Eat12MiniSite_Migdal
Eat12MiniSite_Migdal

סלט הירקות שלנו - תערובת של בריאות

תזונה פלוס
מאת: - כתב עת בנושא תזונה ובריאות טבעית
מקפידים לאכול סלט מידי יום? נהדר. בואו ללמוד על יתרונותיהם הבריאותיים של הירקות בסלט ולקבל טיפים לסלט בריא עוד יותר
סלט הירקות שלנו. צילום: pexels

סלט הירקות שלנו. צילום: pexels

מאמר זה סוקר את יתרונותיהם הבריאותיים של ירקות המצויים בסלט הישראלי האופייני: עגבנייה, מלפפון, חסה, בצל ושום.

כמובן שחשוב לצרוך את כל הירקות כשהם אורגניים, אחרת "לא עשינו בזה כלום".

עוד מאמרים בנושא:

כוח הצבע – ירקות ופירות ב-5 צבעים

Vinia_Article

סלט – לא מה שחשבת

ירקות או לא להיות

עגבנייה: מכילה ליקופן

זהו קרוטנואיד אדום הנמצא בכמה ירקות ופירות, למשל בעגבנייה, אבטיח וגויאבה אדומה.

הליקופן נמצא בעל יתרונות בריאותיים רבים.

הוא מסייע במניעת נזק שנגרם על ידי רעלנים סביבתיים שונים, הנמצאים במזון ובמים שאנו צורכים ובאוויר אותו אנו נושמים. החל מרעלים טבעיים ועד כימיקלים מעשה ידי אדם. למשל: קדמיום, כספית, קוטלי חרקים, מכרסמים ופטריות, רעלנים תוצרי תעשייה, חומרים הנפלטים מרכבים, תרופות בעלות תופעות לוואי רעילות ועוד.

מחקרים מצאו כי הליקופן, כאשר הוא נמצא בריכוזים יחסית גבוהים בדם, מפחית ב-26% את הסיכון לאירוע מוחי, ב-14% את הסיכון למחלות לב וכלי דם וב-37% את הסיכון הכללי לתמותה.

הליקופן שבעגבניות בריא לנו מאוד. צילום: pixabay

הליקופן שבעגבניות בריא לנו מאוד. צילום: pixabay

כיצד פועל הליקופן?

לליקופן פעולה ישירה ועקיפה כנגד סטרס חמצוני.

הרדיקלים החופשיים תוקפים תאים ופוגעים ברקמות והליקופן יכול לסייע בדרכים הבאות:

פעולות אלו של הליקופן מסייעות במניעת נזק ל-DNA, העלול להגביר את הסיכון לסרטן.

ידוע כי יש לו גם פעולה נגד סרטן הערמונית. בנוסף, הליקופן מפחית חמצון של שומנים, מה שמפחית את הסיכון לטרשת עורקים ומחלות לב וכלי דם.

בנוסף, לליקופן פעילות כנגד נזקה של קרינה אולטרה סגולה מהשמש (המהווה גורם נפוץ נוסף לסטרס חמצוני, הגורם נזק ל-DNA, ומגבירה את הסיכון לסרטן העור).

הליקופן פועל כמו קרם הגנה פנימי כדי לעזור להגן על העור מנזק כזה.

הוא סופג את אנרגיית האור ומנקה רדיקלים חופשיים שנוצרו על ידי קרני UV לפני שיספיקו לפגוע ב-DNA.

מלפפון: מקור עשיר לחומרים מזינים

בעולם קיימים 118 סוגים ו-825 מינים של מלפפון.

רבים מהם מפוזרים באזורים טרופיים וסוב-טרופיים.

נהוג להשתמש במלפפון כאמצעי המסייע לשמירה על הבריאות עוד מאז ימי קדם.

המלפפון מהווה מקור עשיר לחומרים מזינים ותרכובות ביולוגיות המועילות לבריאות במגוון רחב של אופנים.

המלפפון עשיר בפיטוכימיקלים ובפוליפנולים, חומרים בעלי יתרונות נוגדי חמצון, נוגדי סרטן, משתנים, משככי כאבים, אנטי דלקתיים ועוד.

בנוסף, המלפפון יעיל גם בטיפולים קוסמטיים, עקב השפעותיו החיוביות על העור, כגון: מניעת נפיחות מתחת לעיניים, מניעת גירוד בעור מגורה ופעילות כנגד כוויות שמש.

מלפפון מסייע גם נגד סיבוכי סוכרת, מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם ואלצהיימר. מומלץ מאוד לצרוך ירק זה כחלק קבוע מהתפריט היומי.

מלפפון - עושה לנו טוב מבפנים וגם על העור. צילום: pexels

מלפפון – עושה לנו טוב מבפנים וגם על העור. צילום: pexels

חסה: נוגדת חמצון

חסה, אחד הירקות הפופולאריים ביותר בסלט הירקות שלנו, הינה בעלת יתרונות רבים לבריאות.

ירק זה בעל תכולה גבוהה של חומרים נוגדי חמצון, פיטוכימיקלים, ויטמין C, ויטמין E, מגוון קרוטנואידים ועוד.

מחקרים מצאו כי צריכת חסה מועילה ותורמת לבריאות האדם.

יש לשים לב, למי שמגדל חסה, שירק זה זקוק לכמות רבה של מים וגירעון בהם עלול לפגוע באיכות החסה ובטעמה.

לכן, כדי להפיק ממנה את היתרונות הבריאותיים המקסימאליים יש להשקותה כראוי.

בצל: עדיף סגול!

בצל הינו מרכיב פופולארי בסלט הירקות ונודע בתכונותיו הרפואיות הפוטנציאליות.

תכונותיו של הבצל הסגול עוד יותר איכותיות.

הבצל מהווה מקור עשיר של פיטוכימיקלים תזונתיים כגון פלבנואידים ונוגדי חמצון אחרים אשר משפרים את החשיבות הרפואית שלו. בנוסף, הוא מכיל מגוון תרכובות גופרית.

מחקרים מדעיים מצאו כי לבצל יתרונות רבים, כולל פעולות אנטיבקטריאליות, פעולות נוגדות סרטן, נוגדות היפוגליקמיה ועוד.

הפוליפנולים של הבצל הראו תכונות נוגדות חמצון מבטיחות והבצל משמש כתרופה טבעית נגד מחלות חמצון.

מומלץ מאוד להוסיפו לסלט הירקות.

בצל סגול בעל יתרונות בריאותיים רבים יותר. צילום: pixabay

בצל סגול בעל יתרונות בריאותיים רבים יותר. צילום: pixabay

שום: אם אתם לא מוסיפים אותו – כדאי להתחיל

שום הוא אחד הירקות בעלי תועלת בריאותית רבה מאוד, במגוון רחב של דרכים.

למשל: נמצא כי שום מסייע נגד דלקת מפרקים שגרונית.

במחקר שנערך בקרב נשים הסובלות ממחלה זו, הושוותה קבוצה של נשים שקיבלו שתי טבליות של 500 מ"ג אבקת שום פעמיים ביום (כמות שוות ערך ל-2.5 גרם שום טרי) לקבוצה שקיבלה פלסבו.

נמצא כי בקבוצת הנשים שקיבלה את תוסף השום חלה ירידה בעוצמת הדלקת, הכאב, העייפות ושאר הסימפטומים מהן סבלו הנשים.

יתרונות נוספים של השום שנמצאו במחקרים מדעיים הינם:

וזהו רק קצה ה"מזלג" (בתרתי משמע).

מומלץ מאוד לשלב שום בסלט הירקות או לצרוך שום כתוסף מזון (מומלץ שום עשיר באליצין. לגבי כמויות, יש להתייעץ עם איש מקצוע).

צרו קשר עם תזונה פלוס



    * שדות חובה


    השאירו תגובה: