In2024_Fly
supherb_Fly

למה לאכול בריא אם אפשר פשוט ליטול תוספים?

מאת: - הוצאת ספרי הבריאות הגדולה בישראל
האפשרות שקיימת היום להשלמת חוסרים תזונתיים באמצעות נטילת תוספי תזונה היא נהדרת, אבל ד"ר דרו רמזי מבקש שלא תסתמכו על תוספי תזונה בלבד לשיפור מצבכם התזונתי, ומסביר מדוע

למה לאכול בריא אם אפשר פשוט ליטול תוספים? צילום: pixabay

In2024_Article

במהלך מאה השנים האחרונות, אמריקאים רבים הסתמכו על מולטי-ויטמין יומי להעלאת הרמות של ויטמינים ומינרלים מסוימים.

כמובן, תוספים עשויים להועיל בהשלמת חסרים תזונתיים – ייתכן שהרופאים שלכם אפילו המליצו לכם עליהם…

אך מולטי-ויטמינים ותוספים אחרים לא יכולים להחליף לחלוטין את הערך התזונתי של מזון אמיתי.

מחקרים שונים הראו שמולטי-ויטמינים פשוט אינם מספקים את כמות רכיבי התזונה הנדרשת כדי להיות באמת יעילים.

לכן, נטילת ויטמין על בסיס יומי לא קושרה לשיפורים בבריאות.

זו אחת הסיבות לכך שכוח המשימה האמריקאי למניעת מחלות (USPSTF) – פאנל מומחים בלתי תלויים הבוחנים את היעילות של תרופות, ניסויים והליכים מניעתיים – אינו ממליץ על תוספים כעל אמצעי למניעה או לניהול של מחלות.

תוספים VS מזון

יש כמה סיבות לכך שתוספים אינם יכולים להתחרות במזון.

יכולת הספיגה של הגוף

הגוף נועד לספוג רכיבי תזונה חיוניים מהמזון.

למעשה, מינרלים נפוצים כמו סידן, מגנזיום וברזל עלולים למנוע ספיגה של מינרלים אחרים דרך המעיים.

כששני מינרלים או יותר דחוסים יחד בצורת טבלית, סביר להניח שלא תספגו היטב את שניהם.

פיטונוטריאנטים

קשה לספק פיטונוטריאנטים, הנמצאים בפירות וירקות בשלל צבעי הקשת ובעלים ירוקים, בצורת תוספים.

הסולפוראפן שאתם מקבלים מתרד טרי יהיה שונה מאוד מזה שתקבלו מתמציות המזון המיובש המצוי על פי רוב בטבליות הוויטמינים.

תרד טרי - אל תוותרו עליו. צילום: pixabay

תרד טרי – אל תוותרו עליו. צילום: pixabay

רכיבים נלווים

תוספים רבים מכילים פעמים רבות רכיבים אחרים שעלולים להוביל לתוצאות שליליות.

אין צורך באישור של מינהל המזון והתרופות האמריקאי כדי למכור תוספים.

הם לא כפופים לבדיקות ולפיקוח קפדניים כפי שקורה עם תרופות מרשם.

לאורך השנים מותגי ויטמינים שונים הורדו מהמדפים אחרי שהתגלו בהם מתכות כבדות, כמו עופרת וקדמיום, או מרכיבים מזויפים העלולים לגרום לאלרגיות.

אולי קל לבלוע מולטי-ויטמין מדי בוקר, אך הוא לא יספק לכם את ההזנה המלאה הדרושה למוח בריא וחזק.

ובכל זאת – מתי מומלץ ליטול תוספים?

יש תוספים מסוימים שעליהם אני לפעמים ממליץ.

לדוגמה, אנשים מסוימים זקוקים לתוסף של ויטמין D.

המחסור בוויטמין D נפוץ למדי, ועליכם לבקש מהרופאים שלכם הפניה לבדיקת הרמות של הוויטמין הזה מדי שנה.

לאורך השנים יצא לי לרשום מגנזיום, פרע מחורר (היפריקום), מלטונין, L-methylfolate ורבים אחרים.

