Nikui_Fly
Thymoquin_Fly

סבסוד מהטבע חינם ובריא

מאת: זהר צמח וילסון CHHC ,AADP, יועץ בריאות ותזונה אינטגרטיבית
זמן קריאה: 2 דקות
הממשלה בישראל מסבסדת מזונות הפוגעים בבריאות אזרחיה כמו לחם לבן, סוכר, ומוצרי חלב תעשייתיים. זהר צמח וילסון מציע רעיון מהפכני לסבסוד בחסות הטבע. חינם ובריא.

צילום: ויקיפדיה

bari14_In

אנחנו חיים במדינה עם פיצול אישיות בנושאים שונים – מדיניים, כלכליים, וחברתיים. כחלק משאריות הסוציאליזם ההולך ונבלע בקרבו של הקפיטליזם, קיים בישראל סבסוד ממשלתי על מוצרי מזון שהוגדרו כמצרכי יסוד.

קיים הגיון כלשהו בתמיכה בשכבות החלשות למען רווחתן ובריאותן. על כן ניתן לצפות שאותם מצרכי יסוד מסובסדים יהיו מזונות מזינים ומחזקים. אולם המציאות שונה. בין מצרכי היסוד הללו נמצאים קמח לבן ומוצריו, סוכר לבן, ומוצרי חלב תעשייתיים. כלומר הממשלה מעודדת אנשים לקנות מזונות שבלשון עדינה לאו דווקא תורמים לבריאותם. בסופו של דבר כספו של משלם המסים המממן אותו סבסוד מגיע אל כיסם של יצרני המזון המעובד והמתועש.

בכל שנה, כשמגיע החורף הישראלי והאדמה לובשת שמלה ירוקה של עשבי בר, החך שלי מתחיל להעלות זיכרונות קולינריים מהחורף שעבר. החורף הישראלי מקטין משמעותית את ההוצאות הכספיות שלי על עלים ירוקים כגון חסה, סלרי, כרוב, כרוב סיני, ברוקולי, רוקט, מנגולד, ועלים נהדרים נוספים. בתוך מרבדי הבר הירוקים נוכחים בגלוי צמחים אכילים ומזינים כמו חוביזה (חלמית בעברית צחה), חרדל בר, כף אווז האשפתות, ירבוז, סרפד, חמציץ, גדילן מצוי, ועוד רשימה ארוכה וטעימה.

למרבית האנשים בישראל שמות אלו זרים וטעמם בוודאי שאינו מוכר. אני ממליץ בתור התחלה להתמקד בצמח אחד, להכיר אותו, ללמוד לזהות אותו, ולהתנסות בהכנתו ואכילתו. חוביזה היא הצמח האידאלי למתחילים. היא נפוצה מאוד במרבית חלקי הארץ, קלה לזיהוי, וניתן לאכול אותה קצוצה אל תוך סלט, מאודה, מבושלת במים, מוקפצת, כמיץ, כשיק ירוק, וכקציצות. החוביזה זכתה בפרסומה במלחמת העצמאות כשתושבי ירושלים בזמן המצור והרעב ניזונו ממנה.

צמחי הבר האכילים עשירים מאוד בכלורופיל, חומצה פולית, סיבים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים (כן גם ברזל וסידן), ומיקרונוטריאנים ופייטוכמיכלים אחרים רבים. בקיצור, בריאות בסבסודו של הטבע, מה שמחזיר אותנו אל סוגיית מוצרי היסוד המסובסדים. החוביזה ועוד כמה מצמחי הבר הללו גדלים בכמויות ענק גם במקומות ישוב עירוניים, בחצרות הבתים ובשטחים ריקים (כן, גם בתל אביב). חשבו על הרעיון המהפכני הבא: הדרכה בבתי הספר ובתשדירי שירות אודות זיהוי ואכילת חוביזה. זה יהיה הרבה יותר זול מסבסוד לחם לבן, סוכר, ומוצרי חלב תעשייתיים, שלא לדבר על הוצאות בריאות נמוכות יותר לקופת המדינה כתוצאה מתזונה טובה יותר.

זהר צמח וילסון – מורה ויועץ בגישת התזונה האינטגרטיבית המסייע לאנשים לשפר את בריאותם על ידי הקניית כלים ליצירת אורח חיים בריא ומאושר. מייסד מרכז Alok Holistic Health בניו יורק. לימד והדריך ב-Institute for Integrative Nutrition בארה"ב. יועץ בריאות הוליסטית מוסמך על ידי ה-American Association for Drugless Practitioners. חבר ב-Psi Chi, אגודת הכבוד הלאומית האמריקאית בפסיכולוגיה.

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו