם העלייה ברמת הסוכר בדם

במחקרים נמצא, שאפילו מצב טרום סוכרתי, רמה של  105 עד 110 סוכר בדם, כבר מעלה את השכיחות לחלות במחלת אלצהיימר. הדרך היותר יעילה להורדת רמת הסוכר בדם היא מעבר לתפריט של מזון שבעיקרו לא מבושל. צריכה קבועה ומתונה של פירות נמצאה מורידה סיכון לחלות בסוכרת – שתיית מיצי פירות מעלה את הסיכון. כבר רמת סוכר מעל 92-93 היא גבוהה מדי. רמה אופטימאלית היא 70-85, ולא יותר מ-95. אצל אנשים שחלק עיקרי מן הקלוריות שלהם מסופק משומנים, כמו שמני זית וקוקוס ושומנים ממקור של שקדים, אגוזים, אבוקדו ושל גרעינים כמו שומשום, חמניות וזרעי דלעת עובר הגוף לשחרור אנרגיה בתהליך קטוגני ואז רמת הסוכר יורדת.

שומנים טובים

תפריט העשיר בשומנים מצמצם את הסיכון לדמנטיה (123RF)

צומות קצרים מדי פעם מעוררים בגוף תהליך קטוגני. רמת אינסולין גבוהה בדם אף היא גורם סיכון וגם עליה ניתן להשפיע לטובה עם תפריט קטוגני. התכשיר הטבעי רסברטרול הוא אחד מן  האמצעים להפחתת רמת האינסולין בדם.

למי שטבעוני חשוב שישלב בתפריט שלו קוקוס טרי או שמן קוקוס איכותי, אבוקדו, אגוזים שונים, שקדים ושמן זית.

שינויי סביבה ותזונה יכולים להשפיע, בדרך של אפיגנטיקה, על התבטאות הגנים. 50 עד 70 אלף שנים זהו פרק זמן הדרוש להסתגלות למזונות חדשים. כיום, אנשים ניזונים ממזון לקוי ומעובד, רובו פחמימות  – הגנים מקבלים אינפורמציה שמביאה לחולי ולא לבריאות.

פעילות גופנית משקמת גם את המוח

פעילות גופנית, שעיקרה תרגילים אירוביים, עוזרת לא רק לשריפת קלוריות מפחמימות ושומנים אלא גם להתחדשות תאים במוח בתהליך הנקרא נאורוגנזיס. נמצא שיש הורמון גדילה ייחודי למוח שמאפשר היווצרות של תאי מוח חדשים גם בגיל מבוגר ולעת זקנה. הוא גם מקודד למוח לתקן את עצמו וגם ליצור תאי מוח חדשים. כיום יודעים שבמוח מתרחשים תהליכי גדילה והוא מסוגל גם ליצור נאורונים שעוקפים אזורים פגועים ובכך מחדשים יכולות פעולה שנפגעו. נמצא שפעילות גופנית נמרצת של כ-20 דקות ביום עשויה להביא אותה מידת תועלת כמו שעתיים של התעמלות רגילה. עם זאת, כל אדם חייב להכיר את המגבלות שלו ולא לאמץ את גופו עד כדי נזק כלשהו.

תוכנית הריפוי של ד"ר פרלמוטר מדגישה שלושה דברים נוספים: נטילת התבלין כורכום, תמיד עם מעט פלפל שחור, העלאת רמת ויטמין D בגוף עד לרמה של בין 70 ל- 90 נ"ג/מ"ל ותגבור של פלורת המעיים. פרזיטים שונים במעי האדם מגבירים את הסיכון שלו לחלות במחלת אלצהיימר, כמו גם במחלות רבות נוספות.

חשוב לתת לילדים להתלכלך, לא לשמור אותם סטריליים. הסטריליות פוגעת גם בחיידקי המעיים הטובים. כמו כן, חשובה לידה טבעית ולא עם ניתוח קיסרי. כך המערכת החיסונית של היילוד מקבלת חיזוק נוסף.

מניעת אלצהיימר

מולץ 20 דקות פעילות נמרצת ביום (123RF)

יש להימנע, ככל הניתן, מנטילת אנטיביוטיקה. מוצר הטבע ניאצינאמיד מעלה את יכולת הפעולה של כדוריות דם לבנות מסוג ניוטרופילים ואלו מסוגלות לחסל גם את כל החיידקים העמידים לאנטיביוטיקה. אכילת מזונות מן החי, מבעלי חיים שקיבלו אנטיביוטיקה, אף היא מטילה עומס נוסף ומזיק של אנטיביוטיקה על הגוף. הנקה חשובה ביותר. בנוסף, יש לבדוק רגישויות לגלוטן. כיום, הפרעה זו שכיחה הרבה יותר מאשר בעבר. רגישות לגלוטן עלולה לפגוע גם במחסום דם-מוח וכך נכנסים למוח חומרים מזיקים שלא אמורים לעבור מחסום זה.

חשוב לחזק את פלורת המעיים. דרך טובה לכך היא אכילת יוגורטים תוצרת בית של חלבי שקדים או שומשום. כיום יש המכינים יוגורטים גם ממיצי הדרים או תפוחי עץ. בכל מקרה, למי שמתחיל לצרוך יוגורטים צמחיים לא מומלץ להוסיף למשקה תכולה של כמוסות  חיידקי אצידופילוס ממספר גזעים כבר מן ההתחלה. רק אחרי 2-3 שבועות של אכילת יוגורט צמחי כזה, הגוף מתנקה מחלק ניכר מן הפרזיטים שבו וקטילת הנותרים, עם מספר גזעי חיידקים יחד, לא תטיל עומס רב מדי על מערכת סילוק הרעלים של הכבד. לכן מומלץ, בפעם הראשונה בלבד, לערבב למשקה העומד להחמצה 2-3 כפיות של יוגורט של חלב המכיל סוג אחד בלבד של חיידקים פרוביוטיים. כשמכינים שוב יוגורט מכניסים מעט מן השארית של ההכנה הקודמת לתוך חלב השקדים או השומשום  וכך  גם בהכנות יוגורט צמחי בהמשך.

מזון נכון למוח מביא תועלת כנגד כל מיני מחלות נוירולוגיות

תפריט זה, עשיר בשומנים ובדל פחמימות ממקור של דגנים, טוב לא רק לטיפול במחלת אלצהיימר ודמנטיות אחרות אלא גם כנגד הפרעות נוספות הקשורות במוח:

בבניית תפריט, יש לשים דגש על ירקות עלים כמו כרוב עלים, מנגולד ותרד וכן ברוקולי. ירקות אלו מכילים גם כמות רבה של סיבים, כך שסיבים לא מוכרחים לקבל מדגנים. כמו כן, יש להתמקד בכמה שיותר מזון לא מבושל – זה עוזר מאוד לפלורת מעיים נכונה. ירקות מוחמצים ונבטים תורמים אף הם לבריאות.

לסיכום, יותר קל לשמר את הבריאות מאשר לתקן אותה. לטפל  במחלה  זה  לעיתים  כמו לסגור את האורוות אחרי שהסוסים ברחו. אין להבין מכך שלא צריך לטפל בכל מקרה ויש גם הצלחות.

הכללים לא מסובכים: יש לאכול מזון אורגני, מלא ומגוון, לאכול כמה שפחות דגנים, בעיקר פחות מכילי גלוטן, לערוך מדי פעם צומות קצרים, לדאוג לפלורת מעיים נכונה ולשמור לבל תהייה ירידה ברמת ויטמין D.

מקורות:

1. Annals of Internal Medicine March 18, 2014: 160(6):398-406-406
2. Foodnavigator-USA.com March 24, 2014
3. Medicinenet.com March 20, 2014

ד"ר מרדכי הוכברג – יעוץ תזונתי וריפוי טבעי, מתוך החוברת "תזונה פלוס" גיליון מספר 94

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו