האם הפרעת קשב וריכוז גורמת להפרעת אכילה?
הפרעת קשב וריכוז (ADHD), היא הפרעה נוירו-התפתחותית הבאה לידי ביטוי בהתנהגות היפראקטיבית ואימפולסיבית ובחוסר קשב.
מדובר בהפרעה הקיימת בקרב 5%-10% מכלל האוכלוסייה והיא מלווה אותם בכל אחד מתחומי החיים: בלימודים, בעבודה, במערכות יחסים ועוד.
חשוב מאוד לטפל בה כראוי, אחרת היא עלולה לגרום לקשיי תפקוד קשים.
הקשר בין הפרעת קשב וריכוז להפרעות אכילה
הפרעת קשב וריכוז עלולה לגרום גם לפגיעה בהרגלי האכילה ולדברי רופא הילדים התפתחותי האמריקאי, ד"ר מארק ברטין – אפילו לגרום להפרעות אכילה ולתזונה לקויה.
ברטין פרסם מאמר באתר "psychologytoday", בו הוא טוען בתוקף, כי קיים קשר בין הפרעות אכילה והפרעות קשב וריכוז.
לדברי ברטין, הסיבה לכך הם חלק מהמאפיינים של הפרעת קשב, בראשם: התנהגות אימפולסיבית, קושי בהתארגנות, קושי בתכנון וקבלת החלטות.
ברטין טוען שכשמשלבים את אותם קשיים עם אוכל, יכולות להתקבל תוצאות הרסניות בכל הנוגע לתזונה בריאה.
הוא טוען כי אדם הסובל מהפרעת קשב וריכוז מתקשה לתכנן ולנהל סדר יום בריא מבחינת אכילה, מה שעלול להוביל להשלכות הבאות:
- הוא יכול לשכוח לאכול ולדלג על ארוחות.
- כשהוא נזכר לאכול הוא עלול לסבול מבולמוסי אכילה.
- כשהוא תחת השפעת תרופות הוא לרוב לא יחוש רעב ולכן לא יאכל שעות רבות.
- הבחירות התזונתיות שלו עלולות להיות שגויות ומהירות. לכן הוא פעמים רבות יבחר לאכול מזון מהיר, חטיפים עתירי סוכר, שומן ופחמימות.
- פעמים רבות הוא יאכל מתוך שעמום, לחץ, גירוי יתר או בשל אכילה רגשית.
- כשהוא אוכל, הוא פעמים רבות יאכל מהר מדי.
- הוא פעמים רבות יאכל תוך כדי כדי נהיגה, לימודים, צפייה בטלוויזיה או כל פעילות אחרת, בשל חוסר שקט ולא מתוך רעב אמיתי.
- אכילה מוגזמת פעמים רבות מובילה את הסובלים מהפרעת קשב לסבול מבולימיה ואנורקסיה, הפרעות אכילה כפייתיות.
- הסובלים מהפרעת קשב זקוקים לתחושת שליטה בכאוס הסובב אותם ולעיתים מוצאים את התחושה הזו סביב אוכל.
הפסיכולוגית ריקי מרקביץ יעקבס: "החיבור סיבתי, ויש מה לעשות!"
מנגד, הפסיכולוגית הקלינית ריקי מרקביץ יעקבס, מומחית בטיפול בהפרעות קשב בילדים ומבוגרים, מעלה ספק אודות טענות אלו כחד משמעיות.
לדבריה, ראשית יש להפריד בין שני מונחים: תזונה לקויה והפרעות ואכילה.
בהמשך, היא מעלה שאלות נוספות: האם ניתן לומר שהפרעות קשב וריכוז הן גורם ישיר לפגיעה בהרגלי אכילה? ועד כמה הפרעות קשב הן גורם ישיר להפרעות אכילה? מכיוון שמדובר בשתי תופעות שונות.
החיבור הסיבתי (קשר של סיבה ותוצאה), בין תזונה לקויה ו/או הפרעת אכילה להפרעת קשב וריכוז – נראה על פניו אפשרי, כאשר מתייחסים לסימפטומים המאפיינים חלק מבעלי הפרעות הקשב, כמו קשיי התארגנות, אימפולסיביות וחולמנות.
אולם, יש לזכור כי תזונה לקויה והפרעות אכילה הן עולם ומלואו.
בהתייחסות להפרעות אכילה, הדיון בתחום הוא מורכב ומסועף.
הספרות בתחום מתייחסת לסיבות להפרעות אלו כנובעת מגורמים פסיגונטיים ופסיכוסומטיים. בהמשך נוספו היבטים פסיכודינמיים ודגש בקונפליקטים הלא מודעים.
בתוך המושג "תזונה לקויה" צריך לקחת בחשבון הרבה פרמטרים כשבאים למדוד את הסיבה לכך.
על אחת כמה וכמה כאשר רוצים לבדוק את הדבר מבחינה מדעית/מחקרית ולתת לדברים תוקף.
יש צורך לנטר את הגורמים האופציונליים, כמו: גיל, מין, שלב התבגרות, מצב רוח, יחסי אובייקט, ויסות, רמת מודעות ועוד.
לא ניתן להסתמך אך ורק על סימפטומים, כמו אימפולסיביות וקושי בקבלת החלטות. חיבור זה הוא אפשרי, אבל צריך לחקור אותו עוד לעומק.
אפקט הדומינו של הפרעת הקשב על התזונה
גם אם אדם הסובל מהפרעת קשב לא סובל מהפרעת אכילה, הקושי שלו לתכנן את הזמן שלו ולהתארגן – עדיין עלול להשפיע על הרגלי התזונה שלו.
קחו לדוגמה אדם הסובל מהפרעת קשב, המתעורר בבוקר ושוכח לאכול ארוחת בוקר.
בשל קושי התארגנות, הוא יוצא מהבית ושוכח לקחת עמו את ארוחת הצהריים. בעבודה, הוא שוכח לאכול ומדלג עליה.
כאשר הוא מגיע הביתה בשעת הערב, הוא אוכל ארוחה גדולה ואפילו מוגזמת, מכיוון שלא אכל כל היום.
למרות שכלפי חוץ המשקל שלו נראה תקין, הרגלי האכילה שלו לא בריאים. לכן הוא עלול לסבול מנפיחות, צרבת, בעיות שינה, חוסר ריכוז מוגבר ועוד.
למאמרים נוספים בנושא הפרעות קשב ותזונה:
אורח חיים מותאם לבעיות קשב וריכוז
טיפול תזונתי לילדים הסובלים מ-ADHD
הפתרון: לפתח אכילה מודעת
חשוב שאנשים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז יסגלו הרגלי אכילה נכונים.
עליהם:
1. להיות מודעים למצבם ולהקדיש תשומת לב לאכילה.
2. לפתח הרגלי אכילה בריאה ומודעת, לקבל החלטות נבונות, לבנות סדר יום מסודר של ארוחות ולא לאכול על סמך תחושות.
3. לשים לב למספר דברים:
- באיזו תדירות הם אוכלים
- מה הם אוכלים
- האם הם אוכלים כשהם רעבים
- מה הם קונים בסופר
- באיזו תדירות הם אוכלים משהו רק בגלל שהוא מריח או נראה טוב
- כדאי להם לעשות עצירה בזמן האוכל מעת לעת. כלומר, להניח את הסכו"ם בצד ולבדוק עם עצמם אם הגיעו לנקודת השובע שלהם. לא בהכרח להמתין עד שהצלחת ריקה
- לא לאכול עם הסחות דעת (טלוויזיה, טלפון ועוד)
- חשוב להקפיד לאכול ארוחת בוקר ולא לדלג עליה
- לשלב הרבה חלבונים בתזונה, זאת כדי להעניק לגוף "דלק", המקל על תסמיני ה-ADHA
- להקפיד לאכול לאורך שעות היום ארוחות קטנות, כדי לא להגביר את הצורך בסוכר ושומן
- לדאוג לקבל תמיכה מאיש מקצוע (פסיכולוג, לדוגמה), שיעניק להם טיפים ויעזור להם לארגן את הזמן ולהקנות לעצמם הרגלי אכילה נכונים ובריאים
הכתבה נכתבה ע"י צוות אתר אקספרטס לייעוץ פסיכולוגי אונליין בשיתוף עם ריקי מרקביץ יעקבס, פסיכולוגית קלינית מומחית.
- *
- הפורטל לתזונה בריאה Eatwell אינו נושא באחריות כלשהי למוצר/שירות שניתן ע"י חברה או בעלי המקצוע המפורסמים באתר או בכלל.
המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ פרטני עם איש מקצוע מוסמך מהתחום.