Bari15_Fly
LiveWell_Fly

ארון התבלינים או תרופות?

מאת: דרור דראמי, M.Sc., הרבליסט
זמן קריאה: 4 דקות
ברוכים הבאים למסע היכרות מחודשת עם מדף התבלינים שלכם! השורות הבאות ייתנו הצצה חטופה לעולם המופלא של צמחי המרפא המתובלנים, ויסבירו איך לגייס את ארון התבלינים לבריאות המשפחה
SmartKish_In

אנחנו משתמשים בהם יומיום, בהיסח הדעת מוסיפים לתבשיל עדשים עוד קצת כמון, קוצצים עוד רוזמרין לבטטה ומפזרים קצת פפריקה על החומוס. אנחנו אוהבים אוכל טוב, טעים, בריא ומהנה; והתיבול- עושה לנו את האוכל שמח יותר וחי.

למעשה, יכולתי לסיים פה את דבריי… כי אוכל בריא שתובל באהבה- משמח את הסועדים, מעשיר את החושים ומקבץ חברים לארוחה משותפת- זו כבר ארוחה בריאה! תבלינים עושים את המזון בריא לנפש ולגוף כאחד. אבל מה לעשות? הרבליסטים… תמיד הם רוצים לספר גם על פעילויות רפואיות בדוקות, על חומרים פעילים ועל ריפוי כמעשה קסמים. טוב, האמת- זה מרתק, כי היום כבר יודעים שאבותינו הקדמונים ידעו מה הם עושים, וכמעט כל תבלין שהם אימצו לחיקם- הוא צמח מרפא מהשורה הראשונה.

אז חברים, ברוכים הבאים למסע היכרות מחודשת עם מדף התבלינים שלכם! השורות הבאות ייתנו הצצה חטופה לעולם המופלא של צמחי המרפא המתובלנים, ויסבירו איך לגייס את ארון התבלינים לבריאות המשפחה!

שומר

מי שהיה בהודו בטח זוכר (בגעגועים) את המסעדות הקטנות עם האוכל המקומי. זוכרים גם מה היו מגישים לכם עם החשבון? היו אלה זרעי האניס. וכי למה? כי זרעי האניס כמו גם בני דודם הארצישראלים- זרעי השומר, משפרים את העיכול, מקלים על כובד הארוחה, מפיגים גזים בצורה יוצאת דופן ומפחיתים את ריח הארוחה מהפה. גם המונח הצרפתי היוקרתי "דז'יסטיף" שמתאר משקאות אלכוהולים הנשתים בסיום ארוחה, כולל בעיקר משקאות על בסיס האניס. גם הם ידעו מה הם עושים. ואם אין זרעי שומר עדיין בבית ופתאום צריך- גם זרעי הכמון יעשו את העבודה, ואפילו הכמון הטחון.

זרעי השומר, אם כך, יקלו על כאב בטן עוויתיים, בעיקר כשמלווים בגזים. ותגידו, מי הכי סובל מעווית בטן שכזו? נכון שהתינוקות עם ה-colic  (והוריהם העייפים)? אז חדשות טובות לאימהות המיניקות: כל מה שמגיע לדם מגיע גם לחלב האם, רק שלשומר זיקה מיוחדת להנקה. לכן כדאי למיניקות להכין חליטת זרעי שומר מאיכות טובה, לכתוש את הזרעים מעט במכתש ועלי, לשים 3 כפות בתרמוס מים רותחים למשך שעה ומעלה, ולשתות במהלך היום. זה גם תומך בהנקה ובייצור החלב, וגם מגיע לחלב ולתינוק ומרגיע את כאבי הבטן שלו. כל זאת כמובן, בנוסף ללימוד הנדרש כדי להבין מהם המזונות היוצרים גזים: כמו מצליבים, קטניות, אורז, אפרסמון, בננה ועוד רבים אחרים…

כורכום

כמה כתבות ומאמרים כבר נכתבו על הכורכום??? ולגמרי בצדק, השורש הכתום הזה הוא פשוט עולם רפואה בפני עצמו. רק בהקשר נוגד הדלקת, היכולת שלו להשפיע בכל כך הרבה מסלולים מטבוליים היא פשוט מעוררת השתאות וענווה. יכולת זו היא גם חלק מפעילותו נוגדת הסרטן שהתפרסמה. ומה עם נוגד חמצון יוצא מגדר הרגיל, כבר אמרתי? מוריד כולסטרול בדם, סיפרתי? ומה לגבי יכולתו להקל על דלקות מפרקים ולרפא כיבים במערכת העיכול (אולקוס, קרוהן, קוליטיס)? טוב, אולי תחשבו שהגזמתי, אבל עבורי כורכום הוא מתנה מבורא עולם לאנושות…!

אז בואו רגע נעשה סדר. כורכום זה שורש שהחומר הפעיל העיקרי שלו- כורכומין, נותן לו את צבעו הכתום ומהווה נוגד חמצון רב-עוצמה. יש כאלה שלוקחים כורכומין כתוסף, וזה בסדר גמור, רק צריך לקחת בחשבון שיש עוד מגוון חומרים פעילים שמצויים בשורש השלם, שגם עוזרים לספיגת הכורכומין המיוחל. לא קל לספוג את הכורכומין מכיוון שהוא נוטה להתפרק בכבד. לעומת זאת, ההודים השתמשו בכורכום בתערובות שכמעט תמיד נמצא בהם גם פלפל שחור, והכורכום בהחלט סיפק להם את הפעילויות הרפואיות המתוארות. מסקנה: ההודים כן ספגו את הכורכומין היטב! והנה, היום כבר יודעים שבפלפל השחור מצוי חומר בשם פיפרין שמגביר את ספיגת הכורכומין פי 2,000! והרי לכם סימביוזה של טעמים ושל פעילות רפואית…

איך לצרוך כורכום למטרות רפואיות? קנו אבקת כורכום אורגני בשקית סגורה הרמטית (לא אבקה שקונים במשקל), ושמרו אותה בצנצנת אטומה בפריזר. שימו כפית כורכום יחד עם רבע כפית פלפל שחור בכוס מים פושרים ושתו 2-3 פעמים ביום. ובכלל, תוסיפו אותו למזון בכל הזדמנות. עוד על נפלאותיו של הכורכומין תוכלו לקרוא כאן.

 

תבלינים

קינמון

השארתם פעם מקל קינמון במים רותחים לזמן ממושך? שמתם לב שככל שהקינמון מושרה במים כך הנוזל מתוק יותר? במתיקות כזו- איך אתם חושבים כדאי להתייחס אליו בהקשר של רמות סוכר בדם? טוב, אולי כבר ניחשתם שההיגיון כאן הפוך… כי קינמון, מתוק ככל  שיהיה, דווקא מוריד רמות סוכר בדם. הוא עושה זאת על ידי הפחתת ספיגת הסוכר ממערכת העיכול לדם, וזה עובד.

הקינמון הוא צמח משמעותי גם בייבוש. ייבוש  של מה? הקינמון מייבש את הנזלת ואת הליחה, תוך כדי שהוא מחמם את הגוף וממריץ את הדם (בדומה לג'ינג'ר). וכבר קרה לי לא פעם, שעם כל הצמחים המעולים לחיסול מחלות חורף, נשארה איזו נזלת עיקשת, או ליחה צמיגה ומשעלת. ואז קינמון היה זה שטאטא אחרי כולם, וסגר את הברז מהאף. גם בשלשול ובצואה רכה יכול הקינמון לסייע להחזיר את הצואה למרקמה הבריא. ועוד  משהו על קינמון, קצת פחות ידוע- הקינמון נחקר ונמצא כמעכב משמעותית את הידרדרות הזיכרון באלצהיימר ואף כמסייע לשיקומו מחדש. חברים, זהו ממצא מהפכני וחסר תקדים בעולם הרפואה כולה, לא רק ברפואת הצמחים!

ה"זעתרים":

טימין, אורגנו, אזוב, קורנית, צתרה, מיורן: הצמחים האלה הם קבוצה בתוך משפחת השפתניים עם ריח ייחודי, פיקנטיות וטעם נפלא. הסיבה לכך היא היותם עשירים מאוד בחומרים נדיפים (מה שקרוי שמן אתרי) איכותיים. מגוון חומרים אלה אחראים לשתי פעילויות עיקריות: חיטוי מערכת העיכול והנשימה מווירוסים, פטריות וחיידקים, וכיוח- הוצאת הליחה החוצה. שתי הפעולות יחד מאפשרות טיפול יעיל בשפעת, נזלות ועודף ליחה. הזעתרים יתאימו מאוד בברונכיטיס, שיעול ליחתי, וגם יסייעו כחלק מטיפול למניעת התקפי אסטמה. הפעילות נוגדת הזיהום מספקת מענה הולם לזיהומים חידקיים ופטריתיים במערכת העיכול, ובשימוש חיצוני על העור (לדוגמה, כאשר מושרים בשמן זית לחודש) גם יטפלו בפטריות ויחטאו פצעים. מעבר לכך, צמחים אלה ניחנו ביכולות נוגדות חמצון יוצאות דופן. עד כדי כך שכיום משתמשים באורגנו כנוגד חמצון ומאריך חיי מוצר בתעשיית המזון.

ה"זעתרים"

 

לשתייה של חליטה רפואית כדאי להכין תרמוס מים רותחים עם 2 כפות של הצמח הטרי קצוץ (מהגינה או מהבר) או כף וחצי צמח יבש קצוץ, אך כזה שנקנה בשלמותו, כלומר גבעולים שלמים יבשים ולא שברירי העלים בשקיות תבלינים שמוכרים בסופר.

שום

שום טרי ידוע בפעילות מורידה כולסטרול והשומנים בדם. כידוע, המקור העיקרי לכולסטרול בגוף הוא ייצור עצמי בכבד ולא צריכה במזון. שום מפחית את ייצור הכולסטרול בכבד, ובמקביל גם מגביר את הפרשתו במיצי המרה. ממש מאגף את המנגנונים להורדת כולסטרול. וזו רק ההתחלה… שום טרי הוא בעל יכולות אנטי בקטריאליות, אנטי ויראליות וממריצות חיסון. הוא מאוד מתאים לכל מחלות החורף ולחולשה חיסונית, ויכול להוות רכיב מרכזי בהחשת ריפוי שפעות ודלקות בדרכי הנשימה. השום לא מסתפק רק ב"ידידינו" הזעירים, כי כידוע הוא דואג לטפל גם בתולעי מעיים ביעילות מרשימה. לכל האמור, בכדי להגיע למינונים רפואיים, מדובר על צריכה של 3-4 שיני שום ביום… ואל תדאגו לריח- אם אתם במילא מרותקים למיטה. כמו כן, כמובן שאפשר וכדאי לשלבו בתוך הטחינה, הסלט והפסטו ואין צורך לאכול שיניים שלמות בביס.

כ"אנטיביוטיקה" טבעית הוא מצוין גם כטיפות אזניים: פשוט כותשים שן שום לתוך כף שמן זית, מחממים כחצי דקה מעל אש נמוכה, מבלי לשרוף את השמן. מסננים את השמן, ובהגיעו לטמפרטורה חמימה סבירה- מטפטפים 3 טיפות לכל אוזן.

לסיכום, התבלינים הם חברינו הטובים. בעבר סללו דרכים במדבר, בג'ונגלים ובהרים כדי לסחור בתבלינים. היו מלחמות שלמות על תבלינים, אימפריות קמו ונפלו בין היתר גם הודות למצאי התבלינים שעל אדמתן. האדם כמובן העריך אותם מאוד ומחירם לרוב היה יקר. בעולם ללא מקררים, היו התבלינים נוגדי הזיהום ונוגדי החמצון חלק חשוב בשימור המזון ובהארכת חייו. כיום אנו נהנים משפע חסר תקדים; אך בל נשכח להעריך את כוחם, את יופיים, את עוצמתם הרפואית ואת החיים שהם מעניקים למזון שלנו. עכשיו אם תרצו, אתם יכולים לשכוח את הפרטים הקטנים שקראתם, פשוט זכרו לתבל בנדיבות את מזונכם.

לעוד מידע על צמחים זמינים, מוכרים ובטוחים לשימוש בכל בית- מוזמנים לדף הפייסבוק של דרור דראמי

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. ישראלה

    במאמר ציינת לנשים מניקות לשפוך על זרעי השומר מים רותחים בתרמוס.
    למיטב ידיעתי חליטות לעולם לא חולטים במים רותחים אלא במים חמים כדי לשמר את החומרים הפעילים המתנדפים עם אדי המים הרותחים.
    אשמח שתתקני את הטעות למען בריאות הקוראים.
    בברכה
    ישראלה

  2. דרור דראמי

    שלום ישראלה,
    חומרים נדיפים מתנדפים כשיש להם לאן להתנדף. בתרמוס סגור ההתנדפות זניחה. מעבר לכך ברגש ששופכים מים רותחים מתבצעת חליטה. מה שאת מתכוונת שלא עושים עם חומרים נדיפים זה מרתח: כלומר בישול הצמח במים רותחים. וזה אכן נכון.
    תודה על ההתייחסות,
    דרור.