ecosupp_FLY

Powered by WP Bannerize

ecosapp_CU_R

Powered by WP Bannerize

סוכר נטול נקיפות מצפון

מאת: עדן פלד, הולותרפיה, נטורופתיה והרבליזם קליני
ממתיק חדש ומפתיע הגיע לארץ, ומשלב בין סטיביה איכותית ואריתריטול. נשמע חשוד? בשטח זה נראה אחרת, אולי כמו הטרנד הבריא הבא. טעם נפלא, ללא תופעות לוואי ועם הרבה יתרונות
גלוטן וסוכר

סוכר חום עדיף? (123RF)

אני מקבלת טלפון מאדם, המציג עצמו כבעל מוצר מהפכני בתחום התזונה הטבעית. כאשת מקצוע אני רגילה לקבל טלפונים כאלו, ובדרך כלל מתעלמת מהם באלגנטיות, או לכל היותר מציצה מעט ברפרוף על התוכן, מחשש שאפול לרשת תרבות הצריכה. אני מעדיפה לחכות, כשאר עמיתיי למקצוע, לגושפנקא חותכת ורשמית מאושיות בתחום, כתבי עת נחשבים ותנועת הקהל עצמו. אבל כאן, משהו ניצת בי, והיה נראה שלא מדובר בסתם מוצר נוסף העומד על המדף בחנויות טבע, משתוקק שיישאו אותו הביתה דרך הקופה.

הסכמתי להיפגש עם רמי בלחץ היומיום, והנה אני מתרוצצת ברחוב התל אביבי הסואן בחזרה מהקליניקה. ברצף הטיפולים השגרתי תמיד מופיעה מישהי עם קנדידה, מי שמתמודד עם סוכרת או מאזן סוכר לא תקין או פשוט חובבי בריאות הרוצים לשפר את אורח חייהם ואנו מתדיינים על ממתיקים שונים, ערכם הבריאותי והנזק שהם עשויים לגרום בחלקם. אני נתקלת בשאלת הממתיקים פעמים רבות, ולמען האמת לכל ממתיק יש חסרונות לצד יתרונותיו. גם לצמח הסטיביה, שהיה ברירת המחדל אצל רוב אנשי המקצוע אליהם פניתי לשיתוף, יש חסרונות ולכן אינני מאמינה כי הם עצמם, או מטופליהם, לא משתמשים בשום ממתיק אחר מכורח הנסיבות, (אפילו מעט סוכר קנים אורגני פר אקסלאנס או סוכר קוקוס לצורך העניין). כך שעוד לא מצאתי את הממתיק הטבעי, הבריא וללא תופעות לוואי שיניח את דעתי.

אנו מתיישבים בבית קפה, ואני מזמינה הפוך על סויה. תרבות הקפה שלי מתעוררת בבתי קפה מפנקים, זכר להנאות הקטנות של החיים. רמי שולף מהתיק קופסא של 'סופר שוגר'- תחליף סוכר על בסיס אריתריטול וסטיביה שנראה כמו סוכר רגיל, ומציע לי לנסות אותו ממש עכשיו בקפה. בודאי שאני מסכימה, הרי לשם כך התכנסנו כאן, והרי אם הטעם הוא טעם לוואי אופייני לממתיקים, זה בטח יסגיר את איכותו המלאכותית. בשלב הזה אני עדיין לא מאמינה בלב שלם שאפשרי שיש עוד אפשרות המתקה שלא עלינו עליה. סיפור האגבה השאיר את כולנו הלומי פה, ונראה שמלחמת הצריכה גולשת לכל רובד בתרבות, גם לחלקות קדושות כמו בריאות ואף רפואה.

אני מרימה גבה כשאני טועמת את הקפה, המתיקות נעימה, ואינה משאירה חותמת של תוספות וטעמי לוואי, כמו שעושים רוב הממתיקים, המלאכותיים, ואף צמח הסטיביה הטבעי, למורת רוחנו. "אז מה בעצם אנו אומרים?", אני שואלת את רמי, ובו זמנית מציפה אותו באלפי שאלות על הסיבה שהממתיק עוד לא ידוע, על השם המחשיד שלו, על העובדה שהוא מעובד, על הערך הקלורי המוזר שלו, שאינו ניתן להסבר, ועוד ועוד, בלי די. רמי עונה בנינוחות ושלווה, עם מעט צער על העובדה שהעולם עוד לא מכיר את הממתיק והרבה תקווה שיום יבוא וזה יקרה.

אני מתחילה להאמין. אצלי, הלב הוא המצפן, והוא כמו רדאר מאומן להרגיש היכן יש אמת, והיכן יש גרעין של אמת שהוביל למורכבות של מציאות ועליה גיבובים. בשיחת קפה בין לבין, אני שומעת על המשפחה של רמי, על הסיפור שלו ועל ההתמודדות עם מאזן הסוכר, על אשתו יהודית, אשפית האוכל הבריא ועל חברותם הקרובה עם ד"ר גבריאל קאזנס. רמי עבר דרך ההתמודדות עם הממתיקים הקיימים בשוק, וחי דרך חיים המשלבת תזונה חיה, טבעית וטבעונית, בריאה למהדרין ללא רבב. בדרכו חיפש את הטעם המתוק החסר להשלמת ההרמוניה של התזונה, בלי לגבות מחיר. כשגילה את האריתריטול – המרכיב הבסיסי של המוצר "סופר שוגר", הוא הרגיש שגילה אוצר, והחליט לחלוק אותו.

בדרכו עבר ניסיונות רבים לידע מומחים במחקרים העדכניים על אריתריטול ובקונצנסוס לגביו בארה"ב, אך נתקל בסירוב של אנשי המקצוע לתת דעתם עליו, אם מתוך גישה שמרנית ואולי גם העדר האומץ להעז ולהיות ראשונים ופורצי דרך.

למי שאינו מכיר, אריתריטול הוא רב סוכר כהלי ממשפחת הפוליאולים כמו סורביטול, מלטיטול, קסיליטול וכו'. מסיבה זו רבים חושבים בטעות שהשפעתו עלינו דומה לזו של ה"טולים" האחרים, אבל כשבדקתי את המחקרים מצאתי שהוא שונה ויש לו יתרונות בריאותיים רבים על פניהם. הוא נמצא בטבע במגוון מזונות שונים כמו פטריות וענבים וגם בגוף האדם. ביצור תעשייתי הוא מופק בתהליך ביולוגי של התססת גלוקוז מדגנים, ואז עובר תהליך של טיהור יסודי ולכן אינו מכיל גלוטן. החיסרון העיקרי שלו הוא שמתיקותו נמוכה בהשוואה לסוכר ולכן בסופר שוגר הוא מחוזק עם מעט סטיביה ומהשילוב בין השניים מתקבלת מתיקות זהה לזו של סוכר, רק בלי טעם הלוואי של הסטיביה.

מהון להון, התחלתי להשתמש במוצר, בבית, בקליניקה, ולחלק אותו לאלו שחשבתי שימצאו בו ערך.

את הסטיביה כולנו מכירים, טרנד שנושק למסורת צמחי מרפא רבת שנים מפארגוואי ושאר מדינות אקזוטיות. זהו צמח ללא ערך קלורי, בעל יכולת לאזן את רמות הסוכר בדם. למרבה הצער רוב יצרני הסטיביה מוהלים את המוצר הסופי בחומרים זרים מגדילי נפח כמו מלטודקסטרין ומטעמי חיסכון בעלויות לא מוותרים על החומרים בעלה שמאופיינים גם במרירות. כדי להמנע מכל זה, בסופר שוגר מוסיפים לאריתריטול רק מרכיב אחד טהור (ויקר מאוד) של עלי סטיביה שאינם נושאים את טעם הלוואי המוכר. כשזה נעשה כך, השילוב בין הסטיביה לאריתריטול הינו שילוב מנצח של טעם ומגוון יתרונות בריאותיים וקולינאריים, שאין בנמצא בממתיקים אחרים. גם עבור מטפלים, הוא יכול לשמש ככלי עזר מצויין להתמודדות עם סוכרת ובעיות בריאות שונות הנובעות ממאזן סוכר לא תקין.

סטיביה

אלו יתרונות בריאותיים אתם שואלים?

אולי אחד מהדברים המרגשים במחקר על האריתריטול העלה כי פטריית הקנדידה, שניזונה מסוכרים וכך מתחזקת, אינה ניזונה מהאריתריטול אלא להפך – אריתריטול מחזק את יעילותם של קוטלי פטריות.

הוא אושר לשימוש ע"י רשויות הבריאות בכל העולם כולל ה-FDA והאיחוד הארופאי לאחר שמחקרים מקיפים הוכיחו שאינו גורם שום נזק לגוף. באירופה וביפן הוא הוכרז כממתיק חסר ערך קלורי ובארה"ב כבעל ערך קלורי זניח. גם בישראל ב-2012  ועדה של משרד הבריאות הוציאה תקנה מיוחדת לגבי הסימון שלו כבעל ערך קלורי אפס.

חששתי שהחומר אריתריטול בממתיק יגרום לתופעות לוואי משלשלות, ומצאתי כי בשימוש רגיל אין לו השפעה כזו שיש לה סימוכין. נראה כי המולקולה הקטנה שלו נספגת ברובה כבר במעי הדק ואינה מספיקה להגיע למעי הגס ולמשוך נוזלים הגורמים לשלשול או ליצור מצע לבקטריות המייצרות גזים. זה אחד היתרונות של האריתריטול על פני פוליאולים אחרים.

בדקתי את השפעתו על מאזן הסוכר בגוף והתאמתו לחולי סוכרת וגבוליים, ולאלו שמבקשים לשמור על רמות תקינות של סוכר בגופם. החשש מגלוטן התבדה, היות והמוצר עובר תהליכי טיהור מכל שאריות הדגנים. חרף היותו פוליאול, הוא אינו מתפרק בכבד לגלוקוז וכהל, אלא נספג לדם במעי הדק ומופרש מהגוף באמצעות מערכת השתן, מבלי לעבור מטבוליזם. זאת הסיבה שהוא חסר ערך קלורי, המציין סך אנרגיה שהתא מייצר תמורת גלוקוז. אריתריטול אינו מעלה את רמות הגלוקוז והאינסולין בדם, כך שהוא בטוח לשימוש לסוכרתיים. בנוסף לכל אלו, לאריתריטול יש יכולת נוגדת חימצון ויכולת ריפוי להגנה על כלי הדם במצבי היפרגליקמיה. כך שהממתיק לא רק בטוח לשימוש הסוכרתיים אלא אף עשוי לשפר את מצבם.

בדקתי את טעמו במגוון תבשילים, מאפים מתוקים ומשקאות שונים ומצאתי שמתיקותו דומה לזו של סוכר. להורים רבים יש חשש לבריאות השיניים של ילדיהם בשל עומסי סוכר במזון הגורמים לשגשוג בקטריות המפרישות חומצות השוחקות את ציפוי האמייל של השן וגורמות לעששת. הדבר עשוי לקבל תפנית חדה כשמתברר שהאריתריטול בממתיק סופר שוגר תורם לירידה באוכלוסיית הבקטריות ומעכב הצטברות אבנית.

לכן, לאחר כל הבדיקות, החלטתי לפרסם את הממצאים ולספר על התגלית הזו, כדי לחשוף את הקהל הרחב לממתיק החדש – אריתריטול+סטיביה, וכדי לאפשר לכולנו להכיר את המוצר. זוהי תגלית מרעישה בעולם המזון הטבעי, ומסתבר שהמוצר עולה על כל הנמצא כעת בשוק.

עדן פלד

השאירו תגובה:
  1. אייל

    אולי תביאי לנו דגימה לשיעור ביום חמישי?

  2. טלי

    85 ש"ח לקילו זה המון

  3. שרה חמו

    צר לי להרוס את המסיבה אבל כל ממתיק הוא אסון בריאותי. אפילו הגזמה בפירות תגרום נזק או הגזמה בפחמימות שהופכות לסוכר בגוף. האשליה של הממתיקים האלה רק מפתה את האנשים להאמין שאפשר לשמר את ההרגל ולא להנזק.

  4. שרון

    כתבת שסיפור האגבה השאיר אותנו המומים, או משהו בסגנון. אפשר לפרט בבקשה?

  5. אריק

    למה תמיד עושקים את מי שצריך מזון קצת שונה מהרגיל: נטול סוכר, נטול גלוטן, קמח מלא וכו'
    המחיר היה צריך להיות כפול מסוכר או פי 3 לכל היותר ולא 85 ש"ח לקילו.

  6. katz ester

    ומה מחירו תודה

  7. katz ester

    על איזה שיעור מדובר? תודה

  8. katz ester

    כמו שרה חמו גם אני סקפטית. כל דבר שהוא לא טבעי (גם סוכר שהוא טבעי וכל האגבות וכו') הבטן שלי לא מקבלת. סיפור של קנדידה ורגישויות ועוד. אבל אני תמיד בעד לנסות.

  9. עדן פלד

    שלום לכולם

    שמחה על ההתענינות.

    מחקרים עדכניים הוספו לכל קטגוריה לבקשתכם והנה הקובץ המרכזי, בו מרוכזים רוב המחקרים. אנא עשו חיפוש בעצמכם על פי מילות מפתח באתרים המיועדים לכך, על מנת לא להקלע להטעיה מכוונת המונעת מסיבה שיווקית.

    http://bit.ly/1k2lHdI

    אני עדיין מאמינה לאחר מחקר ארוך כי זהו מוצר נפלא, ואני חיה את חיי ועוסקת בגישה טבעית לחלוטין. אין בכך שום הטעיה מכוונת לציבור ואין פה בצע כסף. אנא עיינו בחומר.
    כל טוב