LiveWell_Fly
LiveWell_Fly

טובעים בחיטה: רשימת המוצרים המכילים או עלולים להכיל חיטה

מאת: - הוצאת ספרי הבריאות הגדולה בישראל
רשימת המוצרים המכילים חיטה היא עצומה. למה צריך להיזהר מפירות יבשים ולמה לא כדאי להזמין צ'יפס במסעדה? ד"ר ויליאם דיוויס עושה לכם סדר

טובעים בחיטה. צילום: pexels

beten_in

אמנם הרשימות בהמשך עלולות להרתיע, אבל הקפדה על מזונות נטולי-חיטה או גלוטן עשויה להיות קלה כמו הגבלת עצמכם למזונות שאינם דורשים תווית.

מזונות כגון מלפפונים, כרוב, דג בקלה, סלמון, שמן זית, אגוזי-מלך, ביצים ואבוקדו כלל אינם קשורים לחיטה או גלוטן.

הם נקיים בצורה טבעית משני אלה, והם טבעיים ובריאים ללא צורך בתווית "נטול-גלוטן".

אבל אם אתם מתרחקים ממזונות מלאים טבעיים מוכרים, אוכלים באירועים חברתיים, הולכים למסעדות או נוסעים, הרי שקיימת אפשרות לחשיפה שלא מרצון לחיטה ולגלוטן.

יש כאלה שעבורם זה לא סתם משחק

חולה צליאק, לדוגמה, ייאלץ לסבול ימים עד שבועות של עוויתות בבטן, שלשול, אפילו דימום מהמעיים, בגלל מפגש לא מכוון עם גלוטן מהחיטה שבתערובת שמשמשת לציפוי עופות.

אפילו אחרי שאדם מחלים ממקרה קשה של דרמטיטיס הרפטיפורמיס (DH, Dermatitis herptiformis), הפריחה עלולה להתפרץ מחדש בגלל טיפת רוטב סויה שמכיל חיטה.

מי שסובל מתסמינים נוירולוגיים דלקתיים עלול לחוות פגיעה פתאומית בקואורדינציה משום שהבירה נטולת-הגלוטן לא הייתה באמת כזאת.

רבים אחרים, שאין להם רגישות לגלוטן שנגרמת על-ידי המערכת החיסונית או דלקת, עלולים לסבול, בגלל חשיפה מקרית לחיטה, משלשול, מאסתמה, מערפול שכלי, מכאבים או מהתנפחות מפרקים, מבצקת ברגליים, מבעיות התנהגותיות חמורות אצל אנשים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז, מאוטיזם, מהפרעה דו-קוטבית ומסכיזופרניה.

לכן, רבים צריכים להיזהר מפני חשיפה לחיטה.

חשיפה לחיטה עלולה לגרום לתסמינים קשים בקרב אנשים רבים. צילום: pixabay

חשיפה לחיטה עלולה לגרום לתסמינים קשים בקרב אנשים רבים. צילום: pixabay

גם מי שסובל ממחלות אוטואימוניות, כגון צליאק, דרמטיטיס הרפטיפורמיס ואטקסיה של המוח הקטן (Cerebellar ataxia, פגיעה בשיווי משקל וקואורדינציה), חייב להימנע מדגנים אחרים שמכילים גלוטן: שיפון, שעורה, טריטיקייל, קמוט ובורגול.

למאמרים קודמים בנושא:

חיים בריאים ונטולי חיטה

חיטה? בואו נשאיר אותה מחוץ לתפריט

סדנת אפייה קלה ללא גלוטן אצלכם בבית

לגלוטן ולחיטה יש צורות רבות מספור

קוסקוס, מצות, אורזו (פסטה קטנטנה, בצורה של גרגרי אורז), קמח גרהאם (כל מרכיב בגרעין החיטה נטחן בנפרד, ואחר כך מעורבבים כל התוצרים ביחד) וסיבים – כל אלה הם חיטה.

כך גם פירורי לחם פאנקו (בסגנון יפני) וצנימים.

המראה עלול להטעות.

רוב דגני הבוקר, לדוגמה, מכילים קמח חיטה, מרכיבים מחיטה או גלוטן, למרות השמות שלהם: "ברנפלקס" (סובין) או "קורנפלקס" (תירס).

שיבולת שועל עדיין נתונה במחלוקת, בעיקר משום שלעיתים קרובות מעבדים את הדגן הזה בציוד או במתקן שמשמש לעיבוד חיטה.

לכן, רוב חולי הצליאק נמנעים גם משיבולת שועל.

כדי שמוצרים (לא כאלה שמיוצרים על-ידי מסעדות) יעמדו בקני-המידה של מנהל המזון והתרופות של ארצות הברית ויוגדרו כ"נטולי-גלוטן", הם חייבים להיות נקיים מגלוטן ומיוצרים במתקן נקי מגלוטן, כדי למנוע זיהום (יש אנשים שכל כך רגישים לחלבון זה שאפילו הכמות הזעירה שהם נחשפים אליה, כשהם משתמשים בסכין ששימשה לחיתוך לחם רגיל, עלולה לגרום לתסמינים).

משמעות הדבר היא שגם אם תווית של מוצר אינה מציינת חיטה או מילות-צופן לחיטה כגון "נגזרי-עמילן", ייתכן שהמוצר עצמו יכיל גלוטן.

אם אין תווית מפורשת על גבי המוצר שאינו מכיל גלוטן - צריך לחשוד. צילום: pixabay

אם אין תווית מפורשת על גבי המוצר שאינו מכיל גלוטן – צריך לחשוד. צילום: pixabay

אם אתם מפקפקים, התקשרו אל שירות הלקוחות של היצרן ובדקו האם נעשה שימוש במתקן נקי מגלוטן.

בנוסף, עוד ועוד יצרנים כבר נוהגים לציין, באתרי הרשת שלהם, האם המוצרים נטולי-גלוטן או לא.

שימו לב ש"נטול-חיטה" אינו משתווה ל"נטול-גלוטן" בתוויות על מוצרים.

כשנרשם "נטול-חיטה", הכוונה היא, לדוגמה, שנעשה שימוש במאלט משעורה או משיפון במקום בחיטה, אבל שניהם מכילים גלוטן.

כל מי שרגיש מאוד לגלוטן, כגון חולה צליאק – חשוב שלא תניחו שנטול-חיטה הוא נטול-גלוטן.

אתם כבר יודעים שניתן למצוא חיטה וגלוטן במזונות שברור שהם מכילים אותם, כגון לחמים, פסטה ומאפים.

אבל יש גם מזונות שזה לא כל כך ברור לגביהם, ושעשויים להכיל חיטה.

ראו בטבלה להלן:

אודון (אטריות מקמח לבן, יפניות)

אורזו (פסטה דמוית אורז)

אם-החיטה

אמר (חיטה)

בגט

בורגול

בוריטו

בריוש (מאפה צרפתי)

גרהאם, קמח

דורום (חיטה)

זרעי חיטה

חביתיות (קרפ צרפתי)

חיטת קאמוט

חלבון צמחי שעבר הידרוליזה (מונוסודיום גלוטומאט)

טארט (מאפה)

טיגוניות (מעדן מטוגן ומומתק באבקת סוכר)

טריטיקייל (סוג של חיטה)

כוסמין

מצות

ניוקי

סובה (Soba, יפני, אטריות כוסמת)

סובין

סייטן (גלוטן טהור כמעט שבא כתחליף לבשר)

סמולינה, חיטה

עמילן מעובד עבור מזון

פאנקו (פירורי לחם בסגנון יפני)

פוקצ'ה

צנימים

קוסקוס

קרוטונים

ראמן (מאכל יפני עם אטריות)

ראפים

רוטב מעובה

שבבי סויה (TVP, תחליף בשר)

שטרודל

שיפון

שעורה

רבים חושבים בטעות שמוצרי שיפון או כוסמין מותרים לנמנעים מחיטה. צילום: pexels

רבים חושבים בטעות שמוצרי שיפון או כוסמין מותרים לנמנעים מחיטה. צילום: pexels

מוצרים שמכילים חיטה

החיטה מעידה על כושר ההמצאה המדהים של האדם, משום שהצלחנו להפיק מדגן זה מגוון עצום של מוצרים.

מעבר לצורות הרבות שהחיטה מסוגלת לאמץ, ושפורטו לעיל, קיים מגוון גדול עוד יותר של מאכלים שמכילים כמות כלשהי של חיטה או גלוטן. אלה פורטו בהמשך.

אנא, זכרו שבגלל המספר והמגוון היוצאים מן הכלל של המוצרים בשוק, רשימה זו אינה יכולה לכלול את כל הפריטים שמכילים חיטה וגלוטן.

עליכם פשוט להשגיח ולשאול (או להתרחק) במקרה של ספק.

ניתן להשיג מזונות רבים, שנרשמו בהמשך, גם בגרסה נטולת-גלוטן.

חלק מגרסאות אלה טעימות ובריאות, לדוגמה, רוטב ויניגרט לסלט ללא חלבון צמחי שעבר הידרוליזה.

אבל זכרו שהלחמים נטולי הגלוטן, דגני הבוקר והקמח, שמיוצרים בדרך כלל עם עמילן אורז, עמילן תירס, עמילן תפוחי אדמה או עמילן טפיוקה, אינם תחליף בריא.

אי אפשר לסמן מזון, שגורם לעלייתו של רמת הסוכר בדם עד לטווח של סוכרת, כ"בריא", בין שהוא נטול-גלוטן או לא.

אפשר לאכול מזון כזה מפעם לפעם, אבל לא בקביעות.

העובדה שמזון מסומן כנטול גלוטן לא הופכת אותו אוטומטית לבריא. צילום: pixabay

העובדה שמזון מסומן כנטול גלוטן לא הופכת אותו אוטומטית לבריא. צילום: pixabay

קיים גם עולם שלם של מקורות חבויים של חיטה וגלוטן, שלא ניתן לזהותם בעזרת התווית.

אם המרכיבים שרשומים עליה כוללים מונחים לא מוגדרים כגון "עמילן", "מתחלבים" או "חומרי התססה", הרי שהמזון מכיל גלוטן, אלא אם יוכח אחרת.

לפעמים יש ספק באשר לתכולת הגלוטן במזונות ובמרכיבים מסוימים, כגון צבעי מאכל מקורמלים.

צבע מאכל זה עשוי מסוכרים מחוממים, לרוב מסירופ תירס, אבל יש יצרנים שמייצרים אותו מחיטה.

ספקות מעין אלה מבוטאים באמצעות סימן שאלה ליד המוצר שברשימה.

לא כל אחד מסכים להשגיח בקפדנות יתרה, כדי להימנע מחשיפה זעירה ביותר לגלוטן.

הרשימות להלן נועדו רק להגביר את המודעות שלכם לתפוצת החיטה וגלוטן, ולספק נקודת מוצא לאנשים שחייבים להיות זהירים ביותר באשר לחשיפתם לגלוטן.

הנה רשימת מקורות בלתי-צפויים של חיטה וגלוטן:

משקאות

בירה מסוגים שונים (אף שיש
כבר סוגי בירה נטולי-גלוטן)

ליקר מאלט (בירה עתירת-אלכוהול)

משקה מאלט (מכיל שעורה)

וודקה שזוקקה מחיטה

ויסקי מזוגג מחיטה או שעורה

קפה בטעמים

תה בטעמים

תה צמחי שמיוצר עם חיטה, שעורה
או מאלט

תערובות "בלאדי מרי" (קוקטייל)

התה או הקפה שלכם עלולים להכיל גלוטן! צילום: pixabay

התה או הקפה שלכם עלולים להכיל גלוטן! צילום: pixabay

דגני בוקר

אני בטוח שאתם יכולים להבין מעצמכם שדגני בוקר כגון "חיטה טחונה" מכילים חיטה. אולם יש כאלה שנראים כאילו הם נטולי-חיטה, אבל הם בהחלט לא כאלה.

גרנולה

דגני בוקר "בריאים"

רייס קריספיס

קורנפלקס (קורנפלקס, ברנפלקס, קורנפלקס פתיתי תירס, קורנפלקס ללא גלוטן)

מיזלי (מיזלי קראנצ'י, מיזלי כוסמין)

קורן פופס

דגני סובין (אול בראן, אול בראן צימוקים)

דגני בוקר משיבולת שועל (צ'יריוס, דגני סובין שיבולת שועל, סובין שיבולת שועל עם דבש)

גבינות

מאחר שהתרביות שמשמשות להתססת סוגים מסוימים של גבינה באות לידי מגע עם לחם (עובש של לחם), הן מהוות סיכון לחשיפה לגלוטן.

גבינה כחולה

גבינת קוטג' (לא כל הסוגים)

גורגונזולה

רוקפור

גבינה - עלולה בהחלט להכיל גלוטן. צילום: pixabay

גבינה – עלולה בהחלט להכיל גלוטן. צילום: pixabay

צבעי מאכל/מרכיבים להוספת נפח/מרכיבים לשיפור המרקם/חומרי עיבוי

מקורות סמויים אלה עלולים להיות בין הבעייתיים ביותר, מאחר שלעיתים קרובות הם טמונים עמוק ברשימת המרכיבים, או ששמם יוצר את הרושם שאין להם כלל קשר לחיטה או גלוטן.

לרוע המזל, לעיתים קרובות אין כל דרך לגלות את התכולה באמצעות התווית, וגם היצרן לא יוכל לומר לכם, משום שהוא מקבל את המרכיבים האלה מהספקים שלו.

חומרי-טעם מלאכותיים

חומרי טעם מקורמלים

חומרים מייצבים

חלבון צמחי שעבר הידרוליזה
(מונוסודיום גלוטומאט)

 

מלטודקסטרין (Maltodextrin, ממתיק מלאכותי)

מתחלבים

נגזרי עמילן

צבעי-מאכל מלאכותיים

צבעי מאכל מקורמלים

חטיפי אנרגיה, חלבונים ותחליפי ארוחות

חטיפי GNC

Omni – חטיפי אומני להרזיה

חטיפי אנרגיה

Slim Fast – חטיפי סלים פאסט

Power Bar – חטיפי ספורט, חטיפי חלבונים

Clif – חטיפי קליף (חטיף אורגני)

חטיפי אנרגיה רבים מכילים חיטה. צילום: unsplash

חטיפי אנרגיה רבים מכילים חיטה. צילום: unsplash

מזון מהיר

מסעדות רבות של מזון מהיר משתמשות, לטיגון הצ'יפס, באותו השמן שמשמש אותן לטיגון נתחי עוף מצופים בפירורי לחם.

ייתכן שגם נעשה שימוש באותו משטח עבודה.

מאכלים שאתם בדרך כלל לא מתייחסים אליהם כאל מכילי-חיטה, מכילים אותה בכל זאת, לדוגמה, ביצים מקושקשות שמבושלות עם תבליל של פנקייקס או צ'יפס טורטייה וקוביות תפוחי אדמה.

רטבים, נקניקיות ובוריטו מכילים חיטה או מרכיבים נגזרי-חיטה.

מזונות שאינם מכילים חיטה או גלוטן הם למעשה היוצאים מן הכלל במסעדות של מזון מהיר.

לכן קשה, ויש שאומרים כמעט בלתי-אפשרי, לקבל בבטחה מאכלים נטולי-חיטה וגלוטן במקומות כאלה (בכל מקרה לא כדאי שתאכלו שם!).

אבל יש רשתות, כגון "רשת בורגרים" ו"פיצה האט", שטוענות בביטחון מלא שהן מציעות גם מוצרים נטולי-גלוטן.

אוכלים צ'יפס בחוץ? סבירות גבוהה שהוא מכיל גלוטן. צילום: pixabay

אוכלים צ'יפס בחוץ? סבירות גבוהה שהוא מכיל גלוטן. צילום: pixabay

דגני בוקר חמים

דייסת אורז

מיקספלקס

סובין שיבולת שועל

שיבולת שועל

בשרים

בשר צמחי

בשר תרנגול הודו ששומר על
העסיסיות שלו

בשרים לארוחת צהריים, נקניקים

בשרים מצופים בפירורי לחם

המבורגר (אם הוסיפו לו פירורי לחם)

נקניקייה בלחמנייה

נקניקיות

שימורי בשר

שונות

זה עשוי להיות תחום בעייתי באמת, מאחר שייתכן שמרכיבים מכילי חיטה או גלוטן, שניתן לזהותם, כלל אינם מופיעים על התווית של המוצר. אולי תצטרכו להתקשר אל היצרן.

בולים (דבק)

מעטפות (דבק)

פלסטלינה

שפתונים

שפתונים מבריקים ומשחות הרגעה לשפתיים

תוספי מזון (יצרנים רבים עשויים לרשום על התווית "נטול-גלוטן")

תרופות עם ובלי מרשם
מוצרי טיפוח לשפתיים עלולים להכיל גלוטן. צילום: pixabay

מוצרי טיפוח לשפתיים עלולים להכיל גלוטן. צילום: pixabay

רטבים, רטבים לסלט, תבלינים

חומץ מאלט

חרדל שמכיל חיטה

מיסו (מאכל יפני, משמש לרטבים)

מרינדות

סירופ מאלט

קטשופ

רוטב טריאקי

רוטב סויה

רטבים לסלט

רטבים מעובים עם קמח חיטה

תיבול

אבקת קארי

תערובות תבלינים

תבליני טאקו

חטיפים וקינוחים

עוגיות, קרקרים ובייגל הם חטיפים שברור שהם מכילים חיטה. אבל יש גם הרבה מוצרים שהדבר לא כל כך ברור לגביהם.

אגוזים קלויים

חטיפי אגוזים

בוטנים קלויים ללא שמן

גביעי גלידה

גומי לעיסה (מצופה באבקה)

גלידות (עוגיות ושמנת, עוגיות אוריאו, עוגיות, עוגת גבינה, מאלט שוקולד)

חטיפי גרנולה

חטיפי תירס

טירמיסו

טרייל מיקס (חטיף מעורב לטיולים)

מילוי פירות עם חומר לעיבוי

ממתקים

סוכריות ג'לי

פאי

פירות יבשים (מצופים קלות באבקה)

ציפוי לעוגות

טורטייה צ'יפס, מתובל

צ'יפס תפוחי אדמה (כולל פרינגלס)

שוש (לקריץ, במבליק)

לא רק מגביעי הגלידה צריך להישמר - גם מהגלידה עצמה. צילום: pixabay

לא רק מגביעי הגלידה צריך להישמר – גם מהגלידה עצמה. צילום: pixabay

מרקים

אבקות מרק

מרק ביסק (מוקרם)

מרק צלול

מרקים משומרים

תערובות למרק ולתיבול מרקים

מוצרי סויה ומוצרים צמחוניים

"בשר" צמחוני

בורגר צמחוני

גולש צמחוני

נקניקיות צמחוניות, נקניק

רצועות "שווארמה" צמחוניות

ממתיקים

דקסטרין (Dextrin) ומלטודקסטרין (Maltodextrin) מאלט, סירופ מאלט, תיבול מאלט

תמצית גרעיני שעורה


המידע לקוח מתוך רב המכר בטן של חיטה מאת ד"ר ויליאם דיוויס בהוצאת פוקוס.

הספר כולל הסברים מעמיקים על נזקי החיטה והצעות לפתרונות תזונתיים שעשויים לשפר את בריאותכם.

רוצה פרטים נוספים על הספר?



    * שדות חובה




    רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו