Jeliat_Fly
Jeliat_Fly

הסינים תמיד צודקים

מאת: לאה רזניקוביץ, מקדמת בריאות ואחות
זמן קריאה: 4 דקות
לאה רזניקוביץ חוזרת להמלצות החכמות שנכתבו לפני 5000 שנה בספר "הקיסר הצהוב" בנוגע לאלכוהול, ביצים ומוצרי חלב ושמחה לגלות שהסינים תמיד צודקים
Jeliat_In

"ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב" הוא ספר הרפואה העתיק ביותר בעולם. הוא נכתב לפני למעלה מ-5000 שנה. באמצע המאה השמינית לספירה עבר הספר עריכה מחדש על ידי אחד ממלומדי סין המפורסמים. מלומד זה לא שינה דבר ולא השמיט דבר מהכתוב במהדורה המקורית. הדבר היחיד שהוא עשה היה להעיר הערות, שמטרתן להסביר את שנאמר בספר, ואותן כתב בשולי הדפים של המהדורה המקורית. ספרים רבים אודות הרפואה הסינית הנכתבים בעולם המערבי אינם אלא ניסוחים מודרניים של הכתוב בספר הקיסר הצהוב.

אילו רופא סיני שחי לפני אלפי שנים היה קם לתחייה בימים אלה, הוא ללא ספק היה מופתע לגלות שספר הרפואה הסינית הנלמד היום הוא אותו ספר שממנו הוא עצמו למד, ושדבר בו לא השתנה.

ואכן, דבר לא השתנה ברפואה הסינית מזה למעלה מ-5,000 שנה. קשה לנו לתפוש ולהבין עובדה זו. אבל זו אכן עובדה שאין עליה חולקים.

בקראי את "ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב" לא יכולתי שלא לחוש תדהמה מכל הידע והחוכמה שהפגינו הסינים בידיעתם את הגוף ואת תפקידיו, וכל זאת ללא שימוש באמצעי הדמיה ומעבדות משוכללות כפי שיש לנו היום.

מזון שמחזק צ'י ומזון שמחליש צ'י

לתזונה מקום מרכזי ברפואה הסינית. הסינים מאמינים שגופנו מורכב ממה שאנחנו אוכלים, כלומר מחומרי הגלם שאנו מספקים לו. אם נספק לגוף חומרי גלם באיכות מעולה, כך תהיה גם איכות תפקודו. איכות גבוהה בתפקוד הגוף משמעותה בריאות ואריכות ימים.

מושג בסיסי ברפואה הסינית, שטרם הוכר ברפואה המערבית, הוא הצ'י. צ'י זוהי אנרגית החיים, הזורמת לאורך כל הגוף בתוך ערוצים מיוחדים הנקראים מרידיאנים. זרימה תקינה של אנרגיית הצ'י היא תנאי לבריאות טובה.

הסינים טוענים שלתזונת האדם יש השפעה מכרעת על מצב הצ'י, מפני שהמזון הוא אחד ממקורותיו. הקפדה על תזונה נכונה מחזקת את הצ'י, ואילו אכילה של מזון לא בריא פוגעת בו ומחלישה אותו, ולכן פוגעת בבריאות.

יש מזונות עשירים בצ'י ולכן אכילתם מחזקת את הצ'י בגוף, ביניהם: פירות, ירקות, נבטים, קטניות ועוד. לעומתם, יש מזונות שדלים מאוד בצ'י, ואף כאלה אשר גורמים לבזבוז הצ'י הקיים בגוף, ביניהם: אלכוהול, קפה, חלב פרה, סוכר פשוט ועוד.

החכמים הסיניים הכירו את כל המזונות והצמחים. הם ידעו בדיוק מהן תכונותיו ומהן השפעותיו על גוף האדם של כל צמח, פרי ודבר מאכל. וזאת למרות שלא היתה להם כל אפשרות לפרק את המזון למרכיביו וללמוד על המבנה הכימי שלו, כפי שנעשה היום באמצעים טכנולוגיים מתקדמים.

את כל הידע שלהם הם רכשו מתוך התבוננות באדם ובגופו. הם בדקו את השפעת המזונות השונים על האדם מבחינה גופנית, רגשית, רוחנית ואנרגטית. את כל מה שהם למדו מהתבוננות מעמיקה זו, הם תיעדו בספרים. חלק מהחומר המתועד קיבל אישור מדעי במערב רק במחצית השנייה של המאה ה-20. יחד עם זאת, חלק גדול ומשמעותי מהמידע שתועד בספרים אלה עדיין לא קיבל אישור מדעי, וזאת מפני ש"החוכמה המדעית" במערב עדיין אינה מסוגלת לנתח את הקביעות של החכמים הסינים בנוגע להשפעה הרוחנית והאנרגטית של המזון על האדם.

אולם בשנים האחרונות יותר ויותר חוקרים במערב מקבלים ומסכימים שאכן "יש משהו" בקביעותיהם של החכמים הסינים, וזאת למרות שהדבר לא הוכח מדעית.

אלכוהול באמת טוב ללב?

עקרונות התזונה הנכונה במערב מבוססים על המלצות החכמים הסינים, אלא שהחכמים במערב עשו בהם כמה שינויים "מבוססים מדעית".

דוגמה אחת לשינויים שעשתה הרפואה המערבית אני פוגשת בהדרכות שלי עם מטופלי. כוונתי לאלכוהול. רוב חולי הלב שאני פוגשת מספרים לי שהם מקפידים לשתות מדי יום כוס יין אדום, כי כך המליץ להם הרופא המטפל, שאמר כי היין טוב מאוד עבור הלב.

החכמים הסינים לעומת זאת טוענים בביטחון שהאלכוהול מזיק מאוד לגוף ומחליש אותו אנרגטית.

עם כל הכבוד וההערכה שיש לי לרופאים, כאשר יש בינם לבין 'הקיסר הצהוב' חילוקי דעות מהותיים, כמו בנושא האלכוהול – אני נוטה לפעול ולהמליץ למטופלי בהתאם להמלצתו של הקיסר הצהוב. הסיבה להעדפתי את דעתו של 'הקיסר הצהוב' על פני זו של הרופא המערבי, היא כי יש סיכוי לא מבוטל שתוך פרק זמן לא רב תשתנה המלצתו של הרופא, בעקבות מחקרים חדשים שממצאיהם ישללו את ממצאיהם של מחקרים שנערכו בעבר ועליהם מסתמכת המלצתו הנוכחית.

ותפוח אדמה טוב לחולי סוכרת?

ישנן לכך דוגמאות רבות ומשמעותיות בנושאי בריאות ותזונה, ואחת מהן היא הבטטה. 'הקיסר הצהוב' טוען  מאז ומתמיד שהבטטה אינה גורמת לעומס על חילוף החומרים של הסוכר, ולכן היא עדיפה על פני תפוח-האדמה  אפילו לחולי סוכרת. במערב פסלו  המלצה זו, והיתה דעה גורפת שלחולי סוכרת אסור לאכול בטטה אלא רק תפוח-אדמה. שנים רבות דבקו במערב בדעה זו, עד שפיתוח טכנולוגיה מעבדתית משוכללת איפשר בדיקה מעמיקה יותר של מוצרי מזון שהוכיחה שהסינים אכן צדקו.

בטטה
בטטה. הרבה פחות מעלה סוכר

דוגמה קיצונית לשינוי "בחוכמה המדעית" של הרפואה המערבית מביא ד"ר גדעון רון בספרו "בריאות נוסח סין". ד"ר רון מספר שבתחילת המאה ה-20 נכתב בעיתון הבריאות הבריטי 'Lancet'  כי: "חשוב מאוד לעשן סיגריות, היות שהאוויר החם הנשאף לריאות עובר ליד הלב וממיס שם שומנים מיותרים".

'Lancet' הוא אחד מעיתוני הבריאות היוקרתיים והמוערכים בעולם. לפני שמאמר מתפרסם בו, הוא עובר תחילה ביקורת ובחינה קפדנית על ידי ועדת מומחים, אשר מאשרת פרסום רק של חומר שיש לו בסיס מדעי איתן.

ממש בימים אלה אנו עדים שוב לשינויים משמעותיים בהמלצותיהם של החכמים במערב וזאת כמובן בעקבות מחקרים חדשים שממצאיהם שוללים  את ממצאיהם של מחקרים שנערכו בעבר ועליהם הסתמכו ההמלצות עד כה.

כותרות העיתונים בארץ מדווחות כי "דוח ישראלי חדש מנפץ את המיתוסים המוכרים של עולם התזונה". המיתוסים המנופצים מתייחסים לביצים וקפה שבמשך שנים רבות הזהירו מפניהם בגלל שמחקרים הצביעו על אפשרות שהם עלולים לפגוע בלב.

אז מה השתנה כעת בהמלצות החדשות?

ביצים כבר לא מהוות סכנה ללב ומומלץ לצרוך 3-5 ביצים בשבוע.

הקיסר הצהוב תמיד המליץ על צריכת ביצים והתייחס אליהן כאל מזון מזין ומחזק.
כלומר ישנה הסכמה בין 'הקיסר הצהוב' לחכמים במערב.

קפה: חלק מ'החכמים במערב' טוענים שהוא מזיק ללב וחלק טוענים שהוא משפר את מצב הלב וכלי הדם ולכן מומלץ לצרוך 2-5 כוסות ביום.

'הקיסר הצהוב' טוען שקפה פוגע בבריאות.

אלכוהול: אין המלצה להתחיל לצרוך אלכוהול לשם הגנה על הלב כפי שהיתה בעבר. אבל מצויין שצריכה של 1-2 מנות אלכוהול ביום עשויה לתרום לבריאות הלב לאנשים שכבר שותים.

התקרבות מסויימת בין שתי האסכולות.

מוצרי חלב: ממשיכים להמליץ על צריכה יומית קבועה של מוצרי חלב דלי שומן.

לעומת זאת 'הקיסר הצהוב' טוען בביטחון מלא שהם פוגעים קשות בבריאותנו. מספר הולך וגדל של 'חכמים' במערב מסכימים עם דעה זו  של 'הקיסר הצהוב'.

תוספי ויטמינים E  ו-  C- כבר לא מומלץ לצרוך כי מחקרים חדשים הראו שהם אינם מגינים על הלב כפי שהראו מחקרים קודמים.

'הקיסר הצהוב' לא העלה כלל בדעתו לפרק את המזון למרכיביו ולספקם לגוף בנפרד, וזאת מתוך הבנתו העמוקה את המושג סינרגיה. כלומר, גם בנושא זה אנו עדים להתקרבות מסויימת בין שתי האסכולות.

אנשים רבים בעולם, ואני נמנית עליהם, סבורים ש'הקיסר הצהוב' תמיד צודק ומייחלים לזמן שבו סוף סוף תהיה תמימות דעים בכל הנושאים בין המלצותיו לאלה של 'החכמים במערב'.

חוסר העקביות בחלק מהמלצותיהם של הרופאים במערב מבלבל את הציבור, לפעמים עד כדי פגיעה בביטחון ובאמון שלו. תופעה זו, כאמור, אינה קיימת ברפואה הסינית. המלצותיה עקביות והחלטיות כבר למעלה מ-5,000 שנה, ועליהן מסתמכות המלצותי למטופלי ובספרי.

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. Nurit

    We just have to be well aware- that the eggs 5000 years ago where not the "eggs" we find today in the stores.
    The later are a combination of hormones, antibiotics and an animal Misery that I am sure were not included in the recommended diet then….

  2. אייל שפרינגר

    שלום,
    בדרך כלל אני לא מגיב לכתבות אך כאן פשוט לא יכולתי להתאפק.
    המאמר לדעתי לוקה במספר אי דיוקים קשים.
    1.בנוגע לגישה של הכותבת- הרפואה הסינית איננה עוסקת במותר ואסור ואיננה מגדירה מזונות כמסוכנים או אסורים כפי שמשתמע מהכתבה. הרפואה הסינית עוסקת בהגדרת ההשפעה של המזון והתאמתו האישית לאדם ולעונה. זוהי טעות נפוצה לנסות ללמוד רפואה סינית דרך נקודת המבט הרפואית המערבית המנסה להבין את המציאות במושגים של טוב ורע.
    2.בכתבה מוזכר כי הקיסר הצהוב טוען כי קפה פוגע בבריאות- זה פשוט לא נכון, ספר הקיסר הצהוב נחתם בשנת 200 לספירה בקירוב ובתקופה זו הקפה עדיין לא הגיע לסין.
    3. לגבי אלכוהול- האלכוהול דווקא מוזכר בספר הקיסר הצהוב כחומר מרפא המופק מאורז, בנוסף האלכוהול מופיע פעמים רבות במרשמים רפואיים סיניים והוא מוגדר כמשקה מחמם המאיץ זרימת דם וכמו כל דבר ברפואה הסינית- יש מטופלים שהוא מתאים עבורם וכאלה שלא. בחלק מהסיפרות הסינית האלכוהול דווקא מוזכר כמשקה שטוב במידה עבור אנשים מבוגרים בשל יכולתו להמריץ את זרימת הדם.
    4. בשום מקום בספר הקיסר הצהוב לא מוזכר כי נבטים, או פירות עשירים בצ'י.
    מקריאה של הכתבה עולה בי שאלה האם הכותבת קראה בכלל את ספר הקיסר הצהוב, ומדוע מוצגים בכתבה כל הרבה פרטים לא מדוייקים המציגים את הרפואה הסינית בצורה מאוד לא מדוייקת.
    אייל שפרינגר- מטפל ברפואה סינית.

  3. אתי

    האזכורים של מדע וחכמת המערב במרכאות מאוד מקוממת בעיניי. כולנו, גם במערב וגם במזרח מנסים לחפש את האמת. וזה לא מסע פשוט לאף אחד..
    המדע בודק,חוקר ומשתנה בהתאם לתוצאות הניסויים והטכנולוגיה הזמינה. זה מעט בעייתי לראות בספר שלא השתנה 5000 שנה מחקר מהימן או המלצה רפואית עדכנית.

  4. לאה רזניקוביץ

    בחלק מהמקומות בכתבה השתמשתי ב"קיסר בצהוב" ככינוי לחכמים הסינים ולוא דווקא לדברים שנכתבו במפורש בספר, כמו למשל בנוגע לקפה. בהחלט היה צורך לחדד זאת.
    לגבי האלכוהול- הוא מחליש את הגוף אנרגטית ופוגע בו קשות.אנשי מקצוע העוסקים בתזונה טבעית וסינית אינם ממליצים לחולי לב לצרוך אלכוהול למען בריאות הלב(אם יש הממליצים הם יוצאים מן הכלל).
    הרעיון המרכזי בכתבה הוא חוסר העיקביות בהמלצות הרופאים במערב בניגוד להמלצות ברפואה הסינית וההתקרבות בין שתי האסכולות.

  5. לאה רזניקוביץ

    חוסר העיקביות והשינויים בהמלצות הרפואה במערב בנושאי תזונה ובריאות- המבוססים על מחקרים מדעיים- הם בחזקת עובדה. לעיתים ההמלצות החדשות סותרות לחלוטין את ההמלצות הקודמות. התנהלות זו הנמשכת שנים רבות מערערת את ביטחון הציבור בנכונות ההמלצות.
    לגבי חיפוש האמת- לפי תפישת עולמי, האמת נמצאת בשורשים שלנו, בחוכמה המדהימה של האבות הקדמונים של כל העמים.כדי לגלות את האמת בעיקר בנושא תזונה ובריאות כל שעלינו לעשות הוא להביט אל העבר וללמוד אותו.