SHABAT_MIG_L

Powered by WP Bannerize

SHABAT_MIG_R

Powered by WP Bannerize

מהו מזון אורגני ולמה עלינו לבחור בו?

מאת: מייקל ואן-סטרטן מתוך הספר "רק בריאות-אוכל אורגני" בהוצאת כנרת
מזון אורגני כרגע מדובר הרבה בתקשורת. כיום, למעשה מחזיק כל סופרמרקט על המדפים מבחר של מוצרים אורגניים. קחו 10 סיבות טובות למה כן לאכול אורגני.

צילום: 123RF

בשנות ה-50 המאוחרות נטשתי את תוכניותי ללמוד רפואה קונבנציונלית ונעשיתי תלמיד בבית הספר הגבוה לנטורופתיה ואוסטיאופתיה (The British College of Naturopathy & Osteopathy). כבר באותם הימים נדונה במוסד זה בעיית הזיהום העולה בסביבה שאנו חיים בה ובמזון שאנו צורכים, וזה הזמן שבו התוודעתי לראשונה לנושא המזון האורגני. היה ברור לחלוטין שחומרים כימיים, אשר מסוגלים להשמיד עשבים שוטים ולחסל מזיקים, ודאי יש להם השפעה מזיקה כלשהי על גוף האדם, שלא לדבר על עולם החי שמסביבנו.

היום, לאחר 40 שנה, אנשים הולכים ונעשים ערים לסכנות שהתעלמו מהן במשך תקופה כה ארוכה. מזון אורגני שוב אינו נחלתם הפרטית של משוגעים לדבר. כיום, למעשה מחזיק כל סופרמרקט על המדפים מבחר של מוצרים אורגניים. החברה הגדולה ביותר בבריטניה למשלוחי פיצות מחרימה מוצרים שעברו שינויים גנטיים, וישנה עלייה תלולה במשלוחים של מזונות אורגניים לבתי הצרכנים. המונח "מזון אורגני" היה למילת מפתח באלף החדש.

צילום: נמרוד גנישר

מזון בריאות לחיים מאוזנים

חקלאות אורגנית וגידול ביתי מייצרים מזונות נקיים, בעלי חיים בריאים את התוצרת הטרייה ביותר והטובה ביותר. מדוע? הסיבה לכך היא פשוטה: בתנאים אידיאליים, בעלי חיים, ירקות ופירות אורגניים אינם אוצרים בקֿרבם דשנים כימיים ואף לא שמץ ממאות סוגי החומרים ה"מורשים" חוקית, כמו חומרים להדברת חרקים, קוטלי פטריות, קוטלי עשבים, מיני שעווה, הורמונים, תכשירים אנטיביוטיים ושאר תוספים מזיקים המצויים בתוצרת לא-אורגנית. אני אומר, "בתנאים אידיאליים" משום שאפילו משקים אורגניים הם רגישים ל"זיהום סביבתי" (משרידים המצויים בקרקע, באוויר ובמים), וחומרי הדברה הנסחפים ממשקים סמוכים שמגדלים גידולים לא-אורגניים. ואולם, למרות בעיות אלו, התוצרת האורגנית היא עדיין בחירה בריאה ומוצלחת יותר בעבורכם. קרקע המטופלת בשיטות אורגניות היא מאוזנת ועשירה יותר מאדמה שנהרסה בטיפולים כימיים. זוהי קרקע העשירה בתולעים, במיקרו-אורגניזמים ובחיידקים ידידותיים שהטבע ייעד לה. אין היא מכילה רעלים היכולים לחלחל אל תוך מקורות המים, מכיוון שיצורים חיים אשר היו מסוגלים להרוס את היבול, נבלמים בידי טורפים אחרים שבטבע.

יתרונות הקרקע הם רק ההתחלה. הצמח, כמו כל יצור חי שהוא, מגלה עמידות גבוהה יותר למחלות ולמצוקות האקלים, כאשר הוא זוכה לתנאי גידול נאותים ולתזונה טובה. וחשוב עוד יותר, מנקודת מבטו של הצרכן, אם טופל הצמח כהלכה בכל שלבי הקטיף, האחסון וההובלה, הוא יכיל כמות גדולה יותר של מרכיבים תזונתיים חיוניים. שלא להזכיר את עניין הטעם המשובח, בתנאי שניתן לו להבשיל באופן טבעי והוא נאכל בזמן הנכון, כשהוא במיטבו.

לאורך שרשרת אספקת המזון, כל תוצרת הנושאת תו של גידול אורגני חייבת לעמוד, על פי החוק, בתנאי גידול קפדניים, אשר אינם מתירים הוספה של צבעי מאכל, חומרי טעם, חומרים משמרים ותוספים אחרים. לכן מזון זה לא יכיל
טרטרזין (Tartrazine), שיגרום לילד שלכם לחלות באסתמה, או מונוסודיום-גלוטמט (Monosodium Glutamate), שיגרום לכם לכאבי ראש.

צילום: נמרוד גנישר

בעוד שלבקרת המזון שאנו צורכים יש חשיבות רבה במאבק נגד הכימיקלים, בקרה זו כשהיא לעצמה אין די בה, למרבה הצער. שרידי כימיקלים חקלאיים נמצאים גם בתוך מי השתייה שלנו. הרבה חומרי הדברה ודישון נשטפים ממשקים שאינם מגדלים גידולים אורגניים ומחלחלים לתוך מי התהום, אל הנהרות והנחלים ולתוך מאגרי המים, ויוצאים באופן בלתי נמנע מהברז. ואולם הבחירה בתזונה אורגנית תפחית לפחות את היסודות המזהמים בגופכם ותסייע לכם להתמודד עם שאר הגורמים שאינם בשליטתכם.

עשר סיבות טובות

לאגודה למען הקרקע, ארגון בריטי הפועל למען הבנה טובה יותר של הקשרים בין חקלאות אורגנית, איכות הסביבה ובריאות האדם, יש רשימה של עשר סיבות טובות מדוע על כולנו לעבור למוצרים אורגניים:

1. להגן על הדורות הבאים;
2. לשלם מחיר נכון בעבור תוצרת אמיתית;
3. להיות בעלי ערבות עצמאית;
4. להגן על איכות המים;
5. ליהנות ממזון טעים ומזין יותר;
6. להרחיק כימיקלים מן הצלחת;
7. לחסוך באנרגיה כדי להקטין את התחממות כדור הארץ;
8. למנוע את סחף הקרקעות;
9. לסייע לחקלאים קטנים;
10. לסייע לשיקום של מֿגוון צורות החיים על פני כדור הארץ.

צילום: נמרוד גנישר

בכל שנה, מפזרים על פני הקרקע בבריטניה יותר מ-25,000 טונות של חומרי דישון וחומרי הדברה חקלאיים. בארצות הברית, המספר מפחיד עוד יותר – כארבעה מיליון טונות גידול של פי 30 מאז סוף מלחמת העולם השנייה. מפליא הדבר שלמרות האזהרות שפורסמו לראשונה בספרה הקלסי של רייצ'ל קרסון  Silent Spring (אביב דומם), שיצא לאור בשנת 1962, עלה הנושא על סדר היום הציבורי רק בתחילת האלף הנוכחי. לרוע מזלנו ולרוע מזלה של הסביבה, ממשלות רבות עדיין לא עשו דבר בנידון.

היתרונות שלאורח חיים אורגני

טעם

ערכו לעצמכם מבחן טעם של מזון אורגני. עצמו את עיניכם ונגסו בתפוח אורגני, ולאחר מכן נגסו בתפוח שגידלו אותו לצרכים מסחריים. או קחו חתיכת לחם מחיטה מלאה, שגדלה בתנאים אורגניים ונטחנה במטחנת אבן, וטבלו אותה בחלמון של ביצה אורגנית – והשוו את הטעם לזה של פרוסת לחם לבן מסחרי, ספוגי, שנטבלה בחלמון חיוור של ביצה מלול מתועש. אין להניח שתזדקקו לידע בטכנולוגיית מזון כדי לקבוע איזו מהן היא טעימה יותר.

אם הנכם חובבי בשר, השווו נקניקייה אורגנית, ללא חומרים כימיים, או צלע צלויה של בקר אורגני לאותה המנה שהוכנה מבשר שגודל באופן מתועש. אצל רוב האנשים  ובהם רוב השפים הגדולים כל מזון אורגני מנצח בקלות. בראש ובראשונה, בגלל טעמו העשיר ומרקמו המצוין, אך כמובן, גם משום שבשר אורגני הוא נקי ממחלת הפרה המשוגעת (BSE).

רווחתם של בעלי החיים

איש מאתנו אינו רשאי להתחמק מן האחריות לרווחת בעלי החיים. כאשר אנו קונים בשר שנלקח מחיות אשר גדלו בתנאים אורגניים, אנו עושים צעד בכיוון הנכון. התקנים האורגניים לטיפול נאות בבעל חיים הם מחמירים בדרך כלל יותר מכל התקנים של גידול מסחרי, כולל גידול בשטח פתוח. כדי לקבל תקן של מוצרים אורגניים מוכרים, אין די בהימנעות משימוש בכימיקלים. בעלי החיים חייבים לחיות בצורה טבעית המתאימה לצורכיהם. תרנגולות יש לגדל בשטח פתוח, לעגלים יש להתיר לינוק מאמותיהם וכן הלאה.
הערה: בארץ ניתן להשיג רק עוף אורגני  פ"ג.

הגנה על הסביבה

כאשר אתם רוכשים תוצרת אורגנית, אתם מסייעים להאט את התחממות כדור הארץ, על ידי חיסכון באנרגיה המושקעת בייצור כימיקלים חקלאיים. אתם גם מגנים על מֿגוון צורות החיים על פני כדור הארץ, על ידי מניעת השמדתם של יצורים מועילים: צמחים, חרקים, ציפורים ויונקים זעירים. בריטניה איבדה אלפי קילומטרים של מ׳וכות טבעיות ועתיקות יומין, כמעט את כל שדות פרחי הבר שלה ומספר עצום של ציפורי שיר וציפורי טרף שהיו מצויים בעבר, בגלל שיטות העיבוד הנמרצות הנהוגות כיום. באמצעות טיפוחה של גינה אורגנית, אתם מתקנים במקצת את המעות.

תזונה

תוצרת אורגנית, ללא ספק, עשירה יותר מבחינה תזונתית. החקלאי האורגני נוקט שיטות מסורתיות, כמו מחזור זרעים, דישון בזבל ירוק, שימוש בדשנים אורגניים ובקומפוסט, כדי לשמור על בריאות הקרקע ולהוסיף לה מרכיבים מזינים שהוציאו ממנה הגידולים הקודמים. גידול מסחרי, לעומת זאת, מתבסס על דשנים מלאכותיים, המחליפים רק את המרכיבים התזונתיים הנחוצים לגידול הנוכחי, תוך התחשבות זעומה ביותר באיכות התזונתית הכוללת של האדמה. באופן דומה, מגדלים של צאן ובקר מוכרחים להעשיר את המספוא שהם נותנים במינרלים ובוויטמינים, כדי להשלים את המרכיבים החסרים בגידולים הלא-אורגניים שהם עצמם מגדלים. תוצרת שאיננה אורגנית נוטה להכיל הרבה יותר מים, ולכן היא מכילה פחות ויטמינים ומינרלים חיוניים – זוהי הסיבה לכך שמחקרים מצביעים באופן עקבי על רמות גבוהות יותר של הוויטמינים A ו-C בפרי ובירק אורגניים.

בשיטפון העכשווי הגדול של חקיקה תזונתית (שצרכה כמה יערות לצורך כתיבת החוקים), מכסים בחוקים כל טפח, החל מן הזרעים ועד לאריזות, מהאחסון ועד לאופן הטיפול במזון, תברואה ומחלבות, תאריכי תפוגה וסימונים… אפילו גודל הבננה וצורתה! ועדיין, אין בשום מקום חוק המחייב לבחון את האיכות התזונתית של המוצר.

בריאות האדם

מחקר שהתפרסם לאחרונה בדנמרק, גילה שספירת הזרע של חקלאים במשקים אורגניים, גבוהה פי שניים מן הממוצע אצל אנשים העוסקים בחקלאות רגילה. לא ברור אם הסיבה לכך היא שהם אוכלים מוצרים אורגניים, או שהם אינם חשופים לכימיקלים. מכל מקום, התוצאות הן ברורות. אין זה חשוב אם אתם בוחרים בתוצרת זו בגלל הטעם או הבטיחות או כדי להגן על הסביבה. אין זה חשוב אם אתם יכולים לעבור לתזונה אורגנית באופן מוחלט. כל מוצר אורגני שהוא עדיף לבריאותכם וטוב יותר לכדור הארץ. אך אם את בהיריון או שוקלת להרות, אם את מאכילה ילדים רכים או לוקה במחלה כלשהי או מנסה להחלים ממנה, אזי חיוני עוד יותר שתהפכי את המזונות האורגניים לגורם מרכזי בתזונת המשפחה, ככל שתוכלי לעמוד בכך.

איכות חיים

מחקר שנערך לא מזמן גילה שני יתרונות בלתי צפויים לגידול של תוצרת אורגנית, בנוסף על הרווח שבהימנעות מחשיפה למספר רב של כימיקלים. המחקר הראה כי אנשים שהתחילו לצרוך תוצרת אורגנית, חזרו לבישול מסורתי לאחר שנים רבות של אכילת מזון קפוא המופשר במיקרוגל. בנוסף על כך, משהחלו הטבחים לטרוח על בישול של ארוחות מסורתיות, הם החלו לעמוד על כך שיקוימו זמני ארוחות מסורתיים. משפחות מכל חלקי המדינה דיווחו שלראשונה מזה עידן ועידנים הן החלו לאכול בצוותא.

השאירו תגובה: