האם מזונות-על הם התשובה לחום הקיץ הלוהט?
עכשיו אמצע הקיץ ומחציתו השנייה לוהטת יותר. אנחנו כבר עייפנו מלשאת את החום המהביל, והאדמה שהצטננה כל החורף גם היא ספגה את הלהט ונענית לקריאת החמה ומהדהדת ומעצימה את חומה מפניה החשופים…
ימים אלו של שיא הקיץ, בהם עוד לפני שנפתח לך התיאבון בבוקר כבר חם מדי בכדי לאכול, מעוררים תשוקה למזון אחר, שיספק את הצרכים שלנו בשמחה ותחושת קלות ונחמה. כשחם לאכול אפשר לשתות וכאשר אנחנו נוטים להסתפק במנות קטנות באכילה, רצוי שהן יהיו מרוכזות ואפקטיביות – ברוך בורא מזונות-על… בעבורי זה חלק גדול של התשובה כאשר מה שמשלים אותו הוא שפע הירקות והפירות מהם אנו נהנים בתקופה זו.
בזכות מי אתה סופרפוד?
לפני עשר שנים איש מאתנו לא שמע או הכיר את המושג 'מזונות-על'. היה מקסימום אוכל בריא. היום בכל יום אנו רואים פרסומים חדשים על מזונות-על כאלו ואחרים ורשימות עשרת המזונות ש… או מזון-העל החדש שהתגלה…. ומרוב מזונות-העל כבר הסלק מסמיק מבלבול ומחקרים חדשים מוכיחים שירקות ופירות שנבחרו מתוך אלפי צמחי השדה האכילים להיות מגודלים ומטופחים על ידנו בני-האדם כבר לפני אלפי שנים (לפחות אבותינו חדי החושים הטבעיים הפשוטים שחיו חיים נטולי רעשי רקע יכלו לשמוע את הדברים ולא נאלצו להקשיב לעצות מומחים) הינם בעלי ערכים וסגולות עוצמתיות יותר.
לאחר שרעיון מזונות-העל נקלט והתחבב על ציבור גדול, ומכיוון ששדות הלקט של רובנו הם בסופרים או בחנויות הטבע, חלה שחיקה מהירה של המושג וכל מוכר, משווק, אורז או סוחר מיהר להכתיר את מרכולתו בכותרת הזוהרת של מזון-על, כי למי בעצם יש את הזכות או המונופול להכתיר מזון ככזה?
וכך אפילו אחרונת החסות הפכה לירוקה הרבה יותר…
אז אמת, לאף אחד אין את הזכות או המונופול להכתיר או לפסול ואיש לא קבע סולם ערכים מקובל אשר יכול לדרג ולקבוע סף כניסה למועדון היוקרתי – כל יבול שדה טבעי המסוגל להתפתח מזרע זעיר, להתעורר לחיים, לקיים חיים, לצמוח, להתפתח ולשגשג, לשרוד את מערכת היחסים המורכבת עם הסביבה הכוללת:
– מזג אויר הפכפך המעמיד באתגרים של חום / קור / לחות / יובש / קרינה / רוח
– תנאי סביבה כמו גובה / מלחים / דלות או גודש
– איומים קיומיים: מחלות, חיידקים, פטריות, וירוסים, טפילים, עורקים ועד לאחרונת הבהמות המלחכות…
ולהעמיד זרעים שיהיו הדור הבא וכך דור אחר דור תוך כל השינויים המתחוללים משנה לשנה וההשתנות של אורך השנים, הרבה שנים והרבה הרבה דורות (של צומח כמובן…)
כל צמח וכל חומר גלם ממקור טבעי וראשיתי (וכל צמח שאנו מכירים הוא בעצם כזה) נושא בחובו שלמות אבולוציונית ואיזון פנימי מושלם וחד-פעמי המסוגל לקיים ולהגשים את עצמו באורח מלא במהלך מחזור חיים, ובטווח דורות יש בו כל הדרוש לחיים ולהישרדות, כולו חדור עוצמה כמוסה ומוצנעת.
כל צמח כזה הוא מזון עשיר, מורכב, מגוון וחדור כוח המחלחל אל גופנו ומקיים את האספקטים השונים של תפקודנו ומתוך חלקי הצמח הנאכלים, הזרע הוא העשיר ביותר, הוא זה הצופן בחובו את כל החכמה הקיומית של הצמח והוא תמצית החיים הדחוסה אותה הוא נושא.
ובכל זאת… לא כולם שווים… ולמרות שכל הצמחים האכילים מכובדים וראויים אחדים מתוכם בולטים בתכונותיהם וסגולותיהם כמו צמחי המרפא או צמחים הבולטים במיוחד בערכם התזונתי – אם בשל עושר יוצא דופן או תכולה של מרכיבים חיוניים נדירים. את אלו כדאי ומומלץ לנו לשלב באופן סדור בתוך התזונה שלנו ושגרת האכילה.
ושוב, נחזור לחום ולקיץ…
אין כמו ארוחה שהיא שייק קר ומרענן מירקות או מפירות, שאותו אפשר לשתות בתאווה רבה, או סלט קליל ומחייה. מה ש'מקפיץ' את מנת הפרי / הירק המרעננת לארוחה של ממש הוא המגוון של הירקות והפירות בו אנו בוחרים ותוספות של מזונות-על עשירים יכולים להביא את אותה מנה להיות ארוחה שלמה ומזינה עשירה בכל אותם אבות מזון חיוניים ההכרחיים לקיומנו.
יפתח ברקת, אופה ושף אומן, יצירתי ומקורי שאין שני לו