על הדבש ובלי העוקץ - שתהא זו שנה מתוקה ובריאה
אחד מסימני החג המובהקים, הוא "הדבש" המתקתק, שמסמל עבור כולנו את השאיפה והתקווה שהשנה שבפתח תהה מתוקה ותביא טוב לחיינו.
אם נדפדף בספר חיינו לאחור וליתר דיוק לראשית החיים, נראה שהטעם המתוק הוא אחד הטעמים אליהם אנו מכוונים כבר מינקות.
התינוק הרך שרק הגיח לעולם, יונק בשקיקה מחלב אמו המתקתק, טעם שילווה אותו עוד רבות בחייו הבוגרים. המשיכה הטבעית לטעמים מתוקים היא מולדת ומשרתת את צורך ההישרדות לצריכת מזון מזין ועתיר באנרגיה. עם הגדילה וההתפתחות, מרכיב ההישרדות הופך לפחות דומיננטי והטעמים בעיקר לנרכשים ומושפעים מהסביבה, ממשיכה אישית וממנהגי תרבות
ועדיין, לרבים מאתנו, משיכה ותשוקה עזה לטעמים מתוקים גם בחיינו הבוגרים. ולמעשה, הם הופכים להיות חלק אינטגרלי כמעט מכל ארוחה שלנו. בשנים האחרונות, כל עיתון שמכבד את עצמו יוצא עם חוברת קינוחי חג מפוארים והם מקבלים מקום של כבוד בארוחות החג שלנו
אז מצד אחד, כמה שהבטן תהיה מלאה מהארוחה, תמיד , אבל תמיד נצליח לפנות מקום ולו לכמה ביסים של קינוח טעים שיונח לפנינו. היצר, או האיד בשפתו של פרויד ,הוא זה שעוזר למצוא את התא הפנוי בקיבה שלנו עבור הקינוח ויעידו על כך הילדים שבחבורה שהיו שמחים להתחיל את ארוחת החג משלב הקינוח ולוותר על השאר…
אחד המשפטים הנפוצים שאני שומעת בקליניקה ובהרצאותיי הם : " אני חייבת משהו קטן ומתוק אחרי הארוחה " או אני חייבת ביס מהשוקולד הזה כדי להיות מסוגלת להמשיך את היום
אבל, מצד שני, מתלווה לאותה מנה מתוקה, גם מנה גדושה של רגשות אשם נכבדים , שמפוגגים את המתוק הזה ומתבלים אותו בעוקץ רגשי וכך ההנאה אינה נקייה ומלאה
אז איך בכל זאת נוכל להתחיל את השנה הזו אחרת בכל הקשור להרגלים "המתוקים" שלנו?
האם יש דרך שבה נוכל לאכול מתוקים באיזון וללא ייסורי מצפון?
במאמר הבא אסקור את רצף המתוקים מהטבעיים ועד לסוכר בדרוג הבא:
החל מהטבעי והבריא יותר – ועד למעובד ביותר הסוכר
כמי שמאמינה באיזון ובכך שמתוקים הם גם לנפש, אני משוכנעת שהמידע שיוגש כאן יקל עליכם בבחירת ה"מתוק " שלכם ובמציאת איזון אישי לקראת השנה החדשה.
פירות טבעיים
- מומלץ לצרוך פירות טבעיים בשלמותם/חתוכים ובהתאם לעונת השנה
- כארוחת שייק- מומלץ בחום לשלב פירות עם עלים ירוקים- לאיזון רמת הסוכר בגוף ולתחושת שובע ארוכה יותר
- שילוב פירות במאפים יאפשר שימוש מופחת בממתיק מעובד
לדוגמה: מחית רסק תפוחים טבעי ללא סוכר/רסק בננה תשמש תחליף לרבע כוס סוכר
- מומלץ בחום לצרוך פירות כחצי שעה לפני הארוחה/כארוחה בפני עצמה בשל תהליך עיכול מהיר של הפירות (לא כקינוח! ) אתם מוזמנים לקרוא מדריך לאכילת פירות
פירות יבשים
- תמרים אורגניים מהווים תחליף מצוין כשמתחשק לנו מתוק – לדוגמה : תמר משולב באגוז / שקד בתוכו
מעבר לכך, ניתן לטחון אותם ולהוסיף כממתיק לשייק- גלידה ביתית- ואפייה
- משמש יבש טחון ,בשילוב מיץ תפוזים טבעי יכול אף הוא להוות חלופה טובה להמתקה בעוגות
- ניתן לשלב גם גוג'י בריז להמתקת שיקים וכתחליף לחמוציות בסלטים שונים
- מומלץ בחום ענק להקפיד על צריכת פירות יבשים אורגניים, בכדי להימנע מתוספת גופרית ושלל חומרים משמרים שמתווספים לפירות היבשים
סירופים טבעיים
- דבש דבורים טבעי– הוא המומלץ והטבעי ביותר מבין הסירופים למיניהם הודות להרכב הסוכרוז שלו שעומד על כ 50% והשאר פרוקטוז (סוכר פרי) . מומלץ להשתמש בדבש ממקור טבעי שלא עבר תהליכי חימום שונים. יש מי שטוענים שדבש מאנוקה הוא מזון העל הטוב ביותר בקטגוריה.
- מולסה – נוזל חום שהוא תוצר הפקת הסוכר . הוא מהווה תחליף איכותי ומתוק לאפייה- מומלץ לבחור במולסה ללא תוספת גופרית
- סילאן– נוזל חום סמיך שמופק מתמרים – חשוב לשים לב שאינו מכיל בתוכו גם סוכר . הסילאן נחשב כבריא יותר בשל תכולת סוכרוז של 15%
- סירופ מייפל טבעי– מופק מעץ האדר ומכיל 95% סוכרוז , בשל כך הוא מומלץ פחות מבין הסירופים הטבעיים
ממתיקים נוספים
- סטיביה נוזל המופק מצמח הסטבינול, הוא מתקתק ומשולב בטעם לוואי וערכו הקלורי אפסי. מומלץ מאד להשתמש בגרסת העלים שהיא הטבעית ביותר
- קונפיטורות פרי טבעיות ללא תוספת סוכר– ניתן למצוא בחנויות הטבע ובמרכולים , המתיקות היא מהפרי עצמו וניתן לשלבן כממרח/בגלידות/ מאפים
- שילוב תבלינים עם ארומה– קינמון לדוגמה, הוא תבלין עם ארומה מתוקה וניתן לשלבו במאפים/שייקים ואפילו שוקולדים ביתיים
- סוכר קוקוס– סוכר המופק מקוקוס ומכיל 100% סוכרוז , יתרונו ברמת האינדקס הגליקמי שלו – שהנו נמוך יותר
סוכר
- בקטגוריה זו אמליץ לצרוך סוכר קנים אורגני במידה וצורכים סוכר
- כאשר משלבים סוכר במאפים הטיפ שלי הוא להוריד מראש רבע מכמות הסוכר במתכון , שמגיע מלכתחילה עם כמות גדולה מהצורך ולבסוף הוא בעל אפקט ממכר עבורנו .
אז כמו שראיתם, מתוקים הם עולם ומלואו והטעם המתוק מלווה אותנו כבר מראשית החיים . בדיוק עכשיו, בפתחה של השנה החדשה, אני מזמינה אתכם לבחור לחיות עם אהבת המתוק שלכם באיזון ובשלמות על פני מאבק שמלווה פעמים רבות בוויתור, פיצוי ואשמה רגשית
למעט במקרים של אתגרים בריאותיים, מומלץ לכל אחד למצוא את שביל הזהב שלו בצריכת המתוק , אז בעודכם טובלים תפוח בדבש לקראת השנה החדשה, אני מאחלת לכם שתהה זו שנה מלאה בטוב ,באיזון ובשלום פנימי גם בתחום האוכל ובפרט בשילוב המתוקים בתזונה שלכם
שנה מתוקה ובריאה גם ממני
שלכם אסנת