Nadar_Fly
himalayaKrem_Fly

מי בכלל צריך פלואוריד?

מאת: בני נחמני, שף טבעי ונטורופת
זמן קריאה: 3 דקות
גם אתם מאמינים שפלואוריד מונע עששת? אז לא רק שהוא לא מונע, הוא אפילו יוצר עששת ועל הדרך גם גורם לעוד כמה עניינים, ביניהם איי קיו נמוך וסרטן עצמות
Thymoquin_In

סיפרו לנו שפלואוריד טוב לשיניים, אז אנחנו קונים משחות שיניים עמוסות בפלואוריד. גם מי השתייה שלנו מועשרים בפלואוריד למניעת עששת. האם פלואוריד באמת הוא נחוץ למניעת עששת? ומה עם סכנת הרעלה בשל עודף פלואוריד?

בינואר השנה הממשל האמריקני הודה סופית שהפלואוריד המוסף למי השתייה לא נחוץ בכמויות המיושמות כיום באמריקה. ראשי מערכת הבריאות האמריקנית הודיעו שהאמריקאים מקבלים יותר מדי פלואוריד ושהוא פוגע בשיני הילדים וגורם לנקודות על השיניים (פלואורוזיס דנטאלי) וייתכן אף שהוא תורם וגורם לבעיות חמורות יותר.

וכך נשברה תקופה של יותר מחמישים שנה בה לא הסכימו לדון בעניין הפלואוריד. ה- DHH (U.S. Department of Health and Human Services) הורה להוריד את רמות הפלואוריד במי השתייה מ-1.2 מ"ג/ל, ל-0.3 מ"ג/ל. שזה עדיין גבוה אבל בהתחשב בעובדה שהעששת נמצאת ברמה של מגפה, זה הישג לא קטן.

ועששת כאמור היא לא הצרה היחידה. בעשור האחרון פורסמו 24 מחקרים המתייחסים לקשר בין החשיפה לפלואוריד לרמותIQ  נמוכות אצל ילדים.

ישירות למוח

 

פלואוריד הוא חומר פעיל שהורס אנזימים. עשרות שנים אנחנו יודעים שפלואוריד עובר את מחסום הדם-שליה וכך מגיע למוחו של העובר. יש יותר ממאה מחקרים בבעלי חיים המוכיחים שנגרם נזק למוח מחשיפה לפלואור. תינוקות שמקבלים תחליף חלב במקום הנקה, חשופים לכמות פלואור הגדולה פי 170 יותר מאשר בחלב אם.

בדצמבר 2010 התפרסם ב- Journal of Hazardous Materials פרסום ראשוני של מחקר שהראה קשר בין חשיפה לפלואוריד במי השתייה לרמות IQ  ובעיות עששת אצל ילדים.


"המחקר שלנו", כתבו החוקרים, "מראה בבירור כי לחשיפה לרמות נמוכות של פלואוריד במי השתיה יש השפעות שליליות על אינטליגנציה ובריאות השיניים של ילדים והוכח על ידי בדיקת רמות פלואוריד בשתן מול רמות IQ ועששת".

ישנם עוד 23 מחקרים ממקומות שונים בעולם המוכיחים את הקשר בין חשיפה לפלואוריד במי השתייה לרמות IQ נמוכות ועששת אצל ילדים.

ומה בנוגע למשחות השיניים, מי פה ותכשירים שונים לבריאות הפה?האם אפליקציה חיצונית של פלואוריד באמת מגינה על האמייל של השיניים ושומרת מפני עששת?

הסיבה בגללה התחילו להוסיף פלואוריד למי השתייה הייתה למנוע עששת, וכך החלה להתפתח תעשייה שלמה לתכשירים לבריאות הפה, על בסיס הטענה המופרכת שפלואוריד מונע עששת.

הדבר היחיד שפלואוריד אכן תורם להיגיינת הפה הוא בחיטוי. שכבת המגן שהחברות למשחות השיניים מדברות עליה היא כל כך דקה, שבלעיסה קלה השכבה הזו נשחקת וכמובן שהיא אינה מועילה בתור שכבת מגן. מדובר בסך הכל בשכבה בעובי שישה ננומטר. כדי לתת פרספקטיבה, דרושות כ-10000 שכבות כאלו בכדי להגיע לעובי של שערה!

לכן האפקטיביות של פלואוריד במשחות השיניים ותכשירים שונים לא ממש מועילים לנו. לחיטוי הפה יש חומרים טבעיים אחרים שיכולים לסייע. הבעיה האמיתית היא בכך שהפלואוריד שבמשחת השיניים מגיע למערכת העיכול, והפלואוריד לא רק שלא מונע עששת הוא גורם עששת.

שיני טקסס

 

הגילוי הראשון של הקשר בין פלואוריד לבעיה כל שהיא בשיניים היה בתחילת המאה הקודמת כאשר רופא שיניים יצא לחקור מדוע בעיירה בטקסס יש לרוב האוכלוסייה שיניים עקומות ומוכתמות. הוא מצא שמקורות המים באזור היו עשירים בפלואוריד. המצב הדנטלי הזה קיבל את הכינוי "שיני טקסס" אבל השם הרפואי הוא "פלורוזיס", משום שהוא נגרם מעודף פלואוריד.

בסוף המאה התשע עשרה כבר גילו שהפלואוריד רעיל וגורם לעיוותים בעצמות, שחיקה של השיניים ועוד כל מיני מחלות מוזרות, ומספר רב של תביעות נגד חברות שזיהמו את הסביבה בפלואוריד החלו להיערם. תוצאות הזיהומים היו צמחיה מתה וחיות שסבלו מעיוותים חמורים בעצמות, קושי ללכת ושיניים שחוקות.

מאז כבר חלו תקנות שמירה על הסביבה ותקנות המונעות זיהום, אבל אותו חומר קטלני מועבר אלינו דרך מי השתייה שלנו מפני שעד היום מכריחים אותנו להאמין שמחקר שנעשה לפני עשרות שנים וידוע שהוא אינו מדויק, אומר שפלואוריד מונע עששת.

מחקר שתפרסם באוקטובר 2010 ב-Journal of the American Dental Association אומר שחשיפה לפלואוריד בשנים הראשונות לחיים קשורה לפלורוזיס דנטלי ומזהיר מפני שימוש במים מועשרים בפלואוריד בפורמולות לתינוקות.


בתגובה למחקר זה מרכז השליטה והמניעה של מחלות בארה"ב (CDC) עדכן את אתר האינטרנט שלו ושם הם מצהירים:

"בעקבות עובדות חדשות אנו ממליצים שלא להשתמש במים מופלרים לערבוב פורמולות תחליף חלב לתינוקות באופן קבוע. חשיפה משולבת של פלואוריד ממי השתייה, משחות שיניים, מי פה ושאר תכשירים אצל ילדים תחת גיל שמונה עלולה לגרום לפלורוזיס".

קצרה היריעה מכדי להכיל את כל העובדות והמחקרים אבל אני אמנה כמה מן המחלות והמצבים הנובעים מעודף בפלואוריד:

• ספיגה מוגברת של כספית
• נזק מוחי  ו IQ  נמוך
• תפקוד תירואיד לקוי
• נזק גנטי ומוות תאי
• מפריע בסינתיזה של קולגן
• ארטריטיס
• סרטן עצמות
• מעכב 26 אנזימים
• ספירת זרע נמוכה ופגיעה בפוריות האישה

לסיכום, אל תקנו משחת שיניים על פי כמות הפלואוריד שהוא מכילה, לכו על המשחות הטבעיות. שתיית מים היא חלק בלתי נפרד מתזונה בריאה, הקפידו לשתות כמה שפחות מים מופלרים.

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. צפוני

    מה רמת החשיפה המסוכנת???
    אתה אומר שתוספת פלואוריד במשחות שיניים אינן יעילות בגלל הכמות הקטנה אם כך הן גם לא מסוכנות???????!!!
    ולסיכום מה עם תוספות פלואוריד בצורת טיפות המיועדות לילדים??

  2. בני נחמני שף טבעי

    בנוגע לרמות המוספות במי השתייה, מדובר כעקרון מ-0.3 ומעלה, כאשר במי השתיה כיום מגיעים לרמות של 1.2.
    המחקרים על רמות iq ועששת אצל ילדים נעשו ברמות שך 0.3 עד 1.3.
    במשחות השיניים ציינתי שחוסר האפקטיביות היא מפני ששכבת הפלואוריד המכסה כביוכול את השן היא כל כך דקה עד שהיא לא נשארת ולא מחזיקה מעמד בפעילות רגילה של השיניים.
    חס מלהזכיר טיפות פלואוריד בטח לא לילדים!
    זו תרמית שיווקית וזה מסוכן.

  3. יעקב אגלמז

    שלום,

    ראיתי, אך טרם הספיקותי לקנות – משחת שיניים איורוודית.

    https://tbk.mako.co.il/article/307547

    הכתבה הצליחה לעורר את תשומת ליבי לנושא, אך אשמח אם תוכל לחדד מה קורה בישראל בנושא הפולאור וכן מה להסתכל על אריזות משחות השיניים.
    תודה, יעקב.

  4. שירי

    שמורידה גם את הפלואור וגם את האבנית והכלור וכל שאר הרעלים שיש במי הברז.
    תודה מראש

  5. tony

    מאיפה אתה מביא או קונה מלח סלעים?
    מלח רגיל לא יכול להיות טוב למשחת שיניים

  6. סילבי

    שלום לך, מה דעתך על ציפוי הפלואור ששיננית מציעה לאחר ניקוי השיניים ?
    תודה מראש, סילבי

  7. רחלי

    יש גם משחת שיניים מאלוורה ובי-פרופוליס, שמשווקת ע"י חברת פוראור
    (forever) בשיווק רשתי

  8. הדס יצחקי

    כן, יש משחת שיניים אורגנית וטיבעית מאלוורה מיוצבת. אשמח לתת עוד חומר על משחת השיניים 052-4417848

  9. דמיאן

    שלום, אשמח לדעת איזה מסנני מים קיימים בשוק אם בכלל כדי לטהר את המים הרעילים שזורמים בכל בית.