SmartKish_Fly
SmartKish_Fly

מנוחת הלוחם

מאת: דני מרשק, גנן חובב ובעל מאפייה בריאה
זמן קריאה: 2 דקות
דני אוהב קולרבי ושומר. הוא שותל אותם כעת בגינה יחד עם עוד שתילי ירקות חורף, ומסביר תוך כדי איך משפחתו בנתה תוכנית שתילות וזמן לעבודה משותפת בגינה (כל שבת בבוקר), ומסיים במתכון לסלט שורשים טרי ישירות מהגינה.
Bari15_In

האדמה נחה, אני נחתי משפחתי נחה, ועכשיו אנחנו מוכנים לקראת עונת גידולי ירקות החורף.

אני אוהב קולרבי ועוד יותר אני אוהב לקחת מהגינה קולרבי ושומר, לחתוך אותם טריים לפרוסות, לשים בקערה למזוג שמן זית, לסחוט לימון, להמליח ולאכול, התחושה היא מענגת.

את הסלט הזה למדתי להכין מחמותי אשר באה ממשפחה מרוקאית, עוד לפני שהכרתי את זוגתי לא נחשפתי לירק שנקרא שומר, חמותי באופן מאוד מוזר קוראת לו בישבש, והיא מתעקשת שככה קוראים לו, למרות שאני חושב שקוראים לו שומר, אף על פי כן ולמרות זאת כשאנחנו אוכלים את הסלט הזה, ושנינו מאוד נהנים.

יום שבת בבוקר – זמן הפעילות המשפחתית בגינה

בטור הקודם התחייבתי בפני הקוראים שאני יעשה תוכנית שתילות ושאני יערב את משפחתי בפעילות של הגינה, התחייבתי וכך היה. ישבנו ביחד במטבח הביתי שם מתקבלות כל ההחלטות הגדולות על כוס תה עשבים שנקטפו מהגינה. הכנתי לאשתי את השילוב שהיא אוהבת: לואיזה וגרניום לימוני, והכנו את תוכנית השתילות לחורף. קבענו שיום שבת בבוקר יהיה זמן הפעילות המשפחתית בגינה.

נקבע תאריך התחלה של ישום התוכנית, כי בלי דדליין סביר להניח שהדברים לא יצאו לפועל. דדליין זו הכרזת התחייבות, אפשר להזיז אותו במידת הצורך, אבל מה שחשוב שהוא יהיה קיים וגם שהוא יוכרז בפומבי.

הדבר האחרון שנשאר לנו כדי להשלים את התוכנית זה להכניס את כל הנתונים לטבלת אקסל. אני אשמח להעביר לכם את העקרונות של התוכנית בטור הנוכחי.

קודם כל עשינו רשימה של הירקות שאנחנו רוצים לגדל והנה הרשימה:

כרובית, חסה עגולה, חסה ערבית, חסה מסולסלת, כרוב לבן וסגול, סלק,ע לי בייבי, מנגולד, קולרבי, ברוקלי, שומר, פטרוזיליה, כוסברה, בצל ירוק, עירית, זעתר, בזיליקום, אפונת גינה, אפונת שלג, פרחי נוי לגינה, תרד.

מחזורי שתילה כדי שהגינה תספק אספקה שוטפת למטבח הביתי:

כפי שציינתי בטורים הקודמים הרעיון הוא, ליצור מחזורי שתילה כדי שהגינה תספק אספקה שוטפת למטבח הביתי בהתאם לצריכה.

לדוגמא: בשבוע אנחנו אוכלים 5 קולרבים. יש לנו מחזורי שתילה כל שבועיים, במחזור הראשון נשתול 12 שתילים של קולרבי. בוודאי אתם תוהים מדוע 12 ולא 10, הרי אנחנו צורכים 5 בשבוע כפול שבועיים צריך עשרה שתילים. הסיבה לכך היא פחת, תמיד יש פחת אם זה מזיקים, שתיל לא מוצלח וכל מיני סיבות.

נניח ושתלנו קולרבי  ב- 24.10, בעוד כחודשיים שזה הוא משך הזמן שמבשיל קולרבי, המטבח הביתי יקבל אספקה של 10-12 קולרבים מוכנים לאכילה.
ניתן לאכול קולרבי מהמצב שהוא קטן ועד שהוא נהיה גדול, אבל לא יותר מדי גדול כי אז הוא נהיה סיבי.

בטור הבא אציג בפני הקוראים תוכנית פעולה מפורטת שגם אתם תוכלו להשתמש בה לגינה הביתית.

שומר בגינה
שומר בגינה האורגנית צילום: דני מרשק

מתכון סלט חורפי של קולרבי ושומר

רכיבים:

2 קולרבי בינוניים טריים מהגינה (אפשר גם מהשוק)
שומר בינוני-גדול
פטרוזיליה/כוסברה
שן שום
מיץ מחצי לימון סחוט
3 כפות שמן זית
מלח/פלפל

אופן ההכנה:

הסוד בסלט הוא האופן שבו חותכים את הירקות.
1. את הקולרבי נחתוך לחצי ואז לרבעים ואת הרבעים לפרוסות דקות אבל לא דקות מדי, והשומר אותו דבר.

2. חותכים את הפטרוזיליה/כוסברה קצוץ, שן שום חותכים לקוביות קטנות ביותר.

3. מניחים את הירקות בקערה, מפזרים פטרוזיליה/כוסברה, שום, מזליפים שמן, מוזגים לימון, ממליחים ומפלפלים.

 

בתאבון ושיהיה חורף חם ובריא.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו