LiveWell_Fly
Bari15_Fly

החופש הגדול- חופשה או חופש?

מאת: שני ריף - פרופסורסקי , נטורופתית
זמן קריאה: 3 דקות
לקראת החופשה הגדולה, שני ריף- פרופסורסקי מציעה לנו רעיונות לפעילויות יצירתיות של הורים וילדים ומתכון קייצי לסלט פירות אורגני מקרר. קיץ נעים!
Jeliat_In

אותי לימדו שלא צריך לקרוא לחופשת הקיץ "החופש הגדול" אלא "החופשה הגדולה". מה ההבדל? "חופשה" פירושה פגרה, הפסקה מתוכננת מהעבודה או הלימודים (holiday  או vacation באנגלית), לעומת "חופש" שפירושו חירות, יכולת לעשות מה שבוחרים (freedom).

אז הורים יכולים להתייחס לחופשת הקיץ כעבדות רבתי ולסבול מכל רגע שהילדים לא נמצאים במסגרות שלהם, או שאפשר לנצל את התקופה הזו כדי לבחור בדרך חדשה ביחד עם הילדים – וזהו החופש האמיתי.
מותר מדי פעם לבחור שלא לעשות כלום (או אולי לעשות לא-כלום). ואפשר גם לבחור לעשות ביחד דברים שניתן ללמוד מהם לחיים.

לא חסרות הצעות מעניינות לפעילות יצירתית שאפשר לעשות עם הילדים בחופשה, ומכיוון שבענייני בריאות עסקינן, אני רוצה להציע כמה משלי:

א. לנצל את עונת הרחצה לא רק כדי להינות מהמים אלא גם כדי לחזור לכושר. שחייה יכולה להוות פעילות גופנית מהנה מאוד גם בשביל אנשים שבדרך-כלל לא אוהבים לעשות ספורט.

ב. ליצור דברים חדשים מחומרים ממוחזרים. היצירתיות טובה לפורקן, אין צורך להוציא כסף על חומרים שגם מזהמים וזו דרך להשתמש בחומרים שאחרת היינו זורקים: עיסת נייר, פרחי בקבוקים, כלי נגינה או תמונות לקיר מכלי מטבח ישנים (במיוחד אם יש לכם סירי אלומיניום או טפלון שרוט, שממש ממש לא כדאי לבשל בהם) וכו'. לפעמים אפשר אפילו להינות גם מהתוצאה… אבל גם אם לא, לפחות נהנינו מהעשייה. בריאות האדם ובריאות האדמה הולכים יחד!

ג. להיכנס ביחד למטבח, לשנס מתניים ולהתחיל לבשל. הורים וילדים ביחד. ככל שהילדים יהיו יותר שותפים להכנת האוכל, ככה יש יותר סיכוי שהם יהיו שותפים גם באכילתו ולכן זה הזמן להתחיל להנחיל הרגלי אכילה בריאים יותר מאלה שהיו עד כה. גם אם אתם בדעה או הרגשה שאתם ו/או הילדים שלכם אוכלים בריא, תמיד יכול להיות מקום לשיפור או לפחות לגיוון.

למה כתבתי "ו/או"? כי יש הורים שאוכלים בריא אבל הילדים לא – וזו בעיקר שאלה של איך מרגילים אותם. לעומתם יש הורים שלא כל כך אכפת להם מה הם אוכלים אבל אם לילד יש בעיה בריאותית כלשהי הם מוכנים בשביל הילד להשקיע באוכל מיוחד. זו טעות מכמה סיבות, בהזדמנות נקדיש לכך פרק מיוחד. בינתיים אני רוצה לתת כמה רעיונות לדברים שאפשר די בקלות להכין ביחד לקיץ.

סלט פירות קיצי

מכיוון שאנחנו לא מעוניינים לחמם יותר מדי את הבית או את הגוף, עדיף להתמקד במזון טרי: סלטים, ממרחים וכד'. ניתן כמובן להכין גם גלידות ביתיות.
אחד הדברים הכי כיפיים ופשוטים להכין ולאכול בקיץ זה סלט פירות, מוגש בתוך אבטיח.

חוצים אבטיח בינוני, מוציאים ממנו כדורים בעזרת כפית מיוחדת לתוך קערה גדולה, אם זה אבטיח אורגני עם גרעינים אפשר לזרוע אותם בגינה. מוסיפים פירות העונה מכל הבא ליד, רצוי בצבעים שונים: מלון, ענבים, אפרסקים, נקטרינות, תות-עץ, אגסים, מנגו, פסיפלורה, תאנים, פפאיה (טובה מאוד לעיכול, לא כולם אוהבים את הטעם אבל בדרך-כלל ניתן לשלב בתוך סלט פירות).

אין צורך להוסיף לזה כלום, ודאי לא המתקה אם הפירות בשלים מספיק (ואם הם עדיין בוסר – לא כדאי לאכול אותם!). אבל אם רוצים, אפשר להוסיף מעט קינמון, ציפורן, זנגביל טרי (היבש נוטה לחמם), נענע, פירות יבשים אורגניים ואם הילדים מספיק גדולים אפשר להוסיף גם חופן אגוזים, שקדים או זרעים כלשהם, לא קלויים. פשוט מערבבים, ושופכים חזרה לתוך קליפת האבטיח המרוקנת. אפשר בזהירות לחתוך עיטורים בפאת הקליפה בשביל היופי.

סלט פירות קייצי צילום: חן פרופסורסקי

סלט פירות קייצי צילום: חן פרופסורסקי

למה עדיף דוקא אורגני?

רצוי מאוד שהפירות יהיו כמה שיותר מגידול אורגני. זה אמנם יותר יקר בדרך-כלל, אך משתלם מכמה סיבות:
א. הסיבה הידועה ביותר להעדפת מזון אורגני היא הריסוסים שעוברים הפירות הלא-אורגניים. נכון, כיום משתדלים לרסס פחות או עם חומרים פחות מסוכנים, אבל חלק גדול מהחקלאים עוד לא שינו את ההרגל הזה. זה מרעיל לא רק את החרקים אלא גם את מי שאוכל, את האדמה, את המים, את החקלאי שמרסס, את בעלי החיים בסביבה, את הדבורים…

ב. באופן כללי, פירות שגודלו על דשנים כימיים באדמה דלה הם פחות עשירים במינרלים ויותר מנופחים במים מאשר פירות שגודלו על קומפוסט מגוון. זה גורם לכך שאנחנו אולי משלמים יותר כסף לקילו על פירות אורגניים, אבל מקבלים פרי שהוא גם יותר טעים וגם יותר מזין ולכן אפשר להסתפק בכמות יותר קטנה.

ג. אם יש לכם, לחבריכם או לשכניכם עצי פרי בחצר, אני מקווה שהפירות שלהם לא מרוססים. כדאי לנצל את הפירות האלה שהם בדרך-כלל בחינם (נכון, השקעתם עבודה ומים אבל הייתם עושים את זה גם אם היה מדובר בעצי נוי).

אגב, אם אתם מכירים חקלאים בתהליכי הסבה לאורגני, או כאלה שאתם יודעים מהיכרות אישית שהם מגדלים אורגני אבל מסיבות ביורוקרטיות אין להם אישור, תקנו מהם! זה בדרך-כלל יותר זול וגם מעודד אותם להמשיך.

ד. כאשר קונים תוצרת אורגנית ישירות מהחקלאים או בחנויות האורגניות הקטנות בעלות האופי המשפחתי, חוסכים לא רק פערי תיווך. בדרך-כלל אפשר להשיג גם פירות וירקות פחות יפים במחירים מוזלים. זה אולי פחות יפה להגיש ככה לאורחים, פחות נעים לקחת בתיק לעבודה או לנסיעה, אבל בהחלט יכול להתאים לסלט פירות, לשייק או לגלידה.

בפעם הבאה – רעיונות נוספים.
קיץ נעים!

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו