himalayaKrem_Fly
Nadar_Fly

מאש - להתאהב בקטניה הזו

מאת: חגית אריאלי – שיינפלד, רפואה איורוודית
זמן קריאה: 2 דקות
ניקוי אביב לכבוד הפסח, כולל מעבר לנקיונות הבית גם את ניקיונו של הגוף. הכירו את ה-POWER COUPLE של תזונת הניקוי: אורז בסמטי בשילוב שעועית מאש (vigna radiata)
Thymoquin_In

חלקכם מכירים אותה גם בשם שעועית מונג. בתהליכי הניקוי נהוג להשתמש בגרסת המונג דאל (שעועית מאש יבשה קלופה וחצויה לשניים) הידועה גם בשם "השעועית החצויה הצהובה". הפולים נראים צהבהבים ומעט מוארכים, אבל טעמם נחשב עדין ואצילי והמרקם שלהם מאפשר לשלב אותם במגוון תבשילים (מרקים, נזידי ירקות וגם בשילוב עם בשר).

מונג דאל היא אחת מהקטניות הפופולאריות בהודו, הזוכה להערכה מיוחדת ברפואת האיורוודה. היא נחשבת לקלה מאוד לעיכול ונעשה בה שימוש נפוץ במנות כדוגמת תבשיל הקיצ'רי (תבשיל אורז ועדשים) או הדאל – מאכל דמוי מרק המוגש בהודו.

עובדת היותה קלה לעיכול – בניגוד לאחיותיה האחרות ממשפחת הקטניות, הופכת אותה למרכיב אידיאלי בתזונת ילדים, קשישים, אנשים המתאוששים ממחלה או אנשים בעלי אש עיכול חלשה (אגני) וכמובן בתהליכי ניקוי, מה גם שאינה מותירה תחושת כבדות, נפיחות וגזים (בשל הסרת הקליפה וכן תהליך הביקוע שמזרז את זמן הבישול), אלא להיפך – מסייעת לעיכול ואף תומכת בכבד.

ע"פ הרפואה ההודית המסורתית, כיוון שיש לה איכות מקררת מעט, מומלץ להוסיף לה תבלינים כדוגמת ג'ינג'ר, פלפל שחור, כמון ו/או זרעי חרדל (במיוחד לטיפוסי ואטה וקאפה) או כוזברה (לטיפוסי פיטה). ניתן לצרוך אותה במהלך כל השנה ובמיוחד בעונות האביב, קיץ וסתיו.

בסין היא משמשת להכנת נבטים ואטריות שעועית, במדינות אחרות באסיה כדוגמת הפיליפינים מכינים ממנה אפילו קינוחים כגון: עוגות וגלידות. באינדונזיה מקובל לבשל אותה עם חלב קוקוס, סוכר וג'ינג'ר.

המונג השלמה (הירוקה) קשה יותר לעיכול, לכן מומלץ להשרות אותה במים טרם אכילה, למשך הלילה. הנבטה תהיה אפילו טובה יותר, כיוון שאף מעצימה את תכונותיה. לשם השוואה, ב-100 גרם של שעועית מש יבשה יש גרם אחד של ויטמין C, בעוד שכמות זהה של מש מונבט תספק לנו מעל  ל-13 גרם ויטמין C. 

ברפואת האיורוודה, כמו גם ברפואה הסינית נחשב השילוב של אורז ומונג לנפוץ בתהליכי ניקוי וטיהור הגוף מרעלים. החיבור של האורז (דגן) עם מאש -מונג דאל יוצר מנת חלבון מאוזנת ומושלמת (בכמות שאינה נופלת מזו של מנת בשר), אשר בו זמנית מזינה את הגוף, ומאידך כאמור, מסייעת בניקוי מערכת העיכול. שני המזונות הללו נחשבים גם לטרידושיים. משמעות הדבר שכל אדם יכול ליהנות מיתרונותיהם התזונתיים.

יש הגורסים כי אפילו תזונה של חמישה ימים המבוססת על אכילת קיצ'רי בשילוב כוסברה, יכולה לנקות את הגוף מרעלים ביעילות, כמו תכניות ניקוי ממושכות יותר. 

בראייה המערבית יתרונה של המאש טמון בתכולת הסיבים העשירה שלה, בהיותה דלת שומן ודלת נתרן, נטולת כולסטרול ועשירה במגוון של ויטמינים ומינרלים, כגון: סידן, מגנזיום, אשלגן, אבץ, ברזל, ויטמינים מקבוצת B, חומצה פולית, ויטמין C , ויטמין K ופנולים.

תכונות אלו מסייעות לה בחיזוק מערכת החיסון, שיפור מטבוליזם, שמירה על בריאות הלב ואיברים חיוניים (בשל תכולת נוגדי החמצון ומניעת חמצון של כולסטרול LDL), גדילת תאים, הגנה בפני רדיקלים חופשיים, ויסות רמות הסוכר בדם (בעלת אינדקס גליקמי נמוך), ייצור חומצת שומן בוטירית ברירית המעי (ולכן תומכת בבריאות דפנות המעי ומיוחסת לה השפעה מגינה מפני סרטן המעי), איזון הורמונלי והפחתת תחלואה במחלות שונות.

בנוסף מסייעת השעועית לירידה במשקל ובמידה מסוימת אף מדכאת את תחושת הרעב, כיוון שמגבירה את הפרשת ההורמון הכולסיסטוקינין ( CCK), שהינו בעל תפקיד חשוב בוויסות מנגנון הרעב והשובע.

אורז בסמטי

יתרון נוסף של הקטנייה הנהדרת הזו הוא היותה שייכת לקבוצת הגידולים שמעשירים את הקרקע, בניגוד לאלו ה"שודדים" מן הקרקע רכיבים חיוניים.

כך שבין אם אתם מעוניינים "להכין את גופכם לאביב" או להעשיר את התפריט, כדאי שתשלבו את הקטנייה הנפלאה הזו במטבח הביתי שלכם. ל"מתחילים" מומלץ לשלב אותה בתחילה בתפריט בתדירות של 1-2 בשבוע, במשך מספר שבועות.

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו