צריכת קפאין ואלכוהול בגיל המעבר - בריאה או מסוכנת?
אולי אינכם חולקים איתי את ההתמכרות לקפאין, אבל כמדענית מתמידה אני מצהירה על היותי מוטית כאן בבירור.
אני יודעת שאינני היחידה.
85% מהמבוגרים בארצות הברית צורכים קפאין על בסיס יומיומי, ובכל העולם קפה ותה הם המשקאות המקובלים ביותר.
קפאין נמצא גם בפולי קקאו (שוקולד), משקאות ספורט וכן בצמחים אחרים ובגרגרי יער.
מה אומרים המחקרים על צריכת קפאין בגיל המעבר?
בסך הכול, הנתונים הם מרגיעים.
צריכה של עד 5 ספלים ליום אינה מזיקה ואף מקושרת ל:
- ירידה בכל הסיבות לתמותה
- ירידה בשכיחות של מחלות כבד וכיס המרה
- וכן ירידה בשכיחות של מחלת הפרקינסון
הקפאין יכול גם להפחית את הסיכון ללקות בדיכאון, הוא מפחית כאבי ראש ומגביר ערנות.
אולם, יש מי שהקפאין מהווה עבורם הפרעה לאיכות השינה ומגביר את החרדה.
למי שחוששים מהרעלת קפה – לשם כך יש צורך בכמות של 75-100 ספלי קפה בתקופה קצרה.
כלומר – האפשרות אינה סבירה אם מדובר בצריכת קפאין בשתייה ובמזון.
עם זאת, תוספי קפאין הם עניין אחר, ויש להימנע מהם.
יש הסתייגות אחת בנוגע לקפה –
כימיקל המצוי בו ונקרא קפסטול [cafestol], שעלול להעלות את רמת הכולסטרול.
רמות הקפסטול הן הגבוהות ביותר בקפה ללא פילטר, ונמוכות יותר באספרסו, כאשר הכמות הקטנה ביותר שלו מצויה בקפה נמס אינסטנט.
צריכה של יותר מ-6 ספלים ביום של קפה ללא פילטר או אספרסו מקושרת לרמות גבוהות יותר של LDL (הכולסטרול הרע).
מומלץ במקרים אלה לבחור בקפה פילטר או קפה נמס.
למאמרים נוספים בנושא תזונה בגיל המעבר:
3 תוכניות תזונה מומלצות לגיל המעבר
גיל המעבר אצל נשים – האם הורמונים הם התשובה?
אבחני את עצמך: האם את חווה תסמינים של גיל המעבר?
ומה לגבי אלכוהול?
חיפשתי באינטרנט מחקר שקראתי לאחרונה, ונתקלתי בציטוטים שונים באותו אתר:
- "שתיית אלכוהול מעטה עשויה להגן על המוח"
- וגם "אפילו שתייה בסיכון נמוך עלולה להיות מסוכנת"
הדבר תמוה.
אלכוהול עלול להשפיע על מערכות רבות בגוף, על איכות השינה, גלי החום, הליבידו, המוח, העצמות.
מנקודת מבט של הבריאות הכללית – האלכוהול והמטבוליטים הרעילים (החומרים הנוצרים בזמן המטבוליזם) עלולים לפגוע בכבד, בלב, בעצמות ובקיבה.
לכך יש להוסיף את תפקידו של האלכוהול בתאונות דרכים, תאונות בכלל, ופעולות אלימות.
צריכת אלכוהול מקושרת לסוגי סרטן אחדים כגון סרטן השד, הוושט והכבד.
יש דרכים אחדות שבהן האלכוהול מגדיל את הסיכון לסרטן השד.
מטבוליטים אחדים עלולים להיות מסרטנים.
האלכוהול מקושר להשמנת יתר, וזהו גורם סיכון לסרטן השד.
האלכוהול משפיע על יכולתו של הכבד לעבד את האסטרוגן, וכך יש עלייה ברמות האסטרוגן.
כמו כן, האלכוהול משפיע על יכולת הכבד לייצר את החלבון הנשא גלובולין הקושר הורמוני מין.
הדבר גורם לעוד אסטרוגן וטסטוסטרון שלא ייקשרו ויהיו חופשיים להשפיע על רקמות שונות.
לעומת זאת, יש נתונים הקושרים צריכת אלכוהול מתונה, במיוחד יין אדום, לסיכון מופחת להתקף לב.
זה מתסכל, אבל נראה שלאלכוהול יש יתרונות לצד סיכונים הגלומים בצריכתו.
אז האם לצרוך אלכוהול ובאיזו כמות?
כמות קטנה של אלכוהול משולבת בתזונה מסוימת תהווה יתרון, ובהקשר אחר או בכמויות אחרות האלכוהול עלול להזיק.
כשמדובר באישה בריאה, שאין לה בעיות של אלכוהוליזם או מחלת כבד, והיא אינה מתכוונת לשתות ולנהוג, יש יתרונות בריאותיים בשתייה של פחות מ-17 גרם אלכוהול ליום.
יש לחלק את כמות השתייה האלכוהולית המותרת (בין 7 ל-9 כוסות בשבוע) על פני כל ימות השבוע, ולא לרכז את השתייה לערב אחד.
המידע מתוך הספר "כל מה שאת חייבת לדעת על גיל המעבר" מאת ד"ר ג'ן גונטר בהוצאת פוקוס