קיווי: מכיל פי 3 ויטמין C יותר מתפוז
החורף מתקרב וכולנו יודעים כמה ויטמין C חשוב לבריאותנו.
דרך טעימה לצרוך אותו היא באמצעות הקיווי "מלך הוויטמין C".
אודות הקיווי
מקורו של הקיווי בסין, אך ניו זילנד הייתה המדינה הראשונה לבצע נטיעות של הפרי למטרות מסחריות.
היא אף העניקה לו את שמו: קיווי, על שם הציפור הלאומית, שצבעה דומה לפרי.
ה-FDA המליץ על הקיווי כמקור משמעותי של אשלגן, ויטמינים ומינרלים.
בקיווי ממוצע 46 קלוריות בלבד. את הקיווי מומלץ לאכול יחד עם הקליפה, שעשירה בסיבים תזונתיים.
מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות בישראל, ירון בלחסן, משתף כי קיווי אחד מכיל ויטמין C בכמות של כ-100 מ"ג (פי 3 מתפוז!) שזו הכמות המומלצת לצריכה היומית של ויטמין C.
יחד עם זאת, נציין שוויטמין C מסיס במים ולכן מופרש במהירות מהשתן. במידה ומסתמכים רק על המזון כמקור לוויטמין זה, מומלץ לצרוך מזונות עשירים בוויטמין C מספר פעמים במהלך היום.
הקיווי עשיר בנוגדי חמצון ונמצא כמסייע במניעת סרטן, מחלות לב, לחץ דם, אסטמה וסוכרת.
הוא גם תורם לראייה ולתפקודה התקין של מערכת העיכול.
מחקרים הראו כי הוא יעיל עבור אנשים שתזונתם לקויה וכאלה שצורכים אלכוהול בכמות גבוהה.
דרך טובה לצרוך קיווי היא בשייק או כמיץ. הנה כמה מתכונים מומלצים:
איך לבחור קיווי?
לפי ארגון מגדלי הפירות, מומלץ לקנות את הקיווי במצב קשה ולרככו בטמפרטורת החדר.
בלחסן מציין כי איכות הקיווי בישראל גבוהה במיוחד, בזכות תנאי האקלים האידאליים לגידולו בארץ בשילוב עם מחקר ופיתוח מתקדמים שמאפשרים להאריך את חיי המדף של הקיווי.
הודות לכך ניתן לשמור את הקיווי גם עד 3 שבועות במקרר הביתי, מבלי לאבד מאיכותו.
לדברי שי גולני, מנהל המטעים במלכיה ומנהל שולחן הקיווי במועצת הצמחים, הקיווי בעונה הנוכחית מצטיין באופן מיוחד – הן מבחינת מראה והן מבחינת טעם ומרקם.
הזנים המובילים הינם:
- זן היווארד – בעל צורה עגלגלה, צבע ירקרק וטעם ארומטי
- זו ברונו – בעל צורה מוארכת וטעם מתקתק
עד מתי יהיה קיווי?
הקטיף בגולן בגליל כעת בשיאו וצפוי להימשך עד סוף נובמבר.
לדברי בלחסן ניתן יהיה למצוא את הפרי בשוק עד תחילת הקיץ. זאת הודות למו"פ צפון שביצעו מחקר ופיתוח להארכת חיי הפרי, ללא פגיעה בטעמו ומרקמו.