Nadar_Fly
Thymoquin_Fly

אלרגיות סמויות מן העין

מאת: איילת אופיר, מטפלת בכירה באיורוודה ובצמחי מרפא
זמן קריאה: 4 דקות
בסוף ההרצאה לא הצליח ד"ר קרת לרדת מן הבמה. הקהל המודאג הסתער עליו בשאלות. ככה זה כשרוב האנשים סובלים, בידיעה או שלא בידיעה, מאי סבילות למזון
Nikui_IN

ד"ר דן קרת, נמרץ כתמיד, נרגש מכך שהפך לסבא לחמישה אפרוחים המסתובבים בחצר ביתו, שם הוא מגדל ירקות אורגניים, הסביר ברהיטות האופיינית לו את אחד הנושאים החשובים והחמים בנטורופתיה – אי סבילות למזון ואלרגיות סמויות. הבנתו לעומק של נושא זה עשויה לעזור לנו להבין בעיות בריאות רבות שרובנו בצורה זו או אחרת סובלים מהן.

תגובה אלרגית ואי סבילות למזון – חשוב להבדיל ביניהן

תגובה אלרגית רגילה מלווה בתגובה דרמטית ועשויה להתבטא בהתקף אסטמה, תופעות עוריות (אטופיק דרמטיטיס, אורטיקריה) ובמקרה קיצוני יכולה להגיע עד שוק אנפילקטי שהוא מצב מסכן חיים ומחייב טיפול רפואי דחוף. אלרגיה כזו ניתן לאבחן במרפאת אלרגיות בקופת החולים והרפואה הציבורית יודעת להתמודד איתה.

אי סבילות למזון היא סיפור שונה לגמרי, קשה יותר לאבחון וקופות החולים לא מממנות כיום בדיקות שמאתרת אותה וצריך לפנות למעבדות פרטיות. התגובה עשויה להופיע בין מס' שעות למס' ימים אחרי שאכלנו את המזון שגורם לה והיא תופעה שכיחה הגורמת למגוון בעיות נפוצות. המזונות הגורמים לאי סבילות הינם מזונות רגילים למדי אותם אנו צורכים בד"כ על בסיס יומיומי כמו למשל מוצרי חיטה, חלב וביצים הנמצאים כמעט בכל בית.

סימנים וסימפטומים במערכות הגוף השונות

ד"ר קרת מגוון בעיות נפוצות, שרבים וטובים סובלים מהן, מבלי לחשוד אפילו שמקורן ברגישות למזון זה או אחר או בהרגלי תזונה לקויים. במערכת העיכול נקבל תופעות של מעי רגיש, מחלות מעי דלקתיות וכיביות, שלשול כרוני, גזים, נפיחות, בחילות, הקאות, כאבי בטן, אפטות ועיכול חלש. במערכת הנשימה תופעות של ליחה, נזלת כרונית, אסטמה, שיעול או סינוסיטיס כרוניים, נוזלים באוזניים. בנוסף יכולים להופיע גם כאבים ודלקות במפרקים, גרד בעור, בצקות ואצירת נוזלים, מגרנות, הפרעות קשב וריכוז ומחלות אוטואימוניות כמו למשל בכליות, במפרקים ואפילו סכרת נעורים.

למי שסובל מאחת מן הבעיות הללו כדאי בהחלט לבדוק אם הן נובעות מאי סבילות למזון כל שהוא. כל התופעות הללו מחייבות כמובן בדיקות קפדניות ודיאגנוזה מדויקת על מנת לוודא שאין בעיה אחרת המצריכה טיפול רפואי אך מניסיונו הטיפולי הרב של ד"ר קרת פעמים רבות אי סבילות למזון היא הסיבה.

אז מה בעצם מפעיל את התגובה החיסונית?

התשובה מפתיעה בפשטותה – עיכול לא מושלם של המזון. כשאנו אוכלים חלבונים הגוף שלנו מפרק אותם לחומצות אמינו, אבני הבניה של הגוף, מהן הוא בונה את החלבונים שלו. אם הגוף לא הצליח לפרק את שרשראות החלבונים עד הסוף נשארות כמה חומצות אמינו שעדיין מחוברות זו לזו. שרשראות של מספר חומצות אמינו חודרות דרך דופן המעי לזרם הדם והן אלו שמייצרות את התגובה האלרגית.

מעי דליף – חרירים מקרוסקופיים בדפנות המעי

זהו כשל נוסף של המערכת כי המעי לא אמור לתת לשרשראות החלבונים לעבור ולהכנס לגוף. בזרם הדם, הם מותקפים ע"י תאי מערכת החיסון מאחר והגוף איננו מזהה אותם כרכיבי מזון אלא כפתוגנים ופולשים. נוגדני מערכת החיסון נצמדים לשרשראות החלבונים ויחד הם מסתובבים בדם, מתיישבים ברקמות הגוף השונות וגורמים לנזק. ד"ר קרת מדגיש בשלב זה שכל האמור לעיל מגובה המחקרים.

מערכת החיסון מגיבה לחלבונים

הסיבה שבגללה מערכת החיסון מגיבה לחלבונים הללו היא פשוטה – זה מה שהיא יודעת לעשות. היא מגיבה לחלבונים מהם בנויים הווירוסים והחיידקים.

למה בעצם זה קורה?

נטייה מולדת, הפרעות במערכת החיסון, תגובה דלקתית מופרזת, מעי דליף ותזונה לא נכונה.

שימו לב: חשיפה מרובה למספר מצומצם של מזונות ותזונה לא מגוונת מספיק, מגדילה את הסיכון לפתח אי סבילות למזון אותו אנו צורכים בקביעות. ד"ר קרת מדגיש כי חשוב לגוון ולאכול מעט מהרבה סוגי מזון ברוטציה שבועית, למשל כל יום דגן אחר (כוסמין, אורז, קינואה, חיטה, כוסמת וכו') הגוף לא אוהב כל יום אותו מזון וחשיפה יומיומית ממושכת לאותו סוג מזון עשויה לגרום לגוף לפתח אי סבילות למזון זה.

הנדסה גנטית, מזון מתועש, תרופות מרשם

המשוואה של חשיפה תכופה לסוגי מזונות, עיכול לא שלם ומעי דליף מייצרת אי סבילות למזון. אחת הסיבות שגורמות לתופעת המעי הדליף היא גמילה מוקדמת מידי מחלב אם. מחסום המעי של התינוק לא הספיק להגיע להתפתחות מלאה ונחשף בשלב מוקדם מידי לאלרגנים קשים – חלב ומוצריו בפורמולות של תחליפי חלב אם. סיבות נוספות: לעיסה לא טובה, פלורת מעי אבנורמלית, מחסור בוויטמין A, שימוש רב באנטיביוטיקה, בסותרי חומצה וב-,Nsaid's אי ספיקת לבלב, מחלות דלקתיות או כיביות בדרכי העיכול, כבד שאינו מצליח לסלק את חלקיקי המזון עם הנוגדנים או גדילה בסביבה סטרילית מדי. הנדסה גנטית גם היא בעוכרנו מאחר והיא מפתחת זנים עמידים ורווחיים יותר בעוד שזנים אחרים נעלמים מן המפה כך שאם היו מס' סוגי חיטה עכשיו אנו צורכים סוג אחד בלבד, זה שמכיל הרבה גלוטן, הכי עמיד או הרווחי ביותר.

חסרונות התזונה המערבית המתועשת

הנדסה גנטית ותעשיית המזון גורמות למצב בו אנו אוכלים כמות גדולה של מעט סוגי מזונות. חלב, חיטה, תירס וסויה (לא פעם כרכיבים סמויים) תופסים נפח עצום בתזונה שלנו. וכפי שכבר ציינו – חשיפה ממושכת מגבירה את הסיכון. נוסיף לתמונה העגומה כבר ממילא מספר לא מבוטל של מזונות חדשים למדי הקיימים כ-6,000 שנה בלבד כמו חיטה, דגנים, שמרים, ומשקאות שונים וניזכר בכך שבעצם עד לפני 10,000 שנה כולנו היינו ציידים ולקטים, אכלנו מזון מגוון (מה שמצאנו בטבע סביבנו) ולגוף שלנו קשה לעכל את המזונות ה"מודרניים" החדשים יחסית מבחינה אבולוציונית והמתועשים.

היפוכלורהידריה, היזהרו מסותרי חומצה

כל האמור לעיל מפחיד דיו אבל חכו, יש עוד. רבים סובלים ללא ידיעתם מתת חומציות בקיבה. רירית הקיבה לא מפרישה מספיק חומצה הידרוכלורית מה שפוגע בנו בשני אופנים: המזון אינו מתעכל מספיק ורמת החומציות הנמוכה בקיבה איננה מסוגלת להרוג ולנטרל בקטריות, פטריות, וירוסים ועובשים הגורמים נזק למערכת העיכול.

חומר למחשבה – תופעה זו נגרמת לעיתים ע"י טיפול רפואי בסותרי חומצה כגון אומפרדקס, לוסק ואחרים. לתרופות אלו תופעות לוואי חמורות כגון שגשוג החיידקים הרעים במערכת העיכול, פגיעה בכליות, ירידה בספיגת המינרלים ו-12B והם עשויים לגרום לאנמיה חמורה או לבריחת סידן שהשלכותיה על  הגיל השלישי יכולות להיות קשות.

כיצד נדע אם אנחנו סובלים מתת חומציות בקיבה? עיכול חלש ואיטי, הרגשת מלאות וכבדות אחרי האוכל גם אם אכלנו מעט, גזים, נפיחות בבטן ונפילת אנרגיה מיד אחרי הארוחה הם הסימנים. הסובלים מתת חומציות לא חשים רעב בבוקר ויכולים להחזיק מעמד שעות רבות ללא אוכל, יכולים לסבול רעב בקלות יחסית ולדלג על ארוחות ומעדיפים ארוחות קטנות ותכופות. אנשים אלו יימשכו לטעמים החמוצים ויאהבו לימון, עגבניות, לבנה, פרי הדר, קפה ומזון חריף. לעיתים אף יסבלו מאקנה בגיל המבוגר, ממחסור ב-12 B למרות שאוכלים בשר, ממחסור בברזל, נשירת שיער וצפורניים חלשות ושבירות. בשלב זה כבר נראו לא מעט פרצופים מודאגים באולם ולשאלתו של ד"ר קרת מי מהנוכחים סובל מתסמינים אלו הורמו אצבעות רבות.

דיאטת רוטציה, דיאטת אלימינציה ואתגר

ובכן מה עושים? מורידים מזונות חשודים ובודקים אם חל שיפור. מחזירים אותם אחד אחד בהדרגה ובמינונים קטנים ובודקים את תגובת הגוף. חשוב להישאר במינונים קטנים גם בסוף התהליך. צומות ודיאטות שונות עדיף לעשות בפיקוח מקצועי. בכל מקרה חשוב להימנע מלאכול אותו סוג מזון מס' פעמים ביום וכל יום. כמה שניחשף יותר לאותו סוג מזון כך יגדל הסיכוי לפתח אי סבילות למזון. ועוד משהו – אם אתם אלרגיים למשהו חשוב מאד להוציא אותו מן התזונה שלכם לנצח.

בסוף ההרצאה לא הצליח ד"ר קרת לרדת מן הבמה. הקהל הסתער עליו בשאלות ונראה היה כאילו רבים באולם זיהו את עצמם בתיאוריו. עצוב לחשוב כמה אנחנו מזיקים לעצמנו מבלי להיות מודעים לכך רק בגלל הרגלי התזונה ואורח החיים המודרני.

אילת אופיר, מטפלת בכירה באיור וודה, צמחי מרפא ותזונה ayeletoffir@gmail.com

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. אבי

    אני סובל ( ככה הבנתי) מבעית חומציות בקיבה,.יתר.
    (לוקח לנסופרזול- לדלקות בגלל זה)
    איפה אשפר למצוא חומר כתוב על זה בשפה פשוטה ומובן ולא באנגלית. ומה מותר ואסור ומה ואיך כדי לשנות תזונה