אם יש מחסור, ובהמלצת איש מקצוע - אל תהססו ליטול תוספים שצריך. צילום: pixabay

אם יש מחסור, ובהמלצת איש מקצוע – אל תהססו ליטול תוספים שצריך. צילום: pixabay

למאמרים נוספים בנושא:

נוטלים מולטי ויטמין? לא בטוח שזה מספיק

עד כמה הגוף שלכם באמת סופג תוספי תזונה?

תוספי תזונה או ירקות ופירות – מה עדיף?

אל תגזימו

אני נתקל לעיתים קרובות במטופלים שנוטלים תוספים שונים בלי שתהיה לכך השפעה של ממש.

זכרו – הגוף שלנו ייאלץ להתמודד עם כל מה שאנחנו צורכים.

עיבוד מינונים גבוהים מאוד של ויטמינים, מינרלים, צמחי מרפא ותוספים אחרים (ואפילו רעלנים כמו קדמיום, עופרת ואנלוגים לתרופות) גורם לעומס רב על הכבד והכליות.

צריך גם לציין שקיימים יחסים סינרגטיים בין רכיבי התזונה המצויים במזונות השונים.

כפי שאמרתי קודם לכן, רבים מרכיבי תזונה אלה נודדים יחד – ומסיבה טובה. אימא טבע ידעה מה היא עושה.

לכן שמן זית הוא מזון רב עוצמה המשפר את בריאות המוח.

הוא עוזר לגוף לספוג את רכיבי התזונה החיוניים האלה המסיסים בשמן, כמו ויטמין A והפיטונוטריאנט ליקופן.

תוספים פשוט אינם יכולים להתחרות בכך.

שמן זית מסייע לספיגה טובה יותר של הרכיבים המזינים. צילום: pexels

שמן זית מסייע לספיגה טובה יותר של הרכיבים המזינים. צילום: pexels

מזון גם לנפש

עם זאת, הסיבה העיקרית שבעטיה אני מעדיף מזון על פני תוספים קשורה להנאה.

אי אפשר להתנסות ולהמציא מתכונים חדשים עם טבליות של ויטמינים.

אי אפשר לשבת עם חברים ובני משפחה ולהתענג יחד על שייק חלבונים.

איש לא נטל תוסף וחשב לעצמו: "ואו, יש לזה טעם מדהים!"

אי אפשר לחיות רק מאבקות, שייקים וטבליות ולהזין כך באמת את הגוף ואת הנפש.

כפי שיודע כל מי שהתענג עם חברים או בני משפחה על אוכל טוב באווירה כיפית, מה שאנו אוכלים אמור להסב לנו הנאה.

בניגוד לנטילת טבליה, אוכל אמיתי מסב לנו הנאה. צילום: pexels

בניגוד לנטילת טבליה, אוכל אמיתי מסב לנו הנאה. צילום: pexels

כשאנחנו מצמצמים את המזון לכדי קבוצת רכיבי תזונה, ובכך מרחיקים עצמנו עוד יותר מהרשתות החברתיות שלנו וממערכת המזון הרחבה יותר, טעם האוכל הוא לא הדבר היחיד שאנו מאבדים.

אנחנו מאבדים את דרכי החיבור שלנו עם חברים, בני משפחה והעולם שסביבנו.

אנחנו מאבדים את היכולת שלנו להתחבר לעצמנו.

לדעתי, כשאנו חושבים על רכיבי התזונה שבאמת יכולים להזין את המוח, הידע הזה אמור לעורר בנו השראה להגיע למקומות שאפשר להשיג בהם מזונות מלאים וטריים, המזינים הן את הגוף והן את הנפש – ולא רק לקפוץ למחלקת הוויטמינים בבית המרקחת הקרוב.


המידע מתוך הספר "חרדה ודיכאון – תוכנית תזונתית לשיפור הבריאות הנפשית" מאת ד"ר דרו רמזי.

בספר תמצאו תוכנית תזונתית בת 6 שבועות – כולל מתכונים בעריכת צחי בוקששתר.

רוצה פרטים נוספים על הספר?



    * שדות חובה




    רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו