Briaa_Nov_Fly
Spirulife_Shocomaca_fly

"זו התזונה שאימצתי אחרי שניסיתי כמעט כל תזונה אפשרית"

מאת: - מומחה לרפואה תזונתית , צמחים ופטריות מרפא ומייסד מדיקל צ'י קונג ישראל
הוא בן 58, מתאמן 30 שעות בשבוע ולא אוכל ארוחת צוהריים! אמיר פרלמן, מומחה לרפואה תזונתית, צמחים ופטריות מרפא מספק לנו הצצה לצלחת האישית שלו, וגם לתובנות מפתיעות...

טעים להכיר את אמיר פרלמן. צילום: גיל סתתי

barimax1125_IN

אמיר פרלמן הוא אחד השמות הבולטים בארץ בתחום התזונה והבריאות.

הוא מומחה לרפואה תזונתית, צמחים ופטריות מרפא, מייסד אי בי אר צמחי מרפא ומנהל קליניקה המתמחה ברפואה פרואקטיבית ואופטימיזציה של כל האספקטים הנוגעים לבריאות שלמה.

אבל איך זה נראה כשכל הידע העצום הזה מיושם על הצלחת האישית שלו?

הזמנו את אמיר להתארח במדור "טעים להכיר" ולשתף אותנו בהרגלי התזונה שמלווים אותו ביום-יום וגם לחשוף את המיתוס הגדול ביותר בעיניו בעולם התזונה ואת המתכון המנצח שלו.

לאורחים קודמים במדור "טעים להכיר":

תזונה למוח: מה אוכלת נוירולוגית?

מה אוכל דיאטן קליני?

איך נראית תזונה של רופאת משפחה?

התשובות של אמיר פרלמן

איזה משפט מתאר הכי טוב את הגישה שלך לגבי תזונה?

אחרי כמה עשורים של עיסוק מעמיק בתחום, גם ברמה המקצועית וגם ברמה האישית, ולאחר שניסיתי על עצמי כל סוג תזונה שעושה שכל ברמה הבריאותית – אני מגדיר את עצמי כיום כ"אוכל כל".

אני לא נמנע משום דבר בצורה ״דתית״, אבל ממעיט בבצקים, סוכרים ודגנים עמילניים, ומשתדל להימנע לחלוטין ממזון מעובד ומתועש.

הגישה שלי כיום היא שתזונה חייבת להיות מותאמת אישית.

זאת משום לכל אחד מאיתנו מטען גנטי שונה, סטטוס מטבולי שונה ואורח חיים שונה.

לכן, אין דבר כזה "תזונת האדם הנכונה".

מה שכן ניתן להגדרה כוללת זה מה לא בריא לאף אחד. נקודה, סוף פסוק.

דוגמאות לסבר את השכל מאחורי הגישה:

לאדם עם תנגודת לאינסולין אציע תזונה מאוד שונה מאשר לאדם עם בריאות קרדיו-מטבולית מושלמת.

דוגמה מובהקת נוספת היא השאלה כמה חלבון צריך לאכול?

התשובה האמיתית היחידה היא במי עסקינן, מה הסטטוס המטבולי שלו וכמה פעילות גופנית הוא עושה.

באופן אישי, כספורטאי בן 58 שעושה 30 שעות פעילות גופנית בשבוע, אני מכוון ל-2 גרם חלבון לכל ק"ג ממשקל גופי ביום, אבל – זאת ממש לא תהיה המלצתי הגורפת לכולם.

המשפט שלי: לאכול בשביל לחיות טוב ולא לחיות בשביל לאכול טוב.

"לכל אחד מאיתנו מתאימה תזונה שונה". צילום: סימה פרלמן

"לכל אחד מאיתנו מתאימה תזונה שונה". צילום: סימה פרלמן

מה המאכל שאתה הכי אוהב לאכול?

איך לי באמת מאכל אחד שאני הכי אוהב תמיד.

בחורף – מרקים למיניהם כמו מרק ירקות, מרק כתום או מרק עדשים.

בקיץ – אני נורא אוהב את פירות הקיץ: אבטיח, אננס ומנגו.

יש לי מקום חם בלב לתבשילים של אמא שלי, זכרונה לברכה, שהלכה לעולמה בשנה שעברה.

מאז, בחגים, אני מנסה לשחזר בביתנו את נפלאות המטבח שלה מילדותי.

איש של מרקים בחורף. צילום: pexels

איש של מרקים בחורף. צילום: pexels

תאר את התפריט היומי הממוצע שלך

בבוקר: סלט חי ענק – ממש קערה, לא צלחת.

את הסלט אני אוכל בלי לחם ועם תוספת חלבון כלשהו: לפעמים גבינות 150 גרם צאן אורגניות, לפעמים 2-3  ביצים קשות, לפעמים 150 גרם גרגירי חומוס מבושלים ולפעמים סרדינים בשמן זית בצנצנת זכוכית או חזה עוף אורגני.

בצוהריים: לרוב כלום.

אני חד יותר ומלא אנרגיה כשאני על בטן ריקה.

בערב: לרוב מזון מבושל, כמו: ירקות שורש בתנור, אספרגוס ופטריות מוקפצות, ירקות מצליבים כמו ברוקולי וכרובית או כרוב בתנור.

בסופי שבוע גם אורז / בורגול או דגן אחר.

לצד אלה אכין משהו שמכוון לכמות של חלבון שתסגור לי את המכסה היומית.

למשל: תבשיל קארי עדשים או חומוס, בשר ממרעה עשב, דג ממקור טוב ונקי או עוף אורגני.

אני משתדל מאוד שארוחת הערב תהיה ערב מוקדם, לקראת או מיד אחרי השקיעה.

אנרגטי וחד על בטן ריקה. צילום: סימה פרלמן

אנרגטי וחד על בטן ריקה. צילום: סימה פרלמן

איזה מיתוס הכי גדול על תזונה אתה מכיר?

תזונה היא אולי הנושא הכי שנוי במחלוקת וקשה להוכחה בעולם הבריאות.

יש נטייה לאידיאולוגיה ולעיתים נוצרים ממש מחנות שמתנגחים זה בזה בלהט כמו אוהדי שתי קבוצות כדורגל יריבות.

המיתוס הכי גדול הוא הרעיון שיש דבר כזה שיטת תזונה אחת נכונה שכולנו צריכים לדבוק בה.

יש עת לכל חפץ וחפץ לכל עת ואת התזונה צריך להתאים לאדם, גילו, אתגרי הבריאות שלו ואורח החיים שלו.

איזה מאכל מעלה לך הכי הרבה זיכרונות, ולמה?

צלי חג של אמא שלי והחמין שבת של אבא שלי.

בתקופות בהן הייתי טבעוני מצפוני ממש התנזרתי מהם.

כיום יש לזה ערך שהוא חוצה את הקווים של הדאגה לבריאותי ובריאות משפחתי.

אני פשוט ניגש לבשל בערבי חג ושבתות חורפיות במיוחד.

רק הריח של התבשילים מעלה לי רגשות וזכרונות שקשה לתאר במילים.

מה החטא האהוב עליך?

אני לא איש של קינוחים אבל… אפוגטו (Affogato) – גלידה איטלקית טובה עם אספרסו קצר שפוך מעל הגלידה.

האמת שלא ברור למה זה עדיין חוקי.

שמור לימי הולדת שלי כתחליף מדהים לעוגת יום הולדת .

אפוגטו - טעים בצורה לא חוקית. צילום: pixabay

אפוגטו – טעים בצורה לא חוקית. צילום: pixabay

האם אתה מאמין בנטילת תוספי תזונה?

אני לא חושב ש״מאמין״ זאת הקטגוריה הנכונה.

למרות שהגישה שלי היא לחלוטין Food First – כלומר, עד כמה שניתן נרצה לתת לגופנו הכל דרך הצלחת, המציאות היא שתכל'ס, מהרבה סיבות, יש לאנשים חסרים תזונתיים.

החל במוטציות גנטיות נפוצות בגינן יש קשיים לחלק מהציבור במתילציה של ויטמיני B, או מסיבות של תזונת הימנעות כגון טבעונות או קטוגנית ואפילו חסרים הנגרמים עקב טיפול תרופתי.

חסרים תזונתיים יביאו אותנו לבעיות בריאות אמיתיות מאוד!

לכן, תוספי תזונה, צמחים ופטריות מרפא הם כלי מאוד משמעותי גם כטיפול תומך ובמקרים רבים גם כתחזוקה.

המדע העדכני ביותר מלמד כי לרוב הציבור יש חסרים ברמה סאב קלינית כאשר בתחזית האופטימית הם מובילים לבריאות סאב אופטימלית ולפעמים ממש לפגיעה בבריאות הגוף, הקוגניציה ואפילו הנפש.

האם יש משהו שהיית רוצה לשנות בתזונה שלך?

הייתי שמח לגדל את המזון שלי או לפחות את רובו.

כרגע אני עוד ממש לא שם.

גם הייתי רוצה לאכול בשעות יותר קבועות ומסודרות.

ימים ארוכים של עבודה, נסיעות עבודה והוראה של קורסי ערב משבשים לי את הסדר הטוב לעיתים קרובות מידי.

המתכון המנצח של אמיר פרלמן: ירקות בתנור א לה איטליה

את המתכון הבא כל מי שמכיר אותי לקח הביתה, בלי יוצא מן הכלל.

מצרכים:

2 שיני שום

טיפה אורגנו

זיתי קלמטה

כמה עגבניות שרי לצורך תיבול

שתי כפות שמן זית

מגוון ירקות שורש: בטטה, סלק ושורש ירושלמי או תפוחי אדמה אורגניים גם בסדר.

טיפ: אני מאוד אוהב להוסיף גם סלסלה של פטריות שיטאקה.

הוראות הכנה:

חותכים את הירקות לקוביות קטנות מה שמאפשר זמן הכנה מהיר ואחיד.

לצורך העניין, לתפוחי אדמה לוקח יותר זמן להתרכך בתנור מבטטות וסלק, אז פשוט חותכים אותם דק יותר וזה מתאזן.

משמנים תבנית פיירקס ומכניסים ירקות פנימה.

את הזיתים שותלים שלמים כל כמה ס״מ וכנ״ל חצאי עגבניות שרי שמעניקות לחות.

מפזרים טיפה מלח איכותי גס, ופלפל שחור גרוס, שניהם Allspice – מחברי טעמים.

בטמפרטורה של 160 מעלות בערך נותנים לירקות להתרכך אבל לא להשחים.

מערבבים בכוס טיפה שמן זית איכותי, טיפה אורגנו יבש קצוץ דק, שתי שיני שום קצוצות ואפשר להוסיף עוד טיפה עגבניות מיובשות קצוצות ממש קטן קטן.

שופכים את כל הטוב הזה מלמעלה ונותנים עוד כמה דקות בתנור עד להשחמה קלילה מאוד בקצוות של הבטטות או תפוחי האדמה.

בתיאבון, זה עובד נפלא גם כמנה בפני עצמה!


אמיר פרלמן יגיע להרצות בכנס אוכלים בריא 16 בנושא: "בריאות מטבולית – הדרך היחידה לצאת מסטטיסטיקת התחלואה".

לתוכניית הכנס המלאה ולרכישת כרטיסים היכנסו לאתר אוכלים בריא 16.

לקבלת הנחה ברישום להרצאות וסדנאות הכנס הקלידו קוד קופון: 1313

צרו קשר עם אמיר פרלמן



    * שדות חובה




    רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו