אוכמניות או לא להיות
האוכמניות הן לא גידול ארצישראלי קלאסי. יחד עם זאת, עם עליית המודעות למזון בריא בארץ, חלה עלייה חדה גם בביקוש לאוכמניות, הנחשבות מזון-על.
מכון המחקר מיגל מו"פ צפון, מפרט למה כדאי לצרוך אוכמניות:
- מבין עצי הפרי – הן מכילות את הריכוז הגבוה ביותר של נוגדי חמצון.
- מסייעות בהאטת תהליכי הזדקנות ובמניעת סרטן.
- מכילות פלבנואידים שמשפיעים לטובה על מערכת העצבים ומסוגלים להקטין נזקי אלצהיימר.
- מסייעות בפעילות מוחית כגון: שיפור הזיכרון, גמישות המוח, תקשורת עצבית ואף צמיחת תאי עצב-נוירונים חדשים.
- בעלות השפעה חיובית על תפקודים קוגניטיביים, במיוחד התפקוד והזכרון המילולי.
- טובות לראייה
- מכילות ויטמינים ומינרלים שאינם נפגעים בהקפאה
- מכילות מעט קלוריות
- מונעות תהליכי דלקת בכלי הדם, בלב ובמפרקים
- מונעות שקיעה של שומנים בדפנות כלי הדם
- מסייעות במניעת סרטן בדרכי העיכול
כמה מומלץ לצרוך? המלצת המומחים היא כ-24 גרם ליום (כוס אחת)
למאמרים נוספים אודות יתרונות האוכמניות:
אוכמניות – למה כדאי להעדיף תוצרת הארץ?
הכר את הגרגר – למה כדאי לאכול פירות יער?
גם בארץ רוצים להיות על המפה בשוק גידול האוכמניות
בעקבות הביקוש הצרכני הגובר – בארץ ובעולם חלה עלייה חדה בגידול פירות היער בכלל, והאוכמניות בפרט.
שטחי גידול האוכמניות במגמת התרחבות בשנים האחרונות, ולגידול חשיבות כלכלית רבה. בארצות הברית, לדוגמא, הוערך השוק של האוכמניות הטריות בשנת 2012 בכ-850 מיליון דולר.
עשרות מגדלים ישראלים הגיעו לכנס הארצי למגדלי אוכמניות שהתקיים ביוזמת מו"פ צפון במכון המחקר מיגל ומו"פ ההר המרכזי. זאת על מנת להעשיר את ידיעותיהם בנוגע לגידול מקצועי של הפרי בתנאים הייחודיים של ארץ ישראל.
בכנס הוצגו תוצאות מחקרים בתחום – פרי עבודת מחקר משותפת, בת 3 שנים, של מו"פ ההר, מכון וולקני ומו"פ צפון במכון המחקר מיגל.
בממצאי המחקר זוהו ארבעה זני אוכמניות פוטנציאלים לגידול במצע מנותק (שיטה לגידול צמחים במנותק מהקרקע): רייבל – המבשיל במאי, סאן שיין וטיטאן המתאימים לאמצע העונה (יוני-יולי) ואוקלוכוני המבשיל בחודשים יולי-אוגוסט.
כמו-כן הוצג מיכון המייעל את קטיף האוכמניות (בייבוא מהולנד) ומתקן לניקוי ומיון הפרי.