Jeliat_Fly
SmartKish_Fly

המלצות לתזונה בריאה ומאוזנת בגיל השלישי

מאת: צוות הדיאטניות של בית האבות "עטרת רימונים" - רשת "ביחד" , אביגיל אביני, נגה ורד וסיגל ארטן
זמן קריאה: 4 דקות
תזונה בריאה ומצב תזונתי תקין חשובים לשמירה על הבריאות ולהתמודדות עם מחלות. באוכלוסיית הקשישים הדבר קריטי גם לשימור התפקודים הפיזיים והקוגניטיביים

המלצות תזונה לגיל השלישי. צילום: pexels

SmartKish_In

חסרים תזונתיים, השמנה קיצונית ותת משקל מחלישים את מערכת החיסון, מעוררים מצב דלקתי, גורמים לתחלואה קשה וארוכה ומאריכים תקופות החלמה ושיקום.

החסרים תזונתיים הם תוצאה של תזונה לקויה. הם אינם תמיד קשורים למשקל ולכן עלולים להופיע גם בקרב אנשים עם עודף משקל כמו אצל אנשים שסובלים מתת משקל.

אוכלוסיות שנמצאות בסיכון גבוה לחסרים תזונתיים הם אוכלוסיית הגיל השלישי, חולים במחלות כרוניות, חולים סיעודיים נטולי עצמאות באכילה, בעלי תפקודי אכילה ובליעה ירודים, וכן בקרב מתמודדים עם מחלות נפש, הנמצאים באי שקט ולעיתים מסרבים לאכול.

צוות הדיאטניות של בית האבות  "עטרת רימונים" – רשת "ביחד" סוקרות את האתגרים התזונתיים של בני הגיל השלישי.

עוד מאמרים בנושא הגיל השלישי:

הגיל השלישי בראי האיורוודה

מתכון מעולה לגיל השלישי: פודינג זרעי צ'יה

גמישות המוח ושימור תפקודי החשיבה – איך להזדקן בריא

המלצות לתזונה בריאה ומאוזנת לבני הגיל השלישי

על מנת להימנע מחוסרים תזונתיים האופיניים לבני הגיל השלישי ולהפחית את הסיכון למחלות כרוניות, משרד הבריאות ממליץ על תזונה המבוססת על הדיאטה הים תיכונית.

תזונה זו כוללת צריכה של מוצרים טבעיים ולא מעובדים. בעיקר מוצרים מהצומח כגון פירות וירקות, דגנים מלאים, קטניות (עדשים, שעועית וחומוס), אגוזים, טחינה, אבוקדו ושמן זית.

כמו כן, כמות קטנה של מזונות מהחי כגון מוצרי חלב, ביצים, דגים, עוף ומעט בשר אדום.

דגשים חשובים:

חשיבות החלבון בתפריט

צריכה לא מספקת של חלבון אצל בני הגיל השלישי גורמת לתפקוד ירוד של מערכת החיסון ומשך ריפוי ארוך יותר ממחלות ומפצעים.

החלבונים דרושים לבנייה ולתיקון רקמות, ליצירת הורמונים, אנזימים ונוגדנים ולתפקודים נוספים בגוף. צריכת חלבון מספקת תשמר את מסת השריר החשובה מאוד לתפקוד היומיומי.

מזונות עשירים בסיבים

לשם פעולת מעיים תקינה ואספקה סדירה של ויטמינים ומינרלים מומלץ לשלב בכל ארוחה מזונות עשירים בסיבים.

דוגמאות למזונות כאלה הם: דגנים מלאים, שיבולת שועל, פירות, ירקות וקטניות.

אם יש קושי בעיכול פירות וירקות טריים מומלץ לאכול אותם מבושלים, בתנור או במרק, יחד עם הנוזלים של המרק.

חשוב לאכול פירות. צילום: pexels

חשוב לאכול פירות. צילום: pexels

ארוחות קטנות

חשוב שהתפריט יהיה מאוזן ומורכב מארוחות קטנות המפוזרות במהלך היום ויכלול מזונות בעלי ערך תזונתי גבוה שיספקו את הכמויות המומלצות של ויטמינים, מינרלים, חלבונים, פחמימות ושומנים.

מים, מים, מים

חשוב מאוד להקפיד על שתיה מספקת של נוזלים ולא להסתמך רק על תחושת הצמא. זו לעיתים מתעתעת, במיוחד בגילאים מבוגרים.

ההעדפה היא תמיד לשתיית מים על פני שתייה ממותקת או נוזלים המכילים קפאין.

חלק מהנוזלים מגיעים לגוף ממזון כמו מרק. גם פירות וירקות בעלי תכולת מים גבוהה, ביניהם: אבטיח, תפוז, חסה ומלפפון.

מה עוד אפשר לעשות כדי להגדיל את צריכת המים?

ממה להמנע?

מומלץ להמעיט במוצרי מזון מתועשים ומעובדים העתירים בשומן טראנס, נתרן וסוכר כגון: חטיפים מלוחים, ממתקים ודברי מאפה.

כל אלה תורמים בקלוריות אך דלים ברכיבים תזונתיים בעלי ערך גבוה.

השאירו אותם לאירועים מיוחדים, ונסו לא לצרוך אותם על בסיס יומי.

מאפים ומתוקים רק באירועים מיוחדים. צילום: pexels

מאפים ומתוקים רק באירועים מיוחדים. צילום: pexels

על מה עוד חשוב להקפיד מעבר לתזונה עצמה

פעילות גופנית

חשוב וכדאי להוסיף פעילות גופנית קבועה ובהתאם למגבלות הפיזיות והבטיחותיות של כל אדם.

פעילות גופנית מפחיתה את הסיכון לחלות במחלות לב, יתר לחץ דם, סוכרת, דיכאון, נפילות, נכות והשמנה, שבץ ואף סוגי סרטן מסוימים.

יש להימנע מישיבה ממושכת, לקום מידי שעה ולבצע מספר תרגילים לשחרור והמרצה, בהתאמה למצב הגופני ועל-פי המלצות מקצועיות.

בריאות הפה

הקפידו על הגיינת הפה, טפלו בשיניים לא תקינות או בתותבות שאינן יושבות בצורה נוחה בפה. מצב שיניים רעוע משפיע על מרקם האכילה ובהתאם גם על צריכת מזון נאותה.

מצב הרוח

אם אתם חשים ירידה במצב הרוח ונטיה לדכאון גשו לרופא ודווחו לו. הדבר משפיע באופן ישיר על צריכת מזון.

אכילה חברתית

איכלו מידי פעם עם חברים ומשפחה לחיזוק הקשר. קשירת חווית האכילה עם הנאה וקשרים חברתיים יכולה להעלות את צריכת המזון בהשוואה לאכילה לבד בבית.

יותר טוב לאכול ביחד. צילום: pexels

יותר טוב לאכול ביחד. צילום: pexels

תוספי תזונה

התייעצו עם הדיאטנית או הרופא לגבי הצורך בהשלמת חסרים תזונתיים כמו ויטמינים ומינרלים, חלבון וכו'.

התנהלות תזונתית אידיאלית במוסדות דיור לגיל השלישי

אוכלוסיית הגיל השלישי העצמאית המתגוררת בקהילה צריכה להיות במעקב קבוע של צוות רפואי ומקצועי בקהילה.

כאשר מדובר בדיירי מוסד, הצוות המקצועי אמון ומסור על מעקב הדוק אחר זיהוי דיירים בסיכון, העברה וניתוח המידע המתקבל ומתן מענה רב מקצועי צמוד.

חלק בלתי נפרד מתפקידו של הצוות הינו יצירת דרכי עבודה ונהלים מותאמים לשימור מצב תזונתי וצריכת מזון תקינה.

התפריט התזונתי

הדיאטנית במוסד ממונה על הרכבת תפריט שיעמוד בנהלי משרד הבריאות.

על התפריט להיות מגוון בטעמים, צבעים, מרקמים ולספק את כל אבות המזון שהדייר זקוק. מעבר לכך נעשות התאמות אישיות לצרכי הדייר ולהעדפות אישיות.

יש לציין כי בשנים האחרונות, בשל הנטייה לירידה בצריכת מזון בגיל השלישי במוסדות סיעודיים, כבר לא קיימות דיאטות מגבילות כמו דיאטה דלת שומן, דיאטה דלת מלח וכו'. זאת על מנת שלא לפגוע במצבם התזונתי ובאיכות חיי הדיירים.

כמו כן, חשוב לעמוד בקשר עם המשפחות ולספק להן המלצות לגבי מוצרי מזון שכדאי להביא מהבית לדיירים במוסד – מאכלים שיעוררו בהם ריחות, טעמים וזכרונות נוסטלגים מצד אחד ומן הצד השני יעשירו ויגוונו את התפריט הניתן במוסד.

צוות המטפלים הסיעודי זוכה להדרכות שוטפות להעלאת המודעות לאיתור דיירים בסיכון תזונתי ולטיפול הולם בכל הקשור להגשת האוכל, האכלה וכו'

תוספי תזונה

כל דייר השוהה במוסד מקבל תמיכת מולטיויטמין בתאם להוראות משרד הבריאות למניעת חסרים תזונתיים. במקרה הצורך ניתנות תמיכות תזונתיות נוספות באבקות ובשייקים על פי המלצת דיאטנית.

מעקב אישי

במוסד נערך מעקב חודשי אחר משקל, בדיקות מעבדה, תצפיות אכילה וכו'. בהתאם לנתונים, נבנית תכנית התערבות תזונתית הנתפרת לכל דייר ודייר.

קיים מעקב שוטף אחר בריאות הפה ומצב השיניים. זאת במטרה לספק איכות חיים לאכילת מזונות במרקם המתאים ביותר שיספק מקסימום הנאה ונוחות.

טיפול בדכאון

נטיה לירידה במצב הרוח או דכאון אופיניים בגיל השלישי. הם עלולים לגרום לירידה בצריכת מזון ואף להמנעות מוחלטת מאכילה במקרים קיצונים.

על צוות המוסד לאבחן את הבעיה ולטפל בהתאם במטרה למנוע הדרדרות כללית ותזונתית. קשר הדוק עם המשפחה – טלפונים וביקורים גם יכול לסייע רבות בעניין.

דיירים במוסד לגיל השלישי. התמונה באדיבות רשת ביחד

דיירים במוסד לגיל השלישי. התמונה באדיבות רשת ביחד

שיתוף פעולה מלא בין הדיאטנית והצוות

לסיכום, חשוב כי הדיאטנית במוסד תעבוד בסנכרון מלא עם שאר הצוותים המטפלים. כך נהנה הדייר מטיפול אידיאלי ורב מערכתי לשימור ושיפור מצבו התזונתי.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו