הזנה, אהבה עצמית ומה שביניהן
עדי דידי כהנן, מפתחת שיטת "סוד המעבר", נטורופתית ומאסטר ב-NLP, מומחית בשינוי הרגלי אכילה ובריאות, הרזיה מהראש, התמכרויות לאוכל ואכילה, חרדה, טראומה ואובדן – כבר 15 שנים, מאמינה שתזונה טובה מתחילה במקום אחד: אהבה עצמית. בלי “אסור” ו“מותר”, בלי ספירת קלוריות מלחיצה, אלא בחירה מודעת במה שמזין את הגוף, את הנפש ואת הרגש.
לקראת השתתפותה בכנס אוכלים בריא, עדי מספרת על תפיסת העולם שלה. היא מסבירה למה נשים בגיל המעבר חייבות לחשוב אחרת על אוכל, משתפת בתפריט שמחזיק אותה אנרגטית לאורך היום, ושמה סוף למיתוסים שגויים שמלווים אותנו שנים.
לאורחים נוספים במדור "טעים להכיר":
"דין חסה כדין פיצה" – התזונה האישית של הדיאטנית הקלינית מירי חדד
נטורופתיה כדרך חיים: להבין את הגוף, לשנות את הבריאות
תזונה מודעת: כשהבריאות מתחילה בהקשבה לגוף
איזה משפט מתאר הכי טוב את הגישה שלך לגבי תזונה?
הגישה שלי מבוססת על איזון, בחירה מודעת והנאה מהאוכל.
אני לא מאמינה ב“אסור/מותר”, אלא בשאלה אחת שמובילה הכול: מה מזין אותי באמת?
אוכל הוא הזנה, לגוף, לנפש ולמצב הרגשי. אני מעודדת נשים לאכול מזונות שהן נהנות מהם, ושבמקביל תורמים לבריאות, לאנרגיה ולמצב הרוח.
כשהבחירה מגיעה ממקום של הזנה ואהבה עצמית, התזונה הופכת להיות דרך חיים, לא מאבק.
מה המאכל שאת הכי אוהבת לאכול?
בכללי אני אוהבת אוכל טעים! כשאני יושבת במסעדה וטעים לי אז כל המסעדה תשמע שטעים לי חחח…
והאוכל שאני הכי אוהבת הוא אוכל תאילנדי ואסיאתי.
אבל אם יש מנה אחת שאני תמיד אתרגש ממנה, זו סביצ’ה.
סביצ’ה עם דג טרי (סלמון, טונה או דג לבן), ירקות, עלים ואבוקדו, זו מבחינתי המנה המושלמת: חלבון איכותי, שומן טוב, רעננות, טעמים שמתפוצצים בפה, ותחושה שמרימה את כל הגוף והנשמה.

אוהבת אוכל אסיאתי. צילום: Pexels
תארי את התפריט היומי הממוצע שלך
בוקר
אני פותחת את היום בחצי ליטר מים עם צמחי מרפא ופטריות מרפא.
אחרי זה, תלוי אם אני מתאמנת או לא:
אם יש אימון בוקר:
לפני האימון: כף-שתיים יוגורט עם מעט דבש.
אחרי האימון (זו ארוחת הבוקר):
- יוגורט יווני עם פירות יער, צ’יה, קקאו, קינמון, מאקה וזרעי פשתןאו
- אבוקדו, שתי ביצים ופרוסת לחם איכותי (שקדים/כוסמין/שיפון מחמצת).
- לאחר מכן: שתי כוסות מים לסיבים.
אם אין אימון:
אני מתחילה ישר בארוחת הבוקר הרגילה.
צהריים – "הצלחת המנצחת"
- 60% ירקות: כרובית, ברוקולי, שעועית ירוקה או סלט עשיר
- חלבון איכותי: דג/פרגיות/בשר/טופו
- פחמימה מטאבולית: קינואה, כוסמת, אפונה ירוקה או קטניות
ערב
ירקות חמים או מרק, לצד חלבון קל: ביצים, טונה או גבינות קשות.
ביניים
רק אם אני רעבה, תמיד חלבון: יוגורט, ביצה קשה או גבינה קשה.
איזה מיתוס הכי גדול על תזונה את מכירה?
“תאכלי פחות, תרזי.”
זו משוואה לא נכונה ומזיקה, במיוחד לנשים מגיל 40 ומעלה.
אכילה מעטה מדי מדכאת את חילוף החומרים, מייצרת סטרס, פוגעת בהורמונים, ובמקום לרזות, הגוף נתקע.
ירידה אמיתית במשקל מתחילה מהזנה, לא מהרעבה.
איזה מאכל מעלה לך הכי הרבה זיכרונות, ולמה?
״רורמה סבזי״ תבשיל פרסי מהבית של סבתא וסבא שלי ז”ל ומהמטבח של אימא.
תבשיל עשיר בירוקים: כוסברה, פטרוזיליה, תרד, בזיליקום ונענע, עם שעועית חומה, קציצות בשר שמתבשלים שעות.
תמיד לצד אורז פרסי אמיתי עם תהדיג זהוב – תפוחי אדמה שנמצאים בתחתית הסיר, וזה טעים בטירוף!
זה ריח של בית, של ילדות, של חום.
אני מריחה אותו, ואני פתאום בת שש, ליד השולחן של סבתא ואמא.
מה בחיים לא תאכלי, ולמה?
אוכל מטוגן בחוץ.
השמנים הצמחיים המחוממים שוב ושוב מייצרים רדיקלים חופשיים וחומרים דלקתיים ואני לא מכניסה את זה לגוף שלי. נקודה.
איזה אוכל תיקחי איתך ליום ארוך ולא צפוי?
פרוסות לחם טחינה או לחם שקדים, חופן אגוזים, ירקות חתוכים ופרי.
לפעמים גם קופסה עם קציצות ביתיות או חזה עוף מוכן מראש, כדי שתמיד יהיה לי חלבון איכותי בהישג יד.

גלידה איכותית. צילום: Pexels
מה החטא האהוב עלייך?
גלידה איכותית.
כשהיא עשויה מחומרי גלם אמיתיים, זה תענוג מושלם שאפילו לא מרגיש כמו חטא.
האם את מאמינה בנטילת תוספי תזונה?
כן אבל בגישה אחראית ומאוזנת.
אצלי הכול מתחיל מהטבעי: תזונה, פעילות גופנית ואיזון גוף-נפש.
רק אם יש חוסרים או צורך אמיתי, אני משלבת תוספים.
בגיל המעבר יש תוספים מומלצים קבועים, אבל גם אותם אני לא נותנת בשלב הראשון.
האם יש משהו שהיית רוצה לשנות בתזונה שלך?
אני מרוצה מהתזונה שלי, אבל הייתי שמחה להכניס עוד מגוון של ירקות, לנסות זנים חדשים ולהקדיש זמן להכנתם.
לא שינוי, הרחבה.
מה המתכון המנצח שלך?
טופו וירקות ברוטב קארי-קוקוס עשיר (ללא מוצרים מן החי)
מצרכים:
- חבילת טופו חתוכה לקוביות
- 2–3 כפות סויה טבעית ללא חומרים משמרים
- 1–2 כפות קארי מסאלה
- 2 קופסאות (250 מ״ל כל אחת) קרם קוקוס טבעי
- 1–2 כפות חמאת בוטנים טבעית
- ירקות לבחירה: כרובית, ברוקולי, שעועית ירוקה, אפונה, תרד או עדשים כתומות שהושרו
- כוסברה ופטרוזיליה קצוצות
- מלח ופלפל לפי הטעם
- להגשה: קינואה ובצל ירוק או עירית קצוצה
אופן ההכנה:
- סוגרים את הטופו במחבת עם סויה עד הזהבה.
- מוסיפים קארי מסאלה ומערבבים היטב.
- מוסיפים מעט קרם קוקוס ומבשלים עד ספיגה.
- מוסיפים ירקות/עדשים ואת יתרת קרם הקוקוס.
- מוסיפים חמאת בוטנים, עוד קארי או סויה לפי הטעם, ומבשלים עד שהכול רך ורוטב סמיך.
- מוסיפים כוסברה ופטרוזיליה, מתקנים תיבול.
- מגישים על קינואה ומפזרים בצל ירוק או עירית.
בתיאבון!
עדי דידי כהנן, מטפלת בתזונה, נטורופתית, מאסטר ב-NLP, מומחית בשינויי הרגלי תזונה ובריאות, גיל המעבר, התמכרויות לאוכל ואכילה, חרדה, טראומה ואובדן, מפתחת שיטת "סוד המעבר", המשלבת בין מוח הבטן, הלב והראש, ליצירת שינוי תזונתי, רגשי ותודעתי שורשי, תגיע לכנס אוכלים בריא 16 להעביר סדנה בנושא: "תיאטרון הרעב בגיל המעבר – מיקרוביום, דפוסי אכילה ומה שביניהם" – SOLD OUT
לתוכניית הכנס המלאה ולרכישת כרטיסים היכנסו לאתר אוכלים בריא 16.
לקבלת הנחה ברישום להרצאות וסדנאות הכנס הקלידו קוד קופון: 1313



